انشای زیبای شب های قدر
با ما در مجله دلگرم همراه باشید تا سه انشا در مورد شب های قدر به نگارش در آوریم. امید است که مورد استفاده شما عزیزان قرار گیرد.
انشا با موضوع شب قدر
در بعضی از روایات منقول از ائمه اطهار علیهم السلام شب قدر مردد بین نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان است.
و در برخی دیگر از آنها مردد بین شب بیست و یکم و بیست و سوم و در روایات دیگری متعین در شب بیست و سوم است. «۱»وعدم تعین یک شب به جهت تعظیم امر شب قدر بوده تا بندگان خدا با گناهان خود به ان اهانت نکنند.
پس از دیدگاه روایات ائمه اهل بیت علیهم السلام شب قدر از شبهای ماه رمضان و یکی از سه شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم است.
اما روایات منقول از طرق اهل سنت به طورعجیبی با هم اختلاف داشته و قابل جمع نیستند ولی معروف بین اهل سنت این است که شب بیست و هفتم ماه رمضان شب قدر است «۲»و در ان شب قرآن نازل شده است.
شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و سالی که قرآن درآن نازل شد نیست بلکه با تکرار سالها، ان شب نیز تکرار میشود.
یعنی درهر ماه رمضان شب قدری است که درآن شب امور سال آینده تقدیر میشود. دلیل براین امر این است که:
اولا: نزول قرآن بهطور یکپارچه در یکی از شبهای قدر چهارده قرن گذشته ممکن است ولی تعیین حوادث تمامی قرون گذشته و آینده درآن شب بی معنی است.
ثانیا: کلمه «یفرق» در آیه شریفه «فیها یفرق کل امر حکیم.»«دخان / ۶» در سوره دخان به خاطر مضارع بودنش، استمرار را میرساند و نیز کلمه «تنزل» درآیه کریمه «تنزل الملئکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر»«قدر / ۴» به دلیل مضارع بودنش دلالت بر استمرار دارد.
ثالثا: از ظاهر جمله « شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن.»«بقره / ۱۸۵»چنین برمیآید که مادامی که ماه رمضان تکرار میشود ان شب نیز تکرار میشود. پس شب قدر منحصر در یک شب نیست بلکه درهر سال در ماه رمضان تکرار میشود.
دراین خصوص در تفسیر برهان از شیخ طوسی از ابوذر روایت شده که گفت: به رسول خدا «ص» عرض کردم یا رسول الله آیا شب قدر شبی است که درعهد انبیاء بوده و امر به آنان نازل میشده و چون از دنیا میرفتند نزول امر درآن شب تعطیل میشده است؟ فرمود: « نه بلکه شب قدر تا قیامت هست.»«۳»
طبق آیهای از قرآن کریم شب قدر از هزار ماه که در ان شب قدری وجود ندارد، برتر و بالاتر است. ائمه اطهار «علیهم السلام» در مقام تفسیر و تبیین آیات قرآن، دلیل این برتری حیران کننده را، برتری عبادت و انجام عمل صالح برای بندگان دراین شب دانستهاند.
اگر لحظهای درنگ کنیم و کمی با خود بیاندیشیم خواهیم دید که در میان ۳۶۵ شب سال تنها شبی از شب هاست که این چنین مورد عنایت و توجه قرار گرفته و چنان اثراتی بر ان مترتب شده است.
بنابراین با اندکی تأمل به این نتیجه خواهیم رسید که باید این فرصت را غنیمت شمرد چرا که در این شب پرخیر و برکت فرصتی بسیار استثنایی ان هم در ماه میهمانی خدا برای ما فراهم شده است که میتوانیم با توجه و همتی که به کار میبندیم بهره بسیار زیادی از آن ببریم.
با رجوع به بیانات ائمه اطهار میتوان از اعمال و عباداتی که مورد توصیه قرارگرفتهاند، با خبر شد. از جمله این اعمال میتوان به احیاء این شب و تفکر و تحصیل علم در باب مسایلی که انسان را به خدا نزدیکتر میگرداند اشاره کرد.
مثلاً مناسب است در این شب مقداری با خود خلوت کنیم، عملکرد سال گذشته خود را مرور کنیم. اعمال و رفتار خود را دراین سال زیر ذرهبین قرار دهیم و ببینیم در سال گذشته کجا بوده و اکنون به کجا رسیدهایم؟
با پرداختن به این افکار میتوانیم مقدمه استفاده بیشتر از این شب را مهیا کنیم. از خداوند تقدیر بهتری را در سال آینده طلب کنیم.
از او بخواهیم که ما را در پیمودن مسیری که مورد پسند اوست کمک کند. همچنین از او که وعده آمرزش دراین ماه و به خصوص دراین شب به ما داده است در مورد کوتاهیهای خود طلب مغفرت و آمرزش کنیم و تصمیم بگیریم او را بیش از پیش اطاعت کنیم.
همچنین زنده نگه داشتن یاد خداوند در دل، دستگیری از محرومان و مظلومان و دعای خیر برای سایرین نیز از جمله اعمال سفارش شده هستند.
بدین ترتیب است که هر انسان آگاه و بیدار دل در حدی که در توان و شایسته اوست، میتواند هر چه بیشتر خود را مشمول عنایت و توجه خداوند قرار دهد. به این امید که بتوانیم از این فرصت استثنایی و خیرات بیمنتهای این شب بهره و استفادهای شایان ببریم.
انشا درباره فضیلت شب قدر
یکی از برکات ماه رمضان وجود لیله القدر در شب های آن است. به احتمال بسیاری قوی لیله القدر در ماه رمضان و معروف در نیمه دوم و معروف ان دهه سوم ان در شب های بیست و یک، بیست و سه و یا بیست و هفتم است. البته برخی نیز شب نوزدهم را نیز یکی از احتمالات قوی دانسته اند.
عده ای از عالمان و اهل علم و عمل برای دست یابی به احیای شب قدر که از اعمال شب قدر است تمامی سال را احیای نگه می دارند که این خود بیانگر جایگاه و ارزش شب قدر و احیا و شب زنده داری در آن است .
مراد از شب قدر، تقدیر و اندازه گیری است و شب قدر شب اندازه گیری است و خداوند متعال دراین شب حوادث یک سال را تقدیر میکند و زندگی، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و اموری از این قبیل را دراین شب مقدر میگرداند.
درباره عظمت شب قدر در سوره قدر میخوانیم: «انا انزلناه فی لیلة القدر وما ادریک ما لیلة القدر لیلة القدر خیر من الف شهر».
خداوند متعال برای بیان عظمتشب قدر با اینکه ممکن بود بفرماید: «وما ادریک ما هی هی خیر من الف شهر» یعنی با اینکه میتوانست در آیه دوم و سوم به جای کلمه «لیلة القدر» ضمیر بیاورد،
خود کلمه را آورد تا بر عظمت این شب دلالت کند. و با آیه «لیلة القدر خیر من الف شهر» عظمت این شب را بیان کرد به اینکه این شب از هزار ماه بهتر است.
منظور از بهتر بودن این شب از هزار ماه، بهتر بودن از حیث فضیلت عبادت است. چه اینکه مناسب با غرض قرآن نیز چنین است.
چون همه ی ی عنایت قرآن دراین است که مردم را به خدا نزدیک و به وسیله عبادت زنده کند. و احیاء یا عبادت ان شب از عبادت هزار ماه بهتر است.
انشا درباره وقایع انجام شده در شب قدر
- نزول قرآن
- تقدیر امور
- نزول ملائکة و روح
- سلام و امنیت
- قرآن و شب قدر
در عده ای از احادیث آمده است که راوی به امام جعفر صادق «علیه السّلام» میگوید:درباره شب قدر، به من اطلاعاتی بدهید!
آیا این شب، فقط در روزگاران گذشته مثلاً روزگار حیات پیامبر «صلّی الله علیه و آله و سلّم» [ بوده است ] و اکنون دیگر نیست ؛ یا اینکه شب قدر، در هر سال، هست؟ امام می فرماید: لو رفعت لیله القدر، لرفع القرآن – اگر شب قدر را بردارند، قرآن را نیز بر می دارند.
نزول قرآن
ظاهر آیه شریفه « انا انزلناه فی لیله القدر» این است که همه ی ی قرآن در شب قدر نازل شده است و چون تعبیر به انزال کرده که ظهور در یکپارچگی و دفعی بودن دارد نه تنزیل، که ظاهر در نزول تدریجی است.
قرآن کریم به دو گونه نازل شده است:
۱» نزول یک باره در یک شب معین.
۲» نزول تدریجی در طول بیست و سه سال نبوت پیامبر اکرم «ص. »
آیاتی چون «قرانا فرقناه لتقراه علی الناس علی مکث ونزلناه تنزیلا.»«اسراء / ۱۰۶» نزول تدریجی قرآن را بیان می کند.در نزول دفعی «و یکپارچه»؛ قرآن کریم که مرکب از سورهها و آیات است یک دفعه نازل نشده است بلکه بهصورت اجمال همه ی ی قرآن نازل شده است چون آیاتی که درباره وقایع شخصی و حوادث جزئی نازل شده ایت.
ارتباط کامل با زمان و مکان و اشخاص و احوال خاصهای دارد که درباره ان اشخاص و ان احوال و درآن زمان و مکان نازل شده و معلوم است که چنین آیاتی درست در نمیآید مگر اینکه زمان و مکانش و واقعهای که دربارهاش نازل شده رخ دهد بطوریکه اگر از آن زمانها و مکانها و وقایع خاصه صرف نظر شود
و فرض شود که قرآن یک باره نازل شده، قهرا موارد ان آیات حذف میشود و دیگر بر آن ها تطبیق نمیکنند، پس قرآن به همین هیئت که هست دوبار نازل نشده بلکه بین دو نزول قرآن فرق است و فرق ان در اجمال و تفصیل است.
همان اجمال و تفصیلی که درآیه شریفه «کتاب احکمت ایاته ثم فصلت من لدن حکیم خبیر.»«هود / ۱»به ان اشاره شده است.
و در شب قدر قرآن کریم به صورت اجمال و یکپارچه بر پیامبر اکرم «ص» نازل شد و در طول بیست و سه سال به تفصیل و به تدریج و آیه به آیه نازل گردید.
تقدیر امور
خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال آینده را از قبیل مرگ و زندگی، وسعت یا تنگی روزی، سعادت و شقاوت، خیر و شر، طاعت و معصیت و… تقدیر می کند.
در آیه شریفه «انا انزلناه فی لیله القدر»«قدر / ۱» کلمه «قدر» دلالت بر تقدیر و اندازهگیری دارد و آیه شریفه «فیها یفرق کل امر حکیم.»«دخان / ۶»که در وصف شب قدر نازل شده است
بر تقدیر دلالت می کند. چون کلمه «فرق» به معنای جدا سازی و مشخص کردن دو چیز از یکدیگر است.
و فرق هر امر حکیم جز این معنا ندارد که ان امر و ان واقعهای که باید رخ دهد را با تقدیر و اندازهگیری مشخص سازند.
امور به حسب قضای الهی دارای دو مرحلهاند، یکی اجمال و ابهام و دیگری تفصیل. و شب قدر به طوری که از آیه «فیها یفرق کل امر حکیم.» برمیآید شبی است که امور از مرحله اجمال و ابهام به مرحله فرق و تفصیل بیرون میآیند.
نزول ملائکه و روح
بر اساس آیه شریفه « تنزل الملئکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر.»«قدر / ۴» ملائکه و روح دراین شب به اذن پروردگارشان نازل می شوند.
مراد از روح، ان روحی است که از عالم امر است و خدای متعال دربارهاش فرموده است « قل الروح من امر ربی.»«اسراء / ۸۵» در اینکه مراد از امر چیست؟
بحثهای مفصلی در تفسیر شریف المیزان آمده است که به جهت اختصار مبحث به دو روایت در مورد نزول ملائکه و اینکه روح چیست بسنده میشود.
پیامبر اکرم «ص» فرمود: وقتی شب قدر میشود ملائکهای که ساکن در «سدره المنتهی» هستند و جبرئیل یکی از ایشان است نازل می شوند در حالیکه جبرئیل به اتفاق سایرین پرچمهایی را به همراه دارند.
یک پرچم بالای قبر من، و یکی بر بالای بیت المقدس و پرچمی در مسجد الحرام و پرچمی بر طورسینا نصب میکنند و هیچ مومن و مومنهای دراین نقاط نمیماند مگر آنکه جبرئیل به او سلام میکند، مگر کسی که دائم الخمر و یا معتاد به خورد گوشت خوک و یا زعفران مالیدن به بدن خود باشد.«۵»
از امام صادق علیه السلام در مورد روح سوال شد. حضرت فرمودند: روح از جبرئیل بزرگتر است و جبرئیل از سنخ ملائکه است و روح از آن سنخ نیست. مگر نمی بینی خدای تعالی فرموده: «تنزل الملئکه والروح» پس معلوم میشود روح غیر از ملائکه است. «۶»
سلام و امنیت
قرآن کریم در بیان این ویژگی شب قدر میفرماید: «سلام هی حتی مطلع الفجر.»«قدر / ۵» کلمه سلام و سلامت به معنای عاری بودن از آفات ظاهری و باطنی است.
و جمله «سلام هی» اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهی تعلق گرفته است به اینکه رحمتش شامل همه ی ی ان بندگان بشود که به سوی او روی میآورند و نیز به اینکه در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد. به این معنا که عذابی جدید نفرستد.
و لازمه این معنا این است که دراین شب کید شیطانها هم موثر واقع نشود چنانکه در بعضی از روایات نیز به این معنا اشاره شده است.البته بعضی از مفسرین گفتهاند: مراد از کلمه «سلام» این است که در شب قدر ملائکه از هر مومن مشغول به عبادت بگذرند، سلام میدهند.
بیشتر بخوانید:
اعمال شب های قدر ماه مبارک رمضان
تاریخ دقیق شب قدر در تقویم سال 1400 چه زمانی است ؟
۲ دیدگاه