
افسردگی یکی از شایعترین بیماریهای سلامت روان در جهان است که شناخت درست و راههای درمان آن میتواند تاثیر عمدهای در سلامت بخش بزرگی از مردم داشته باشد. در سالهای اخیر با بررسیهای گستردهتر و تجزیه و تحلیل دقیقتر دادههای به دست آمده از تجربیات بیماران مبتلا به افسردگی، تصویر واضحتری از آنچه این بیماران تجربه میکنند داریم.
پزشکان در حال حاضر میدانند که افسردگی به طرز شگفتآوری پیچیده است و بیماران مبتلا به افسردگی در دورههای مختلف زندگی ممکن است با علائم متفاوتی مواجه شوند. پس نمیتوان این بیماری را به حال خود رها کرد! در این مقاله شما را با درک بهتری از بیماری افسردگی و آسانترین روش برای کنترل و درمان آن آشنا میکند.
افسردگی و نشانه های آن
اغلب مردم افسردگی را به عنوان یک وضعیت مشخص فکری و رفتاری تصور میکنند؛ مثل غم و اندوه عمیق یا از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که فرد معمولا از آنها لذت میبرد. اما مفهوم افسردگی پیچیدهتر از این است و به سختی میتوان آن را به روش عینی تعریف کرد. در واقع افسردگی یک وضعیت ذهنی است که بر اساس علائم و رفتارهای روانشناختی افراد تشخیص داده میشود، نه بر اساس سی تی اسکن یا آزمایش خون یا تست DNA افراد.
پزشکان در جدیدترین یافتههای خود از افسردگی، آن را یک بیماری در طبقهبندی خفیف تا شدید با علائم زیر تعریف میکنند:
- احساس پایدار ناراحتی و ناامیدی
- گریه کردن و غصه داشتن بیش از حد
- احساس خستگی و ناتوانی
- بد خوابیدن
- کم یا زیاد شدن غیر عادی اشتها
- تغییر در میل جنسی
- دردهای مختلف و مبهم در بدن
بسیاری از بیماران مبتلا به افسردگی علائمی از اضطراب را هم تجربه میکنند. استرس و خلق و خوی متغیر و ضعیف هم از نشانههای آن در نظر گرفته میشود. در موارد شدید بیماری، افراد ممکن است احساس کنند که زندگی دیگر ارزش ادامه دادن ندارد و در تلاش برای آسیب زدن به خود باشند. داشتن افکار خودکشی از نشانههای افسردگی شدید است.
علت های ایجاد افسردگی در افراد
بروز افسردگی در افراد مختلف به دلایل متفاوت و محرکهای ویژهای برای هر فرد روی میدهد. برخی مطالعات نشان داده است که احتمال بروز افسردگی با افزایش سن بیشتر میشود و در افرادی که در شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی زندگی میکنند شایعتر است. به طور کلی میتوان علل بروز افسردگی را در موارد زیر خلاصه کرد:
ویژگیهای شخصیتی
اگر ویژگیهای شخصیتی خاصی مثل عزت نفس پایین یا خودانتقادی دارید، احتمالا بیش از دیگران در برابر ابتلا به افسردگی آسیبپذیر هستید. این وضعیت ممکن است به دلیل ژنهایی باشد که از والدین خود به ارث بردهاید تا تجربیات خاص کودکی و نوجوانی، شما را با این ویژگیها پرورش داده است. البته در بسیاری از موارد هر دوی این مسائل منجر به افسردگی میشوند.
رویدادهای استرسزا
اکثر مردم به زمانی برای کنار آمدن با رویدادهای استرسزا مثل سوگ، طلاق، بیماری، بیکاری و... نیاز دارند. اگر افراد پس از رویدادن این اتفاقها از دیدن دوستان و اعضای خانواده خودداری کنند و به تنهایی پناه ببرند، خطر ابتلا به افسردگی افزایش مییابد.
سابقه خانوادگی
اگر در خانواده و بستگان نزدیک شما کسی را میشناسید که قبلا با نوعی از افسردگی و اختلالات روحی درگیر بوده است، شانس شما برای ابتلا به این بیماری بالاتر خواهد رفت.
مصرف الکل و مواد مخدر
رابطه الکل و مواد مخدر با افسردگی میتواند رابطه دوسویهای باشد. در بسیاری از موارد یک فرد معتاد برای رهایی که از مشکلات زندگی به این مواد پناه میبرد و به تدریج وابستگی او به مواد افزایش پیدا میکند. در نهایت با کنارهگیری بیشتر از محیط و اطرافیان، وضعیت افسردگی او هم شدیدتر و حادتر خواهد شد. این شرایط میتواند به یک گرداب افسردگی تبدیل شود و هر لحظه فرد را بیشتر در خود غرق میکند.
بیماری
ابتلا به بیماریهای مزمن طولانی مدت که زندگی فرد را با خطر مواجه میکند، میتواند در بروز افسردگی نقش داشته باشد. بیماریهایی مثل انواع سرطان یا بیماری عروق کرونر قلب از جمله این موارد هستند. پزشکان میگویند ضربه شدید به سر، کمکاری تیروئید و اختلال در غده هیپوفیز هم آسیبهای جسمی هستند که احتمال بروز افسردگی را افزایش میدهند.
تنها ماندن
احساس تنهایی ناشی از جدا شدن از خانواده و دوستان میتواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. این یکی از اصلیترین دلایل رشد افسردگی در میان مهاجران است.
زایمان
بعضی از زنان به ویژه در دوران پس از بارداری و زایمان در برابر ابتلا به افسردگی آسیبپذیر میشوند. این موضوع به تغییرات هورمونی و فیزیکی، مسئولیتهای جدید و سخت و... مرتبط است. به نظر میرسد شانس ابتلا به افسردگی در زنانی که سابقه خانوادگی یا ابتلای قبلی به آن را دارند، بیش از دیگران است.
راه های درمان افسردگی
درمان افسردگی، ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، روان درمانی و دارو درمانی است. متخصصان میتوانند برای هر بیمار با توجه به شدت بیماری و شرایط فرد، سطوح مختلفی از درمان را در نظر بگیرند. اگر افسردگی خفیف دارید، ممکن است روانپزشک یا روانشناس تغییرات سبک زندگی مثل ورزش کردن یا حضور در گروههای خودیاری را به شما پیشنهاد دهد. البته او تغییرات شما در طول دورهای مشخص در نظر میگیرد و در صورتی که بهبودی مشاهده نشود، ممکن است سایر روشها مثل درمانهای گفتوگو محور را امتحان کند.
این درمانها از جمله روش درمان شناختی رفتاری اغلب راهکار درمانی برای افسردگیهای خفیفی هستند که با تغییران سبک زندگی بهبود پیدا نمیکنند. استفاده از خدمات اپلیکیشن سلامت حال (برای دانلود اپلیکیشن کلیک کنید) تا حد زیادی به بهبود این بیماران کمک خواهد کرد. برای افسردگی متوسط تا شدید هم اغلب ترکیبی از روان درمانی و دارو درمانی توصیه میشود.
مزایای مشاوره آنلاین روانشناسی «حال»
بیشتر بیماران مبتلا به افسردگی برای شروع درمان و تداوم آن مشکل دارند. خروج از حصار تنهایی برای آنها کار سختی به نظر میرسد. از سوی دیگر، مراجعه مکرر به مراکز مشاوره ممکن است هزینه زیادی داشته باشد و وقت زیادی را در ترافیک، سالن انتظار مطب و... از دست بدهند. اگر از این دست افراد هستید و زمان کافی برای مراجعه به روانشناس یا روانپزشک ندارید یا نمیتوانید انگیزه کافی برای خروج از خانه و رفتن به جلسه مشاوره خود پیدا کنید، اصلا نگران نباشید.
مشاوره آنلاین روانشناسی حال با آدرس https://haal.ir/online-psychological-counseling/ بهرهگیری از بهترین متخصصان این حوزه به شما کمک میکند تا جلسات مشاوره خود را در منزل خودتان به صورت آنلاین برپا کنید. مشاوره آنلاین حال مزایای زیادی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- عدم نیاز به خروج از منزل و صرف زمان طولانی در ترافیک و...
- کاهش هزینه مشاوره از طریق حذف هزینه رفتوآمد و حق ویزیت مقرون به صرفه مشاوران آنلاین
- حضور در محیط امن و آرام منزل و کاهش استرس و نگرانی
- بهترین روش مشاوره برای کودکانی که از رفتن به مراکز مشاوره واهمه دارند
- دسترسی سریع و آسان به روانپزشک و روانشناس مجرب در هر ساعتی از شبانهروز که به کمک نیاز دارید