غسل حیض چگونه انجام می شود؟
غسل حیض یکی از غسل های واجب برای زنان است که در پایان دوره عادت ماهیانه باید انجام شود. حیض که به آن عادت ماهانه، قاعدگی یا پریود گفته میشود به خارج شدن خون از بدن زن گفته می شود که بین ۳ تا ۱۰ روز معمولا طول می کشد و زن را در هنگام بیرون آمدن خون حیض، حائض می گویند. این در شرع مقدس اسلام احکامی دارد که یکی از آن ها غسل حیض است.
غسل حیض واجب غیری است؛ بدین معنا که برای انجام دادن عمل واجب مشروط به طهارت، همچون طواف واجب ، نمازهای واجب روزانه و اجزای فراموش شده نماز واجب، مانند تشهد ، واجب میشود. بنابراین، غسل حیض واجب نفسی که به خودی خود واجب باشد نیست؛ بلکه مستحب نفسی است.
تمام احکام و دستورهای اسلامی برای حفظ مصالح و منافع مادی و معنوی مردم وضع شده و به هیچ وجه هدف دیگری در کار نبوده است. خداوند میخواهد با این احکام، هم طهارت معنوی و هم پاکیزگی جسمانی برای مردم فراهم شود.
اساساً حکمت و اسرار غسل، از جمله غسل حیض منحصر به تمیزی و نظافت ظاهری و جسمی نیست، بلکه جنبه معنوی آن بیشتر مورد نظر است؛ از همین رو است که غسل باید با قصد قربت انجام شود و گرنه حتی اگر نجاست ظاهری نیز وجود داشته و با غسل برطرف شود، آن غسل صحیح نمی-باشد.
گفتنی است؛ وجوب غسل به معنای نجس بودن زن در زمان حیض نیست، همان طور که در مردان جنب بودن دلیل بر نجس بودن نبوده و در مبطلات وضو نیز نجاستی به وجود نمی آید تا با وضو برطرف شود.
روش انجام غسل حیض چگونه است؟
همان طور که می دانید غسل حیض به دو روش ارتماسی و ترتیبی می تواند انجام شود که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.
غسل ارتماسی
غسل ارتماسی به این معنی است که یک دفعه تمام بدن را به نیت غسل در آب فرو ببرید. البته انجام آن نیازمند وجود فضایی است که این عمل را امکان پذیر کند. برای مثال می توانید این نقص را در استخر یا حوض انجام دهید.
در این روش بهتر است قسمت بیشتر بدن خارج از آب بوده و بعد از نیت، غسل یک مرتبه یا به تدریج در آب فرو روید تا آب همه بدن را فرا گیرد. البته لازم به ذکر است که قبل از انجام غسل، بدن باید پاک باشد.
غسل ترتیبی
در این روش غسل، ابتدا سر و گردن و سپس بقیه بدن را باید بشویید. البته بهتر است بعد از شستن سر و گردن اول طرف راست و سپس طرف چپ بدن را بشوید. هرچند این مورد در میان فقهای مختلف متفاوت است.
توجه کنید تنها لازم است بدن و قسمت هایی که دیده می شوند، شسته شود. رساندن آب به ظاهر گوش ها و بینی کافیست و لازم نیست آب وارد آن ها شود.
ذکر این نکته هم ضروری است که برای اطمینان از شسته شدن کامل هر طرف بهتر است مقداری از طرف چپ با طرف راست و مقداری از طرف راست با طرف چپ شسته شود.
واجبات غسل حیض
- برای تحقق و اطمینان از صحت غسل باید یکسری از واجبات را انجام دهید که در زیر به آنها می پردازیم:
- نیت که به معنی قصد تقرب به خداست و به همین دلیل غسل بدون قصد قربت باطل است.
- استمرار نیت تا پایان غسل.
- بدن باید به گونه ای شسته شود که جریان آب بر روی پوست حرکت کند. می توانید با کمک دست این کار را انجام دهید.
- مباشرت به این معنی که خود فرد غسل کننده باید بدن خود را غسل کند نه فرد دیگری.
- پاک بودن بدن هنگام غسل.
- آب غسل باید کاملا تمیز، پاک و مباح باشد. بنابراین اگر کسی با آب نجس و غصبی غسل کند باطل است.
انجام چند غسل به همراه غسل حیض
اگر کسی چند غسل برعهده داشته باشد که همگی آن ها واجب باشند، میتواند به نیت همه آن ها یک غسل انجام دهد که این کار برای بانوانی که هر ماه پریود را تجربه کرده و در نتیجه آن باید غسل حیض انجام دهند، بسیار کمک میکند.
اگر همه غسل ها مستحب یا برخی واجب و برخی مستحب باشند، به نظر بیشتر فقها یک غسل کافی است. البته تعدادی از فقها یک غسل را کافی نمی دانند.
بیشتر بخوانید:
آیا میشود غسل حیض و جنابت را با هم انجام داد؟
۵ مورد از غسل های واجب برای بانوان و نحوه انجام آنها
دیدگاه ها