چرا میگن حلال زاده به داییش میره ؟
ژن های به کار رفته در بدن هر فردی بر اساس ارث از خانوادهاش به او رسیده و در واقع همانطور که معلوم است خانوادهها دارای نوع ژنتیکی نسبتا یکسانی هستند. به همین منظور از قدیم و ندیم برای تشخیص یک خانواده بر اساس خصوصیات های آنها پیش میرفتند.
فلسفه ی صحبت حلال زاده به داییش میره در واقع یک ضرب المثل بین النهرینی بوده که از زمانهای قدیم تا الان مورد استفاده قرار گرفته است. به همین خاطر از روی شباهت و خصوصیات های یک کودک میتوان به دایی او پی برد و فهمید که خواهر زاده چه کسی است.
باید بدانید که این ضرب المثل به علت شباهت دایی و خواهر زاده استفاده میشود و گاهی از روی خصوصیتهای خواهر زاده میتوان به دایی شخص پی برد. در واقع عوامل ژنتیکی که در بدن هر یک از ما وجود دارد در صورت فامیل بودن تقریبا یکسان خواهند بود و به همین منظور از روی خصوصیات یک فرد میتوان به سایر افراد خانواده آن نیز پی برد.
در یک تحقیق علمی گزارش شده کروموزوم X در مقابل کروموزوم Y در بدن انسان ها از نظر اندازه و محتوای ژنتیکی بزرگ تر و پیچیده تر است .
در انسان ها زنان دو کروموزوم X دارند (xx)، در حالی که مردان یک کروموزوم x و یک کروموزوم Y دارند (XY) .
و در تشکیل جنین کروموزوم X پنج برابر بیشتر از کروموزوم Y هست، و در نتیجه ما خصلت هایی که از مادر و طایفه مادری به ارث می بریم 5 برابر بیشتر از خصلت هایی هستند که از پدر و طایفه پدری به ارث می بریم ، و می توان گفت این دلیلی برای این است که بچه بیشتر شبیه به مادر و طایفه مادری خودش است.
ضرب المثلهای هر کشوری، نشان دهنده افکار و روحیات مردم آن کشور می باشد در بحث جامعهشناسی می شود از این راه به ویژگیهای اخلاقی مردم یک کشور پی برد. در کشور ما، تقریبا برای هر موضوعی ضرب المثلی وجود دارد. این ضرب المثل هم می تواند به شباهت ظاهری اشاره کند و هم به خصوصیات باطنی.
هم از نظر ظاهری و هم از نظر باطنی، فرزند محصول مشترک پدر و مادر است. از نظر ظاهری، اگر بگویند این بچه ، چشمش به پدرش رفته، شنونده یک مردی را با چشمان این کودک در ذهنش تجسم می کند و اگر گفته شود به مادرش رفته، شنونده زنی را با این چشمها تصور می کند.
غیرت مردان غیور و اصیل اجازه نمی دهد مخاطب، تصویری از زنشان را در ذهن داشته باشد لذا به جای مادر، دایی گفته شده است که اگر مخاطب بخواهد فردی را با این چشم و ابرو تصور کند مرد باشد و تصویری از زن نامحرم در ذهنش ایجاد نشود.
از نظر باطنی هم همینطور، اگر گفته شود از نظر متانت مانند پدرش است مخاطب، مرد متینی را در ذهن مجسم می کند و اگر گفته شود از نظر متانت به مادرش رفته، باز در ذهن مخاطب تصویری از یک زن متین ایجاد خواهد شد. غیرت مردان غیور این تصویر و تجسم را برنمی تابد. این مثل محصول غیرت ایرانی اسلامی مردم ایران است.
گسترش و بازآفرینی حلال زاده به داییش میره
این ضرب المثل از قدیم تا به حال برای نشان دادن شباهتهای خواهر زاده به دایی استفاده میشده است. به همین خاطر از آن زمانهای قدیم تا کنون هر زمانی که افراد قصد داشتند شباهت خواهر زاده به دایی را نشان دهند از این ضرب المثل استفاده میکردند. در واقع میتوان گفت که هر خانوادهای یکسری ژنتیک و خصوصیت هایی دارند که بر اساس آنها میتوان خانواده هر فردی را تشخیص داد.
برای مثال : یک کودک و داییاش را در نظر بگیرید که در هر کاری بسیار زرنگ هستند؛ در این حالت مردم برای تشبیه خواهر زاده و دایی از ضرب المثل حلال زاده به داییش میره استفاده میکنند. معنی این حرف آنها این است که چون دایی او زرنگ است به همین خاطر خواهر زاده نیز به او کشیده و زرنگ شده است.
منابع : ویرگول - ماگرتا
دیدگاه ها