دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
آشنایی با انواع گل یاسمن و روش نگهداری آنها
7
زمان مطالعه: 8 دقیقه
یاسمن گلی است خوشبو به رنگ سفید یا زرد یا کبود و ارتفاع آن به بیش از یک متر می رسد.


معرفی گل یاسمن


یاسمن با نام علمی “Jasminum polyanthum” گلی است خوشبو به رنگ سفید یا زرد یا کبود و ارتفاع آن به بیش از یک متر می رسد. گلهای معطر و فراوان آن در اواخر زمستان و اوایل بهار شکوفا می‌شوند و منظره‌ای بسیار دلنشین ایجاد می‌کند. گلدهی در طی تابستان نیز می‌تواند ادامه داشته باشد. این گیاه دارای برگهای بیضی شکل با نوک تیز به رنگ سبز تیره براق و گلهای سفید و بنفش رنگ بصورت گل آذین چند تایی خوشه ای نمایان می شود.در مکانهای نیمه سایه و آفتابی و بصورت درختچه به ارتفاع 2 الی 3.5 متر میرسد.


یاسمن گیاهیست خانگی که به آسانی می توان از آن مراقبت کرد و عطر شیرینش فضا را پر می کند، انتخاب خوبی برای دادن هدیه است. در این مطلب چند گونه گیاه یاسمن معرفی شده است. همه آن‌ها گیاهان لطیفی هستند که در طی زمستان در داخل خانه گل می‌دهند و می‌توانند در طول تابستان هم در خارج از خانه گل دهند (یعنی این گیاهان در آب و هوای گرم‌تر می‌توانند در تمام طول سال در خارج از خانه رشد کنند، ولی در مورد مناطق سرد‌تر در طول فصول سرد، گیاهان خانگی فوق العاده‌ای برای پرورش هستند). به علاوه عطر این گیاهان توسط صنایع عطرسازی بازیابی می شود.

انواع گل یاسمن

یاسمن صورتی: این یاسمن که در زمستان گل می‌دهد و رونده است، می‌تواند در چارچوب تزئینی پرورش یابد و برای سبدهای آویزان ایده آل است.

یاسمن نارنجی: این گونه از یاسمن که عضوی از دسته‌ای بیش از ۲۰۰ درختچه و گیاه بالارونده همیشه سبز و برگریز است، در تمام سال گل می‌دهد و به خاک اسیدی احتیاج دارد.

یاسمن ستاره ای: این گیاه بزرگ، پرعطر و پرپشت که به نام یاسمن وفادار یا ستاره‌ای معروف است، در تمام سال از گل‌های کوچک ستاره‌ای شکل و برگ‌هایی به رنگ سبز براق برخوردار است.

گل

نگهداری گل یاسمن و نیازهای آن


آبیاری: به حجم آبی متوسط و میانه احتیاج دارد که آن را باید به صورت منظم و مرتب در اختیار گیاه قرار داد و نیاز آبی آن در طی دوران گلدهی بیشتر است. در فصلهای گرم خاک را مرطوب نگهدارید اما در فصلهای سرد اجازه دهید تا خاک سطح گلدان تا حدودی خشک شود و سپس گیاه را آب دهید.


اگر به این گیاه بیش از اندازه آب داده شود (به خصوص در طی زمستان) برگها کمرنگ می‌شوند و می‌ریزند. این گیاه در فصول گرم نیاز به رطوبت هوا دارد تا گرمای هوا را بتواند تحمل کند در غیر این صورت گلها و برگها در اثر خشکی هوا پژمرده می‌شوند و در صورت ادامه یافتن چنین شرایطی گلها قبل از بازشدن قهوه‌ای می‌شوند و می‌ریزند.


از طرفی بهتر است که گلها خیس نشوند. بنابراین زیر گلدانی بزرگی را تا لبه از سنگریزه‌های درشت پر کنید و تا نیمه دیواره آب بریزید. گلدان را بر روی سنگریزه‌ها قرار دهید. تبخیر شدن تدریجی آب به دلیل گرمای هوا، رطوبت مورد نیاز برگسار گیاه را تامین خواهد کرد.


دما: گیاه یاسمن برای گلدهی نیاز به دیدن سرما fبه مدت ۶ هفته در اواخر پاییز و اوایل زمستان دارد تا بتواند در اواخر زمستان- اوایل بهار گل دهد. یکی از دلایل گلدهی کم این گیاه بر طرف نشدن نیاز سرمایی آن است. بنابراین در فصل پاییز گلدان را به فضای باز و مکانی نیمه سایه و یا اتاقی سرد و روشن با دمای ۱۶-۴ درجه سانتی گراد منتقل کنید تا نیاز سرمایی آن برطرف شود و غنچه‌های گل شکل گیرند.

اگر هوا سردتر از این شود برگها سیاه خواهند شد و می‌ریزند. در طی فصل رشد نیز دمای ۲۴-۱۶ درجه سانتیگراد برای رشد یاسمن مناسب است. گلدان گیاه را در معرض هوای گرم وسایل حرارتی داخل منزل قرار ندهید.

نور: مکانی روشن را دوست دارد و برای گلدهی به نور نیاز دارد و حداقل روزی ۴ ساعت نور مستقیم آفتاب برای آن ضروری است. نور کم موجب کاهش شکل‌گیری گلها و عدم شکوفایی آنان می‌شود. در ظهرهای بسیار گرم تابستان مراقب خشک شدن خاک گیاه باشید و گیاه را از اشعه شدید آفتاب محافظت کنید. اگر خاک خشک باشد و نور شدید ظهر تابستان نیز به گیاه بتابد برگها چروکیده و قهوه‌ای خواهند شد.

خاک: به خاکی با زهکش مناسب، غنی، سبک و مرطوب احتیاج دارد. اگر برگهای جوان ریز و رنگ پریده هستند و گلها نیز اندک، گیاه از کمبود مواد غذایی رنج می‌برد. هر دو هفته یکبار می‌توان از کودهای مخصوص گیاهان خانگی البته با نصف غلظت اقدام کنید.

این گیاه را در فصل بهار و بعد از اتمام گلدهی کود ندهید زیرا در این قطع زمانی گیاه به استراحت رفته است و عمل هرس را باید برای آن انجام داد. زمانی که ریشه‌های گیاه از منافذ زیرین گلدان بیرون آمد می‌توانید گلدان را عوض کنید و در فصل بهار این کار را انجام دهید.

یاسمن


روش تکثیر گل یاسمن


با استفاده از قلمه ساقه می‌توان این گیاه را تکثیر کرد که در این روش در اوایل تابستان قلمه‌هایی به طول ۱۰ سانتی متر گرفته می‌شود و بستری مرطوب کاشته می‌شوند. خوابانیدن شاخسار نیز بسیار ساده است تنها کافی است که ساقه گیاه را خم کرد و قسمتی از آنرا زیر خاک کنید و روی آن خاک بریزید تا در طی یک ماده ریشه بدهد.


بعد از آن می‌توان این شاخه را از گیاه مادری جدا کرد و به عنوان گیاهی مستقل کاشت. بعد از کاشت در گلدان، نوک ساقه اصلی را بزنید تا ساقه‌های جانبی رشد کند و گیاه حالتی بوته‌ای بیابد. گلدهی گیاهان جدید ممکن است از سال دوم شروع شود. از دیگر روشهای تکثیر یاسمین می‌توان به کاشت بذر و یا جدا کردن پاجوشها از گیاه مادری در فصل بهار اشاره کرد.

آفات و بیماری های گل یاسمن


آفات و بیماری خاصی این گیاه را تهدید نمی‌کند. از آفات احتمالی آن می‌توان به شته، شپشکهای گیاهی و شپشک آرد آلود اشاره کرد. وجود این آفات موجب کاهش قدرت رشد گیاه، زرد شدن برگه بخصوص برگهای جوان و کاهش گلدهی و ریزش غنچه‌های گل می‌شود.همچنین به دلیل تولید ماده چسبناک عسلک برگها چسبنده خواهند شد.

هرس گل یاسمن

انجام عمل هرس بلافاصله بعد از مقطع گلدهی باید صورت گیرد. اگر هرس را انجام ندهید گیاهی خواهید داشت که در قسمت پایین بدون برگ خواهد بود و گلدهی خوبی نیز نخواهد داشت. بعد از گلدهی در بهار، از اواسط بهار تا اوایل تابستان ۷۰٪ طول شاخه‌هایی که گل داده بودند را کوتاه کنید. از اواسط تابستان به بعد عمل هرس را انجام ندهید زیرا در این زمان است که غنچه‌های گل تشکیل می‌شوند.


ساقه‌های یاسمن می‌توانند بسیار بلند شوند و می‌توان برای زیباتر کردن گلدان و مهار رشد آنان از قیم استفاده کرد. یکی از قیمها که برای گلدانهای یاسمین متداول است، قیمی به شکل یک نیم حلقه است که دو طرف انتهایی آن در خاک گلدان فرو می روند و شاخسار گیاه بر روی آن قرار گرفته و توسط سیم یا نوار پلاستیکی ثابت می‌شوند.

خواص گل یاسمن

  • گل یاسمین به اندازه والیوم آرامش بخش است و بدون هیچ عارضه جانبی اعصاب را تسکین می‌دهد.
  • بررسی‌ها نشان می‌دهد که استشمام مولکول‌های روغن یاسمن، پیام‌هایی را به منطقه‌ای از مغز می‌فرستد که در کنترل احساسات نقش دارند.
  • محققان معتقدند که روغن این گیاه تاثیرات شفابخش گوناگونی دارد. این رایحه در ۸۳ درصد از عطرهای زنانه و ۳۳ درصد از عطرهای مردانه استفاده می‌شود.
  • وقتی هوایی که مولکول‌های این رایحه را در خود دارد استشمام شود از ریه‌ها وارد جریان خون شده و از آنجا به مغز منتقل می‌شود. اسکن‌های مغزی نشان داد که این مولکول‌ها روی ماده شیمیایی موجود در سلول‌های عصبی موسوم به «گابا» تاثیر می‌گذارد و با آرام کردن این سلول‌ها، اضطراب را کاهش داده و آرامش را تقویت می‌کند.

separator line

بیشتر بخوانید:

خواص دارویی و درمانی گیاه زوفا

فواید مصرف پودر گیاه گالگا در درمان دیابت

خواص جالب گیاه اسطو خدوس

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (7 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits