دلگرم
امروز: یکشنبه, ۲۰ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۰۷ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
آیا هپاتیت a خطرناک است؟
49
زمان مطالعه: 11 دقیقه
هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان:هپاتیت A با نام یرقان در زبان عام مشهور است. بیماری هپاتیت A شروع ناگهانی ای با علائم تب، بی حالی، بی اشتهایی، تهوع و دل درد دارد و بعد از چند روز علائم زردی بروز میکند.

هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان

هپاتیت A با نام یرقان در زبان عام مشهور است. بیماری هپاتیت A شروع ناگهانی ای با علائم تب، بی حالی، بی اشتهایی، تهوع و دل درد دارد و بعد از چند روز علائم زردی بروز میکند. بروز بیماری هپاتیت A به صورت اشکال بدون نشانه بالینی و پنهانی مشخص می شود. بیماری هپاتیت A از لحاظ اپیدمیولوژیک مشابه فرم هپاتیت E است.

نکته » بیماری HAV یک بیماری بومی در همه نقاط جهان است. تعیین بروز واقعی آن به سبب این که بخش بزرگی از آن بدون علامت مشکل است.با دلگرم همراه باشید تا با علائم و درمان هپاتیت a آشنا شوید.

هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان

هپاتیت آ ( Hepatitis A) (که سابقاً با نام هپاتیت عفونی شناخته می‌شد) نوعی بیماری عفونی حاد کبد است که توسط ویروس هپاتیت آ (HAV) ایجاد می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا بویژه افراد کم سن و سال علایم کمی دارند یا هیچ علامتی ندارند.فاصله زمانی بین ابتلاء و بروز علایم در افرادی که علایم بیماری را نشان می‌دهند بین دو تا شش هفته است. اگر علایمی وجود داشته باشند به طور عادی تا هشت هفته باقی می‌مانند، علایم آن ممکن است شامل تهوع، استفراغ، اسهال، زردی پوست، تب و شکم درد باشد. حدود ۱۰–۱۵٪ افراد طی شش ماه پس از ابتلای اولیه بازگشت علایم را تجربه می‌کنند.نارسایی حاد کبد به ندرت ممکن است اتفاق بیافتد با این حال در میان افراد سالخورده رایج تر است.

این بیماری از طریق خوردن یا نوشیدن غذا و آبی که با مدفوع فرد آلوده، آلوده شده است گسترش می‌یابد. سخت پوستان دریایی که به اندازه کافی پخته نشده‌اند منشأ بیماری نسبتاً رایجی هستند. این بیماری همچنین ممکن است از طریق تماس نزدیک با فرد آلوده منتقل شود. در حالی که بچه‌ها اغلب در زمان ابتلاء هیچ علامتی ندارند اما می‌توانند آلودگی را به دیگران سرایت دهند. یک بار ابتلاء به این بیماری، فرد را برای تمام عمر در مقابل آن مصون می‌سازد. تشخیص بیماری نیاز به آزمایش خون دارد چرا که علایم آن شبیه به علایم چند بیماری دیگر است.این ویروس یکی از پنج ویروس شناخته شده هپاتیت است که عبارتند از: آ، ب، سی، دی و ای.

واکسن هپاتیت آ در پیشگیری از بیماری مؤثر است.در برخی از کشورها این واکسن به طور معمول برای کودکان و افراد در معرض خطر بالای ابتلاء که قبلاً واکسینه نشده‌اند توصیه می‌شود.و به نظر می‌رسد به صورت مادام العمر مؤثر باشد.سایر اقدامات پیشگیرانه شامل شستن دست و پخت صحیح غذا می‌شود. هیچ درمان خاصی برای تهوع یا اسهال با استفاده از دارو و استراحت وجود ندارد تا در صورت لزوم توصیه شود.عفونت‌ها معمولاً به طور کامل و بدون ایجاد بیماری کبدی مزمن برطرف می‌شوند. برای درمان نارسایی حاد کبد، در صورت وقوع، به پیوند کبد نیاز خواهد بود.

در سراسر جهان هر ساله حدود ۵/۱ میلیون مورد ابتلاء علامت دار رخ می هد.و روی هم رفته احتمالاً دهها میلیون نفر مبتلا می‌شوند.این بیماری در مناطقی از جهان که وضعیت بهداشتی ضعیفی دارند و آب سالم به اندازه کافی در دسترس نیست رایج تر است. در کشورهای در حال توسعه حدود ۹۰٪ کودکان تا سن ۱۰ سالگی به این بیماری مبتلا شده‌اند و بنابراین در بزرگسالی مصون هستند این بیماری اغلب در کشورهای نسبتاً توسعه یافته که کودکان در سنین کم در معرض بیماری قرار نمی‌گیرند و واکسیناسیون گسترده وجود ندارد شیوع پیدا می‌کند. در سال ۲۰۱۰ بیماری حاد هپاتیت A منجر به مرگ ۱۰۲۰۰۰ نفر شد.۲۸ جولای (۶ مرداد) هر سال به منظور آگاهی دادن در مورد هپاتیت ویروسی به عنوان روز جهانی هپاتیت نام گذاری شده است.

علل بیماری زا در بیماری هپاتیت A

  1. هپاتیت A (هپاتیت آ ) مانند جبهه نبرد است! آنترو ویروس تیپ 72 از خانواده پیکورنا ویروس های RNA دار مثبت 72 نانومتر است.
  2. علت این که ویروس HA جزء آنترویروس ها قرارگرفته به خاطر این است که این ویروس مانند ویروس های روده است.
  3. عمدتاً عودهای دوره ای دارد و در کشورهای در حال توسعه بالغین مصون هستند. وقوع اپیدمی نیز نادر است.
  4. هر گاه شرایط محیطی نامطلوب باشد از جمله وجود اغذیه و آب آلوده خود باعث نوعی اپیدمی می شود.
  5. ویروس در عرض 5 دقیقه جوشاندن از بین میرود.
  6. گند زداهای انتخابی در مورد آن فرمالین و کلر است.

هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان

مخزن بیماری هپاتیت A

انسان تنها مخزن بیماری است بسیاری از آلودگی ها از فرم خفیف و بدون علامت ناشی می شود.

سرایت هپاتیت A

  • بیماری از فردی به فرد دیگر از راه مدفوعی – دهانی رخ می دهد. بیشتر دفع عامل از راه مدفوع 2-1 هفته قبل از شکایات است. همزمان با پیدایش پادتنها در خون میزان دفع کاهش می یابد.
  • انتقال مستقیم در هم جنس بازان مرد گزارش شده است.
  • تشخیص ویروس در مدفوع نشانه آلودگی کنونی است.

دوره نهفتگی هپاتیت A

50-15 روز و بطور متوسط 30-28 روز است ولی در کل بستگی به مقدار ویروس وارده دارد.

دوره سرایت

عفونت زایی در نیمه دوم دوره کمون تا چند روز بعد از شروع زردی است اکثر بیماران بعد از یک هفته بعد از شروع زردی غیر مسری می شوند.

عوامل مربوط به میزبان

در افراد مستعد در هر سنی احتمال وقوع بیماری هپاتیت است. ولی در کل شدت بیماری هپاتیت با افزایش سن بیشتر می شود. به گزارش آسان طب،بیماری در کودکان در سن مدرسه و بالغین جوان شایعتر است. البته قابل ذکر است که بیماری به شدت تحت تاثیر وضعیت زندگی است. باید خاطر نشان ساخت هر دو جنس در برابر بیماری حساسیت دارند.

ایمنی

از لحاظ ایمنی در اوایل بیماری پادتن IgM مشخص می شود. وجود آن آزمون انتخابی در عرض 24 ساعت برای تشخیص بیماری است. IgM نشانه ایمنی در مقابل بیماریست که سالها پایدار می ماند.

عوامل محیطی

شرایط بد بهداشتی و تراکم جمعیت از عواملی است که انتشار آلودگی را سهل تر می سازد همانطور که قبلاً ذکر شد همه گیری ها از راه آب و مواد خوراکی آلوده ایجاد می شود. در مناطق معتدل بیماری در ماه های آخر پاییز و زمستان بروز می نماید.

  1. تشخیص در کودکان فقط بواسطه آزمایش های کبدی انجام می پذیرد.
  2. اکثر موارد مرگ در سنین بالا است که سیر بیماری شدید دارند.
  3. تشخیص در کل بر اساس یافتن پادتن ضد ویروس در سرم بیمار در دوره حاد و نقاهت بیماری است.
  4. علی رغم موارد تشخیصی ذکر شده، مشاهده ذرات HAV در مدفوع یا پادگن هپاتیت A در مدفوع، تشخیص افزایش عیار Anti-HAV نیز از راه هایی است که می توان بیان نمود.

راه های انتقال بیماری هپاتیت A

انتقال از دو راه مدفوعی – دهانی و راه غیر روده ای صورت می پذیرد که البته نوع اول راه انتقال اصلی هپاتیت A می باشد و به ندرت از راه تزریقی انتقال صورت می پذیرد.

پیشگیری از ابتلا به هپاتیت A

کاری است بسی دشوار؛ زیرا بیشتر موارد آلودگی در دوره پنهانی روی می دهد. بیماری درمان ویژه ای ندارد. بیماری هپاتیت A اکثراً در گروه های پایین جامعه قرار دارد. استراحت در دوره بیماری، گند زدایی مدفوع و لوازم آلوده توصیه می شود.

هپاتیت a

در مورد گند زدایی هیپوکلریت سدیم 0/5 درصد قویاً توصیه می شود.

مبارزه با انتقال

آموزش جامعه، رعایت بهداشت فردی، دفع بهداشتی فضولات انسانی، تامین آب آشامیدنی سالم استفاده از سرنگ های یکبار مصرف توصیه می شود.تجویز گلوبولین ایمن انسانی به کلیه اطفال زیر 2 سال که در محیط آلوده قرار دارند توصیه می شود. در مسافرینی که قصد مسافرت به مناطق اندمیک را دارند هم، تزریق ایمنوپگلوبولین توصیه می شود. به دنبال تزریق ایمنو گلبولین ممکن است ابتدا هپاتیت پنهانی یا بدون علامت بروز کند که ایمنی فعال – انفعالی می دهد (تزریق عضلانی از محلول 16 درصد به مقدار 0/2 ml به ازاء واحد وزن بدن).

درمان هپاتیت A با واکسن

هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان

واکسنی که هم اکنون در مورد هپاتیت A موجود است یک نوع غیر فعال ویروسی است که در 3 نوبت عضلانی تزریق می شود که البته ایمنی زایی آن تحت بررسی است.در موارد تماس در افرادی که با مواد غذایی سر و کار دارند همه افراد باید ایمونوگلبولین دریافت دارند. این کار باید تا 2 هفته بعد از آخرین تماس صورت پذیرد.هپاتیت a موضوع این بخش از اسان طب بود . در اینجا درباره علت ابتلا به هپاتیت آ و همچنین راههای درمان هپاتیت a اشاراتی کردیم. امیدواریم از این اطلاعات بهره مند شده باشید.

اكثراً هپاتيت A خودبه‌خود بهبود مي‌يابد و احتياجي به درمان ندارد. استراحت در منزل و خوردن غذاهاي مناسب و نوشيدن مقدار كافي آب، مي‌تواند به روند بهبودي شما كمك نمايد.ويروس هپاتيت A معمولاً باعث درگيري كبد به مدت طولاني نمي‌شود و بيش از 99% بيماران بهبود مي‌يابند. درموارد نادري بيماري پيشرونده كبد منجر به نارسايي برق‌آساي (فولميننت) كبد مي‌شود كه ممكن است منجر به مرگ شده و يا نیاز به دريافت پيوند كبد باشد.

مراقبت در خانه:

مراقبت‌هاي خانگي در بهبود علائم و جلوگيري از انتشار بيماري به ديگران مؤثر مي‌باشد:

کاهش فعاليت‌ها و متناسب كردن آن با سطح توان خود

استراحت طولاني در بستر نيز مي‌تواند روند بهبودی شما را به تأخير اندازد. دائماً در بستر استراحت نكنيد. فعاليت خود را با نياز و توان جسماني خود تنظيم كنيد. از حضور در محل كار يا مدرسه اجتناب كنيد مگر اين كه سطح كار شما متناسب با وضعيت جسماني شما باشد. از ورزش‌هاي سنگين بپرهيزيد. رفته رفته كه بهبود مي‌يابيد به تدريج به كار معمول خود بازگرديد چرا كه شروع كردن سريع فعاليت‌هاي قبلي مي‌تواند سبب بيمار شدن مجدد شما شود.

تغذيه مناسب

علي‌رغم بي‌اشتهايي سعي كنيد تغذيه كافي و مناسبي داشته باشيد و وعده‌هاي غذايي را در تعداد بيشتر و حجم‌ كمتر ميل كنيد معمولاً حالت تهوع با گذشت روز بدتر مي‌شود. لذا سعي كنيد وعده اصلی را در صبح خورده و بقيه وعده‌ها سبك‌تر شود. پزشكان معمولاً رژيم پر پروتئين – پركالري را پيشنهاد مي‌كنند. اما اگر مبتلا به حالت تهوع هستيد سعي در حفظ تعادل رژيم غذايي (متناسب با تمايل و اشتهاي خود) نمائيد.

از كم آب شدن بدن خود بپرهيزيد

حفظ ميزان آب بدن خصوصاً اگر استفراغ مي‌كنيد بسيار مهم است. اگر بيش از 2 بار در يك روز استفراغ كرده‌ايد حتماً به پزشك يا اورژانس مراجعه نمائيد. مقدار كافي آب بنوشيد. در صورت تحمل مي‌توانيد از آب ميوه و گوشت نيز استفاده كنيد (چرا كه اين‌ موادكالري نيز دارند). مي‌توانيد از نوشيدني‌هاي انرژي‌زاي ورزشي استفاده كنيد كه سبب جبران مواد معدني و الكتروليت‌هايي كه طي استفراغ از دست داده‌ايد مي‌شوند. برخي از افراد مبتلا به هپاتيت A دچار استفراغ، تهوع و كم آب شدن بدن مي‌شوند كه در صورت شديد بودن علائم نياز به بستري در بيمارستان و دريافت مايعات وريدي و دارو جهت كنترل علائم فوق دارند.

اجتناب از الكل و داروها

هپاتيت متابوليسم الكل و برخي داروها را مختل كرده و سبب تشديد و يا تضعيف اثر آنها در بدن مي‌شود. همچنين الكل و برخي داروها سبب آسيب كبدي مي‌شوند. در صورتي كه از هر گونه دارو از جمله داروي گياهي استفاده مي‌كنيد پزشك خود را در جريان قرار دهيد.

كنترل خارش بدن

در صورت داشتن خارش با پزشك خود مشورت نمائيد تا دارو های ضد خارش برای شما تجویز شود.

جلوگيري از گسترش و انتقال ويروس

آگاه كردن افرادي كه با شما زندگي كرده و يا رابطه جنسي دارند از اين كه شما مبتلا به هپاتيت A هستيدبسیار مهم است چراکه اگر اين افراد در مدت 2 هفته از تماس با شما ايمونوگلوبولين دريافت كنند در پيشگيري از هپاتيت A و يا كاهش علائم آن مؤثر خواهد بود. دستان خود را بعد از اجابت مزاج و تعويض پوشك و قبل از تهيه غذا با آب و صابون شستشو دهيد.

درمان دارويي

درمان دارويي براي هپاتيت A وجود ندارد و بهترين راه پيشگيري از هپاتيت A انجام واكسيناسيون مي‌باشد كه بين 100-94% ايمني ايجاد خواهد كرد (در صورتي كه هر 2 دوز آن تزريق شود). البته واكسن در افرادي كه نقص سيستم ايمني دارند مانند مبتلايان به ايدز چندان مؤثر نمي‌باشد.

اگر عليه هپاتيت A ايمن نشده‌ايد (چه از طريق واكسيناسيون و چه از طريق ابتلاي قبلي) و در تماس نزديك با بيمار مبتلا به هپاتيت A هستيد بايد يك نوبت ايمونوگلوبولين دريافت نمائيد. در صورتي كه در فاصله 2 هفته پس از تماس ایمونوگلوبولین دريافت شود تا 85% مؤثر خواهد بود.

درمان جراحی

هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان

هپاتيت A يك بيماري ويروسي است و نيازي به درمان جراحي ندارد. عده بسيار كمي از افراد (معمولاً افرادي كه بيماري مزمن كبد دارند و يا افراد با سن بالا) دچار نارسايي كبد در اثر آلودگي با ويروس هپاتيت A مي‌شوند كه در اين صورت هپاتيت برق‌آسا ناميده مي‌شود كه تهديد‌كننده حيات بوده و برخي از افراد در اين شرايط احتياج به پيوند كبد خواهند داشت.

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.2 از 5 (49 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits