دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
مجازات اتهام زنای محصنه به خیانت میترا چه بود ؟
5
قاعده ی درء (یکی از قواعد حقوق جزای اسلامی ) مانع اصلی در مجازات زنی که علیرغم عقیم بودن شوهرش صاحب فرزند شده .

در قانون مجازات اسلامی به تاسی از فقه امامیه و احکام شرعیه،جرایم بر مبنای مجازات های تعیینی تقسیم بندی شده اند که در این بین حدود از جمله مجازات و کیفرهایی است که میزان و کیفیت آن در شرع تعریف شده است.

شلاق /سنگسار(رجم)اعدام از جمله مجازات هایی است که برای جرایم حدی تعریف شده است.

در پرونده ی خودکشی مهندس

حتماً بخوانید:
برگه آزمایش پرده از خیانت میترا برداشت/ مهندس عقیم صاحب 2 فرزند شده بود !؟

برگه آزمایش پرده از خیانت میترا برداشت/ مهندس عقیم صاحب 2 فرزند شده بود !؟

جواب آزمایش مهندس را که دیدم،علت خودکشی وی برایم محرز شد. اینکه مردی پس از ده سال زندگی مشترک و داشتن دو فرزند،متوجه شود عقیم بوده و توانایی بچه دار…
که وی بنا به گواهی آزمایشگاه تصور کرده بود، میترا در این سال ها به مهندس خیانت می کرده و فرزندانی که وی به دنیا آورده از صُلب شوهرش نبوده دو مسئله قابل تحلیل و بررسی است.
  1. جرم ارتکابی میترا
  2. مجازات و تشریفات اعلام جرم علیه میترا با توجه به خودکشی مهندس.

پیش از بررسی پرونده این موضوع حائز اهمیت است که به همان میزان که برخی مجازات های حدی مانند رجم(سنگسار)سنگین است رسیدگی و احراز و اثبات وقوع چنین جرایمی نیزسختگیرانه است.به عبارتی شرع برای اعمال و اجرای مجازات های حدی شرایط اثباتی دشوار و سختی پیش بینی کرده تا به راحتی نتوان شخصی را به ارتکاب چنین جرمی متهم کرد.

به عنوان مثال یکی از طرق و ادله ی اثبات زنا شهادت شهود است اما برای اثبات زنا با شهادت شهود لازم است 4شاهد واجد شرایط به ارتکاب چنین جرمی شهادت دهند .

اینکه 4شاهد گواه بر چنین رفتاری باشند به خودی خود کار ساده ای نیست ،چه رسد به اینکه لازم است این شهود به امر واحدی شهادت داده کمترین تعارض و تناقض در اظهارات شهود،سبب سقوط شهادت و بی اعتباری شهادت می شود .به همین جهت است که غالب روابط موصوف به نامشروع به رابطه ی نامشروع مادون زنا تعبیر،مجازات تازیانه(شلاق)کمتر از100ضربه برای چنین رفتاری تعریف می شود.

با این وصف این سوال مطرح است که چنانچه مهندس زنده بود، پاسخ آزمایشگاه ومحرز شدن عقیمی مهندس را می توان دلیلی بر انتساب زنا به میترا تلقی کرد؟فصل اول بخش پنجم قانون مجازات اسلامی از ماده 160به بعد در مورد ادله اثبات اقدام به انشاء حکم کرده که ماده172و199 اقرار و شهادت شهود را برای اثبات زنا تعریف شده است لذا پاسخ آزمایشگاه بر عقیم بودن مهندس به منزله ی دلیل اثبات زنای میترا قابل قبول محکمه نیست!!

ماده211قانون مجازات در اعتبار بخشی به علم قاضی به عنوان یکی از ادله اثبات جرم انشاء شده است که البته لازم است این علم مبتنی بر قرائن و نشانه های محکمه پسند و کاشف واقع باشد ،حال این سوال مطرح است،آیا به نظر شما گواهی آزمایشگاه دلیل قانع کننده ای برای قاضی است تا با قطع و یقین میترا را متهم به زنای محصنه* و مجازات اعدام کند؟

بروز چنین مسائلی است که چالش های قضایی و حرفه ی وکالت را سبب می شود.آیا در علم پزشکی احتمال بروز خطا و اشتباه در پاسخ آزمایش ها سابقه داشته یا خیر؟

چه کسی می تواند به قطع و یقین اعلام کند ،پاسخ آزمایشگاه بدون احتمال یک درصد اشتباه ارائه شده است؟آیا می توان با فرض وجود یک درصد احتمال اشتباه حکم به ارتکاب زنا واعدام یک انسان داد؟قابل توجه اینکه همان

قواعد فقهی-قانونی که حکم چنین رفتاری را اعدام می داند،قاعده ای دارد به نام دَرء به این مفهوم که چنانچه در وقوع رفتار مستوجب حد شک و تردید جاری شد،حد و مجازات مقرره ساقط می شود.
لذا در فرض مسئله ی میترا و مهندس بر فرض زنده بودن مهندس ،طرح شکایت زنای محصنه(به معنای زنای شخص متاهل=ماده225و226قانون مجازات)با چنین چالشی مواجه بود.

اما حال که مهندس فوت شده است،علیرغم اینکه جرم مورد بحث از جمله جرایم عمومی است و پدر مهندس نیز به عنوان وارث مهندس حق طرح شکایت در این مسئله دارد اما با جمیع مسائل پیش گفته،تنها راهکار منطقی برای احراز صحت و سقم پاسخ آزمایشگاه،طرح پرونده ی احراز نسب بین فرزندان مهندس با جدپدری(پدرمهندس)است که طریق طرح چنین دعوی در یادداشت آتی ارائه خواهد شد.

نکته ی قابل تامل اینکه مباحث حقوقی ،چالش های غیر قابل پیش بینی دارد لذا هدف اصلی در تنظیم چنین یادداشت هایی آشنایی ابتدایی مخاطبان با موازین قانونی و آگاهی به این مسئله که لازم است در امور تخصصی از اهل خبره مشورت گرفت .چه بسا چنانچه مهندس پیش از خودکشی با اهل خبره مشورت می کرد راهکارهایی مانند تجدید آزمایش،تست ژنتیک و...مانع خودکشی وی و وجود چنین ابهامی در زندگی فرزندان و ...می شد.

تکلیف به حفظ اسرار موکل در کنار تکلیف به انتقال نتیجه ی تحقیقات به موکل در پرونده ی مهندس سبب طرح این پرسش از شما مخاطب عزیز است،اگر شما وکیل پدر مهندس بودید در انتقال نتایج تحقیقات پرونده خاصه راجع به پاسخ آزمایشگاه چه اقدامی می کردید؟


این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.0 از 5 (5 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits