دلگرم
امروز: دوشنبه, ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۵ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۹ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
پل ورسک سوادکوه کجاست ؟ راهنمای بازدید
16
زمان مطالعه: 7 دقیقه
پل ورسک سوادکوه : در این بخش به بررسی پل ورسک و معماری با شکوه آن می پردازیم و شما را با جاذبه های نزدیک پل نیز آشنا می کنیم ، با ما همراه باشید.

راهنمای بازدید از پل ورسک سوادکوه

پل ورسک سوادکوه یکی از بهترین و پرطرفدارترین مکان های دیدنی مازندران است. این پل مرتفع ترین منطقه در شمال ایران به شمار می آید و در آثار ملی ایران نیز ثبت شده است.
از این رو، چندان جای تعجب نیست که هر گردشگری در سفر به مازندران، بازدید از پل ورسک سوادکوه را در برنامه سفر خود قرار دهد. با دیدن این سازه جذاب و خاص، یکی از شاهکارهای برجسته مهندسی و معماری ایران را مشاهده می کنید.

معماری پل ورسک سوادکوه

پل ورسک سوادکوه در سال 1315 در بازه زمانی کمتر از سه سال در مازندران ساخته شد. در آن زمان از ساده ترین و ابتدایی ترین تجهیزات و از شن و آجر برای ساخت پل استفاده شده است. این پل که در فاصله 180 کیلومتری تهران و 85 کیلومتری قائم شهر قرار دارد و در سال 1365 با شماره 1543 به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.

پل ورسک بین دو کوه عباس آباد با ارتفاع 110 متر بنا شده است و به همین دلیل در بخش «پل های بلند تر از 61 متر» گینس نیز به ثبت رسیده است.

پل ورسک

با وجود اینکه نزدیک به 90 سال از ساخت آن می گذرد، اما این پل همچنان با قدرت پار برجاست. در ساخت این پل بزرگ از هیچ سازه مدرن فلزی یا فولادی استفاده نشده است. هم اکنون نیز این پل برای تردد قطار، مورد استفاده قرار می گیرد. این موضوع نشان دهنده آن است که معماران و سازندگان این پل تمام تلاش خود را کرده اند تا هیچگونه قصور و کوتاهی در ساخت این سازه عظیم رخ ندهد و پس از نزدیک به 90 سال، پل ورسک همچنان در ارتفاعات منطقه خودنمایی می کند.

سازنده پل ورسک کیست؟

یک شرکت دانمارکی به نام کامپساکس (Kampsax) با شخصی به نام یورگن ساکسیلد (Yorgen Saxild) مدیریت ساخت پل را بر عهده داشته است.

در سال های قبل از ساخت سازه عظیم ورسک توسط این شرکت، کمپانی کامپساکس در ترکیه یک خط آهن 1200 کیلومتری فوق العاده را با موفقیت طراحی و اجرا کرده بود.

همین موضوع باعث شد که ایران نیز با این شرکت دانمارکی به توافق برسد و در سال 1312، قراردادی رسمی بین آنها منعقد شد. در نهایت سال 1315، یعنی تنها سه سال بعد از بستن قرارداد، از پل ورسک سوادکوه رونمایی شد. در آن سال، هزینه مورد نیاز برای ساخت این پل، نزدیک به 2 میلیون و 600 هزار ریال بود که رقم قابل توجهی به نظر می رسید. یورگن ساکسیلد پس از ساخت پل دوام آن را تا 70 سال تضمین کرد و اکنون 90 سال از احداث آن می گذرد.

معمار و سازنده این پل شخصی با نام لادیسلاوس فون رابسویچ (Ladislaus von Rabcewicz) است. وی با خلاقیت زیاد، توانست این پل را با تبحر مثال زدنی خود طراحی کند. تمام این عوامل در کنار یکدیگر، باعث شده اند که این پل به عنوان یکی از بهترین جاذبه های ایران و حتی دنیا شناخته شود.

مدیرعامل شرکت کامپساکس در سال 1350، کتابی از خاطرات خود با نام «خاطرات یک مهندس دانمارکی» را به چاپ رساند و در آن، نمای زیبایی از پل ورسک را منتشر کرد.

نکته جالب توجه درباره طراحی این پل این است که برای بنای آن علاوه بر سازه های اتریشی، از معماری ایران نیز الهام گرفته شده است. از این رو شما می توانید ترکیبی از معماری و طراحی چند کشور را در پل ورسک مشاهده کنید.

پل ورسک کجاست ؟

جاهای دیدنی اطراف پل ورسک سوادکوه

پس از بازدید از پل ورسک سوادکوه، بد نیست از جاهای دیدنی نزدیک پل نیز دیدن کنید. در ادامه تنها برخی از مکان های دیدنی نزدیک پل را معرفی می کنیم که فاصله بسیار کمی با پل ورسک دارند و با خیال راحت می توانید در یک روز، از همه آنها دیدن کنید.

آبشار ورسک

یکی از بهترین و پرطرفدارترین جاهایی که می توانید در نزدیکی پل ورسک سوادکوه از آن دیدن کنید، آبشار ورسک است. بسیاری از افراد محلی در این منطقه، این آبشار را با نام آبشار چشمه علی می شناسند. آبشار ورسک فصلی است که از یک دره به عمق 20 متر سرازیر می شود. این شانس را دارید که عکس و فیلم های بسیار زیبایی در این منطقه بگیرید.

روستای ورسک

مهمترین دلیل نامگذاری پل ورسک، وجود روستایی با همین نام در نزدیکی این پل است. این روستا مناظر دیدنی بسیار زیادی در خود دارد. مردم روستای ورسک یا عباس آباد بسیار مهمان نواز و باصفا هستند و شما می توانید با بازدید از این روستا، به طرف آبشار ورسک بروید و از مناظر آن لذت ببرید.

دیدنی های اطراف پل ورسک

گردنه گدوک

از دیگر جاذبه های اطراف پل ورسک سوادکوه در مازندران، می توان به گردنه گدوک در نزدیکی روستای گدوک اشاره کرد. این گردنه بین شهرهای فیروزکوه و مازندران واقع شده و جذابیت های بصری بسیار زیادی دارد. در صورتی که به طبیعت بکر و سرسبز علاقه مند هستید، گردنه گدوگ یکی از مکان هایی است که باید در مسیر تهران- فیروزکوه در آن توقف کنید. این گردنه 2200 متر از سطح دریافت بالاتر است و به همین دلیل آب و هوایی خنک و دلچسب دارد.

سه خط طلا

مهندسان پل ورسک با بررسی عکس های هوایی به این نتیجه رسیدند که ریل قطار پس از روستای عباس آباد یا همان روستای ورسک باید با شیب، 600 متر ارتفاع بگیرد و سپس به گردنه گدوک برسد. حرکت قطار در این شیب غیرممکن بود، به همین دلیل آنها ساخت سه پل موازی که به نام سه خط طلا معروف هستند را در نظر گرفتند. این سه خط روی دامنه کوه ساخته شده اند و با شکستن شیب بر قدرت لوکوموتیو می افزایند.

روستای شوراب

یکی دیگر از روستاهای سوادکوه که در نزدیکی پل ورسک قرار دارد، روستای شوراب است. این روستا در مسیر راه آهن واقع شده و ساختمان های آن به گونه ای هستند که شبیه آبشاری به سمت پایین سرازیر می شوند و خانه ها روی بام خانه بعدی ساخته شده اند.

چشمه ها و آبشارهای کوچک و بزرگی در این روستا وجود دارند. مردم منطقه به پرورش عسل و کشت گیاهان دارویی مشغول هستند و طبیعت زیبا و بکر منطقه برای هر گردشگری جذاب و دیدنی است. از این گذشته آثار باستانی مهمی مانند برج شروین باوند، غار اسپهبد خورشید و تنگه ابوالقیسی نیز در این روستا قرار دارند.

سفر به پل ورسک

پل شاه عباسی

همان طور که از نام آن پیداست، این پل در دوران شاه عباس صفوی ساخته شده و از جنبه تاریخی اهمیت زیادی در شمال ایران دارد. برای ساخت این سازه عظیم نیز از مواد مختلفی مانند ساروج، گچ و آجر استفاده شده است. پل شاه عباسی روی رودخانه کسلیان قرار دارد و به خاطر داشتن طبیعت بکر و زیبای آن، توجه بسیاری از گردشگران را به خود جلب می کند.

تماشای شکوه پل ورسک سوادکوه

بازدید از پل ورسک سوادکوه در مازندران، می تواند تجربه ای شگفت انگیز و به یاد ماندنی از شمال ایران برای شما باشد. اگر به دنبال مکان های بکر و تاریخی شمال ایران می گردید، نباید بازدید از این پل زیبا را از دست بدهید.

مهمترین دلیل جذابیت این پل، علاوه بر زیبایی ظاهری، قرار گرفتن آن روی دره ای بسیار عمیق است. به علاوه می توان به این موضوع عجیب اشاره کرد که در ساخت آن از هیچ مواد فلزی و مدرنی استفاده نشده و پس از گذشته نزدیک به 90 سال، همچنان پابرجا و مستحکم است.

منبع : هفت هشتاد



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.6 از 5 (16 رای)  

۶ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

راهنمای گردشگری | ۴ روز پیش
سلام وقتتون بخیر.
اطلاعاتی که دادید بعضی جاهاش اشتباه بوده است
مثل مهندس پل ورسک اقای والتر ایگنر بود که حتی در نزدیکی همان جا در ارامگاه دفع شده بودند که روی سنگ مزارشون هم نوشته که ایشون مهندس پل ورسک بوده اند و ایشون از اتریش هستند.
بنده خودم چند وقت پیش از انجا دیدن کردم.
1
0
شادی | ۵ روز پیش
عالی بود
سپاس از شما
1
1
شادی | ۵ روز پیش
عالی بود
1
1
مهران گرجی | ۵ روز پیش
روستای اصلی ورسک بفاصله حدود۲ ساعت پیاده روی از زیر پل در قسمت جنوبی پل قرار دارد ونام پل ورسک از نام این روستا گرفته شد که ساکنان آن گرجی بودن وبعدها روستای عباس آباد بنام همین پل به ورسک تغییر یافت و روستای ورسک قدیم چندین سال متروکه شده بود ولی در چند سال اخیر مجدا بنام ورسک قدیم یا ورسک گرجی خیل مسکونی گردید
0
4
فیروز ناصری | ۶ روز پیش
واقعا احساس خوشایندی با دیدن و اطلاع از قدمت این پل پیدا کردم
0
8
آرامش | ۶ روز پیش
بسیار عالی
1
6

hits