دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت ایجاد لکه قرمز در چشم چیست؟
8
زمان مطالعه: 7 دقیقه
علت ایجاد لکه قرمز در چشم چیست؟:لکه خونی در چشم با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با علت و درمان ایجاد لکه خونی در چشم آشنا شوید.

لکه خونی در چشم

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با علت و درمان ایجاد لکه خونی در چشم آشنا شوید.

لکه خونی در چشم

علت ایجاد ملتحمه چشم

وجود قرمزی یا خون در چشم می‌تواند ناشی از التهاب یا گسیختگی رگ‌های خونی باشد. عارضه‌ای که به آن خونریزی زیرملتحمه‌ای (Subconjunctival Hemorrhage) می گویند. ملتحمه یک لایه شفاف محافظ است که سطح داخلی پلک ها و روی سفیدی کره چشم را می پوشاند.ملتحمه لایه نازکی است که سطح بیرونی چشم به جز محل قرنیه در وسط را می‌پوشاند. در ملتحمه چشم، رگ های خونی کوچک، گلبول های سفید و رشته های عصبی به مقدار زیادی وجود دارد.

این عروق شکننده بوده و به راحتی پاره شده و ایجاد خونریزی زیر ملتحمه می کنند.حتی مقدار اندکی نشت خون و گیر افتادن آن زیر ملتحمه باعث می‌شود ظاهر چشم به شدت قرمز شود.خونریزی زیر ملتحمه معمولا به صورت یکطرفه و با شروع ناگهانی اتفاق می افتد. طوری که بیمار بسیار نگران شده و سریعا به پزشک مراجعه می کند.اگرچه ظاهر این خونریزی بسیار نگران کننده است، اما در اغلب موارد مشکل جدی وجود ندارد و خونریزی بعد از ۱ تا ۲ هفته خود به خود جذب می شود.

هر کسی ممکن است دچار خونریزی زیر ملتحمه چشم شود، اما افراد دارای فشار خون بالا و بیماران دیابتی بیشتر در معرض آن هستند.برخی فعالیت‌ها که باعث فشار آوردن بر روی چشم می‌شوند مثلا مالیدن چشم، عطسه، سرفه و یا بلند کردن اشیای سنگین نیز ممکن است باعث گسیختگی رگ‌های خونی در سطح چشم و قرمزی آن شود.این حالت در تمام سنین اتفاق می افتد، اما امکان بروز آن با افزایش سن، بیشتر می شود. این حالت در نوزادان تازه متولد شده نیز مشاهده می شود که علت آن معمولا تغییرات فشار بدن نوزاد در هنگام تولد است.خونریزی زیر ملتحمه یکی از عوارض شایع و خفیف بعد از عمل لیزیک چشم است.قرمزی چشم باید بدون درمان در عرض یک تا سه هفته ناپدید شود.

ملتحمه

علت ایجاد لکه های خونی در چشم

  • خشکی چشم

یکی از علل شایع برای قرمز شدن چشم ها و بروز لکه های خونی در چشم است. خشکی چشم منجر به تحریک آن و بروز التهاب و قرمزی می شود. خشکی چشم اغلب ناشی از عدم رطوبت در آب و هوا است و یا این که می تواند در اثر خیره شدن به صفحه مانتیور ایجاد شود. اشک های مصنوعی برای درمان خشکی چشم موثر هستند. علاوه بر این نوشیدن مایعات کافی، به مرطوب نگه داشتن بافت های بدن از جمله سطح چشم کمک می کند.

  • آلرژی

آلرژی چشم زمانی اتفاق می افتد که چشم‌ها در معرض مواد آلرژی‌زا مانند گرده یا شوره بدن حیوانات قرار می‌گیرند. سلول‌های چشم به نام ماست سلها، هیستامین و مواد شیمیایی دیگر آزاد می‌کنند که موجب التهاب می‌شود و نتیجه آن خارش، قرمزی و آبریزش چشم است. اگر در محیط طبیعت قرار دارید و چشمانتان شروع به آبریزش کرده است ممکن است التهاب ملتحمه آلرژیک فصلی داشته باشید. گرده‌های درختان، علف‌ها و سبزه‌ها بدترین آلرژی‌زاها هستند. وقتی مقدار گرده‌ها در هوا زیاد می‌شود در خانه بمانید، پنجره‌ها را ببندید و تهویه هوا را روشن کنید. برای دور نگه داشتن گرده‌ها از چشمانتان از عینک استفاده کنید.

  • برخی داروها

بسیاری از داروهای رایج که مردم به صورت روزانه استفاده می کنند، می توانند باعث بروز لکه های خونی در چشم ها شوند. آنتی هیستامین ها، قرص های خواب آور، قرص های ضد اضطراب، و برخی از داروهای ضد درد از جمله ایبوپروفن باعث خشکی و قرمزی چشم و همچنین کاهش جریان خون به بافت های اطراف چشم می شوند. استفاده از اشک مصنوعی برای از بین بردن این علائم مفید است ضمن این که باید با پزشک تان درباره عوارض جانبی مصرف این داروها مشورت کنید.

  • یائسگی

تغییر و یا عدم تعادل هورمونی بعد از یاسئگی، یک عارضه شایع به همراه دارد و آن خشکی و قرمزی چشم است. استفاده از نرم کننده های اطراف چشم، اشک مصنوعی و یا کمپرس گرم در رفع این عارضه می تواند موثر باشد.

  • قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید

قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید بدون استفاده از عینک آفتابی مناسب باعث قرمزی چشم ها می شود. در این صورت نیز چشم ها دچار آفتاب زدگی می شوند که سفیده چشم یا قرنیه را درگیر می کند. این مشکل در بیشتر موارد برای افرادی که اسکی یا قایقرانی می کنند و در معرض تابش نور خورشید هستند اتفاق می افتد. در این صورت نیز سفیدی چشم قرمز شده و چشم ها می سوزند. از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید. در صورت بروز مشکل استفاده از قطره اشک مصنوعی باعث تسکین علائم می شود. بهتر است از قطره های بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.

  • پارگی رگ چشم

برخی مواقع به دلیل ضربه و یا مصرف برخی داروها (داروهای ضدانعقاد خون) و غیره، مویرگ های چشم دچار پارگی می شوند. در این صورت خونریزی زیر ملتحمه چشم رخ می دهد. در این صورت یک لکه قرمز روی سفیدی چشم نقش می بندد. معمولا کار خاصی برای این مشکل نمی توان انجام داد. این لکه به مرور زمان رفع می شود. این مسئله می تواند باعث ایجاد نگرانی شدید شود، اما در واقع مشکل دردناک یا خطرناکی محسوب نمی شود.

  • گلوکوم حاد (آب سیاه)

گلوکوم به دلیل فشار زیاد و ناگهانی داخل چشم بروز می کند. در این صورت علاوه بر قرمزی چشم ها، فرد احساس درد شدید می کند که با کاهش بینایی، سردرد، حالت تهوع و غیره همراه است. البته در برخی از گلوکوم ها، چشم ها نه سرخ می شوند و نه دردی ایجاد می شود.حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک بر حسب شرایط تان، درمان های لازم از قبیل قطره یا استفاده از لیزر و غیره را برای تثبیت فشار چشم در پیش خواهد گرفت.

********************************************

علل به وجود آورنده این بیماری کدامند؟

- اغلب اوقات، شکنندگی عروق زیر ملتحمه

- بالا رفتن فشار داخلی بدن مانند عطسه، سرفه، استفراغ های شدید، زور زدن

- مالیدن شدید چشم

- ضربه به چشم

- برداشتن وسایل سنگین

- بالا بودن فشار خون

- اختلالات انعقادی خون

- عفونت های شدید چشمی

- اختلالات بلعیدن غذا

- مشکلات قلبی عروقی
لکه خون در چشم

********************************************

تشخیص خونریزی زیر ملتحمه چگونه صورت می گیرد؟

معمولا افراد در هنگام مشاهده خود در آینه، متوجه بروز این حالت شده و یا اطرافیان، وقوع این حالت را به او اطلاع می دهند.برای ارزیابی این حالت، فشارخون شخص باید اندازه گیری شود و اگر علت به وجود آورنده آن ضربه به چشم باشد، باید بررسی های دقیق تری با Slit lamp( میکروسکوپ مخصوص معاینه چشم) صورت گیرد.

********************************************

درمان این بیماری چیست؟

معمولا برای خونریزی زیر ملتحمه احتیاج به درمان خاصی نیست و این حالت بعد از 1 تا 3 هفته خودبه خود بهبود می یابد.بهتر است مصرف آسپیرین و ایبوپروفن و داروهای مشابه آن قطع شود.در موارد خونریزی زیر ملتحمه ای باید به مریض اطمینان داد که رنگ خونریزی بعد از مدتی کوتاه تغییر کرده و بعد از حداکثر دو هفته خون خود به خود کاملا جذب شده و این حالت از بین می رود.

در طی فرآیند بهبودی مانند خونریزی های زیر پوستی، ممکن است که رنگ این لکه خونی از قرمز تا زرد و سبز تغییر کندکمپرس آب گرم، دو روز بعد از شروع خونریزی، جذب خون را سریع تر می کند.بهتر است به مریض گفته شود که دو ھفته بعد برای معاینه مجدد و بررسی جذب خونریزی، مراجعه کند.البته ناگفته نماند که در صورتی که خونریزی زیر ملتحمه ای تکرار شود، باید بیمار از نظر برخی بیماری های سیستمیک مانند فشار خون و دیابت بررسی شود.

********************************************

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت همراه بودن خونریزی زیر ملتحمه با شرایط زیر باید به چشم پزشک مراجعه کرد:

- درد شدید

- تغییرات بینایی مانند تاری دید، دوبینی

- سابقه فشارخون

- سابقه اختلالات انعقادی خون

- صدمه به چشم و سر

- وقوع خونریزی همزمان در هر دو چشم

********************************************

گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.6 از 5 (8 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits