
پایان کرونا در ایران و جهان با تزریق واکسن ؟!
کرونا تا کی در جهان می ماند ؟
با ورود ویروس کرونا به عنوان یک بیماری نوپدید و کاملا ناشناخته و پیچیده، دیگر بشر همچون سابق نمی تواند به سبک زندگی پیشین خود ادامه دهد.
براین اساس هدف این مقاله بررسی سبک زندگی سالم و کرونا می باشد. این تحقیق به روش کتابخانه ای با رویکرد توصیفی انجام شده است، در این مقاله حاضر پس از بررسی، بر تغییر سبک زندگی و ایجاد سبک زندگی جدید که با دوران کرونا سازگاری داشته باشد پرداخته شده است.
از جمله تغییر در ارتباطات، آموزش، رعایت بهداشت فردی، تغذیه، دستورالعمل های بهداشتی و درمانی، شرایط و ساعات کاری و تحصیلی، محیط زیست، فرهنگ و شیوه گذران اوقات فراغت و نحوه استفاده از فضای مجازی.
تاثیرات منفی کرونا بر زندگی روزمره
۱. دورکاری
شیوع کرونا باعث شد که بهطور کاملا ناگهانی دهها میلیون نفر در سراسر دنیا خانهنشین شوند و وظایف کاری خود را از طریق اینترنت انجام دهند. این روش ممکن است مشکلات زیادی را به دنبال داشته باشد .
2. سرد شدن روابط خانوادگی
در روزهای قرنطینه، شبکههای اجتماعی خیلی پرکاربرد شدند. مردم نمیتوانستند به دیدن خانواده یا دوستانشان بروند و بسیاری از آنها با استفاده از شبکههای مجازی با یکدیگر در تماس بودند. در حقیقت دنیاگیری ویروس کرونا موجب توسعه بیشتر زندگی اجتماعی آنلاین شد.
البته قرار نیست در آینده پس از پایان اپیدمی ویروس کرونا، مردم باز هم در خانه بمانند و فقط اینترنتی با یکدیگر در تماس باشند. آنها سرانجام روزی مهمانی گرفته و از بودن در کنار دوستان و خانوادهشان لذت میبرند. اما چیزی که این میان باقی میماند، توجه بسیار به فضای مجازی، حتی از سوی بزرگسالان مسن مانند پدر و مادران سالمند است. آ
3- استفاده از ماسک صورت
یکی از روشهای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، استفاده از ماسک است. مردم بیشتر کشورها ملزم به رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی از جمله، پوشیدن ماسک شدهاند. استفاده طولانی مدت از ماسک زجردهنده است .
4. اختلال در تحصیل
بیش از ۷۲ درصد از جمعیت دانشآموزی دنیا تحت تاثیر پیامدهای ویروس کرونا قرار گرفتند. بیشتر مدارس و دانشگاهها تعطیل شدند. بیشتر کلاسها و امتحانات حضوری لغو شدند و دسترسی دانشجویان به کتابخانه غیرممکن شد. یکشبه بیشتر والدین مجبور به آموزش کودکان خود در خانه شدند.
بنا به گفته مدیر موسسه آموزشی ناتینگهام در بریتانیا، ما خیلی ناگهانی وارد یک دوره آزمایشی تحصیل کودکان در خانه و همچنین بهصورت آنلاین شدیم. مسلما دیدن نتیجه این روش آموزش در خانه و به صورت اینترنتی ممکن است مشکلاتی برای تحصیل ایجاد کند .
از طرفی کارشناسان آموزش و پرورش در این مدت که مجبور به آموزش کودکان به صورت آنلاین بودند میگویند، روش آموزش آنلاین برای دانشآموزان کوچک موفقیتآمیز نیست و موفقیت آنها وابسته به مقدار وقتی است که والدینشان در خانه برای آنها میگذارند. هر چند که این روش آموزش برای دانشجویان مشکل خاصی ایجاد نکرده است و آنها توانستهاند از وقت آموزشیشان موثرتر استفاده کنند.
ویروس کرونا سرانجام از زندگی ما دست برمیدارد اما تغییراتی که از خود بهجای گذاشته است، تا مدتها یا همیشه با ما خواهند ماند. اما چه زمانی این کرونا به پایان می رسد و ما به زندگی بدون ماسک دست پیدا خواهیم کرد ؟
پایان کرونا چه زمانی است ؟
شیوع ویروس کرونا در جهان تا کنون حدود 95 میلیون نفر مبتلا داشته و 2 میلیون نفر در جهان را به کام مرگ کشانده است . با ورود واکسن کرونا در کشورهای مختلف انتظار می رود این آمار روند کاهش داشته و آرام آرام کرونا از کره زمین برود . آما آِیا کرونا به این راحتی ها و حتی با وجود واکسن دست از سر ما برخواهد داشت .
امسال و با گذشت حدودا بیش از 12 ماه از همه گیری کرونا در جهان کشورهای زیادی چون امریکا ، کانادا ، انگلیس واکسن های معتبری را کشف کرده اند و در حال تزریق به همشهریان هستند برای ختم کردن غائله ی کرونا .
چنین واکنشی به یک بیماری در تاریخ سابقه نداشته اما این وضع کی به پایان میرسد و ما کی میتوانیم به زندگی عادی برگردیم؟
واکسن کرونا و پایان کرونا ؟!
گفته شده اکر حدود ۶۰ درصد افراد جامعه واکسینه شوند ، امکان شیوع مجدد ویروس را کاهش میدهید. به این کار ایمنی گلهای (جمعی) میگویند.
در حالی که واکسیناسیون کرونا در بعضی از کشورها مانند بریتانیا شروع شده یا بزودی شروع میشود بسیاری از ما بیصبرانه منتظریم این واکسن زندگی ما را به دوران پیش از کرونا بازگرداند.
ما بسیاری دانشمندان میگویند واکسن به این معنی نیست که بزودی میتوانیم ماسکهایمان را دور بیندازیم.
اما نظرات متفاوتی در رابطه با پایان کرونا با واکسن آن وجود دارد :
- بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، فروردین ماه امسال معتقد بود که این کشور میتواند ظرف ۱۲ هفته آتی "ورق را برگرداند" و "ویروس کرونا را پی کارش بفرستد". اما خبری نشد !
- پروفسور وولهاس به بیبیسی گفت: "بهتر است منتظر نشستن برای واکسن را استراتژی حساب نکنیم. این کار استراتژی نیست."
- اما به گفته پروفسور نیل فرگوسن، استاد امپریال کالج لندن، چنین روندی ممکن است سالها طول بکشد: "ما داریم از مهار سرایت در ابعادی صحبت میکنیم که فقط اگر بخت با ما یاری کند، تعداد محدودی به این بیماری مبتلا خواهند شد. اگر این کار را دو سال ادامه دهیم، شاید نهایتا درصد کافی از جمعیت به این بیماری مبتلا شوند و میزانی از مصونیت در اجتماع شکل بگیرد."
- اوغور شاهین دانشمند همکار در ساخت واکسن ویروس کرونا، ابراز اطمینان کرد که در صورت استفاده گسترده از آن در سال آینده، زمستانی عادی در پیش خواهیم داشت.
- پروفسور دیوید سُلزبری مدیر سابق بخش واکسیناسیون وزارت بهداشت بریتانیا میگوید حتی اگر جمعیت بزرگی را با یک واکسن موثر واکسینه کنیم باز هم افرادی زیادی در خطر ابتلا به کرونا قرار دارند.
- پروفسور سُلزبری میگوید: "اگر فقط افراد آسیبپذیر را ایمن کنید آمار مرگ بر اثر کرونا را کاهش میدهید و فشار بیمارستانها را کم میکنید اما سرایت بیماری متوقف نمیشود."
- بلومبرگ : با سرعت فعلی واکسیناسیون در برابر ویروس کرونا، ۷ سال طول میکشد تا کشورهای دنیا بتوانند ۷۵ درصد از مردم خودشان را واکسینه کرده و به تبع آن زندگی به حالت طبیعی قبل از کرونا برگردد.
- پیام طبرسی عضو ستاد مقابله با کرونا در اظهاراتی عجیب گفت که موجی که در کشور برای واکسن به راه افتاده است علمی نیست. او با اشاره به وضعیت واکسیناسیون در بریتانیا گفت:«الان در بریتانیا ۱۰ میلیون نفر واکسن زدند همین دیروز ۱۵۰۰ نفر فوت کردند، آیا واکسن توانست جلوی فوت این افراد را بگیرد؟ سلبریتیها میخواهند با اعمال فشار، خودشان را در اولویت بالاتر برای واکسن قرار دهند
ریشه کن شدن کرونا با واکسن ؟!
مشکل من و شما و جامعهمان این است که هیچ واکسنی مصونیت صد در صد نمیدهد. یکی از موثرترین واکسنها واکسن سرخک است که بین ۹۵ تا ۹۸ درصد افراد زا ایمن میکند.
واکسنهایی که اخیرا نتایج اولیه آزمایششان روی انسان اعلام شده مثل واکسنهای ساخت شرکتهای فایزر/بایواِنتک و شرکت مُدرنا، بیش از نود درصد افراد را مصون می کنند اما ما نمیدانیم آیا با گذشت زمان این درصد کاهش پیدا میکند یا کارایی واکسن در جامعه از آزمایش انسانی کمتر است یا نه.
هیچ برنامه واکسیناسیون سراسری حتی اگر تمام افراد جامعه واکسینه شوند، همه را ایمن نمیکند و آنها که با واکسن مصون نمیشوند معمولا آسیبپذیرترین افراد جامعه هستند
ما میدانیم که سالمندان پاسخ ایمنی ضعیفتری به واکسن نشان میدهند هرچند که برخی واکسنهای کرونا در سالمندان نتایج امیدوارکنندهای داشتهاند.
علاوه بر این احتمال دارد برخی افراد جامعه را به دلایل مختلف اصلا نتوان واکسینه کرد مثل آنها که درمان سرطان میشوند.
این یعنی جمعیت قابل توجهی در اطراف ما که ممکن است نزدیکان و دوستانمان باشند در خطر کرونا باقی میمانند.
اما راهی برای محافظت غیرمستقیم از این افراد وجود دارد و آن هم این است که از واکسیناسیون وسیع استفاده کنیم.
اگر تعداد قابل توجهی از افراد جامعه واکسینه شوند اتفاق مهمی میافتد. به عبارت دیگر موانع ناپیدایی ایجاد میشوند که زنجیره سرایت ویروس را مختل میکنند و به این ترتیب افراد آسیبپذیر از تماس با ویروس در امان میمانند. این همان چیزی است که به آن ایمنی جمعی یا گلهای میگویند.
چرا با واکسیناسیون تعداد قابل توجهی از افراد جامعه باز هم جمعیت زیادی در خطر کرونا باقی میمانند؟
بیمارستانها را کم میکنید اما سرایت بیماری متوقف نمیشود."
"افرادی که واکسینه نشدهاند ویروس را به هم منتقل میکنند و بعد به افراد آسیبپذیری که واکسن نزدهاند یا افرادی که واکسن زدهاند اما ایمنی کافی پیدا نکردهاند."
به عبارت دیگر برای پیشگیری از اینکه افراد آسیبپذیر در بین دوستان و خانوادهمان از این طریق مبتلا نشوند باید درصد بزرگی از افراد جامعه در تمام گروههای سنی در تمام مناطق کشور واکسن زده باشند.
در دنیای بههمپیوسته و مرتبط امروز که مردم و کالا در بین مرزها در ترددند این یعنی چنین شرایطی باید در تمام کشورهای دنیا ایجاد شده باشد.
پروفسور سُلزبری میگوید: "به همین دلیل همهگیری کرونا مسئله ملی نیست و جهانی است. باید جلوی ویروس را همه جا گرفت، تا آن زمان هیچ جایی در امان نیست."
فعلا برنامه جهانی این است که با اولین واکسنهایی که تولید میشوند، ابتدا آسیبپذیرترین افراد و همچنین کارکنان بهداشت و درمان را در هر کشوری واکسینه کنند.
البته برخی کشورها مثل آمریکا و بریتانیا گفتهاند وقتی واکسن کافی داشته باشند واکسیناسیون را به افراد آسیبپذیر محدود نخواهند کرد.
پابان کرونا با واکسن
به گفته مدیر نظام بهداشت و درمان ملی بریتانیا حداقل تا آوریل (نیمه فروردین) طول میکشد که تمام افراد آسیبپذیر در این کشور واکسینه شوند هرچند هدف دولت این است تا میشود افراد بالای ۱۶ سال بیشتری را واکسینه کند.
سارمان بهداشت جهانی تخمین میزند برای اینکه رنجیره انتقال ویروس کرونا قطع و ایمنی جمعی ایجاد شود و همه جا و همه کس ایمن اعلام شوند باید ۶۵ تا ۷۰ درصد مردم دنیا واکسینه شده باشند.
پروفسور عذرا غنی همهگیرشناس دانشگاه امپریال کالج لندن که متخصص مدلسازی آماری بیماریهای عفونی است عقیده دارد برای اطمنیان خاطر باید هفتاد درصد جمعیت واکسینه شوند.
او بر این باور است که رسیدن به این حد از مصونیت زندگی را به دوران ماقبل کرونا برخواهد گرداند اما حتی بدون درنظر گرفتن موانع پیشبینینشده، این کاری دشوار است:
"واکسیناسیون به همهگیری پایان میدهد، مسئله این است که کی چنین اتفاقی میافتد، این سختترین پیشبینی است چون واکسیناسیون وسیع چالش بزرگی است."
واکسن کرونا ما را به زندگی عادی برمیگرداند یا نه؟
با وجود موانع علمی و عملی برای رساندن واکسن مناسب به مردم بریتانیا و دنیا خبر خوب این است که به نظر میرسد نسل اول واکسنهای کرونا تاثیر قابل ملاحظهای در مقابله با این همهگیری جهانی داشته باشند. مثلا فایزر میگوید کارایی واکسنش در افراد بالای ۶۵ سال ۹۴ درصد بوده است.
در کوتاه مدت واکسن از بیماری شدید و مرگ آسیبپذیرترین افراد جامعه بخصوص سالمندانِ مبتلا به بیماریهای مزمن و کسانی که در خط اول ارائه خدمات بهداشتی و درمانی هستند جلوگیری میکند.
خبر بد اما اینکه ماهها یا شاید هم سالها طول میکشد تا مردم دنیا به تعدادی واکسینه شوند که جهان بههمپیوسته ما از خطر کرونا مصون شود و زندگی به شکل سابق برگردد.
نوروز و کرونا
اینکه واکسن تا سال نو یا تا پایان تعطیلات نوروز اوضاع را به روزگار پیش از کرونا برمیگرداند انتظاری غیرواقعبینانه است و به گفته پروفسور سُلزبری بدون قطع زنجیره سرایت "نامحتمل" است.
او میگوید حتی در کشورهایی با زیرساخت مناسب و تجربه واکسیناسیون سراسری مثل بریتانیا، بسختی میتوان به افراد کافی برای واکسیناسیون دسترسی پیدا کرد که زنجیره انتقال قطع شود.
او میگوید با اینکه سال آینده چشمانداز برای گروههای آسیبپذیر "بیتردید روشنتر میشود" اما احتمالا بقیه ما باید تا مدتی همچنان احتیاطهای بهداشتی را رعایت کنیم.
پروفسور غنی هم موافق است و تخمین میزند احتمال دو سال دیگر طول میکشد "تا تمام دنیا به شرایط عادی برگردد" اما احتمالا این زمان برای کشورهای ثروتمندتر کوتاهتر است
زمان احتمالی پایان کرونا در ایران
بخش داده پردازی دانشگاه فناوری و طراحی سنگاپور پیشبینی کرد که ویروس کرونا در جهان تا ۳۰ ماه مه(۱۰ خرداد) ۹۷ درصد چرخه شیوع خود را طی میکند و تا ابتدای دسامبر(۱۱ آذر) فراگیری این ویروس در جهان به پایان خود میرسد.
مرکز نوآوری در داده پردازی دانشگاه سنگاپور تحت مدیریت جییانشی لوا با طراحی مدلی بر پایه آمار رسمی افرد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا، تعداد مبتلایان به بیماری کووید۱۹ و شمار بهبودیافتگان این بیماری، تلاش کرده تا با لحاظ پیش فرضهای ناشی از تجربه تاریخی بیماریهای همهگیر و با اتکاء به ابزار رگرسیون، چرخه زندگی این ویروس را پیشبینی کند.
این مدل وضعیت شیوع ویروس کرونا در ۸۶ کشور جهان از جمله ایران را مورد بررسی قرار داده و برآورد کرده که در ۱۵ کشور جهان از جمله چین، کره جنوبی، استرالیا، اتریش، لبنان، اردن و سوئیس تا ۲۸ آوریل(۹ اردیبهشت)، ۹۷ درصد چرخه شیوع ویروس کرونا سپری شده است.
پیشبینی این مدل نشان میدهد که چرخه فراگیری ویروس کرونا در ایران به عنوان چهل و چهارمین کشور، تا ۱۷ مه(۲۸ اردیبهشت) به سطح ۹۷ درصد خواهد رسید و اتمام دوره شیوع آن تا ۲۸ سپتامبر(۷ مهر) طول خواهد کشید.
اما این پیش بینی صحیح نبود و دیدیم که زمستان 99 چقدر ایرانی را از دست دادیم ؟!
با اینکه در نبرد با کرونا طلیعه دوران واکسن فرا رسیده اما احتمالا در سال آینده و شاید هم بعد از آن باید همچنان بجز زدن واکسن ضوابط بهداشتی را رعایت کنیم.