دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۶ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
آریتمی قلب و درمان های گیاهی آن
13
زمان مطالعه: 11 دقیقه
آریتمی قلب، نوعی بیماری قلبی است که سرعت ضربان قلب را دچار تغییر می کند و کنتر یا تندتر می شود


آریتمی قلب یا نامنظم بودن ضربان قلب


آریتمی قلب، نوعی بیماری قلبی است که سرعت ضربان قلب را دچار تغییر می کند . در بیماران مبتلا به بیماری آریتمی قلب، ضربان قلب کندتر، تندتر یا نامنظم می شود. بیشتر بیماری های آریتمی قلب، خطرناک نیستند. خطر زمانی ایجاد می شود که قلب قادر نباشد خون کافی به بدن پمپ کند. عدم خونرسانی کافی، ممکن است باعث آسیب دیدگی مغز، قلب یا اندام های دیگر بدن شود.


آریتمی قلب به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب است . ریتم طبیعی قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطنها منتشر می‌شود. در نتیجه این نحو هدایت تحریک الکتریکی، ابتدا دهلیز و با فاصله کمی بطن‌ها منقبض می‌شوند. ریتم طبیعی قلب بین شصت تا صد ضربان در دقیقه ‌است.


آریتمی قلب ممکن است تنها به شکل یک مکث موقت بوده و آنقدر کوتاه باشد که تعداد ضربان کلی قلب را تحت تاثیر قرار ندهد یا در عوض ممکن است سبب شود که ضربان قلب بسیار سریع یا بسیار آهسته باشد. برخی آریتمی ها سبب بروز هیچگونه علامتی نمی شوند . سایر آریتمی ها ممکن است سبب بروز علایمی همچون سبکی سر یا سرگیجه شوند .


دو نوع اصلی آریتمی وجود دارد : برادی کاردی زمانی رخ می دهد که ضربان قلب بسیار آهسته است (کمتر از 60 ضربان در دقیقه)‌. تاکی کاردی هم زمانی ایجاد می شود که ضربان قلب بسیار سریع است(بیش از 100 ضربه در دقیقه ) .

علایم آریتمی چه هستند ؟

  • در صورتیکه آریتمی کوتاه باشد، معمولا فاقد هرگونه علامتی است . تنها ممکن است به صورت حذف یک ضربان قلب باشد که شما به ندرت متوجه آن می شوید .
  • ممکن است احساس لرزش (ارتعاش) در قفسه سینه یا گردن ایجاد گردد .
  • زمانیکه آریتمی ها شدید بوده یا آنقدر طول بکشند که عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار بدهند ، ممکن است قلب قادر به پمپ کردن خون کافی به بدن نباشد . این امر منجر به احساس خستگی یا سبکی سر یا بیحالی می شود . همچنین ممکن است منجر به مرگ گردد .
  • تاکی کاردی می تواند منجر به کاهش توانایی پمپ کردن قلب و در نتیجه تنگی نفس ، درد قفسه سینه ، سبکی سر یا کاهش سطح هوشیاری شود. ممکن است این حالت در صورت شدید بودن منجر به حمله قلبی یا مرگ شود .

آریتمی

دلایل ابتلا به آریتمی قلب


تپش قلب نامنظم، هنگامی اتفاق می‌افتد که سیگنال‌های الکتریکی کنترل کننده ضربان قلب دچار تأخیر شده یا متوقف شود. همچنین اگر قسمت دیگری از قلب شروع به تولید سیگنال‌های الکتریکی کند، می‌تواند موجب بروز تپش قلب نامنظم شود. زیرا تداخل این سیگنال‌ها با سیگنال‌های اصلی حاصل از سلول‌های عصبی مخصوص قلب موجب اختلال در ضربان طبیعی قلب می‌شود.


سیگار کشیدن، مصرف زیاد الکل، استفاده از برخی مواد مخدر (مانند کوکائین یا آمفی تامین‌ها)، استفاده از برخی داروهای تجویز شده یا بدون نسخه و مصرف زیاد کافئین یا نیکوتین در برخی افراد می‌تواند منجر به بروز تپش قلب نامنظم شود.


تنش‌های روحی قوی و عصبانیت شدید هم می‌تواند موجب سخت‌تر شدن کار قلب، افزایش فشار خون و آزاد شدن هورمون‌های ضد تنش شود. گاهی اوقات مجموعه این واکنش‌ها می‌تواند منجر به بروز تپش قلب نامنظم شود.


حمله قلبی یا سایر شرایطی که باعث آسیب دیدگی سیستم الکتریکی قلب شود نیز می‌تواند منجر به بروز تپش قلب نامنظم گردد. مثال‌هایی از این موارد عبارت است از فشار خون بالا، بیماری عروق کرونر قلب، نارسایی قلبی، پر کاری یا کم کاری غده تیروئبد (زیاد بودن یا کم بودن میزان تولید هورمون تیروئید) و بیماری رماتیسم قلبی.


ناهنجاری‌های مادرزادی قلب نیز می‌تواند باعث بروز برخی از انواع آریتمی‌ها مانند نشانگان ولف – پارکینسون – وایت شود. اصطلاح “مادرزادی” به معنی عارضه‌ای است که از هنگام تولد در فرد وجود داشته باشد. گاهی اوقات هم علت بروز تپش قلب نامنظم نامشخص است.


آیا در صورت آریتمی قلبی باید به مراکز درمانی مراجعه کرد؟


امکان دارد افزایش ضربان قلب یا احساس لرزش در قفسه سینه را احساس کنید، اگر این موارد یک‌بار یا به‌ندرت و بدون علائم دیگری اتفاق می‌افتد مسئله مهمی نیست. با‌این‌حال برای رفع نگرانی بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. در صورت مشاهده هریک از این علائم فورا به مراکز درمانی مراجعه کنید:

  • تنگی نفس بدون علت
  • احساس غش یا سبکی‌سر
  • احساس ضربان خیلی آهسته یا خیلی تند
  • درد قفسه سینه با هریک از علائم ذکر شده

درمان آریتمی قلبی


روشهای درمان آریتمی قلبی شامل داروها، روش‌های پزشکی و جراحی می‌باشد. اگر ضربان نامنظم قلب شما موجب بروز علائم خطرناکی مانند سر گیجه، درد قفسه سینه یا غش شود، ممکن است پزشک شما تشخیص دهد که این عارضه باید درمان شود. همچنین اگر تپش قلب نامنظم باعث افزایش خطر عوارضی از قبیل نارسایی قلبی، سکته مغزی یا ایست قلبی شود، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که آن را درمان کنید.

درد قلب


داروهای آریتمی قلب


دارو می‌تواند باعث کند کردن ضربان قلب سریع شود. همچنین با مصرف دارو می‌توان ضربان قلب نامنظم را به یک ضربان طبیعی و ثابت تبدیل کرد. داروهایی که برای این منظور استفاده می‌شوند، تحت عنوان ضد آریتمی (تپش قلب نامنظم) شناخته می‌شود.


بعضی از مهم‌ترین داروهایی که برای کند کردن ضربان سریع قلب استفاده می‌شود شامل مسدود کننده‌های بتا (مانند متوپرولول و آتنولول)، مسدود کننده‌های کانال کلسیم (مانند دیلیتیازم و وراپامیل) و دایگوگسین (دیجیتالیس) می‌باشد. اغلب این داروها برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی (آ اف) مصرف می‌شوند.


برخی از داروهایی که برای باز گرداندن ریتم طبیعی قلب استفاده می‌شوند شامل آمیودارون، سوتالول، فلکائینید، پروپافنون، دوفتیلید، ایبوتیلید، کوئینیدین، پروکائین آمید و دیزوپیر آمید می‌باشند. اغلب این داروها عوارض جانبی به همراه دارند. از مهم‌ترین عوارض جانبی این داروها می‌توان به تشدید ضربان نامنظم قلب یا حتی بروز نوع متفاوتی از بی نظمی در ضربان قلب اشاره کرد.


در حال حاضر هیچ دارویی که بتواند ضربان قلب کند را به طور مطمئنی درمان کند، وجود ندارد. اگر ضربان قلب به طور غیر طبیعی کند باشد، با استفاده از دستگاه‌ تنظیم کننده ضربان درمان می‌شود.


بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی و برخی انواع دیگر تپش قلب نامنظم ممکن است با داروهای رقیق کننده خون درمان شود. این داروها خطر تشکیل لخته‌های خون را کاهش می‌دهند. وارفارین، دابیگاتران، هپارین و آسپیرین نمونه‌هایی از داروهای رقیق کننده خون هستند.


از مصرف دارو می‌توان برای کنترل کردن بیماری‌ها و مشکلاتی که می‌تواند باعث تپش قلب نامنظم شود، مانند بیماری‌های قلبی یا ناهنجاری تیروئید نیز استفاده کرد.


روشهای دیگر برای درمان آریتمی قلب


انواع خاصی از تپش قلب نامنظم با استفاده از دستگاه تنظیم ضربان قلب درمان می‌شوند. این دستگاه وسیله کوچکی است که در زیر پوست قفسه سینه یا شکم قرار می‌گیرد تا ریتم غیر طبیعی ضربان قلب را اصلاح کند.


برخی از آریتمی‌ها نیز با ارسال امواج الکتریکی به قلب درمان می‌شوند. این روش درمان آریتمی قلبی را بسته به نوع آریتمی (تپش قلب نامنظم) که مورد درمان قرار می‌گیرد، اصطلاحاً کاردیوورژن یا دی‌فیبریلاسیون می‌نامند.


برخی از افرادی که در معرض خطر فیبریلاسیون بطنی قرار دارند، با استفاده از ابزاری به نام دفیبریلاتور کاردیو ورتر قابل کاشت (آی سی دی) درمان می‌شوند. آی سی دی هم مانند دستگاه تنظیم ضربان قلب، یک وسیله کوچک است که زیر پوست قفسه سینه قرار داده می‌شود. این وسیله با ارسال امواج الکتریکی یا شوک‌های خفیف به کنترل ضربان‌های نامنظمی که جان بیمار را تهدید می‌کند، کمک می‌کند.


روش دیگر درمان آریتمی قلبی به نام کاتتر ابلیشن وجود دارد که برای مواقعی که تپش قلب نامنظم با مصرف دارو درمان نمی‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، یک لوله نازک و انعطاف پذیر به درون یک سرخرگ خونی در ناحیه بازو، کشاله ران یا گردن وارد شده و از طریق این سرخرگ به سمت قلب هدایت می‌شود.


یک دستگاه مخصوص از طریق این لوله به قلب انرژی می‌رساند. این انرژی، نقاط کوچکی از بافت قلب که ضربان غیر طبیعی قلب از آنجا شروع می‌شود را پیدا کرده و تخریب می‌کند. روش کاتتر ابلیشن معمولاً در یک بیمارستان مجهز و به عنوان بخشی از تحقیقات الکتروفیزیولوژی انجام می‌گیرد.


ممکن است پزشک به شما توصیه کند که قبل از انجام عمل کاتتر ابلیشن، یک اکوکاردیوگرافی ترانس ازوفاژیال انجام دهید تا مطمئن شود که هیچ لخته خونی در دهلیز قلب (محفظه‌های قسمت بالایی قلب) وجود ندارد.

آریتمیا


جراحی برای درمان آریتمی قلب


پزشکان برخی از انواع آریتمی های قلبی را با جراحی درمان می‌کنند. از این روش هنگامی استفاده می‌شود که قبلاً به منظور درمان عارضه دیگری مانند تعمیر دریچه قلب از جراحی استفاده شده باشد. یکی از انواع جراحی که برای فیبریلاسیون دهلیزی انجام می‌گیرد، جراحی ماز نام دارد.


در این روش، جراح قطعات ریزی را در داخل دهلیز قرار می‌دهد. این قطعات از پخش شدن امواج الکتریکی نامنظم جلوگیری می‌کنند. اگر تپش قلب نامنظم ناشی از بیماری عروق کرونر قلب باشد، ممکن است پزشک شما از روش جراحی پیوند کنار گذر سرخرگ کرونر استفاده کند. این جراحی موجب افزایش جریان خون به ماهیچه قلب می‌شود.


سایر راههای درمان آریتمی قلب


مانور واگ یکی دیگر از روش‌هایی است که برای درمان آریتمی قلبی استفاده می‌شود. این روش شامل تمرینات و حرکات ساده‌ای است که گاهی اوقات می‌تواند انواع خاصی از آریتمی‌های فوق بطنی را کند کرده یا متوقف سازد. در این روش عصب واگ که در کنترل ضربان قلب نقش دارد، تحت تأثیر قرار می‌گیرد.


بسیاری از انواع آریتمی های قلبی بی ضرر هستند بالا رفتن گاه و بی گاه ضربان قلب یا تپش قلب ملایم، امری کاملاً طبیعی و شایع است. افرادی که به انواع آریتمی های قلبی بی ضرر مبتلا هستند می‌توانند زندگی کاملاً سالم و طبیعی داشته باشند. این افراد معمولاً نیازی به درمان ضربان نامنظم قلب خود ندارند. حتی افرادی که ضربان قلب شدیداً نامنظم دارند، اغلب به طور موفقیت آمیزی درمان می‌شوند و می‌توانند زندگی کاملاً طبیعی داشته باشند.

پیشگیری از آریتمی قلب


برای پیشگیری از آریتمی قلبی باید روش زندگی سالم قلب داشته باشید که شامل موارد زیر است:

  • خوردن مواد غذایی سالم مناسب قلب
  • افزایش فعالیت بدنی
  • اجتناب از کشیدن سیگار
  • نگه داشتن وزن در محدوده نرمال
  • محدودکردن یا اجتناب از مصرف کافئین و الکل
  • کاهش استرس

استفاده از داروهای بدون نسخه با احتیاط زیرا بعضی از داروهای سرماخوردگی و ضدسرفه حاوی محرک هایی هستند که موجب افزایش ضربان قلب می شود.

درمان گیاهی آریتمی قلب

  • به منظور درمان گیاهی آریتمی قلب از میوه های گلابی رسیده و شیرین و همچنین انگور سیاه شیرین به صورت منظم استفاده کنید.
  • مصرف دمنوش بومادران به درمان گیاهی آریتمی قلبی کمک می کند.
  • سرفه کردن اختیاری و نفس عمیق کشیدن به آرام کردن تپش قلب کمک می کند.
  • به منظور درمان گیاهی آریتمی قلبی یک قاشق چایخوری ملاس نیشکر سیاه را در یک استکان آب خوب هم زده و حل کنید و سپس آنرا بنوشید.
  • جهت کمک به پیشگیری و درمان گیاهی آریتمی قلبی غذاهای حاوی منیزیم نظیر اسفناج، کلم پیچ، برگ چغندر، بادام درختی و زمینی و بادام هندی، دانه کنجد، تخم کدو، جو دو سر، انواع ماهی، آووکادو،‌ موز، شکلات و ماست کم چرب را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • مصرف دارچین نیز در درمان گیاهی آریتمی قلبی موثر است.
  • مصرف دمنوش سنبل الطیب نیز به درمان گیاهی آریتمی قلبی کمک می کند. اما این گیاه را زیر نظر پزشک طب سنتی مصرف کنید.
  • دمنوش بادرنجبویه و میوه زالزالک نیز خوراکیهایی مفید در درمان گیاهی آریتمی قلب هستند.

divider

بیشتر بخوانید:

اندوکاردیت یا التهاب لایه درونی قلب و عوارض آن

از بیماری شریان های کرونری قلب بیشتر بدانید

همه چیز در مورد بیماری نارسایی قلب

divider

گردآوری توسط بخش سلامت

مجله دلگرم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (13 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۲ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

سجاده فرش | ۴ سال پیش
بسیار سایت عالی دارین
0
0
فرش سجاده ای | ۴ سال پیش
بسیار عالی و بی نظیر بود
0
0

hits