دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
داستان معراج پیامبر (ص) در کدام سوره آمده است ؟
5
زمان مطالعه: 6 دقیقه
خداوند در قرآن کریم در آیه اول سوره اسرا و آیات هشتم تا هجدهم سوره نجم اشاراتی به ماجرای معراج پیامبر (ص) دارد.

معراج پیامبر در کدام سوره است ؟

معراج پیامبر (ص) دو مرحله داشته است

آن گونه که از روایات برداشت می شود معراج پیامبر (ص) در دو مرحله اتفاق افتاده است.

  • مرحله اول : حضرت محمد (ص) شبانه از مسجد الحرام تا مسجد الاقصی سیر می کند (سوره اسرا)

«سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَیْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ»
«پاک و منزه است خدایی که بنده اش را در یک شب، از مسجد الحرام به مسجد الاقصی -که گرداگردش را پربرکت ساخته‌ایم- برد، تا برخی از آیات خود را به او نشان دهیم؛ چرا که او شنوا و بیناست.»

  • مرحله دوم : معراج مربوط به سیر پیامبر (ص) تا آسمان هفتم بوده است. (سوره نجم )

«ثُمَّ دَنا فَتَدَلَّی. فَکانَ قابَ قَوْسَیْنِ أَوْ أَدْنی. فَأَوْحی‏ إِلی‏ عَبْدِهِ ما أَوْحی. ما کَذَبَ الْفُؤادُ ما رَأی. أَ فَتُمارُونَهُ عَلی‏ ما یَری. وَ لَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْری‏. عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهی. عِنْدَها جَنَّةُ الْمَأْوی. إِذْ یَغْشَی السِّدْرَةَ ما یَغْشی. ما زاغَ الْبَصَرُ وَ ما طَغی. لَقَدْ رَأی‏ مِنْ آیاتِ رَبِّهِ الْکُبْری»
«سپس [پیامبر (ص) در شب معراج] نزدیک و نزدیک تر شد، تا آن که فاصله او [با مقام قرب خاص خدا] به اندازه طول دو کمان یا کمتر بود. در اینجا، خداوند آنچه را وحی کردنی بود، به بنده اش وحی کرد. آنچه را دید، انکار نکرد. آیا با او درباره آنچه دید، مجادله و ستیز می کنید؟ و بار دیگر نیز او را نزدیک سدرة المنتهی که بهشت جاویدان در آنجاست، دیده است. در آن هنگام که چیزی (شکوه و نور خیره کننده ای) سدرة المنتهی را پوشانده بود. چشم او هرگز منحرف نشد و طغیان نکرد. (آنچه را دید، واقعیت بود) او در شب معراج، برخی نشانه های بزرگ پروردگارش را دید.»

داستان معراج پیامبر چیست

حجت‌الاسلام سید جواد بهشتی سخنران و کارشناس امور قرآنی با اطلاق تعبیر سفری آسمانی به ماجرای معراج پیامبر اکرم (ص) گفت:
خداوند در آیه اول سوره مبارکه اسراء به سفری آسمانی اشاره می کند. «سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَیْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ»؛

«پاک و منزه است خدایی که در (مبارک) شبی بنده خود (محمّد) را از مسجد الحرام (مکّه معظّمه) به مسجد الاقصی که پیرامونش را مبارک و پر نعمت ساختیم، سیر داد تا آیات و اسرار غیب خود را به او بنماییم که او (خدا) به حقیقت شنوا و بیناست.»

شما در ادامه می توانید فیلم صحبت های این کارشناس علوم قرآنی را درباره این سفر آسمانی و ماجرای معراج پیامبر خاتم (ص) ببینید؛


زمان و مکان معراج پیامبر (ص)

زمان اولین معراج پیامبر (ص) ۹ ماه یا ۲ سال قبل از ولادت حضرت زهرا (س) بوده است. زیرا حضرت محمد (ص) در جواب یکی از همسران خود که از شدت محبت به حضرت زهرا (س) گله کرده بود تشکیل نطفه ایشان را در آسمان و شب معراج خوانده اند. به گفته علامه طباطبایی دیدگاه مشهور عالمان مسلمان این است که معراج در سال های آخر اقامت پیامبر (ص) در مکه (پیش از هجرت و پس از بعثت) روی داده است. برخی از علما نیز بر این باورند که معراج در سال ۱۲ بعثت رخ داده است.

درباره این که معراج در چه شبی رخ داده است نیز نظرهای متفاوتی وجود دارد و یکی از شب های ۱۷ ربیع الاول، ۲۷ رجب، ۱۷ رمضان و یا شبی از شوال یا ربیع الثانی را شب معراج پیامبر (ص) می دانند.

مکان اولین معراج پیامبر (ص) یک از این مکان ها بوده است؛ خانه حضرت خدیجه (س)، خانه ام هانی خواهر حضرت علی (ع)، شعب ابی طالب و یا مسجد الحرام در کنار کعبه

داستان معراج پیامبر در کدام سوره است

پیامبر (ص) در معراج به کجا رفت؟

  • مسجد الحرام : آغاز سفر پیامبر (ص) از مسجد الحرام بود. او در میان راه در مدینه، مسجد کوفه، طور سینا و بیت اللحم ایستاد و نماز خواند.
  • مسجدالاقصی : سپس وارد مسجد الاقصی شد. قبه الصخره محلی بوده است که پیامبر (ص) از آنجا به آسمان ها عروج کرد.
  • آسمان اول یا آسمان دنیا : او در آسمان حضرت آدم (ع) را دید. آن گاه فرشتگان دسته دسته به استقبال او آمده و با روی خندان به او سلام کردند. او در آسمان دنیا «ملک الموت» را نیز دید و با او گفتگو کرد.
  • آسمان دوم تا ششم : پیامبر (ص) در آسمان دوم با حضرت یحیی و حضرت عیسی دیدار کرد، در آسمان سوم حضرت یوسف، در آسمان چهارم حضرت ادریس، در آسمان پنجم هارون و در آسمان ششم حضرت موسی را ملاقات نمود.
  • آسمان هفتم : پیامبر (ص) در آسمان هفتم به جایی رسید که جبرئیل از رسیدن به آن مقام عاجز بود. در اینجا گفت و گویی میان پیامبر و خدا، شکل گرفت که با عنوان «حدیث معراج» شهرت یافته است. در این حدیث، از مسائل اخلاقی مانند رضا، توکل، نکوهش دنیا، روزه، سکوت، محبت به مستمندان، ویژگی‌های اهل آخرت و اهل دنیا سخن به میان آمده است.

معراج پیامبر (ص) چقدر طول کشیده است؟

مدت سفر حضرت محمد (ص) به سرزمین بیت المقدس و مسجد الاقصی و از آنجا به آسمان ها و بازگشت ایشان از معراج بیش از یک شب طول نکشیده است. امام صادق (ع) فرمودند: رسول خدا (ص) نماز عشا و نماز صبح را در مکه خواندند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
2.6 از 5 (5 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits