دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۴ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۱۱ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۵ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
همه ی آنچه که باید در مورد ترشح هورمون آدرنالین(اپی‌نفرین) بدانید!
17
زمان مطالعه: 20 دقیقه
همه ی آنچه که باید در مورد ترشح هورمون آدرنالین(اپی‌نفرین) بدانید!:شاید این روزها بسیار در مورد آدرنالین شنیده باشید ؛آیا می دانید آدرنالین چیست ؟ با دلگرم همراه باشید تا در این رابطه بیشتر بدانید.

آدرنالین چیست؟

شاید این روزها بسیار در مورد آدرنالین شنیده باشید ؛آیا می دانید آدرنالین چیست ؟ علت ترشح آن

چه چیزی می باشد؟با دلگرم همراه باشید تا در این رابطه بیشتر بدانید.

http://www.delgarm.com/

مقدمه ای در مورد آدرنالین

مصرف موادغذایی در زمان استرس بر پایه شواهد علمی است. اکثر مردم به این موضوع واقف هستند که در زمان استرس بیشتر غذا می خورند و انتخاب آنها بیشتر از گروه مواد قندی و نشاسته ای است.پی‌نفرین (شناخته‌شده به عنوان آدرنالین، هورمون غده فوق‌کلیوی) یک هورمون و انتقال دهنده عصبی است از دسته کاتکول‌آمینهای درون‌ساز است.

این ماده باعث افزایش ضربان قلب، انقباض عروق و انبساط راه‌های هوایی شده و در بروز واکنش جنگ و گریز سیستم عصبی سمپاتیک مؤثر است.اپی‌نفرین را اولین بار شیمیدان ژاپنی جوکیچی تاکامینه (به ژاپنی: 高峰 譲吉) در سال ۱۹۰۰ کشف کرد و در سال ۱۹۰۱ موفق به استخراج آن از غده فوق کلیوی گوسفند و گاو شد. این ماده اولین بار در سال ۱۹۰۴ به طور مستقل توسط فردریک تولز و هنری دریسدل داکین سنتز شد.

فکر کنید بر فراز یه کوه عظیم ایستاده‌اید و در یک آن خود را به پرتگاهی عمیق می‌اندازید. شما به سمت زمین در حال سقوطید. در آن لحظه؛ قلبتان می‌تپد، تنفستان بیشتر می‌شود، رنگ از چهره‌تان می‌رود و حتی ممکن است عرق کنید. همه این عکس‌العمل‌ها توسط آدرنالین ایجاد می‌شود.آدرنالین هورمونی است که از غدد فوق کلیوی ترشح می‌شود و باعث افزایش ضربان قلب و گشاد شدن راه‌های هوایی و رگ‌های خونی می‌شود. این هورمون به هنگام استرس ترشح می‌شود که اپی نفرین نیز نام دارد و با انقباض ماهیچه‌ها، افزایش ضربان قلب و فشارخون، بدن را آماده‌ی انجام عکس‌العمل می‌کند.

وقتی آدرنالین در بدن ترشح می‌شود، شخص احساس سرزندگی، قدرت و هوشیاری می‌کند. با این حال بعد از عبور از آن لحظه، شخص از اثرات کاهش آدرنالین احساس ناراحتی خواهد کرد. از اثرات بعد از آن می‌توان به سر درد، بی خوابی، عصبانیت و حتی ناراحتی معده اشاره کرد. فرد، هرگونه زخمی که در آن مدت به بدن فرد وارد شده، بطور ناگهانی احساس می‌کند. در این صورت باید با انجام فعالیت بدنی مثل دویدن، جست و خیز و پیاده‌روی، آدرنالین را مصرف کند.ترشح مدام آدرنالین در بدن برای سلامت عمومی شخص مضر است.شما همچنان بین زمین و آسمان در حال سقوط هستید و این سقوط ممکن از خطرناک باشد.

اگر این‌چنین باشد، این هورمون در خون ریخته می‌شود و یک سری از فعل و انفعالات خاص در بدن ایجاد می‌شود. این هورمون‌ها در فعال‌سازی سیستم خود مختار یا سمپاتیک و پاراسمپاتیک نقش مهمی دارد. با ریزش این هورمون در خون، مقدار گلوکز خون افزایش می‌یابد. بروز پاسخ های تند و عصبی نیز تحت تأثیر نول آدرنالین است. استرس باعث کاهش انرژی ذهنی و بدنی، خستگی، بی‌خوابی، احساس افسردگی، افزایش ضربان قلب، بالارفتن فشار خون، افت قندخون، آسیب پذیری سیستم ایمنی و تغییر در وضعیت اشتها می‌شود.

در این زمان که شما استرس دارید، اشتهای بیشتری دارید و انتخاب شما بیشتر از گروه مواد قندی و نشاسته‌ای است. در سنین بالای 40 سال کاهش متابولیسم (سوخت و ساز) بدن، استرس بیشتری را برای فرد به همراه دارد. در این شرایط هورمون‌هایی ترشح می شوند که اشتها را زیاد و چربی را ذخیره می‌کنند.فسفر از موارد محرک است که در نوشیدنی‌های گازدار وجود دارد. مصرف نوشابه‌های گازدار، کلسیم و فسفر بدن را از حالت اعتدال خارج می‌کند. عدم تعادل بین کلسیم و فسفر، باعث پوکی استخوان به خصوص در خانم ها می‌شود.

کافئین نیز ماده ای محرک است که در قهوه، چای، کولاها، شکلات و تعدادی از داروها وجود دارد. مصرف زیاد موادغذایی حاوی کافئین همانند استرس عمل کرده، ترشح اسید معده و هورمون‌های تیروئیدی و فعالیت کلیه‌ها را بیشتر می‌کند. کافئین، علاوه بر تأثیرات ذکر شده، موجب فقر آهن و سردرد می‌شود. (انرژی دریافت شده از آن نیز کاذب است و در واقع غدد فوق کلیوی را خسته می‌کند.) مواد قندی ساده مانند شکر نیز عامل ایجاد استرس است. مصرف بیش از حد غذاهایی مانند دونات، کیک و شکلات در طول روز باعث خستگی افراد می شود. (برای از بین بردن آن می‌توان مواد حاوی پروتئین را به آن افزود.)

آدرنالین یک هورمون سریع الاثر می باشد با عملکرد آگونیستα1 و β2 آدرنرژیک که سطح CAMP و متعاقب آن باز کردن بروشها و تحریک CNS و قلب را افزایش می دهد. با وجودیکه اپی نفرین یک حالت جنگ گریز در اندامهای بدن فراهم و مورد مصرف فراوانی در اورژانس دارد اما عدم استفاده صحیح آن خود باعث ایجاد جنگ و گریز می شود. KIT آدرنالین یکی از ملزومات موجود با همراه در مواقع بحران می باشد و عمده ترین مواردی که باید راجع به این یار شفیق آموزش داد از این قرار است.

ترشح آدرنالین چه تاثیراتی روی بدن ما میگذارد برخی افراد که علاقه مند به خطر کردن و ریسک های گوناگون هستند چه میزان آدرنالین در بدنشان ترشح می شود علاقه هیجان های گوناگون ناشی از چه تغییرات هورمونی در بدن است.شاید شما هم این روزها در اطراف‌تان با اخبار ناخوشایندی درباره مرگ نابهنگام جوانان یا قهرمانان رشته‌های مختلف ورزشی به دلیل سکته قلبی روبه‌رو شده باشید. جوانانی که لب به دخانیات نمی‌زدند و البته حتی آمپول یا مکمل مجاز یا غیرمجازی هم مصرف نکرده بودند، اما ناگهان سکته می‌کنند.

این قهرمانان بدون هیچ سابقه بیماری یا مصرف موادی ناگهان فوت می‌کنند و اطرافیان خود را در بهت و حیرتی عمیق فرو می‌برند.در پرونده‌هایی که برای این افراد در پزشکی قانونی تشکیل می‌شود هم نمی‌توان تشخیص داد دلیل سکته قلبی چه بوده است، زیرا پای هیچ دارو و مکملی وسط نیست. قاتل این جوانان ماده‌ای است که با ترشح طبیعی و طولانی‌مدت در خون ورزشکاران حرفه‌ای و افرادی که عادت به خطر کردن دارند در نهایت باعث سکته قلبی و مرگ آنها می‌شود.

در ادامه نوشت: تپش قلبش هی بالا و بالاتر می‌رود، عرق سردی روی صورتش می‌نشیند، نفس‌هایش به شماره می‌افتد، جوری که انگار می‌خواهد خفه شود. اگر چند ساعت در این حالت باقی بماند احتمال سکته کردنش به هزار می‌رسد، اما این حالت‌ها برایش خوشایند است. آن‌قدر خوشایند که دوست دارد به هر دری بزند و هر کاری بکند تا هر روز این حال برایش تکرار شود. می‌گوید به ترشح آدرنالین معتادم! زندگی برایم مثل یک معتاد فقط شامل صحنه‌های تکراری و خسته‌کننده است مگر اینکه موقعیتی پیش بیاید که در آن احساس خطر کنم. این خطر را به جان می‌خرم و حتی به استقبال آن می‌روم.

رفتن داخل قفس شیرها

نخستین بار خیلی اتفاقی این موقعیت برایش پیش آمد. ورزشکار بود و از دود و دم متنفر! یک شب که تا دیر وقت با دوستانش بیدار بوده وقتی می‌خواسته از منزل دوستش در جایی دور از شهر به خانه برگردد ماشینش خراب شده و وقتی می‌خواسته پیاده به مسیر ادامه دهد، تحت محاصره و حمله چند سگ ولگرد قرار می‌گیرد. او برای نخستین بار در این موقعیت احساس می‌کند انرژی‌اش به طرز وحشتناکی زیاد شده، به نحوی که مسافتی چند کیلومتری را ظرف چند دقیقه می‌دود و خسته هم نمی‌شود.

وقتی از این موقعیت خلاص می‌شود میلی در درونش قوت می‌گیرد تا این حالت برایش تکرار شود تا اینکه به مرور دستش می‌آید باید خودش را در چه موقعیت‌هایی قرار دهد که این احساس برایش ایجاد شود. سقوط از ارتفاع، رفتن داخل قفس شیرها و حتی رانندگی با چشمان بسته! همه این کارها را بارها و بارها به شکلی جنون آمیز تجربه می‌کند و البته مغز فرد به مرور به دلیل اینکه بدن به ترشح این هورمون عادت می‌کند برای ترشح مجدد آن فرد را تحت فشار قرار می‌دهد.

آدرنالین

حس پرواز با خودروی شخصی

بدنش مثل دفتر یادگاری است. با انواع و اقسام جای بخیه و جراحت از دوران کودکی تا امروز! یکی از چشمانش را در تصادف رانندگی از دست داده و شنوایی یکی از گوش‌هایش را هم. او نه جزو اراذل و اوباش است و نه می‌توان او را در دسته زورگیرها و شرخرها جای داد. او در خانواده‌ای مطرح و اسم و رسم‌دار بزرگ شده و همیشه پول و هر چیزی که خواسته در اختیارش بوده است با این وجود از کودکی عاشق خطر کردن و به قول خودش شر بوده است. نخستین تجربه اعتیاد به آدرنالین او در سن 13 سالگی و هنگام راندن موتورسیکلت رخ داد. می‌گوید سعی می‌کردم با حرکات نمایشی در کوچه و خیابان توجه همه را جلب کنم.

کل مسیر یک خیابان را تک چرخ می‌زدم آن هم با چشمان بسته!بعد از اینکه با موتور حرکات نمایشی می‌کردم احساس هیجان و ترس از زمین خوردن و تصادف باعث لذت زیادی در من می‌شد مخصوصا وقتی می‌دیدم می‌توانم بر این موقعیت غلبه کنم. دیگر دستم آمده بود چه شرایطی باعث می‌شود این حس در من ایجاد شود و با تست همه آنها سعی می‌کردم خودم را بیشتر در این شرایط قرار دهم. او خودش را معتاد آدرنالین می‌داند و می‌گوید: وقتی 18 سالم شد رسما معتاد آدرنالین شدم!آدرنالین هورمونی است که هنگام ترس و اضطراب شدید در مغز افراد ترشح می‌شود و من به اینکه چنین اتفاقی در بدنم بیفتد عادت عجیبی پیدا کردم. او می‌گوید: رانندگی عجیب و غریب و دیوانه‌وار برای من و دوستانم عادی بود و برای اینکه توانایی هایمان را به رخ هم بکشیم هرچند وقت یک باردور هم جمع می‌شدیم و تکنیک‌هایی مانند دستی کشیدن در سرعت بالای 120 یا مو به مو رد کردن و حتی پرواز با ماشین را با هم تمرین می‌کردیم.

او درباره پرواز با ماشین توضیح می‌دهد: پلی ابتدای شهرمان بود که ما اسم آن را سکوی پرواز گذاشته بودیم.با سرعت بالای 180 کیلومتر روی این پل رانندگی می‌کردیم و این باعث می‌شد وقتی پل تمام می‌شود ما بین زمین و آسمان معلق بمانیم و این حس پرواز با ماشین را به ما القا می‌کرد. او می‌گوید: در یکی از همین پروازها وقتی 170 کیلومتر سرعت داشتم و دوستم هم کنارم بود وقتی می‌خواستم فرود بیایم متوجه شدم چند ماشین جلوی راهم هستند و من نمی‌توانم از روی آنها رد شوم پس وقتی فرمان را کج کرده و به درخت برخورد کردم، چون سرعت ماشین بالا بود روی درخت رفته و از بالای تیر چراغ برق رد شده

و روی زمین سقوط کردیم.در این حادثه دوستم فوت کرد و من هم بینایی یکی از چشمانم و شنوایی یکی از گوش‌هایم را از دست دادم. او با وجود این تجربیات باز هم احساس می‌کند نمی‌تواند بدون هیجان زندگی کند و با وجود این اتفاق هنوز هم نمی‌تواند از خطر دست بکشد. او برای درمان نزد کیومرث شیبانی آمده است. روانپزشکی که می‌گوید بیش از معتادان مواد مخدر در چند سال اخیر با بیمارانی مواجه شده است که به ترشح آدرنالین اعتیاد دارند.


فشار خون

اپی نفرین یکی از قوی‌ترین داروهای وازوپرسور شناخته شده‌است. اگر یک دوز داروئی از مسیر داخل وریدی تزریق شود اثر مشخص آن افزایش فشار خون است که به سرعت به اوج خود که با دوز تزریق شده متناسب می‌رسد. این افزایش فشار بیشتر سیستولیک است، لذا فشار نبض را هم افزایش می‌دهد. در برگشت فشارخون ممکن است به زیر میزان اولیه برگشته و سپس عادی شود.

افزایش فشار خون به علت اپی نفرین سه جزء دارد:

  • تحریک مستقیم میوکارد که قدرت انقباض بطن را افزایش می‌دهد (اینوتروپیک مثبت)
  • افزایش تعداد ضربان قلب (کرونوتروپیک مثبت)
  • انقباض عروق، به خصوص در مویرگ‌های پوست و حتی در بسیاری از وریدها.

در نتیجه این واکنشها ضربان نبض در ابتدا شتاب گرفته ولی با بالا رفتن فشار خون، با عمل تخلیه جبرانی واگ ضربان کاهش می‌یابد. دوزهای اندک از اپی نفرین (۰٫۱ میلی گرم / کیلوگرم) ممکن است فشار خون را کاهش دهند. این اثر کاهنده از دوزهای اندک به علت حساسیت بیشتر گیرنده‌های بتا-۲وازودیلاتور به اپی‌نفرین نسبت به گیرنده‌های آلفای وازوکانستریکتور است.


اثرات بر قلب

اپی نفرین یک محرک قوی قلبی است. گیرنده‌های بتا-۱، بتا-۲، بتا-۳ و آلفا در قلب وجود دارند. اثر اپی‌نفرین با تاثیر مستقیم روی گیرنده‌های بتا-۱ میوکارد و سلولهای ضربان‌ساز است. اثر ایجاد شده افزایش ضربان، کوتاه شدن و قدرتمندتر شدن سیستول و افزایش برون‌ده قلب است. در برابر افزایش کار قلب طبعا مصرف اکسیژن نیز توسط قلب بالا می‌رود.


اثر روی ماهیچه‌های صاف

بسته به نوع گیرنده‌های موجود در اندام‌های مختلف بدن اثرات انقباضی یا انبساطی ایجاد می‌شود مثلاً با تحریک گیرنده‌های بتا-۲ و انقباض عضلات شعاعی عنبیه گشادی مردمک روی می‌دهد.


اثرات تنفسی

اپی نفرین از برونکودیلاتورهای قوی است. همچنین می‌تواند اثرات برونکوکانستریکتور ناشی از بیماری‌ها (مانند آسم) و یا داروها را با تحریک گیرنده‌های بتا-۲ و انبساط عضلات مجاری تنفسی به خوبی رفع کند.


دستگاه عصبی مرکزی

به علت عدم ورود اپی‌نفرین به دستگاه عصبی مرکزی اثرات عصبی قابل توجهی ندارد ولی علایم عصبی همچون سردرد، احساس ناآرامی، لرزش را ایجاد می‌کند که بیشتر ناشی از اثرات سوماتیک اپی‌نفرین بر قلب و گردش خون و عضلات است تا اثر بر اعصاب.


اثرات متابولیک

اپی‌نفرین باعث افزایش قند و لاکتات خون می‌شود. اپی‌نفرین باعث مهار انسولین و تحریک گلوکاگون می‌شود. همچنین اپی‌نفرین باعث افزایش آزاد شدن اسیدهای چرب آزاد از آدیپوسیتها و تجزیه تری گلیسریدها می‌شود.

-----------------------------------------------------------------------

چه موادغذایی باعث ایجاد استرس می شوند؟

کافئین ماده ای محرک است که در قهوه، چای، کولاها، شکلات و تعدادی از داروها وجود دارد. مصرف زیاد موادغذایی حاوی کافئین همانند استرس عمل می کند و گاهی اوقات علائم آن را بدتر می کند.یک ماده محرک، ترشح اسید معده و هورمون های تیروئیدی را بیشتر می کند. این مسئله ضمن ایجاد اضطراب، فعالیت کلیه ها را بیشتر می کند. با افزایش فعالیت کلیه ها، دفع ادراری افزایش می یابد.کافئین، همچنین جذب آهن دریافتی از طریق مواد گوشتی مانند( گوشت مرغ و قرمز) را مهار می کند و سبب ایجاد کم خونی ناشی از فقر آهن می شود.

اغلب مردم کافئین را به عنوان عاملی محرک برای افزایش انرژی مصرف می کنند. این یک احساس کاذب از انرژی است و در واقع غدد فوق کلیوی را خسته می کند؛ چون هورمون های آدرنالین که هورمون های استرس نامیده می شوند، از غدد فوق کلیوی ترشح می شوند.کافئین می تواند سردرد ایجاد کند، بنابراین مصرف آن را کاهش دهید و در صورت تمایل به مصرف قهوه، قهوه بدون کافئین را مصرف کنید.

از عوامل محرک دیگر فسفر است که به نوشیدنی های گازدار اضافه می کنند. مصرف نوشابه های گازدار، تعادل کلسیم و فسفر بدن را به هم می زند. عدم تعادل بین کلسیم و فسفر، باعث کاهش کلسیم خون و افزایش برداشت کلسیم از استخوان ها و افزایش خطر پوکی استخوان به خصوص در خانم ها می شود. فسفر همچنین بر روی اسید کلریدریک معده که برای هضم غذا لازم است. این مجموعه علمی توسط سایت ماکزیمم تکنیک تهیه شده است. تأثیر منفی می گذارد و علاوه بر آن برای افرادی که مشکل دفع دارند، مضر است. آب های معدنی و آب چشمه فسفر ندارند.

افزودنی ها و نگه دارنده هایی مانند نیتریت و نیترات که به موادغذایی مانند سوسیس، کالباس و ماهی دودی برای محافظت از تخریب اضافه می کنند، با مواد شیمیایی، ترکیب شده و موادی به نام نیتروزامین ها را تولید می کنند.مونوسدیم گلوتامات از افزودنی هایی است که مردم خاور دور برای حفظ رنگ سبزی های کنسروی و گوشت های پخته اضافه می کنند. این ترکیب شیمیایی باعث سردرد، واکنش های پوستی و سوزش در ناحیه پشت گردن می شود.

بهترین راه حل برای کاهش اثرات مواد افزودنی، کاهش مصرف غذاهای حاوی مواد افزودنی است.
مصرف بیش از حد موادقندی ساده مانند شکر نیز به عنوان عاملی برای ایجاد استرس و تحریک پذیری شناخته شده اند. مصرف بیش از حد موادغذایی حاوی قندهای ساده مانند دونات، کیک وشکلات در طول روز باعث خستگی و تحریک پذیری فرد می شوند که با افزودن مقداری مواد حاوی پروتئین، اثر این مواد را می توانید مهار کنید.

انسان هنگامی که بسیار هیجانزده می‌شود، غده‌های فوق کلیوی‌اش ناگهان مقدار زیادی آدرنالین در خون ترشح می‌کنند.در بالای کلیه‌ها غده‌های فوق کلیوی قرار گرفته‌اند این غده‌ها ماده‌ای ترشح می‌کنند که آدرنالین نامیده می‌شود.آدرنالین برای آمادگی بدن در انجام فعالیت‌های شدید یا دفاع از خود ترشح می شود.آدرنالین سبب افزایش شدت ضربان قلب و کارآیی آن می‌شود این ماده، رگهای متصل به ماهیچه‌ها را گشاد می‌کند و علاوه بر آن موجب افرایش غلظت قند در خون می‌شود.

به این طریق است که بدن خود را با شرایط تطبیق می‌دهد با تاثیر آدرنالین ، خون از چهره به ماهیچه‌ها هجوم آورده و به بخش هایی که ضروری تر است جریان می‌یابد برای همین است که هنگام ترس رنگ از رخسارتان می‌پرد.گلبول قرمز شامل پروتئینی به نام "هموگلوبین" است (که مسوول قرمزی رنگ خون است) و همین هموگلوبین است که اکسیژن را به بافتهای مختلف بدن، مغز و سایر ارگانها انتقال می‌دهد و با انرژی گرفتن آنها خستگی و کسالت از بین می‌رود.

اما ساخت هموگلوبین در بدن ما نیاز به آهن و برخی ویتامینها دارد و در غیاب آهن یا کمبود آن به علت ساخته شدن هموگلوبین، تعداد گلبولهای قرمز کم می‌شود (کم خونی) و به علت آنکه در اثر کمبود آهن این مساله اتفاق افتاده است (کم خونی فقر آهن) و در نهایت به علت عدم انتقال اکسیژن کسالت و بی‌حوصلگی رخ می‌دهد.غده فوق کلیوی از دو بخش قشری و مرکزی تشکیل شده است و هر بخش هورمونهای خاص ترشح می کنند.

-----------------------------------------------------------------------

تحریک مصنوعی برای ترشح طبیعی هورمون غلبه بر ترس

یک روانپزشک با بیان اینکه اعتیاد به ترشح آدرنالین در بدن از دیرباز در سراسر دنیا در میان ورزشکاران رزمی‌کار و برخی افرادی که کارهای محیرالعقول انجام می‌دهند، وجود داشته می‌گوید: نوع جدیدی از اعتیاد که در اثر دستکاری مصنوعی ترشحات هورمون‌های مغزی ایجاد می‌شود چند سالی است که به‌شدت میان جوانان ایرانی باب شده است. کیومرث شیبانی درباره این بیماری توضیح می‌دهد: بالا رفتن ضربان قلب حتی در حالتی که فرد با بالاترین سرعت ممکن بدود بیشتر از 150 ضربه در دقیقه نخواهد بود، با این وجود اگر شما در موقعیتی قرار بگیرید که بی‌نهایت بترسید در این حالت ممکن است ضربان قلبتان به 180 ضربه در دقیقه هم برسد.

این روانپزشک عنوان می‌کند: وقتی ضربان قلب به این ریتم بدآهنگ و سریع می‌زند فعل و انفعالاتی در بدن رخ می‌دهد که حتی با تزریق قوی‌ترین مواد مخدر هم این حالت ایجاد نمی‌شود. شیبانی عنوان می‌کند: بااین وجود برای افرادی که بدنی آماده دارند و مشکلی به لحاظ جسمانی ندارند این وضعیت نه تنها ناخوشایند نیست بلکه به مرور به یک اعتیاد تبدیل می‌شود. این روانپزشک درباره آدرنالین توضیح می‌دهد: در بالای کلیه‌ها غده‌های فوق کلیوی قرار گرفته‌اند، این غده‌ها ماده‌ای ترشح می‌کنند که آدرنالین نامیده می‌شود.آدرنالین برای آمادگی بدن در انجام فعالیت‌های شدید یا دفاع از خود ترشح می‌شود.

وقتی که بسیار هیجان زده باشید، غده‌های فوق کلیوی ناگهان مقدار زیادی آدرنالین در خون ترشح می‌کنند. آدرنالین سبب افزایش شدت ضربان قلب و کارآیی آن می‌شود. این ماده، رگ‌های متصل به ماهیچه‌ها را گشاد می‌کند و علاوه بر آن موجب افرایش غلظت قند در خون می‌شود. به این طریق است که بدن خود را با شرایط تطبیق می‌دهد.

-----------------------------------------------------------------------

مرگ‌های خاموش و ظاهرا بی‌دلیل

این روانپزشک توضیح می‌دهد: اعتیاد مغزی حالتی است که در آن شما با مصرف طولانی‌مدت یک ماده باعث می‌شوید بدنتان به صورت مصنوعی هورمون‌هایی را ترشح کند که در حالت عادی به صورت اتوماتیک آنها را ترشح می‌کرده است. با قرار گرفتن در موقعیت‌های ترس‌آور باعث می‌شوید دفعات بعدی مغز خودش این فرمان را صادر نکند و به ترشح هورمون به صورت تحریک مصنوعی عادت کند.مانند عضله‌ای که در اثر کار نکردن فرسوده می‌شود این دستور طبیعی مغز هم به مرور زمان مختل می‌شود.

او می‌گوید: علاوه بر این، قرار گرفتن در موقعیت‌های خیلی خطرناک و عادت دادن مغز به ترشح دائمی این هورمون درست مانند این است که شما آمپول وریدی آدرنالین را هر روز به بدنتان تزریق کنید. این در نهایت باعث می‌شود سطح قند خون به دلیل ترشح دائمی این هورمون بالا و بالاتر برود و در نهایت در حالتی عادی و بدون رخداد خاص یا مصرف دارو فرد ناگهان سکته قلبی می‌کند. شیبانی می‌گوید: مرگ‌های خاموش و ظاهرا بی‌دلیلی که این روزها در برخی جوانان شاهد آن هستیم به همین علت است.

رابطه آدرنالین با کوهنوردی

بطور کلی آدرنالین (گلوکاگون اپی نفرین) همگام با تحریک اعصاب سمپاتیک ترشح می‌شود و موجب فراهم آوردن نوعی حالت آماده باش برای بدن است، تا شخص بتواند در مقابل پیشامد نابهنگام یا فوق العاده ، آمادگی قبلی داشته باشد (مانند موارد ستیز ، فرار یا ...). در چنین حالاتی ترشح آدرنالین موجب می‌شود که فعالیت قلب و فشار خون زیادتر شود و خون رسانی افزایش یابد.آدرنالین بخصوص موجب باز شدن رگهای عضلات شده و خون رسانی را به این اعضا که تحریک بدن را موجب می‌شود، افزایش می‌دهد. از سوی دیگر عمل آدرنالین بر جگر باعث می‌شود که گلوکز خون بالا رود و انرژی مورد نیاز برای ماهیچه‌ها و اعصاب تامین شود.این هورمون به همراه گردش خون به رگها ، ماهیچه‌ها ، قلب و مغز می‌رسد و موجب تقویت و تشدید آثار اعصاب سمپاتیک می‌شود.

اپی نفرین یکی از قوی‌ترین داروهای وازوپرسور شناخته شده‌است. اگر یک دوز داروئی از مسیر داخل وریدی تزریق شود اثر مشخص آن افزایش فشار خون است که به سرعت به اوج خود که با دوز تزریق شده متناسب می‌رسد. این افزایش فشار بیشتر سیستولیک است، لذا فشار نبض را هم افزایش می‌دهد. در برگشت فشارخون ممکن است به زیر میزان اولیه برگشته و سپس عادی شود.

-----------------------------------------------------------------------

عوارض و سمیت

اپی‌نفرین می‌تواند عوارضی همچون سردرد، ناآرامی، ترمور، تپش قلب ایجاد کند. این عوارض با استراحت و دراز کشیدن بهبود می‌یابند. عوارض جدی‌تر شامل خونریزی مغزی به علت افزایش سریع فشار خون و آریتمی‌های قلبی است. درد قلب ممکن است در بیماران با مشکلات عروق کرونری ایجاد شود. مصرف آن در افرادی که داروهای بلاک‌کننده گیرنده بتای غیر انتخابی مصرف می‌کنند منع شده‌است چرا که روی گیرنده‌های آلفا به تنهایی منجر بهخونریزی مغزی می‌تواند شود.


آمپول ۱ میلی‌گرمی اپی‌نفرین

مصرف این دارو با توجه به رسپتورهای آن در قلب و عروق و مجاری هوایی است. سابقاً شایعترین مصرف آن در بیماران دچار برونکواسپاسم بود اما امروزه با وجود آگونیستهای انتخابی بتا-۲ دیگر کمتر از اپی‌نفرین استفاده می‌شود. کاربرد مهم اپی‌نفرین در واکنشهای آنافیلاکسی است که اثر سریعش در درمان این موقعیتها مؤثر است. همچنین از اپی‌نفرین به علت اثر منقبض کننده عروقی در بی حس کننده‌های موضعی برای افزایش اثر بی‌حسی استفاده می‌شود. اثرات قلبی اپی‌نفرین در بازگرداندن ریتم قلب در افراد دچار ایست قلبی به کار می‌آید. از اپی‌نفرین همچنین در بندآوردن خونریزی‌های مخاطی استفاده می‌شود (اولسر پپتیک در آندوسکوپی یا زخمهای دهان)

-----------------------------------------------------------------------

گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.7 از 5 (17 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۳ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

علی | ۷ سال پیش
نمی دونم چه مرضیه که مطالب علمی رو با کلمات انگلیسی میگن و بیشتر مردم نمیفهمن. بابا به زبون ساده و با کلمات خودی بگیم اگه مترجم سواد نداره موضوع رو کپی نکنه یا ترجمه کلمه به کلمه نکنه. پاراگراف سوم و چهارم رو بخونین اگه چیزی فهمیدین. عجب اوضائی داریم بخدا.
0
0
لاله | ۷ سال پیش
برای بالا بردنش هیچی بهتر از قهوه و چای پررنگ نیست.
البته نوشابه های ورزشی هم خیلی سریع آدرنالین رو بالا می بره.
در ساعت بدن از ساعت 17 الی 19 بیشتر از بقیه ساعت های روز آدرنالین ترشح می شه
به خاطر همین بهترین زمان ورزشه
0
0
پاسخ ها:
حمید | ۷ سال پیش
دوش سرد هم ایده ی خوبیه به نظرم
من که خیلی دوش سرد میگیرم
0
0

hits