دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۲۱ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۸ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۱ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
معرفی آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین
4
زمان مطالعه: 8 دقیقه
اگر قصد سفر به قزوین را دارید و بدنبال آثار باستانی و بنای تاریخی هستید؛ با ما را در مجله دلگرم همراه باشید .

آشنایی با آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : دروازه درب کوشک قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : دروازه درب کوشک در محله سپاه قزوین و در خیابان کاشانی پور،خیابان محسن هنرمند شاد واقع شده است.
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : دروازه درب کوشک از جمله دروازه های باقی مانده و از جاذبه های تاریخی قزوین محسوب می شود که یادگاری از دوران قاجاریه می باشد که طاق نماهای آن حالت آغوش گشوده را تداعی می کنند. این دروازه تنها یک نما به سوی خارج شهر دارد که از تزیینات کاشی کاری و رسمی بندی برخوردار است و بدنه رو به داخل آن، آجری ساده است.دروازه قدیم تهران

دروازه درب کوشک

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : دروازه تهران قدیم قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، میدان تهران قدیم، ابتدای خیابان تهران قدیم
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : دروازه تهران قدیم یا دروازه قدیم تهران، از زیباترین جاذبه های تاریخی قزوین است. این دروازه‌ تاریخی در ورودی جنوب شرقی شهر قزوین است که جاده تهران، قزوین از آنجا وارد شهر قزوین میشده است. این دروازه از شهر قزوین در برابر حملات و دزدی و غارت شهرهای دیگر محافظت می‌کرده‌ است. در آغاز، این دروازه در بیرون شهر ساخته شده بود، ولی هم اکنون به دلیل گسترش جمعیت، در درون شهر قزوین قرار دارد. دروازه‌ تهران قدیم که قدمت آن به دوران قاجار باز می‌گردد، مزین به معماری زیبا و کاشی‌کاری‌های دوران پادشاهی ناصرالدین شاه است.

دروازه قدیم تهران

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : کاخ چهلستون (کلاه فرنگی) قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، میدان آزادی (سبزه میدان)، باغ صفوی، کاخ چهلستون
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : هنگامی که نام کاخ چهلستون به میان می آید، فکرها به سمت کاخ چهلستون اصفهان می رود. شاید کمتر کسی بداند که کاخ چهلستون دیگری نیز در شهر قزوین وجود دارد که بنا به دستور شاه تهماسب، دومین پادشاه سلسله صفویه، بنا شد و از بهترین جاذبه های تاریخی قزوین است. این کاخ که در قلب بخش تاریخی شهر قزوین و در میان باغی مربع شکل به نام باغ سعادت قرار دارد، به عمارت کلاه فرنگی نیز مشهور است. کاخ چهلستون در زمانه ای که شهر قزوین پایتخت ایران بوده، عمارت شاهی شاه تهماسب صفوی، پادشاه وقت به شمار می رفته است.

    هر چند اکثر نقل قول های تاریخی بیان می کنند که این بنا و باغ به دستور شاه تهماسب صفوی ساخته شده؛ اما در برخی منابع آمده که این بنا در زمان شاه عباس کبیر احداث یا اینکه به شکل امروزی خود درآمده است. نقل شده کاخ هشت بهشت اصفهان با الهام از این بنا ساخته شده است.

    امروزه کاخ چهلستون به موزه خوشنویسی تبدیل شده و آثار برخی از خوشنویسان و خطاطان هنرمند و به نام ایرانی مانند مالک دیلمی، میرعماد قزوینی، درویش عبدالمجید، محمد حسین عماد کتاب؛ به همراه آثار و اشیایی تاریخی که از کاخ به دست آمده در آن نمایش داده می شود.

    کهن ترین اثر خوشنویسی موجود در این موزه متعلق به دوره سلجوقی است که سوره مبارکه حمد به خط کوفی را به تصویر کشیده است.در مورد بنای موزه نیز می گویند شاه طهماسب در طی انتقال پایتخت از تبریز به شهر قزوین دستور ساخت این مجموعه با شکوه را داده است و بنای آن را از روی نقشه یک معمار ترک با شیوه شطرنجی خیلی کوچک ساخته که دارای پنجره‌های چوبی بسیار ظریف و زیبا است تا جایی که برخی معتقدند بنای هشت بهشت اصفهان با نسخه برداری از این اثر ساخته شده است. این عمارت در سال ۱۳۳۴ به شماره ۳۸۹ در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.

چهلستون قزوین

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : مجموعه باغ صفویه و سردر عالی‌قاپو قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، تقاطع خیابان هلال احمر و پیغمبریه
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : احتمالا با شنیدن نام عالی قاپو همه به یاد کاخ مشهور صفوی در اصفهان می افتید اما باید بدانید در شهر قزوین نیز سردری به همین نام وجود دارد که قدمتش به دوران شاه طهماسب صفوی باز می گردد و از جالب ترین جاذبه های تاریخی قزوین می باشد. این سردر یکی از هفت در ورودی به ارگ سلطنتی صفویان بوده و تنها در باقیمانده از این مجموعه است. این سردر، ورودی اصلی به دولتخانه دوران صفویه محسوب می شود؛ ساختمانی که امروز به موزه عکسخانه تبدیل شده است و مردم از دیدن عکس های قدیمی و ابزار عکاسی در آن لذت می برند.

باغ صفوی قزوین

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : کلیسای کانتور قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، خیابان آیت ا… طالقانی، خیابان دارایی
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : در گوشه ای از شهر قزوین کلیسایی سرخ رنگ خودنمایی می کند که سال هاست دیگر کسی در آن به عبادت نمی پردازد و غبار فراموشی بر تنش نشسته است. نامش کانتور است اما آن را با نام برج ناقوس نیز می شناسند و چون توسط روس ها ساخته شده است با عنوان کلیسای روسی (Russian Church) نیز از آن یاد می کنند. زمانی پیروان مذهب ارتدکس مسیحیت در آن به راز و نیاز و برگزاری مراسم شان می پرداختند؛ اما حالا دیگر اثری از آنها دیده نمی شود و حتا صدایی از ناقوس کلیسا نیز به گوش نمی رسد. امروزه این کلیسا به یک بازارچه کوچک صنایع دستی تبدیل شده است.

کلیسای کانتور

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : حمام و موزه مردم‌شناسی قجر قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، بلوار نادری، خیابان عبید زاکانی، خیابان درگاهی
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : حمام تاریخی قجر یکی از کهن ترین و زیباترین گرمابه‌های موجود در قزوین است که تاریخ بنای آن را در “صحت عافیت” معادل ۱۰۵۹ یافته اند. گرمابه را امیر گونه خان قاجار به دستور شاه عباس دوم صفوی ساخته است. این گرمابه نخست “حمام شاه” نام داشته ولی در دوره قاجار بعد از تغییراتی که در آن ایجاد شد از نام سازنده آن امیر گونه خان قاجار به حمام قجر تغییر نام یافت.

حمام قجر

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : سرای سعدالسلطنه قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، خیابان امام خمینی، سرای سعدالسلطنه
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : کاروانسرای سعدالسلطنه که به سرای سعدالسلطنه، سرای سعدیه، سرای سعادت و بازارچه سعدالسلطنه نیز معروف است، در مرکز شهر قزوین در خیابان امام‌خمینی (رشت سابق و پهلوی سابق‌تر ) قرار دارد. ورودی اصلی کاروانسرای سعدالسلطنه از خیابان امام خمینی است که ۴ طاق نما در طرفین داشته و سقف آن نورگیر ندارد و به صورت عرقچین ساخته شده است و خیابان را به حیاط اصلی سرای سعدالسلطنه متصل می‌سازد. مجموعه تاریخی سعدالسلطنه یکی از ارزشمندترین آثار دوره قاجاریه و یکی از ۳۸ بنای منتخب میراث فرهنگی کشور است. این مجموعه در هسته تاریخی شهر دوره صفویه و مرکز ثقل امروزه شهر قزوین به حساب می‌آید . این اثر تاریخی بی‌نظیر یکی از بزرگ‌ترین بناهای عمومی و سراهای بازرگانی کشور در دوره قاجار محسوب می‌شود که مشتمل بر تعدادی سراهای تو در تو و پیوسته که شمال ۶ حیاط به نام‌های: سعدیه، سعدالسلطنه، نگارالسلطنه، قهرمانی، بهشتی و راسته وزیر است. این مجموعه سراها از لحاظ معماری و شالوده ساخته شده از پوشش آجری و یکی از سرپاترین و نمونه عالی یک سرای بازگانی به حساب می‌آید .این مجموعه دارای ماهیتی درونگرا است و بزرگترین بازار سرپوشیده دوره قاجار در ایران به حساب می‌آید.

سرای سعدالسلطنه

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : بازار قزوین
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قزوین : استان قزوین، قزوین، لوار جمهوری اسلامی،خ مولوی،خ امام خمینی
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قزوین : بازار قزوین دارای چهار در است؛ در شمالی به تیمچه‌ی سرباز، در جنوبی به تیمچه‌ی سرپوشیده، در شرقی به سرای وزیر و در غربی که به چهارسوق کوچکی متصل می‌شود. مهم‌ترین بخش‌های مجموعه‌ی بازار قزوین عبارت‌اند از مسجدالنبی، سرای سعدالسلطنه، سرای وزیر، سرای حاج رضا، سرای رضوی، سرای خوش‌نویسان، تیمچه‌ی سرباز، تیمچه‌ی سرپوشیده، تیمچه‌ی حاج‌ سید کاظم، تیمچه‌ی درویش‌ مهدی، تیمچه‌ی حاج‌ محمدتقی، سرای شاه، سرای نقدعلی، سرای حاج محمدباقر، سرای دالان دراز، سرای ضراب‌خانه، سرای نگار‌السلطنه، سرای بهشتی، بازار قیصریه، گرمابه‌ی سعدیه، گرمابه‌ی رضوی و حیاط قهرمانی. در دوره صفویه محیط بازارها وسعت یافته‌اند و هر بازار به صنفی خاص تعلق داشته است. در گذر هر کی از این بازارها، مسجد، حمام، سراها، تیمچه‌ها و قیصریه‌های وجود دارد که از این میان، تیمچه‌ها مرکز تجارت و قیصریه محل صنعتگران بوده است. بازار قیصریه قزوین با تاقهای آجری و ارتفاع بسیار زیاد، بخش‌ها‌یی از بازار قزوین است که دارای چهار دروازه بوده و هنوز آثار به جای مانده است. درب شمالی به تیمچهٔ سرباز، درب جنوبی به تیمچهٔ سر پوشیده، درب شرقی به سرای وزیر و درب غربی به چهارسوق کوچکی متصل می‌شود.

بازار قزوین

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (4 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits