دلگرم
امروز: جمعه, ۲۳ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۹ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
حرمت مهمان در اسلام و ۵ حدیث در این باره
11
زمان مطالعه: 3 دقیقه
در آموزه‌های اسلامی، مهمان به عنوان نعمتی از جانب خداوند و نشانه‌ای از برکت در خانه تلقی می‌شود و به همین دلیل، پذیرایی و احترام به او به شدت توصیه شده است.

جایگاه و حرمت میهمان در سیره نبوی

حرمت مهمان یکی از اصول مهم و پایه‌ای در اسلام است که بر اهمیت مهمان‌نوازی و تکریم مهمان تاکید می‌کند. امام علی علیه السلام در این باب می فرمایند: مهمان خود را گرامى دار، اگر چه حقیر و کوچک باشد، و در برابر پدر و آموزگار خویش از جاى خود برخیز، اگر چه امیر و فرمانروا باشى.

جایگاه مهمان در اسلام

نعمت الهی: مهمان به عنوان نعمتی از جانب خداوند تلقی می‌شود و پذیرایی از او عبادتی محسوب می‌شود.

نشانه برکت: حضور مهمان در خانه نشانه برکت و روزی فراوان است.

حقوقی ویژه: مهمان حقوق ویژه‌ای دارد و باید با احترام و تکریم پذیرایی شود.

توصیه پیامبر و ائمه: پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) بر اهمیت مهمان‌نوازی و تکریم مهمان تاکید فراوانی داشته‌اند.

جایگاه و حرمت میهمان

5 حدیث درباره حرمت و جایگاه مهمان

امام علی (ع): «مَنْ أَکْرَمَ ضَیْفَهُ فَهُوَ مَعِی وَ مَعَ إِبْرَاهِیمَ (عَلَیْهِمَا السَّلَام) فِی الْجَنَّةِ.» (هر کس مهمان خود را گرامی بدارد جای او در بهشت در کنار من و ابراهیم پیغمبر (علیهما السلام) خواهد بود.)

پیامبر اکرم (ص): «إِنَّ مِنْ حَقِّ الضَّیْفِ أَنْ یُکْرَمَ وَ أَنْ یُعَدَّ لَهُ الْخِلَالُ.» (از حقوق مهمان است که گرامی داشته شود؛ [حتی] برایش خلال دندان آورده شود.)

امام علی (ع): «الضَّیْفُ دَلِیلُ الْجَنَّةِ وَ مَن لَمْ یُکْرِمِ الضَّیْفَ فَلَیْسَ مِنِّی.» (مهمان، راهنما به سوی بهشت است. هر کس مهمان را حرمت و گرامی ندارد او پیرو من نیست.)

پیامبر اکرم (ص): «أَضِفْ بِطَعَامِکَ‏ وَ شَرَابِکَ‏ مَنْ‏ تُحِبُّهُ‏ فِی اللَّهِ تَعَالَی؛» (برای غذا دادن، کسی را به سفره خویش دعوت کن که برای خدا او را دوست داری.)

امام علی (ع): «مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یُحِبُّ الضَّیْفَ إِلَّا وَ یَقُومُ مِنْ قَبْرِهِ وَ وَجُهُهُ کَالْقَمَرِ لَیْلَهِ الْبَدْرِ.» (هر مؤمن مهمان‌دوست، (در روز قیامت) با چهره درخشان همانند ماه تابان از قبر خود خارج می گردد.)

همان‌طور که از این احادیث برمی‌آید، مهمان‌نوازی و تکریم مهمان در اسلام از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این عمل نه تنها باعث خوشنودی خداوند می‌شود، بلکه موجب افزایش برکت، تقویت روابط اجتماعی و کسب پاداش اخروی نیز می‌گردد.

جایگاه مهمان در اسلام

نکات مهم در مهمان‌نوازی:

اخلاص: مهم‌ترین نکته در مهمان‌نوازی، اخلاص و نیت خیر است.

تعجیل در پذیرایی: میزبان باید در پذیرایی از مهمان عجله کند.

گرامی‌داشتن مهمان: مهمان باید با احترام و تکریم پذیرایی شود.

خوش‌رویی: میزبان باید با روی باز و لبخند از مهمان استقبال کند.

پرهیز از تبعیض: همه مهمانان باید بدون تبعیض مورد احترام قرار گیرند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (11 رای)  

۳ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

آرش | ۱ ماه پیش
نه مهمان خوب نیست. ولی شاید 14 قرن پیش خوب بوده است. می‌گویند دور از شتر بخواب تا خواب آشفته نبینی.
2
0
ناشناس | ۱ ماه پیش
وقتی که میهمان به منزل می آید و ما نهایت احترام را می گذاریمولی میهمان به میزبان بی احترامی می‌کند میزبان بیچاره چیکار باید انجام دهد .
1
0
پاسخ ها:
م | ۱ ماه پیش
طبیعتا میهمانی که دعوت کرده اید را خود میشناختید که چه اخلاقی دارد و با شما چه رابطه ای دارد پس در آنجا حرفی نمی‌توانید بزنید. ولی در مورد مهمانی که سرزده آمده باید نهایت کمال و احترام را رعایت کنید و آن چیزی نیست جز رفتار پیامبر با مهمانان خود حتی اگر دشمن بودند.
2
2

hits