
استهلاک به چه معنی است ؟
استهلاک در لغت به معنی فرسوده شدن به مرور زمان است و از این رو قابل جلوگیری نیست. در نتیجه حتی اگر ما از یک وسیله به طور صحیح استفاده کنیم و شرایط نگهداری مناسبی را برای آن فراهم کنیم، رخ خواهد داد.در حقیقت استهلاک را می توان به معنی عمر مفید نیز در نظر گرفت که با بکارگیری یک سری قواعد و دستورالعمل ها، می توان این عمر مفید را افزایش داد. به عبارت ساده تر می توان گفت که کاهش استهلاک یک وسیله در حقیقت همان افزایش عمر مفید آن می باشد.خودرو نیز از جمله وسایلی است که با استهلاک روبرو است و عدم استفاده صحیح و نگهداری مناسب از آن، سبب می شود تا به شدت استهلاک آن افزایش یافته و عمر مفیدش کاهش یابد.البته در بحث نگهداری خودرو، استهلاک به معنی بالا رفتن هزینه های مربوط به خودرو نیز بکار می رود.هنگامی که فردی عنوان می کند، استهلاک خودروی او بالا رفته است، در حقیقت به معنی این است که عمر مفید قطعات و لوازم مصرفی خودروی او زودتر از موعد استاندارد تمام شده و در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری خودروی او افزایش یافته است.بحث استهلاک خودرو، خصوصا برای رانندگانی که از طریق خودروی خود امرار معاش می کنند، بسیار با اهمیت بوده و همواره سعی می کنند تا حد امکان استهلاک خودروی خود را کاهش دهند. تا انتها با مجله دلگرم همراه باشید.
راهکارهای کاهش استهلاک خودرو
1. برای کاهش استهلاک خودرو دفترچه آن را مطالعه کنید
همراه هر وسیلهای یک دفترچه آشنایی با آن و نحوه کارکرد آن وسیله وجود دارد و خودرو نیز از این قضیه مستثنا نیست.بلکه خودرو با داشتن انواع و اقسام وسایل و قسمتهای فنی و الکترونیکی مختلف، اهمیت بیشتری درزمینهٔ استفاده از دفترچه آن به خود گرفته است.با مطالعه دفترچه راهنمای هر خودرو و اطلاع از شرایط نگهداری، سیالات و روان کارهای موردنیاز آن، مراقبت و نگهداری از قسمتهایی چون گیربکس و موتور، محدودیتهای فنی و … میتوان تا حد زیادی هم از استهلاک این قسمتها کاستو هم به طول عمر آنها افزود که در نهایت منجر به کاهش هزینههای جانبی و افزایش طول عمر خودرو خواهد شد.
2. پرهیز از ترددهای بیمورد برای کاهش استهلاک خودرو
یکی از مهمترین راهکارهای مبارزه با آلودگی هوا، پرهیز و دوری از مسافرتهای شهری کوتاه با خودروهای شخصی است. این مورد نهتنها جنبهای مثبت برای کل جامعه خواهد داشت بلکه برای سلامت خودرو نیز مهم است.استارتهای پیدرپی خصوصاً در زمان سرد بودن خودرو، گاز و ترمزهای پیاپی در ترافیکها و… بهشدت استهلاک خودرو را بالا خواهد برد؛ اما مورد دیگر در این زمینه نیز ترددهای کوتاه با زمان خاموشی زیاد است.چراکه سرد شدن موتور و دوباره روشن کردن آن، استهلاک پیشرانه را بالا میبرد. ضمن اینکه تا گرم شدن دوباره پیشرانه، بخارات آبی که در سیستم اگزوز آن تشکیل میشود، پوسیدگی و اکسیداسیون قطعات فلزی این بخش را تشدید میکند.
۳- کنترل سیالات و روانکارها برای کاهش استهلاک خودرو
مهمترین سیالات مورد استفاده در خودرو، آب سیستم خنک کاری و روغن موتور است. کمبود هرکدام از آنها باعث بروز مشکلات بزرگی شده و هزینههای سنگینی را به ما تحمیل میکند.به همین خاطر بهتر است تا هر دو تا سه روز یک بار این دو سیال بسیار مهم کنترل و بررسی شوند و از همه مهمتر در زمان لازم تعویض شوند؛ اما دیگر سیالات به کار رفته در خودرو نیز اهمیت خاص خود را دارند و نیاز است تا به مرور زمان نیز آنها را بررسی نماییم.برای مثال گفته میشود روغن ترمز و روغن کلاچ هر دو سال یک بار کاملاً تعویض شوند. چرا که وجود رطوبت در آنها میتواند بر کارکردشان اثر بگذارد.همچنین واسکازین جعبه دنده و دیفرانسیل ها و روغن هیدرولیک جعبه فرمان نیز از این قاعده مستثنا نیستند و می تواند به افزایش طول عمر خودرو کمک کند.
4. تعویض بهموقع روغن موتور برای افزایش طول عمر خودرو
تعویض به موقع و استفاده از روغن موتورهای باکیفیت، اهمیت بسیار بالایی دارد چرا که کیفیت و کارکرد آن بسته به کیفیت آن و کیلومترهایی است که با آن طی کرده ایم.به همین خاطر بهتر است تا با در نظر گرفتن زمانهایی که خودرو روشن است اما مسیری طی نمیشود، در حدود هزار تا ۲ هزار کیلومتر سریعتر از میزانی که لازم است اقدام به تعویض روغن موتور نماییم.نکته دیگر در خصوص تعویض روغن موتور در این است که بهتر است حتی در صورت نرسیدن کیلومترهای پیموده شده به میزان مشخص برای زمان تعویض روغن موتور، بازهم بیش از ۶ ماه یک روغن موتور را نگه نداریم.چرا که اسیدی شدن و ایجاد لجن های کف کارتل میتواند آسیبهای جدی به موتور و قسمتهای مختلف آن بزند.
5. تعویض به موقع فیلتر هوا برای کاهش استهلاک خودرو
فیلتر هوا به منظور تصفیه هوای ورودی به موتور است. پس گرفتگی و کثیف بودن آنهم تنفس موتور را با مشکل مواجه میکند و هم خود باعث ورود ناخالصیها به چرخه سوختوساز و آسیب دیدن میشود.درنهایت این مشکلات باعث گرم شدن و کاهش توان تولیدی در کنار افزایش مصرف سوخت خواهد شد و در کارکرد خودرو نیز ایراداتی مثل صدای زیادتر از استاندارد و لرزش وارد خواهد کرد.
6. تعویض برخی از سیالات برای کاهش استهلاک خودرو
همانطور که گفته شد برخی به اشتباه فکر میکنند که سیالات مورد استفاده در جعبه دنده، سیستم هیدرولیک، ترمز و کلاچ لازم نیست تا اصلاً تعویض شوند.این در حالی است که باید کسری آنها را در سیستمهای خودرو جبران کرد و هر ۲ سال یکبار این سیالات را به طور کامل تعویض کرد.چرا که این سیالات در سیستمها و مسیرهایی که در حال جریان هستند، به جذب ناخالصیها و خصوصاً رطوبت میپردازند و رفتهرفته از کیفیت آنها کاسته میشود.همچنین نباید از استفاده روغن فلاشها برای کارتل و روغنموتور غافل شد. این روغن باعث میشود تا لجنهای مانده در کف کارتل و مسیرهای روان کاری از پیچ تخلیه کارتل خارج شوند.
7. سیستم ترمزگیری و توقف و افزایش طول عمر خودرو
تمام شدن لنتهای ترمز گیری و عدم تعویض به موقع آنها، استفاده از لنت و یا دیسکهای بیکیفیت، ایراد در سیستم ترمز گیری و.. باعث میشود تا جدا از پایین آمدن ایمنی خودرو، استهلاک این بخش نیز بالا برود.همچنین لازم است تا دیسکهای ترمز و یا کاسه چرخها نیز هر بار با تعویض لنتها، بازدید شوند. در کنار این موارد لازم است تا سیلندرها و دیگر قطعات بخش ترمز گیری نیز کنترل شوند تا در صورت بروز نشتی، هر چه سریعتر اقدامات لازم برای تعویض و تعمیر آنها انجام شود.این کار به طور حتم تاثیر زیادی در افزایش طول عمر خودرو خواهد داشت.
8. جابجایی تایرها برای کاهش استهلاک خودرو
یکی از موارد مؤثر در بالا بردن طول عمر تایرها و افزایش ایمنی خودرو، جابجا کردن آنهاست. به این معنی که تایرهای عقب و جلو را با رعایت جهت چرخش آنها باید در هر ده هزار کیلومتر تعویض کنیم.به این ترتیب در صورت ایراد در بخش زیر بندی و جلوبندی خودرو نیز، از خورده شدن یک تایر و از قاعده خارج شدن آن، جلوگیری میشود.بهتر است تا این تفکر که تایر نو باید همیشه در جلو باشد را از ذهن خارج کنیم. در بیشتر مواقع ترکیدن تایر عقب باعث منحرف شدن خودرو میشود چراکه در خودروهای امروزی با داشتن سیستم فرمان هیدرولیک، کنترل کردن خودرو در زمان ترکیدگی تایر جلو چندان سخت نیست.
9. تنظیم باد تایرها برای افزایش طول عمر خودرو
یکی از مهمترین و درعینحال کم اهمیتترین کارها در نزد رانندگان، تنظیم باد تایرهاست. تایری که دارای فشار باد استاندارد نیست، خورده شدن و استهلاکی بیش از حد طبیعی خواهد داشت و این تنظیم نبودن فشار باد، بر سایر قسمتهای خودرو خصوصاً فنربندی و هندلینگ اثر محسوسی خواهد گذاشت. تنظیم نبودن باد تایرها در دراز مدت تا ۱۵ درصد از عمر آنها خواهد کاست و میتواند تا ۱۰ درصد نیز به افزایش مصرف سوخت منجر شود.
10. بالانس تایرها برای افزایش طول عمر خودرو
البته این کار معمولاً به سرعت از سوی رانندگان انجام میشود چراک ه نابالانسی تایرها اثر بسیار نامطلوبی روی کیفیت رانندگی خواهد گذاشت. تایرهای نا بالانس در سرعتهای خاصی دچار لرزش خودرو و فرمان میشوند.این لرزش درست شبیه به دیگ لرزشهای پیشآمده در یک خودرو منجر به اتلاف توان تولیدی موتور خواهد شد. ضمن این که به قسمتهایی از زیر بندی و فنربندی نیز آسیب وارد میکند.تایرهای جلو اگر خارج از تعادل باشند، در سرعت ۸۰ تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت باعث لرزش فرمان میشوند و این قضیه برای تایرهای عقب، در سرعتبالای ۱۲۰ کیلومتر در ساعت خود را نشان میدهد.

چرا فن خودرو یکسره کار می کند ؟
11. رفتار با اتومبیل سرد برای افزایش طول عمر خودرو
یکی از مواردی که می تواند به افزایش طول عمر خودرو کمک کند یادگیری رفتار با خودرو در زمانی است که خودرو همچنان سرد است. وقتی خودرو تازه روشنشده است، بهتر است تا با آن کمی با مدارا رفتار نماییم.این موضوع برای فصل سرد اهمیت بیشتری دارد. وقتی خودرو سرد است، روغن گرانروی بالاتری پیداکرده است و در مقابل جاری شدن در مسیرهای روان کاری، مقاومت بالاتری از خود نشان میدهد.به همین خاطر اگر در این زمان به خودرو فشار وارد شود و دور موتور تا حد ناصحیحی بالا برود، احتمال عدم روانکاری درست ممکن است رخ دهد و آسیبهای کوچک و بزرگی به برخی از قسمتها وارد گردد.به همین خاطر گفته میشود بلافاصله بعد از روشن کردن خودرو، حرکت نکنیم و در فصل سرد حداقل تا بالا آمدن کمی از درجه آب منتظر بمانیم. آلودگی تولیدی توسط موتور در این لحظه به مراتب کمتر از بالا بردن دور موتور یک خودرو سرد و حرکت با آن است.سرد بودن روانکار و بالا بودن گرانروی آن، در مورد دیگر سیالات موجود در خودرو خصوصاً روغن گیربکسهای خودکار نیز اهمیت دارد.
12. شستن خودرو برای کاهش استهلاک خودرو
رنگ خودرو اثر بالایی در نمای اتومبیل دارد. به همین خاطر تمیز بودن آنهمیشه از سوی مالکین مهم تلقی میشود؛ اما از نگاه دیگر نیز باید به این قضیه بنگریم.وجود آلودگی و کثیفیهای روی رنگ خودرو خصوصاً در مورد فضولات پرندگان، باعث آسیب وارد شدن به این بخش از اتومبیل میشود.خصوصاً که فضولات پرندگان میتواند حالت خورنده و کدر کننده رنگ نیز داشته باشد؛ اما زیر خودرو نیز جایی هست که باید هرچند وقت به چند وقت مورد شستشو قرار بگیرد تا مشکلات احتمالی و نشتیهای اندک سیالات و روانکارها بهخوبی دیده شود.این اقدام خصوصاً بعد از رانندگی در مسیرهای گلآلود بسیار مهم است چراکه گل با قرار گرفتن در برخی از قسمتهای خودرو که از دید خارج هستند، بهمرور باعث پوسیدگی این بخشها خواهد شد. پشت گلگیرها یکی از مستعدترین این بخشهاست.
13. دقت به میزان سوخت برای کاهش استهلاک خودرو
همیشه باید سعی کنیم تا قبل از تمام شدن کامل سوختمان، باک خودرو را از سوخت پر کنیم. در ته مخزن سوخت خودرو همیشه ناخالصیهایی وجود دارد که با پایین آمدن سطح سوخت، امکان ورود آنها به مسیر سوخترسانی بالاتر میرود.این اتفاق باعث میشود تا جدا از کاهش عمر پمپبنزین، حتی با گذشتن از فیلتر وارد مسیر سوخترسانی شده و در پشت سوخت پاشها و انژکتور انباشته شوند و درنتیجه منجر به خرابی این قطعات حساس درگذر زمان شوند.
کاهش استهلاک خودرو با رانندگی صحیح
یکی دیگر از نکاتی که با رعایت آن، می توان سهم عظیمی در کاهش استهلاک خودرو داشت، شیوه صحیح رانندگی و رعایت نکات مهم در این زمینه است.ما در گذشته در رابطه با شیوه صحیح رانندگی مباحثی را عنوان کرده ایم که باعث می شد تا مصرف سوخت خودروی ما به حداقل برسد. اما در این میان یکسری نکات دیگر نیز وجود دارد که با رعایت آن ها در هنگام رانندگی می توانیم تا حد زیادی استهلاک خودرو را کاهش دهیم.رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و عدم تجاوز از سرعت مطمئنه یا رانندگی خطرناک که باعث کاهش آمار تصادفات خودرو می گردد.کم کردن سرعت خودرو در هنگام عبور از سرعت گیرها و جاده های دارای دست انداز که عدم توجه به آن منجر به خراب شدن جلوبندی خودرو می گردد.نگه نداشتن کلاچ زیر پا و درگیر نکردن آن به غیر از در موارد ضروری (برخی رانندگان پای خود را همیشه روی کلاچ آماده نگه می دارند که باعث کاهش عمر صفحه کلاچ می گردد.)رانندگی به صورتی که کمترین نیاز به ترمز را داشته باشید. ترمز بیشتر به معنی استهلاک بیشتر لنت ها و دیسک ترمز و حتی لاستیک می باشد.خلاصه کردن تمامی سفرهای متعدد درون شهری، به یک سفر، رعایت اصول رانندگی در زمستان، در شرایطی که جاده یخ زده یا هوا دارای برودت شدید است.عدم استفاده از کولر خودرو، در شرایطی که خودرو نیاز به قدرت زیادی برای حرکت دارد مثل سربالایی های تند، استفاده از دنده سنگین هنگامی که خودرو در سراشیبی در حال حرکت است.
دیدگاه ها