یبوست همراه با راه مقابله با آن
یبوست دلایل متعددی دارد و دلیلش هر چه که باشد باید به فکر درمان آن بود. در این مقاله چند روش برای مقابله با این مشکل مزاجی ناخوشایند ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.
فیبر زیادی مصرف کنید
روزانه باید 25 تا 50 گرم فیبر دریافت کنید تا با مشکل یبوست مواجه نشوید. به عنوان مثال یک فنجان (250 میلیلیتر) انگور، دو برش نان سبوسدار، نصف فنجان (125 میلیلیتر) تمشک، یک فنجان لوبیای پخته و یک عدد سیب، رویهمرفته 25 گرم فیبر به بدن میرسانند. اما اکثر ما روزانه به طور متوسط تنها 10 گرم فیبر دریافت میکنیم.
در بین مواد غذایی سرشار از فیبر میتوان به غلاتی مانند جوانهها، سبوس گندم، آرد گندم سبوسدار و آرد گندم سیاه، میوههای تازه به ویژه میوههای ریز بدون هسته، میوههای خشکی مانند انجیر و آلو خشک، سبزیجات و حبوباتی مانند لپه و عدس اشاره کرد. توصیه میکنیم اگر رودههای حساسی دارید این مواد غذایی سرشار از فیبر را به تدریج وارد برنامهی غذاییتان بکنید تا با مشکلاتی مانند نفخ، اسهال و یا بدتر از آن تشدید یبوست مواجه نشوید.
به طور مرتب ورزش کنید
مصرف مواد غذایی به تنهایی برای مقابله با یبوست کافی نیست باید تحرک بدنی داشته باشید. لازم است که هر هفته حداقل 3 مرتبه به مدت 30 دقیقه یا بیشتر ورزش کنید. داشتن فعالیت جسمانی منظم عضلات رودهها را تحریک کرده و آنها را فعال تر میکند. با ورزش کردن مدت زمان دفع مدفوع از رودهها کاهش یافته و مدفوع مرطوبتر و لیزتر میشود.
آب زیادی بنوشید
متخصصان توصیه میکنند که برای مقابله با یبوست روزانه هشت لیوان آب بنوشید. آب باعث لیز شدن رودهها شده و مواد غذایی هضم شده را مرطوب میکند. به این ترتیب نیز عمل دفع با راحتی بیشتری صورت میگیرد.
استرسهایتان را کاهش دهید
استرس تأثیر مهمی در گوارش دارد. به عقیدهی برخی از متخصصان، رودهها مغز کوچک بدن انسان هستند. مغز و رودهها به طور تنگاتنگی به هم وصلاند. حرکات رودهها پاسخی است به تبادل علائم و سیگنالهای پیچیدهی بین این دو عضو. زمانی که مغز دچار استرس میشود رودهها نیز مضطرب میشوند. علاوه بر این افراد مضطرب معمولاً به اندازهی کافی فعالیت بدنی ندارند و چندان به تغذیهشان اهمیتی نمیدهند. برای همین هم مشکلشان چند برابر میشود.
سر ساعت به دستشویی بروید
حرکت رودهها به ساعت بیولوژیکی بدنتان مربوط میشود. اگر این علائم را نادیده بگیرید رودهی بزرگتان مدفوع را خشکتر میکند و برای همین هم دفع آن سختتر میشود. به محض این که احساس کردید نیاز به دستشویی دارید به این علامت گوش دهید.
اگر لازم است ملین مصرف کنید البته با حفظ حد تعادل
بیشتر قرصها و محصولاتی که به طور آزاد در داروخانهها و عطاریها به فروش میرسند مشکل خاصی ایجاد نمیکنند اما لازم است که دستور مصرف را به درستی رعایت کنید. توجه داشته باشید اگر در مصرف این قبیل ملینها زیادهروی کنید رودههایتان تنبل میشوند. بهتر است نظمی به شیوهی زندگیتان بدهید. برای مصرف هر از گاهی، از ملینهای حاوی موسیلاژ استفاده کنید. این ملینها به صورت پودر یا دارو هستند. این محصولات میزان آب و فیبر مدفوع را افزایش میدهند که روند دفع را سرعت میدهد. توصیه میکنیم با مصرف این داروها آب زیادی هم بنوشید.
یبوست (Constipation) بیماری ای است که در آن فرد بسختی اجابت مزاج کرده و میزان دفع مدفوع کم می شود. مدت نرمال اجابت مزاج و فاصله بین آنها بین افراد مختلف متفاوت است. با اینحال عموما کم تر از سه بار اجابت مزاج در هفته یبوست نامیده می شود. هرچند یبوست گاه به گاه و موقتی بسیار معمول می باشد، بعضی افراد دچار یبوست مزمن بوده که باعث مشکل در زندگی و توانایی انجام وظایف روزانه شان می شود. یبوست مزمن می تواند باعث زورزدن بیش از حد برای دفع مدفوع و سایر مشکلات شود. درمان یبوست مزمن بسته بدلیل آن متفاوت است.
علایم
علایم و نشانه های یبوست مزمن شامل: اجابت مزاج کم تر از 3 بار در هفته مدفوع بزرگ و یا سخت فشار و زورزدن زیاد برای اجابت مزاج احساس اینکه در روده و یا مقعد شما چیزی مانع دفع مدفوع می شود احساس اینکه روده و یا مقعد شما کاملا از مدفوع تخلیه نشده است نیاز به کمک برای دفع مدفوع از مقعد همچون فشار دادن شکم و یا استفاده از انگشت برای پاک کردن مقعد از مدفوع یبوست زمانی مزمن نامیده می شود که شما حداقل 2 تا از این علایم را در طول 3 ماه گذشته داشته اید. در صورتیکه شما تغییرات مداوم و غیرقابل توضیحی در مدفوع خود حس کردید باید به پزشک مراجعه نمایید.
دلایل
یبوست معمولا بدلیل اختلال در عملکرد روده رخ می دهد. بعضی از علل معمول این اختلال و یبوست شامل: دریافت کم و ناکافی آب دریافت کم و ناکافی فیبر تغییر در رژیم معمول غذایی و یا برنامه زندگی در اثر خیلی از موارد همچون مسافرت فعالیت و ورزش ناکافی و بی تحرکی مصرف مقادیر زیاد محصولات لبنی استرس کم کاری تیروئید بیماری های مغز و اعصاب همچون بیماری پارکینسون و یا ام اس، آسیب های نخاعی و یا سکته مغزی داروهای ضد اسید که حاوی کلسیم و یا آلمینیوم هستند بعضی از انواع داروها (بخصوص داروهای مسکن قوی از جمله داروهای مخدر دار، داروهای ضدافسردگی و یا آهن) افسردگی اختلالات خوردن سندرم روده تحریک پذیربارداری سرطان کولون یا روده بزرگ
افراد در خطر
عواملی که خطر ابتلا به یبوست مزمن را افزایش می دهند، شامل: افزایش سن و پیر شدن زن بودن خشکی و کم آبی بدن رژیم غذایی کم فیبر کم تحرکی و یا عدم تحرک مصرف داروهای خاص همچون آرام بخش ها، داروهای مخدردار و یا داروهای پایین آورنده فشار خون بالا
گردآوری: مجله اینترنتی دلگرم
- برچسبها
- یبوست
- درمان یبوست
- پریودهای نامنظم
- بیماریهای زنان
دیدگاه ها