
چرا ناخنم قوس دارد؟برای درمان این قوس ناخن چه کنم؟
با دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان قوس ناخن آشنا شوید.
ناخن ها هنگامیـکه در شرایط ایده آلی باشند بسیار جـذاب میباشند. همچنین ناخن ها منعکس کننده عادت های خوب و بد فـرد هستند . جدا از جاذبه آرایشی، ناخن هـاوظایف دیگری نیز بعهده دارند از جمله کمک به بــلند کردن اجـسـام با ایجاد تکیه گاه برای بافت انگشتـان و یا دسـت کاری اجــسام و از هـمـه مــهمتر آن که ناخن هـا سلامت عمومی بدن را بازتاب می کنند.
در بسیاری موارد، بروز تغییر در شکل، رنگ، قوام و سایر خصوصیات ناخن می تواند نشانه بروز یک بیماری جدی در سایر ارگان های حیاتی بدن باشد. البته این مساله کافی نیست و در بعضی موارد در اثر عوارضی که روی خود ناخن ایجاد می شود، تغییراتی بروز می کند.
ناخن هایی که به راحتی میشکنند و ترک میخورند از مشکلات احتمالی تغذیهای خبر میدهند. کمبود ویتامین Aو کلسیم باعث خشکی و ورقه ورقه شدن پوست میشود. کمبود پروتئین، فولیک اسید، ویتامین B که برای رشد سلولها و احیای سلولهای مرده ضروری است و ویتامین C موجب افتادن ناخنها میشود. کمبود پروتئین باعث ایجاد راه راههای سفید بر روی ناخنها میشود. یک نوع کمبود اسید هیدرولیک ممکن است باعث ترک خوردن و دو نیم شدن ناخن ها شود.
بسیاری از مردم سالیانه پول زیادی برای زیبا ساختن ناخن های خود هزینه می کنند حال آن که غافل هستند با این کارها تنها بیماری های خود را پنهان می کنند.ناخن انسان به راحتی می تواند نشان دهد آیا شخص مبتلا به بیماری پوستی یا در آستانه ابتلاء به این بیماری است یا بیماری خونی دارد.
کارشناسان می گویند اگر در ناخن های خود تغییراتی دیدید در سریع ترین وقت ممکن به پزشک مراجعه کنید چرا که ناخن ها آیینه تمام نمای اعضای بدن هستند..دریافت ناکافی ویتامین B21 می تواند ایجاد خشکی، تیرهگی و گرد شدن در ناخن ها شود.
کمبود روی میتواند باعث ایجاد لکههای سفید بر روی ناخنها شود. شکستگیها در ناخنها ممکن است نشانه این باشد که بدن شما به آب و مایعات بیشتری نیاز دارد. وجود قرمزی در پوست اطراف ناخن و کوتیکول شما میتواند به واسطه فقر یا ضعف متابولیسم اسیدهای چرب در بدن شما باشد.بنابراین ناخن ها برای سالم بودن و ماندن، به مقدار زیادی کلسیم، منیزیم، پروتئین و سیلیس و روی نیاز دارند.
پس سعی کنید از رژیم غذایی که حاوی 05 درصد میوه و سبزیجات تازه و دارای ویتامینهای ضروری، مواد معدنی و آنزیم هاست استفادهکنید. از مواد غذایی که سرشار از سولفور و سیلیکن هستند مانند کلم بروکلی، ماهی و پیاز وهمچنین از غذاهایی که دارای ویتامین B هستند مانند سویا، ماءالشعیر و از تمام انواع دانه ها و غلات میتوانید در این راه بهره بگیرید. آب و مایعات زیاد بنوشیدو روزانه از آب هویج تازه استفاده کنید که میزان کلسیم و فسفر بالا دارد و در استحکام بخشیدن به ناخن ها فوق العاده عمل میکند.
این نشانهها را جدی بگیرید
علم پزشکی ثابت کرده است اصلیترین راه برای داشتن ناخنهای سالم پیروی از یک رژیم غذایی درست است و سالم زندگیکردن یا نکردن را میتوان از روی همین 20 ناخن دست و پا به آسانی تشخیص داد. ناخنها نمایشگر سلامت شما هستند، این نکته را فراموش نکنید.
در کنار تغذیه مناسب، ناخنها میتوانند زودتر از هر عضو دیگری در بدن شما آلوده به قارچها و میکروبها شوند و برخی از این قارچها ممکن است تنها با یک بار ابتلا برای همیشه ناخنهای شما را از بین ببرند. برخی علائمی که با مشاهده آنها روی ناخنهایتان باید نگران باشید و خیلی زود به پزشک مراجعه کنید، عبارتند از:
- کمبود آهن یا پروتئین / کلسیم: ناخنها شکننده، مقعر همراه با خالهای نیمه سفید میشوند.
- استفاده بیش از حد از نمک: رشد غیرعادی پوست یا همان کوتیکول در اطراف ناخن
- عصبی بودن یا تیروئید پرکار: جدا شدن ناخن از گوشت
- مشکلات تنفسی: تیره شدن ناخن و مایل شدن رنگ آن به رنگ آبی یا حتی کبود
- مبتلا بودن به بیماری برونشیت: ناخن مایل به زرد
- کم خونی: رنگ پریده ناخن ها
- کمبود ویتامین: پوسته پوسته شدن سطح ناخن
- کمبود روی: رشد کم ناخن
- کمبود سبزیجات و روغنهای گیاهی در رژیم غذایی: نازک شدن قشر ناخن
- افراط در مصرف گوشت قرمز: ایجاد برآمدگی روی سطح ناخن
با ظاهر شدن هر یک از این نشانهها روی ناخنهایتان مطمئن باشید درست غذا نمیخورید یا دچار بیماری شدهاید و این یک زنگ خطر جدی است نه تنها برای ناخنهایتان بلکه تهدیدی است بر دیگر اندامهای داخلیتان.
سلامت رژیم غذاییتان به وضوح بر این قشر به ظاهر تزئینی بدن تاثیرگذار است، هر چند که سالم بودن خود ناخنها هم بهعنوان یک اندام کارآمد اهمیت بسزایی دارد، در واقع با داشتن ناخنهای سالم مطمئن میشوید که بدن سالمی هم دارید.
نشانه های ناخن قاشقی
- ناخن قاشقی شکل، با فرورفتن و همچنین پهن و صاف شدن سطح ناخن تشخیص داده می شود.
- در این شرایط ناخن ها ممکن است خشک و شکننده و یا نرم و نازک و انعطاف پذیر شوند.
- فردی که ناخن های فرورفته و مقعر دارد، معمولا شکسته شدن و ترک خوردن مکرر ناخن ها را نیز تجربه می کند.
دلایل ایجاد ناخن قوسی شکل
دلیل شایع قاشقی شکل شدن ناخن ها، کم خونی ناشی از کمبود آهن یا آنمی فقر آهن است. البته در شرایط زیر نیز ممکن است ناخن قاشقی شکل شود:
- جویدن ناخن ها
- آسیب ناخن ها
- سابقه خانوادگی و ارثی
- بیماری قارچی و عفونت ناخن
- سایر اختلالات بالینی نظیر بیماری های قلبی و بیماری های ریوی
قاشقی شکل شدن ناخن می تواند در اثر پاسخ بدن به کمبود برخی مواد لازم برای حفظ سلامتی باشد. به طور معمول زمانی که نیاز بدن به برخی مواد تامین نشود، لبه های خارجی ناخن به جای خوابیدن روی پوست انگشتان و ایجاد برآمدگی طبیعی بر سطح ناخن، برجسته خواهد شد. اگرچه این شرایط می تواند به معنی وجود اختلال بالینی جدی تری نیز باشد.
علت ناخن قوسی شکل چیست؟
1- کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی
زمانی که ناخن، شکل مقعر و فرورفته به خود می گیرد، می تواند نشانه کمبود مواد مغذی مخصوصا آهن و ویتامین B12 باشد.زمانی که مقادیر خونی این موادغذایی حتی برای زمانی کوتاه، کاهش یافته و به کمتر از نیاز بدن می رسد، می تواند باعث مقعر شدن ناخن ها شود. البته ناخن قاشقی شکل می تواند در اثر دریافت ناکافی پروتئین در رژیم غذایی نیز ایجاد شود.
2- بیماری خطرناک
گاهی این علامت بر روی ناخن ها می تواند نشانه بیماری جدی تری باشد.بسیاری از افرادی که بیماری لوپوس و یا رینود دارند، در ابتدا با همین علامت قاشقی شدن ناخن به پزشک مراجعه کرده اند.افراد دیابتی نیز نسبت به سایر افراد به قاشقی شکل شدن ناخن ها مستعد ترند.فراموش نکنید اگر فرورفتگی ناخن ها در شما به دلیل کمبود ویتامین B12 باشد، در صورت عدم درمان سریع، می تواند به کم خونی شدید و مهلک در فرد بینجامد.
3- سایر علل
مواجهه با برخی ترکیبات شیمیایی می تواند به قاشقی شکل شدن ناخن ها منجر شود. محصولات نفتی خاصی هستند که مواجهه طولانی مدت با آنها در بسیاری از افراد، ناخن قاشقی شکل را ایجاد کرده است.به همین خاطر، استفاده از دستکش مناسب هنگام کار کردن با ترکیبات شیمیایی، بهترین توصیه برای در امان ماندن از تاثیرات سوء آنها بر ناخن ها خواهد بود.
درمان ناخن قاشقی یا قوسی
به طور کلی درمان ناخن قاشقی شکل، وابسته به علت اصلی بیماری است. نمی توان گفت که از همان اول برای درمان ناخن قاشقی شکل به تغییر رژیم غذایی اکتفا کنیم. اگر قاشقی شکل شدن و یا حتی مسطح شدن سطح ناخن به دلیل بیماری زمینه ای خاص باشد، مراجعه به پزشک ضروری خواهد بود.
پزشک با گرفتن تست های بالینی، علت را تشخیص خواهد داد. زمانی که فرورفتگی ناخن ها به دلیل کم خونی ناشی از کمبود آهن و یا هر کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی باشد، مکمل آهن و تغییرات رژیم غذایی به راحتی وضعیت را بهبود خواهد داد.اگر دلیل این بیماری، آسیب به ناخن ها و ضربات فیزیکی باشد، فرورفتگی ناخن طی چند ماه بهبود خواهد یافت.
اما برای بهبود کوتاه مدت این وضعیت، می توانید از کرم های موضعی برای کاهش خشکی ناخن ها استفاده کنید.فراموش نکنید که غفلت از مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان اصلی هرگز جایز نخواهد بود
مشکلات ناخن
- ناخن های رنگ پریده
گاهی اوقات ناخن های بسیار رنگ پریده می توانند نشانه ای از یک بیماری جدی باشند، مانند:
- کم خونی
- نارسایی احتقانی قلب
- بیماری های کبدی
- سوء تغذیه
- ناخن های سفید رنگ
اگر اغلب قسمت های ناخن، سفید همراه حاشیه ای تیره تر باشد، می تواند مشکلات کبدی مانند هپاتیت را نشان دهد.
- ناخن های زرد رنگ
- یکی از شایع ترین دلایل زرد بودن ناخن ها، عفونت های قارچی است.
- با بدتر شدن عفونت، بستر ناخن ممکن است فرو برود و ناخن ها ممکن است ضخیم تر شوند.
- در موارد نادر، ناخن های زرد می توانند نشان دهنده یک بیماری جدی مانند بیماری شدید تیروئید، بیماری های ریه، دیابت یا پسوریازیس باشند.
- ناخن های آبی رنگ (کبود)
- ناخن با رنگ مایل به آبی می تواند به این معنا باشد که بدن اکسیژن کافی دریافت نمی کند.
- همچنین می تواند نشان دهنده وجود یک عفونت در ریه مانند پنومونی باشد.
- برخی از مشکلات قلبی نیز با ناخن های مایل به آبی همراه هستند.
- ناخن های با سطح ناصاف
- اگر سطح ناخن موج دار و یا حفره دار باشد، این امر ممکن است نشانه اولیه پسوریازیس و یا آرتریت های التهابی باشد.
- تغییر رنگ ناخن شایع است. پوست زیر ناخن می تواند به رنگ قهوه ای مایل به قرمز به نظر برسد.
- ناخن های ترک خورده و یا دو نیم شده
- ناخن های خشک و شکننده که دائما دچار ترک یا دو نیم شدن می شوند، با بیماری تیروئید مرتبط می باشند.
- ترک یا شکاف ناخن در ترکیب با رنگ زرد، بیشتر احتمال یک عفونت قارچی را مطرح می کند.
- چین ناخن پف دار
- اگر پوست اطراف ناخن، قرمز و پف کرده به نظر برسد، به عنوان التهاب ناخن شناخته می شود.
- ممکن است ناشی از لوپوس و یا یکی دیگر از بیماری های بافت همبند باشد.
- عفونت نیز می تواند باعث قرمزی و التهاب ناخن شود.
- خطوط تیره در زیر ناخن
خطوط تیره در زیر ناخن باید در اسرع وقت مورد بررسی قرار گیرند. آنها اغلب در ملانوم که خطرناک ترین نوع سرطان پوست است ایجاد می شوند.
- ناخن های جویده شده
- جویدن ناخن ها ممکن است چیزی بیش از یک عادت قدیمی نباشد، اما در برخی موارد آن را نشانه ای از اضطراب دائمی می دانند.
- ناخن جویدن و کندن ناخن با اختلال وسواس نیز در ارتباط است.
- اگر شما نمی توانید جویدن ناخن را متوقف کنید، بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.
- ناخن ها فقط بخشی از پازل هستند
- اگرچه تغییرات ناخن همراه با بسیاری از بیماری ها اتفاق می افتند، اما این تغییرات به ندرت اولین علامت بیماری می باشند.
- از طرفی بسیاری از ناهنجاری های ناخن بی ضرر هستند، مثلا همه افرادی که ناخن سفید دارند مبتلا به هپاتیت نمی باشند.
- اگر شما در مورد ظاهر ناخن های خود نگران هستید، با یک پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
درمان خانگی مشکلات ناخن
- روغنهایی که معجزه میکنند
- حفظ سلامت ناخنها برخلاف تبلیغات شرکتهایی که محصولات آرایشی و بهداشتی تولید میکنند، دشوار نیست و نیاز به هزینه کردن پول زیادی ندارد. بسیاری از این مشکلات را میتوان در کنار تصحیح رژیم غذایی با استفاده از حمام ناخن رفع کرد، یعنی میتوانید با قرار دادن ناخنهایتان در یک کاسه کوچک از روغنهای طبیعی این مشکلات را برطرفکنید. به یاد داشته باشید هیچ اندام دیگری به اندازه پوست و ناخن خاصیت جذب کردن ندارد.
- یک کاسه کوچک ترجیحا از جنس چینی تهیه کنید، روغنهای طبیعی و گیاهی را بسته به مشکل ناخنهایتان درون آن بریزید و در هفته چند بار ناخنهایتان را درون این روغن به آرامی ماساژ بدهید.در هوای سرد و خشک از دستکشها و جورابهایی از جنس کتان استفاده کنید.تاثیر خواب درست و به اندازه بر سلامت ناخنهایتان را اصلا دست کم نگیرید.بهنظر میرسد پوشاندن گهگاه پوست و ناخن با قشر نازکی از روغن زیتون پیش از حمام فایدهاش بیشتر از خوردن روغن زیتون است
- بهترین تقویتکنندههای طبیعی
- بهترین روغنهایی که میتوانید برای سالمسازی ناخنهایتان استفاده کنید(که در ضمن ارزان و در دسترس هستند)عبارتند از:
- روغن نارگیل: یکی از معدود منابع گیاهی سرشار از اسید لوریک همین روغن نارگیل است، در ضمن بسیاری از ویتامینها و زنجیرههای اسید چرب که تنها در شیر مادر یافت میشود، در این روغن وجود دارد. روغن نارگیل علاوه بر اینکه سبب درخشش و قوی شدن ناخن میشود به افزایش ضریب سیستم ایمنی ناخن هم کمک میکند و راهی است برای مبارزه با قارچهایی که جذب ناخن میشوند.
- روغن هسته زیتون: روغن هسته زیتون و حتی روغن هسته انگور بهشدت از عناصر لازم برای یک ناخن سالم اشباع شدهاند و خاصیت اصلی شان این است که بیش از روغنهای دیگر جذب پوست و ناخن میشوند.
- روغن زیتون: بهنظر میرسد پوشاندن گهگاه پوست و ناخن با قشر نازکی از روغن زیتون پیش از حمام فایدهاش بیشتر از خوردن روغن زیتون است. این روغن سرشار از ویتامین است. میتوانید هر بار در حمام از شیوه ماساژدادن ناخنهایتان با این روغن استفاده کنید.
- سرعت ناخنها فرق دارد
- سرعت رشد ناخن بستگی به عوامل بسیاری ازجمله سن، تغذیه، بیماریها، هورمونها و فصل دارد:
- ناخن به شکل طبیعی ۳ میلیمتر در ماه رشد میکند.
- سرعت رشد ناخنهای دست 2 تا 3 برابر بیشتر از ناخنهای پاست.
- سرعت رشد ناخنها در تابستان بیشتر از زمستان است.
- سرعت رشد ناخنها در افراد راست دست در دست راست و افراد چپ دست در دست چپ بیشتر است.
- سرعت رشد ناخنهای مردان از زنان بیشتر است. (جز در زنان باردار و مسن)
- اگر ناخن بهطور کامل از جایش کنده شود برای دست، ۳ تا ۶ ماه طول میکشد تا مجددا بهطور کامل رشد کند و برای ناخنهای پا ۱۲ تا ۱۸ ماه است.
نکتههایی که ناخنهای شما را فولادی میکند
- غذاهای سرشار از پروتئین را در اولویت برنامه غذاییتان قرار بدهید. اگر مشکل کبدی ندارید یکی از بهترین گزینهها مصرف 2بار تخم مرغ در هفته است، حواستان البته به کلسترول خونتان هم باشد.
- غلات بخورید، از آجیل و دانههای روغنی هم غافل نباشید.
- مطمئن باشید که حداقل 50درصد رژیم غذاییتان شامل سبزیجات و میوههای تازه است.
- اضافه کردن غذاهایی که از سیلیکون غنی شدهاند کمک زیادی به رشد ناخنهای شما میکند، پیاز، ماهی، کلم بروکلی و همه سبزیها در این زمینه کارساز هستند.
- موادغذایی سرشار از بوتین همچون برنج قهوهای و دانههای سویا تاثیر معجزه آسایی در سلامت ناخنها دارند.
- از روغنهای گیاهی همچون زیتون و روغن هسته انگور در پخت و پز استفاده کنید.
- غذاها و محصولاتی که میزان ویتامین B موجود در آنها بالاست یکی دیگر از نکتههای کلیدی برای داشتن ناخن سالم هستند.
- حداقل یکبار در ماه جوشاندهای با ترکیب یونجه، ریشه بابا آدم، زنجبیل، قاصدک و گشنیز برای خود دم کنید.
- سلامت ناخنها با استفاده از عسل طبیعی هم حاصل میشود. اگر دور ناخنهای شما زخمی شدهاند یا مدت زیادی لاک روی ناخنهایتان بوده، سراغ عسل بروید. یک روش برای التیام جراحت نوک انگشتان و ناخنها، خیساندن آنها در عسل است. برای راحتتر شدن استفاده میتوانید کمی عسل را گرم کنید. باید انگشتان را ۱۵ تا۲۰ دقیقه در عسل بخوابانید.
- سعی کنید این درمان را هر شب قبل از خواب انجام دهید. برای زخمهای بسیار شدید، میتوانید دستها را به عسل آغشته کنید و بعد دستهای خود را با دستکش بپوشانید و در نهایت بخوابید. عسل ضدباکتری است و میتواند باکتری روی بریدگیها را بکشد و از بین ببرد. به این ترتیب بریدگیها از هرگونه آسیب محفوظ میمانند. با این حال استفاده از عسل همراه موم در رژیم غذایی هم تاثیر بسزایی در سلامت ناخنهای شما دارد.
- اگر از سفیدی و رنگ طبیعی ناخنهایتان راضی نیستید چند ماه یک بار میتوانید از دم نوش سوسن عنبر استفاده کنید، نوشیدن این دم نوش به شفاف شدن ناخنهای شما کمک میکند.
- یک روش برای التیام جراحت نوک انگشتان و ناخنها، خیساندن آنها در عسل است. برای راحتتر شدن استفاده میتوانید کمی عسل را گرم کنید. باید انگشتان را ۱۵ تا۲۰ دقیقه در عسل بخوابانید
چرا زنان باید لبنیات و تخممرغ بخورند؟
بیوتین: در افرادی که دچار سوء تغذیه نیستند کارآمدی ماده مغذی بیوتین که بخشی ازویتامین B – کمپلکس است، برای سلامت ناخنها به اثبات رسیده است. پژوهشگران مطالعهای را روی افرادی که مصرف بیوتین آنها ظاهرا طبیعی بود (28 تا 42 میکروگرم در روز) انجام دادند و متوجه شدند افرادی که ناخنهای نازک، شکننده و شکسته شده داشتند، وقتی به مقدار 5/2 میلیگرم (2500 میکروگرم) یا تقریبا70برابر مقدار متوسط نیاز روزانه بیوتین مصرف میکردند، ضخامت ناخنهایشان 25 درصد افزایش مییابد.
دلیل ضخامت ناخن هم این است که بیوتین به داخل ماتریکس ناخن جذب میشود و در آنجا به اصلاح ناخنهای شکننده کمک میکند. به بیماران مبتلا به سستی ناخن مکملهای بیوتین تجویز میشود. درحالیکه بیوتین یکی از بیخطرترین مواد مغذی است اما این میزان را فقط زیرنظر پزشک میتوان مصرف کرد. زرده تخممرغ، آرد سویا، غلات و قارچ از جمله منابع غنی بیوتین هستند. کلم برگ، عدس و شیر نیز تا حدی حاوی بیوتین هستند.
کلسیم: جدای از نوشیدن شیر و استفاده از لبنیات میتوانید گهگاه ناخنهایتان را در یک پیاله کوچک شیر بهمدت نیم ساعت قرار بدهید، در این روش نیازی به ماساژ نیست. به این ترتیب به استحکام ناخنهای شما افزوده میشود.
ویتامین A: این ویتامین در کنار کراتین و سیلیکون طبیعی یکی از عناصر اصلی در سلامت ناخن است. کمبود ویتامین A سبب ایجاد خشکی و شکنندگی در ناخنهای شما خواهد بود و هیچگاه نمیتوانید با ناخنهای شکیل ظاهر شوید. با این حال استفاده بیش از اندازه از این ویتامین در برنامه غذایی هم ممکن است در مواقع نادری سبب ایجاد نرمی و قوس در ناخن شود. هویج، زردآلو، جگر و همچنین تخممرغ منابع خوبی برای دریافت این ویتامین هستند.
آهن: کمبود شدید آهن سبب قوس برداشتن ناخن رو به بالا میشود و نوک ناخنها وقتی کمی از روی پوست بلندتر شدند به شکل زشتی درمیآیند. گاهی هم ممکن است این کمبود به شکل ایجاد حفرههایی ریز و به اندازه سرسوزن روی ناخن ظاهر شود. حبوبات و غلات میتوانند این کاستی را جبران کنند.
منگنز: وجود کافی این عنصر در بافت ناخن میتواند به زیبایی آن کمک کند. وقتی رشد ناخنهای شما به اندازه استاندارد نباشد این یکی از اصلیترین نشانههای کمبود این ماده مغذی است که همواره باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسد. این ماده مغذی در بلغور، جو، آرد گندم کامل، فندق و نان تهیه شده از گندم کامل یافت میشود.
من علاوه بر ریزش موو نازک شدن انها رشد ناخن هام هم کم شدن
لطفا راهنمایی کنید
مرسی از دلگرم