خشکی دهان؛ علائم، علل و درمان
خشكی دهان غالبا که در اثر كمبود ترشح بزاق دهان رخ می دهد، نه تنها به سلامت عمومی بدن آسیب می رساند، بلكه در كیفیت زندگی فرد نیز موثر است.علت های متفاوتی می توانند باعث خشکی دهان در افراد شوند که بنا به علت ایجادکننده، روش های درمانی مختلفی برای رفع این حالت وجود دارد.با دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان خشکی دهان آشنا شوید.
دلایل و درمان خشکی دهان
شاید گاهی اوقات احساس كرده باشید كه دهان تان به شدت خشك است. پس از تحقیقات و آزمایشات مختلف ثابت شده كه علت خشكی دهان می تواند یكی از موارد زیر باشد :
1. عفونت
2. آسیب های عصبی
3. استفاده از داروهایی مثل داروی فشار خون بالا ( كلونیدین
1 )، داروی زخم معده ( پری لوسِك2 )، آنتی هیستامین ها، تحریك كننده ها مثل آمفتامین3 و داروی گوارشی مثل آتروپین4.
4. داشتن نوعی التهاب مفاصل
كمبود بزاق دهان موجب بروز این عوارض می گردد :
1. درد دهان و گردن
2. عفونت
3. اشكال در صحبت كردن و خوابیدن
4. پوسیدگی دندان
5. اشكال در بلع غذا؛ زیرا بزاق موادغذایی را لیز كرده و باعث عبور آنها از مجرای گلو می شود.
تا موقعی كه میكروارگانیسم های طبیعی محیط دهان وجود داشته باشند، باكتری كه باعث خشكی دهان می شود رشد نخواهد كرد. اما در بعضی افراد برای از بین بردن باكتری های مولد خشكی دهان ، بایستی آنتی بیوتیك هایی مثل مترونیدازول
5 و كلاری ترومایسین6 به مدت دو هفته مصرف شوند.اگر با مصرف این آنتی بیوتیك ها خشكی دهان برطرف نشود، بایستی تحت نظر پزشك قرص پیلوكارپین 7 5 میلی گرمی را چهار بار در روز مصرف كرد. اما این دارو باعث افزایش تعریق، تهوع، آبریزش بینی، احساس سرما، سرگیجه و تكرر ادرار خواهد شد.
نتایج خشکی دهان
به یاد میآوریم که بزاق در هضم مواد خوراکی سهیم است. ضمناً هر گونه کاهش بزاقی میتواند از بین رفتن باقی مانده های مواد غذایی را تحت تأثیر قرار دهد و همین شرایط میتواند باعث پوسیدگی دندان ها خصوصاً پوسیدگی تاج دندان و عفونت های دهانی بشود. خشکی دهان میتواند مشکلاتی برای صحبت کردن ایجاد کند.در نهایت، در موارد شدیدتر، دهان خشک مانع از جویدن و بلع مواد غذایی میشود که ممکن است، کمبودهای غذایی را با خود به همراه داشته باشد.
در موارد خشک شدن دهان چه باید کرد؟
دربارۀ این مشکل با پزشک و یا دندانپزشک تان صحبت کنید تا علت (بیماری، داروها و...) را بیابد. به خاطر داشته باشید که معاینۀ غدد بزاقی ممکن است منجر به تشخیص تورم و انسداد کانال بزاقی یا انسدادهای تابع آن بشود.در موارد سنگ های بزاقی، میتوان آنها را با اعمال فشار بر روی غدد یا جراحی خارج کرد. در بیشتر موارد، خشکی دهان گذرا و موقت است و میتوان آن را به واسطۀ برخی اقدامات ساده برطرف کرد، این اقدامات را مد نظر قرار دهید:
- زیاد مایعات بنوشید.
- نوشیدن بیشتر زمانی که زیاد صحبت میکنید.
- نوشیدنی ها و خوراکی های کم کنندۀ آب مانند: قهوه، الکل، ادویه جات، غذاهای شور و... اجتناب کنید.
- یک دستگاه بخور در اتاق تان قرار دهید.
- آدامس (بدون قند) بجوید و یا آب نبات بمکید تا بزاق تان تحریک شود.
- در تمام موارد، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان (مسواک زدن بعد از هر وعدۀ غذایی، استفاده از نخ دندان و...) و مراجعۀ منظم به دندانپزشک تان و حتی مراجعۀ فوری در صورت بروز کوچک ترین مشکل دهانی دندانی، ضروری است.
خواهشمنديم اگر سوال يا نکتهاي براي مطلب خشکی دهان
در ذهن شما باقي مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
- برچسبها
- خشکی دهان
- درمان خشکی
- دهان
دیدگاه ها