دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
هشدار! مراقب سرطان سینه باشید
18
زمان مطالعه: 8 دقیقه
متاسفانه درصد قابل توجهی از آمار بالای مرگ و میر در زنان کشور به سرطان سینه اختصاص می یابد، در حالی که این سرطان کشنده به راحتی هم قابل پیشگیری بوده و خانم ها با معاینات دوره ای و ماموگرافی هر ۳...

متاسفانه درصد قابل توجهی از آمار بالای مرگ و میر در زنان کشور به سرطان سینه اختصاص می یابد، در حالی که این سرطان کشنده به راحتی هم قابل پیشگیری بوده و خانم ها با معاینات دوره ای و ماموگرافی هر ۳ سال یک بار و معاینه ماهانه توسط خود می توانند این بیماری را ریشه کن کنند. دکتر محمد هادی زاده، رئیس کلینیک بیماری های سینه ابن سینا و عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی راهکارهای دقیقی درباره این بیماری، روش های پیشگیری، تشخیص و درمان آن به شما می گوید که به چه صورت از این بیماری که سن ابتلا به آن به زیر ۴۰ سال هم رسیده است جان سالم به در ببرید.

امروزه سرطان سینه یکی از شایع ترین سرطان های زنانه است که هر ساله تعداد زیادی از مبتلایان به آن تشخیص داده می شوند و تعدادی هم به دلیل تشخیص دیرهنگام جان خود را از دست می دهند. اما این نکته را فراموش نکنید همه توده هایی که در سینه ایجاد شده و توسط خانم ها احساس می شود لزوما سرطان نیست و اگر این توده ها سرطانی هم باشد، با مراجعه به پزشک، چکاپ هر ساله و تشخیص زودهنگام، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد قابل پیشگیری خواهد بود و طی درمان، بیمار شانس بهبود بالاتری خواهد داشت.

هشدار! مراقب سرطان سینه باشید

● چراغ خطر
وجود توده یا افزایش ضخامت در سینه و در زیر بغل، ترشحات شفاف و خونی از سینه، پوسته ریزی در نوک سینه، قرمزی و تورم سینه، فرو رفتن نوک سینه به داخل، زخم در پوست سینه و هرگونه تغییر شکل غیرطبیعی در سینه که موجب تفاوت آن سینه نسبت به سینه دیگر شود از علائم ظاهری است که بهتر است آنها را جدی بگیرید. البته همیشه سرطان سینه همراه با توده ای قابل لمس نیست گاهی اوقات قبل از اینکه خانمی احساس توده و تغییرات در سینه خود داشته باشد، بعد از انجام ماموگرافی مشخص می شود که به سرطان مبتلا شده است.

● معاینه فردی برای تشخیص سرطان سینه
جلوی آینه ایستاده و دست ها را بالای سرتان ببرید طوری که بازوها در طرفین باشد و شکل منطقه سینه و پوست آن را بررسی کنید. در این ناحیه نباید تغییر رنگ یا شکل محسوسی ببینید، بعد دست ها را چرب کرده و ناحیه زیربغل و سینه ها را لمس کنید، در این حالت در صورت وجود هرگونه برآمدگی یا توده، فرد متوجه آن خواهد شد. در مرحله بعد دراز کشیده و بالشی را زیر گردن خود بگذارید، یک دست را بالای سر برده و دست دیگر را به طور عرضی در موازات سینه قرار دهید.

بیشتر تغییراتی که در سینه حس می شود، نشانه سرطان نیست، مثل تورم سینه در دوران قاعدگی ولی اگر پس از چند روز از دوران قاعدگی، تست سینه را انجام دادید باید نشانه های غیرمعمول را جدی بگیرید. یکی از مهم ترین اقداماتی که شما باید انجام دهید دقت در تغییرات ۲ سینه در معاینات ماهانه است. در سینه ها نیازی نیست که شما حتما توده ها را تشخیص بدهید فقط کافی است تغییرات نسبت به معاینات قبلی را متوجه شوید و به پزشک مراجعه کنید.

● اگر کسی از بستگان تان سرطان سینه دارد ...
سرطان سینه، رشد غیر قابل طبیعی سلول های بدن است که در نواحی مختلف سینه رشد می کند. ممکن است سلول ها هم در بافت های غیرغددی رشد کنند و هم در بافت های مختلف مانند مجاری که شیر را انتقال می دهند. یکی از علت های مهم که خطر ابتلا شدن به سرطان سینه را بالا می برد، افزایش سن است، پس فراموش نکنید هرچه سن بالاتر رود احتمال مبتلا شدن به سرطان سینه بیشتر می شود. میانگین سن ابتلا به سرطان سینه در ایران ۳۸ تا ۴۰ سالگی است که نسبت به کشورهای دیگر حدود ۸ سال جوان تر است به طوری که در خانم های زیر ۴۸ سال از هر ۸ نفر مبتلا به سرطان، یک نفر سرطان سینه و در خانم های بالای ۴۸ سال از هر ۳ نفر مبتلا به سرطان، ۲ نفر سرطان سینه می گیرند. به جز فاکتور سن، جنس بیمار هم یکی از عواملی است که از پیش در کنترل کردن این سرطان نقشی ندارد؛ البته ناگفته نماند حدود ۸/۲ درصد آقایان هم به سرطان سینه مبتلا می شوند.

عوامل دیگری که از پیش قابل کنترل نیستند سابقه خانوادگی و ژنتیک، بالغ شدن دختر خانم ها قبل از ۱۳سالگی، یائسگی بعد از ۵۱ سالگی، بارداری بالای ۳۰ سالگی، اضافه وزن و چاقی نامحسوس بعد از یائسگی است که این افراد بیشتر باید مراقب زنگ خطر این بیماری باشند اما عوامل دیگری هم هستند که با رعایت آنها می توانید شانس مبتلا شدن به سرطان سینه را در خود کاهش دهید، پس پیشنهاد می شود مادران باردار برای پایین آوردن خطر این احتمال حداقل تا ۱۸ ماه به شیردهی فرزندشان ادامه دهند. همچنین بهتر است خانم ها پس از یائسه شدن برای بهبود وضعیت جسمانی به صورت مداوم از داروهای استروژنی و هورمونی استفاده نکنند. استفاده طولانی مدت از داروهای جلوگیری این احتمال را افزایش می دهد که اثراتش را حدود ۵ تا ۱۰ سال بعد از مصرف نشان می دهد، البته این احتمال در افرادی که در فاصله زمانی کوتاه از قرص های ضدبارداری استفاده می کنند، وجود ندارد. در خانم های ایرانی که به طور متوسط بعد از زایمان حدود ۵ تا ۷ کیلوگرم بر وزن قبلی شان اضافه می شود، بهتر است با رعایت رژیم غذایی سالم که حاوی مقادیر زیادی از سبزیجات و غذاهای کم چرب است و ورزش کردن مداوم و استفاده نکردن از دخانیات این خطر را از خود دور کنند بنابراین فراموش نکنید چربی اضافه محل مناسبی برای رشد هورمون استروژن است. همچنین از پوشیدن لباس های زیر تنگ و کشی که فشار بالایی روی غدد سینه وارد می کند اجتناب کنید.

● بعد از تشخیص
درمان سرطان سینه به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از این عوامل، تشخیص به موقع این بیماری است که تعیین می کند توده های سرطانی تا چه حدی پیشروی کردند تا جراحی برداشت جزئی یا کامل سینه، شیمی درمانی و رادیوتراپی انجام شود. در گذشته از هر ۱۰ جراحی درمان سرطان سینه حدود ۸ جراحی به صورت برداشتن کامل بافت و تخلیه سینه بود اما امروزه با پیشرفت در علم جراحی سینه از هر ۱۰ جراحی برای سرطان سینه، حدود ۸ جراحی منجر به نگه داشتن بافت سینه می شود.

● اگر جراحی پروتز سینه انجام داده اید، نگران نباشید
انجام جراحی پروتز سینه فی البداهه شانس سرطان سینه را بالا نمی برد اما گزارش های خیلی نادری در این راستا صورت گرفته و متوجه شده اند کسانی که حجم بالایی از پروتز می گذارند در اثر فشار بالایی که به غدد لنفاوی وارد می شود، احتمال مبتلا شدن به نوعی لنفوم را در خود بالا می برند. همچنین برای این دسته از افراد محدودیت انجام ماموگرافی برای پیشگیری وجود دارد و برای کنترل این بیماری ام آر آی توصیه می شود.

● باورهای غلط
این باور خانم ها اشتباه است که نباید با لمس هر توده سطحی در سینه احساس نگرانی کرد و چیزی جز کیست نیست و احتیاجی به مراجعه به پزشک وجود ندارد. فراموش نکنید توده های سرطانی ممکن است در زمان شروع کوچک باشند که با پیشگیری و مراجعه نکردن به پزشک بیماری های سینه رشد می کنند. اندازه و سایز توده های سینه در برخی از زنان به اندازه یک نخود و در برخی حتی به اندازه گریپ فروت هم می رسد. در ایران با توجه به پایین تر بودن سن ابتلا به سرطان سینه بهتر است خانم ها از ۴۰سالگی با مراجعه به پزشک و مراکز درمانی و انجام ماموگرافی از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری کنند تا پزشک بتواند با تشخیص به موقع احتمال بزرگ شدن توده سرطانی را در بیمار کاهش دهد.

● با ماموگرافی از سرطان سینه سبقت بگیرید
خانم های ۴۰ تا ۵۵ ساله به خاطر داشته باشند حتما باید هر ۳ سال یک بار برای انجام ماموگرافی به پزشک متخصص مراجعه کنند. مقدار کمی اشعه ایکس می تواند ۳ سال قبل از اینکه منجر به اتفاقی شود، شما را از وجود تغییرات لنفی با خبر کند تا شما وقت کافی برای جلوگیری از پخش شدن سرطان و درمان به موقع داشته باشید. فراموش نکنید که هزینه پیشگیری و مراجعه اولیه به پزشک چند برابر کمتر از هزینه درمان است. همچنین خانم های ۲۰ تا ۴۰ ساله هم هر ۳ سال یک بار برای معاینه به پزشک بیماری های سینه مراجعه کنند اما هر ماه خود شخص با آموزشی که از طرف پزشک مربوطه دیده باید سینه خود را معاینه و در صورت مشاهده توده و تغییراتی به پزشک مراجعه کند.
منبع:مجله سیب سبز



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (18 رای)  
    توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

    دیدگاه ها

    اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

    
    hits