دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۲۱ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۸ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۱ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
معرفی آثار باستانی و بنای تاریخی قم
2
زمان مطالعه: 8 دقیقه
اگر قصد سفر به قم را دارید و بدنبال آثار باستانی و بنای تاریخی هستید؛ با ما را در مجله دلگرم همراه باشید .

آشنایی با آثار باستانی و بنای تاریخی قم

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : خانه ملاصدرا قم، مکانی برای سیر و سلوک عارفانه
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : شهر قم، منتهی الیه غرب روستای کهک در محله چال حمام
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : خانه‌ی تاریخی ملاصدرا که در انتهای بافت قدیمی روستای کهک، در جنوب استان قم واقع گردیده و در زمان صفویه ساخته شده، یکی از بهترین جاهای دیدنی قم است. این خانه متعلق به محمد بن ابراهیم یحیی شیرازی ملقب به صدرالمتالهین و معروف به ملاصدرا از مشهورترین و بزرگترین فلاسفه و حکمای اسلامی و ایرانی در سده‌ی یازدهم هجری قمری است. ملاصدرا پس از اتمام تحصیلات عرفانی و فلسفی خود به مدت ۱۵ سال در این مکان زندگی کرد. در ساخت این بنا از مصالحی نظیر گل، خشت خام، تیرهای چوبی و گچ استفاده شده است. خانه‌ای زیبا با سقف گنبدی شکل که دارای گچ‌بری‌های ساده است و نور از طریق شیشه‌های رنگی به داخل آن راه می‌یابد. فضایی دلنشین و قدیمی که روح را به پرواز در می‌آورد.

خانه ملاصدرا قم

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : بازار قدیمی قم
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : شهر قم، خیابان طالقانی
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : بازار قم یکی از زیباترین بازارهای قدیمی ایران به لحاظ معماری است. این بازار از بخش‌های مختلفی همچون چهار سوق، تیمچه، سرا و راسته تشکیل شده است. دارای دو راسته‌ی سر پوشیده با پوشش گنبدی است که در آن دریچه‌هایی جهت تهویه و نور رسانی تعبیه شده‌اند. شهر قم به دلیل آب و هوای کویری، تابستان‌های بسیار گرم و زمستان‌های بسیار سردی دارد، که دلیل سرپوشیده ساخته شدن بازار نیز مصون ماندن از این گرما و سرمای شدید است. در ساخت این مجموعه از مصالحی همچون خشت، گل، آجر و سنگ استفاده شده است. بناهای مختلفِ این مجموعه، قدمت‌های متفاوتی دارند. برخی از آن‌ها مربوط به دوره‌های سلجوقی- ایلخانی، برخی مربوط به پیش از عصر صفوی و برخی دیگر مربوط به دوره‌های صفوی- قاجاری هستند. در سال‌های اولیه‌ی دوره‌ی پهلوی نیز، بخش‌های جدیدی به آن اضافه گردیده است. معماری زیبا و مثال‌زدنی این بازار و حال و هوای قدیمی و دلنواز آن، همواره گردشگران بسیاری را مجذوب خود می‌سازد.

بازار قدیمی قم

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : خانه یزدان پناه قم
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : قم، خیابان ۱۹ دی (باجک)، کوچه ۱۱، خانه تاریخی یزدان پناهم
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : خانه‌ی یزدان پناه از بناهای قدیمی و تاریخی شهر قم است که قدمت آن حدود ۱۲۰ سال پیش، یعنی به اواخر دوره‌ی قاجار و اوایل دوره‌ی پهلوی می‌رسد و در محله‌های باغ پنبه‌ی قم واقع شده است. این بنا دارای ۱۰ اتاق بوده که ۳ اتاقِ آن، در گذشته به همسایه‌ی مجاور واگذار گردیده است. برای ورود به بخش اندرونی خانه باید از راهروهای پر پیچ و خم به نام دالان عبور کرد. اتاق‌های خانه نیز با ارتفاع‌های مختلف و میزان نورگیری متفاوت برای استفاده در فصل‌های مختلف ساخته شده است. این خانه‌ی قدیمی که تا سال‌های اخیر نیز کاربری مسکونی داشته، مدتی به موزه‌ی صنایع دستی شهر قم تبدیل گردید و در حال حاضر نیز به بخش خصوصی واگذار و تبدیل به یک رستوران سنتی شده است. تجربه‌ی صرف غذا در این رستوران با بنای حقیقتاً تاریخی، تجربه‌ی جالبی خواهد بود که قطعاً ارزش امتحان کردن را خواهد داشت.

خانه یزدان پناه | از جاهای دیدنی قم

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : مسجد جامع قم
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : شهر قم، خیابان آذر، محله‌ی مسجد جامع و در نزدیکی دروازه‌ ری
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : مسجد جامع قم که در خیابان آذر شهرِ قم و در نزدیکی دروازه‌ ری قرار دارد؛ یکی دیگر از جاهای دیدنی قم است که از نظر گردشگران جذابیت زیادی دارد. در منابع مختلف، نظرات متفاوتی در رابطه با بانیِ اولیه‌ی این مسجد وجود دارد اما آنچه موثق است آن است که بخش‌هایی از بنا توسط فتحعلی‌شاه قاجار، ناصرالدین شاه قاجار و حسین خان نظام الدوله ساخته شده و با استناد به متون معتبر تاریخی، اسکلتِ گنبدخانه‌ی این بنا نیز در سال ۵۲۹ هجری قمری احداث گردیده است. کاشی‌کاری‌های این مسجد نیز مربوط به زمان فتحعلی شاه (سال ۱۲۴۸ هجری قمری) است که با گذشت زمان این کاشی‌ها شکسته شد و از بین رفت. در سال ۱۳۷۵ هجری قمری، مسجد به طور کامل بازسازی و با ازاره‌ی سنگی مزین گردید. یکی از بخش‌های جالبی که در این مسجد وجود دارد، شاخص سنگی است که یک خط مورب بر روی آن حکاکی شده و با نزدیک شدن آفتاب به وسط آن، زمان نماز ظهر را مشخص می‌کردند.

مسجد جامع قم

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : حمام حاج عسگرخان قم - حمامی زنده از زمان قاجار
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : شهر قم، بلوار زائر، حرم حضرت معصومه (ع)
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : حمام حاج عسگرخان در بافت قدیمی قم و قسمت شمالی راسته بازار واقع شده است و بر طبق کتیبه‌ای که بر روی ورودی حمام نصب شده، ساخت آن به سال ۱۲۱۶ هجری قمری، یعنی اوایل دوران قاجار و همزمان با سلطنت فتحعلی شاه قاجار، برمی‌گردد. این مجموعه از سه بخش تشکیل شده که دو بخش آن مربوط به حمام و یک بخش چاله حوض است. دارای دو گنبد بوده که زیر گنبد اول رختکن و زیر گنبد دوم محل اصلی شستشو قرار دارد و چاله حوض تقریباً تخریب گردیده است. با تغییراتی که در سیستم حرارتی و روشنایی این مجموعه ایجاد شده، این حمام همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد و مردم محلی از آن استفاده می‌کنند.

حمام حاج عسگر خان | جاهای دیدنی قم

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : کاروانسرای دیرگچین ، شاهکاری به جا مانده از زمان ساسانیان قم
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : شهر قم، ۸۰ کیلومتری شهر قم، مسیر قدیم جاده‌ی قم به ورامین یا ساوه به ورامین و گرمسار، مرکز پارک ملی کویر
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : کاروانسرای دیر گچین، در ۸۰ کیلومتری شهر قم و در مرکز پارک ملی کویر واقع شده است. این بنا یکی از با اهمیت‌ترین جاهای دیدنی قم است. بر اساس متون تاریخی، ساخت آن مربوط به زمان حکومت اردشیر ساسانی بوده و بدین ترتیب قدمت آن به بیش از ۱۷۵۰ سال می‌رسد و از کاروانسراهای پر رونق آن زمان محسوب می‌شده است. این بنا در دوران حکومت سلجوقیان و صفویان مرمت و بازسازی گردید و در زمان قاجار نیز بخش‌های جدیدی به آن اضافه شد. به دلیل استفاده از گچ به عنوان یکی از مصالح اصلی، این کاروانسرا به نام دیر گچین معروف شده است. این مجموعه در زمان‌های مختلف، نام‌های متفاوتی نظیر گنبد اردشیر، رباط و دیرالجص داشته است و به دلیل وسعت، قدمت و اهمیت و امکانات فوق‌العاده‌اش به نام مادر کاروانسراهای ایران شناخته می‌شود. در بازدید از قم، دیدن این بنای بسیار قدیمی و زیبا را از دست ندهید.

کاروانسرای دیرگچین | جاهای دیدنی قم

separator line

  • نام آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : کاروانسرای دلاک ، از جاهای دیدنی قم
  • آدرس آثار باستانی و بنای تاریخی در قم : شهر قم، وستای ملک‌آباد
  • توضیحات آثار باستانی و بنای تاریخی قم : کاروانسرای دلاک در ملک آباد که یکی از روستاهای شهرستان قم است، در کنار پل دلاک قرار دارد. این کاروانسرای تاریخی در دوره‌ی صفوی بنا شده و مصالح اصلی به کار رفته در آن، آجر و سنگ است. ورودی آن با آجر تزئین شده و دو ستون بزرگ در دو طرف آن به چشم می‌خورد. یک حیاط ۸ ضلعی دارد که در اطراف آن ایوان‌های متعددی دیده می‌شود. متأسفانه به دلیل عدم رسیدگی سازمان میراث فرهنگی، بخش زیادی از این بنای با ارزشِ تاریخی تخریب شده است؛ اما هنوز هم ارزش دیدن دارد.

کاروانسرای دلاک | جاهای دیدنی قم

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits