دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت سردرگمی و گیجی چیست؟ کی به پزشک مراجعه کنیم؟
2
زمان مطالعه: 7 دقیقه
گیجی یا سردرگمی حالتی است که به شما حس عدم وضوح فکری و ذهنی دست میدهد. ممکن است احساس گم‌ گشتگی کنید و تمرکز و تصمیم گیری برایتان دشوار باشد.

از سردرگمی به عنوان دیس ارینتیشن نیز یاد می شود. در حالت شدید خود، از آن به عنوان دلیریم یاد می شود.

اگر شما یا شخصی از اعضای خانواده برای مدت طولانی گیج و سردرگم باشید، دلیل آن ممکن است زوال عقلی باشد. زوال عقل یک بیماری پیشرونده است که در اثر کاهش عملکرد مغز ایجاد می شود و منجر به از دست دادن توانایی شما در انجام عملکردهای روزمره می شود. همچنین بر قدرت قضاوت، حافظه و رفتار فرد تأثیر می گذارد.

بیاموزید چه چیزی ممکن است باعث سردرگمی شود و چه موقع باید کمک بگیرید.

علائم گیجی یا سردرگمی چیست؟

توجه به سردرگمی هنگام بروز آن به شما یا عزیزتان کمک می کند تا به موقع برای درمان اقدام کنید.

برخی از علائم گیجی عبارتند از:

لغزش هنگام ادای کلمات یا مکث طولانی در حین گفتار گفتار غیر عادی یا ناهماهنگ عدم آگاهی از مکان یا زمان فراموش کردن و پرت شدن کامل حواس حین انجام یک کار تغییرات ناگهانی در احساسات، مانند پرخاش ناگهانی

اگر شما فردی باشید که علائم گیجی را تجربه می کنید، ایده خوبی است که برای کمک با یک دوست یا یکی از عزیزان خود تماس بگیرید. اگر دچار این اختلال باشید، ممکن است در مورد کارهایی که قبلاً خودتان به تنهایی از پس انجام آنها بر می آمدید، به کمک نیاز داشته باشید.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر شما یا کسی که می شناسید علائم گیجی را نشان می دهد، با یک دکتر تماس بگیرید، یا به صورت حضوری به مطب او مراجعه کنید و یا از سیستم هایی مثل مشاوره آنلاین پزشکی پزشک لاین به صورت آنلاین با پزشک گفتگو کنید. گیجی می تواند دلایل زیادی داشته باشد، از جمله آسیب، عفونت و یا مصرف انواع مواد و داروها. مهم است که بدانید علت اصلی سردرگمی چیست تا بتوان آن را درمان کرد.

پزشک از شما یا عزیز شما می خواهد که زمان شروع سردرگمی و آخرین زمانی که تفکر و رفتار "عادی" فرد دچار مشکل شد را مشخص کند. توانایی توصیف خصوصیات و مدت زمان سردرگمی به پزشک کمک می کند تا علت آن را تشخیص دهد.

افرادی که دچار سردرگمی می شوند، گاهی اوقات می توانند تهاجمی یا غیر قابل پیش بینی عمل کنند. فردی که دچار سردرگمی می شود باید از نزدیک تحت نظارت قرار گیرد و از آسیب رساندن به خود یا دیگران محافظت شود.

اگر سردرگمی آنها شدید یا به حد دلیریم برسد، پزشک ممکن است توصیه کند فرد در بیمارستان بستری شود.

اگر سردرگمی به دنبال آسیب دیدگی سر یا ضربه به وجود آمده باشد، ممکن است نشان دهنده یک آسیب مغزی باشد و شما باید با اورژانس تماس بگیرید یا بلافاصله به بیمارستان مراجعه کنید. در صورت مشاهده سردرگمی در کنار علائم زیر، تماس با پزشک بسیار مهم است:

سرگیجه ضربان قلب سریع تعریق شدید پوست تب سردرد لرزیدن تنفس نامنظم ضعف در یک طرف بدن لکنت زبان

علت اصلی گیجی چیست؟

علت سردرگمی و گیجی چیست؟ کی به پزشک مراجعه کنیم؟

تعدادی از عوامل می توانند باعث سردرگمی شوند، از مشکلات جدی سلامتی گرفته تا کمبود ویتامین. مسمومیت با الکل نیز از دلایل شایع گیجی است.

دلایل دیگر عبارتند از:

ضربه مغزی

ضربه مغزی ، حاصل آسیب به مغز است که در نتیجه ضربه به سر رخ می دهد. ضربه مغزی می تواند سطح هوشیاری و همچنین قدرت قضاوت، هماهنگی و گفتار فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

ضربه مغزی می‌تواند باعث مرگ فرد شود اما ممکن است وجود داشته باشد و فرد حتی از وجود آن مطلع نشود. سردرگمی و گیجی نیز تا چند روز پس از آسیب دیدگی منجر به ضربه مغزی در افراد دیده می شود.

کمبود آب بدن

بدن شما روزانه مایعات خود را از طریق تعریق، ادرار و سایر عملکردهای بدن از دست می دهد. اگر این مایعات را به اندازه مورد نیاز جایگزین نکنید، در نهایت بدن شما دچار کم آبی می‌ شود.

این مسئله می تواند بر میزان الکترولیت ها و مواد معدنی بدن شما تأثیر بگذارد، که در عملکرد بدن شما مشکل ایجاد می کند.

داروها

مصرف برخی از داروها می تواند باعث سردرگمی شوند. همچنین عدم مصرف داروها طبق تجویز پزشک نیز وضعیت مشابهی را به دنبال خواهد داشت. همچنین ترک برخی داروها که اخیراً مصرف پیوسته آن قطع شده باشد نیز عوارض مشابهی را به دنبال خواهد داشت.

گیجی رایج ترین نشانه عوارض پزشکی مربوط به روش های درمانی سرطان است. شیمی درمانی، که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند، اغلب سلول های سالم را به همراه سلول های سرطانی تحت تأثیر قرار می دهد. شیمی درمانی می تواند به عصب شما آسیب برساند، که ممکن است عملکرد مغز شما را تحت تأثیر قرار داده و باعث سردرگمی و گیجی شود.

داروهای افیونی یکی دیگر از دلایل عمده سردرگمی ناشی از داروها، به ویژه در افراد مسن هستند. این موارد داروهای قدرتمندی هستند که برای تسکین درد استفاده می شوند.

سایر علل بالقوه

سردرگمی می تواند توسط تعدادی از عوامل مختلف ایجاد شود. سایر علل بالقوه عبارتند از:

تب عفونت قند خون پایین خواب نا کافی کمبود اکسیژن افت سریع دمای بدن افسردگی یا سایر اختلالات رفتاری سکته تشنج مصرف مواد مخدر

در مورد سردرگمی چه کاری می توان انجام داد؟

برای موارد کوتاه مدت گیجی خفیف ناشی از عدم تعادل تغذیه ای، کم آبی بدن یا کمبود خواب، روش های درمان در خانه می‌تواند کارساز باشند و مشکل را برطرف کنند.

اگر علت گیجی شما پایین بودن قند خون باشد، نوشیدن یک نوشیدنی شیرین یا خوردن یک تکه آب نبات ممکن است تمام چیزی باشد که برای تسکین علائم خود نیاز دارید. اگر سردرگمی شما به دلیل کمبود آب بدن ایجاد شده باشد، نوشیدن آب یا نوشیدنی های الکترولیت می تواند به تسکین علائم شما کمک کند.

ولی گیجی ناشی از آسیب دیدگی سر نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد. اگر سردرگمی شما به دلیل ضربه مغزی ایجاد شده باشد، پزشک تصمیم می گیرد که از چه روشی برای درمان استفاده شود همچنین مدت زمان بهبودی و بستری شدن در بیمارستان نیز متغیر و مبتنی بر نظر پزشک است.

پزشکان به شما مشاوره می دهند که چگونه می توانید سبک زندگی خود را در حین درمان ضربه مغزی، با مواردی مانند خوردن غذاهای سبک و اجتناب از الکل در طول دوره درمان، تنظیم کنید. گاهی ممکن است حتی نیازی به ماندن در رختخواب هم نداشته باشید. اگر فرد در 12 ساعت اول پس از وارد شدن ضربه احساس خواب آلودگی داشته باشد و حس نیاز به خواب داشته باشد، بهتر است از او مراقبت شود و هر چند ساعت او را بیدار و وضعیت او را بررسی کنید.

خلاصه مطلب

از آنجا که بسیاری از شرایط جدی وجود دارد که می تواند باعث سردرگمی شود، معمولاً نیاز به مراقبت پزشکی است. اگر فردی به طور ناگهانی علائم گیجی را نشان داد، در تماس با پزشک دریغ نکنید.

وقتی کسی دچار سردرگمی شود می تواند ترسناک باشد. تا زمانی که پزشک علت گیجی را تشخیص ندهد، مهمترین کاری که می توانید انجام دهید این است که با شخص بمانید و نحوه عملکرد او را مشاهده کنید. شرح شما درباره رفتار آنها ابزاری مهم در تعیین علت ایجاد سردرگمی در آنها خواهد بود تا بتوان آنها را معالجه کرد.

منبع: پزشک لاین ، دکتر چک



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits