تاریخ شروع و پایان ماه رمضان در سال 1401
شروع و پایان ماه رمضان سال 1401 : رمضان یا رَمَضان المُبارَک نام نهمینماه سال قمری است. در اینماه، روزه بر مسلمانان واجب شدهاست. ماه رمضان در دین اسلام ماهی مبارک است.
این ماه تنها ماهی است که نام آن در قرآن آمده است. این ماه، نزد مسلمانان احترام و جایگاه ویژهای دارد. از مهمترین عبادتهای این ماه، تلاوت قرآن، اِحیای شبهای قدر، دعا، استغفار، افطاریدادن و کمک به نیازمندان است. حضرت علی(ع)، نخستین امام شیعیان در بیست و یکم ماه رمضان به شهادت رسیده است.
تاریخ آغاز ماه رمضان 1401
۱۴ فروردین ۱۴۰۱
تاریخ پایان ماه رمضان 1401
۱۱ / ۲ / ۱۴۰۱
فضائل ماه رمضان
پیامبر اکرم(ص) در خطبه شعبانیه فضایلی را برای این ماه بر شمردند از جمله این که مردم در آن ماه به مهمانی خدا دعوت شدهاند. شب قدر در این ماه و بهتر از هزار ماه است. احیا و نمازگزاردن در یک شب از شبهای آن برابر با نماز هفتاد شب در ماههای دیگر است.
ماه صبر است و پاداش صبر بهشت خداست. ماه همدردی است. ماهی است که روزی بندگان مؤمن افزون میشود. پاداش آنکه در این ماه مؤمنی را افطار دهد، برابر با آزادکردن بنده است. هم چنین ایشان، این ماه را ماهی می دانند که اگر ارزش آن شناخته شود انسان آرزو میکند تمام سال رمضان باشد، طبق سخن پیامبر(ص)، ماه رمضان،ماه بستهشدن درهای جهنم، ماه گشودهشدن درهای بهشت و ماه به زنجیر کشیده شدن شیاطین است.
علاوه بر سخنان پیامبر(ص)، در روایات متعددی از معصومین(ع)، فضایل بسیاری برای این ماه نقل شده است. برخی از این اوصاف عبارتاند از:
- ماه مغفرتی که اگر بندهای در آن بخشیده نشود امیدی به آمرزش او در سایر ماهها نیست
- ماه خد
- ماه رحمت و بخشایش الهی
- ماه سوختن گناهان
- ماه گشوده شدن درهای آسمان
- ماه مضاعف شدن پاداشها
روزههای حرام
- روزه روز شک، سیام شعبان که صحبت از دیدن هلال رمضان میشود، اما به ثبوت شرعی نرسیده است.
- روز عید فطر.
- روز عید قربان.
- سه روز «ایام التشریق» 11، 12و 13 حج.
- زن در حالت حیض و نفاس.
- روزهداری بیماری که روزه گرفتن برایش خطر جانی دارد و منجر به مرگ یا شدت بیماریاش میگردد.
زکات فطره و احکام آن
زکات فطر یا فطریه از ویژگیهای ماه مبارک رمضان است. به مناسبت پایان ماه روزه و به شکرانه توفیق عبادات و طاعات خدای متعال در ماه ضیافتالله که نعمتی است بسیار بزرگ و ارزشمند و نیز برای همدردی با فقرا و مسکینان در روز عید، این واجب اسلامی (دینی) مشروع گشته تا کمکی به مستمندان و نیازمندان باشد و سبب طهارت و پاکیزگی روزهدار گردد.
رمضان ماه خدا
رمضان ماه میهمانی خداوند است و قرآن کتاب هدایت بشریت در یکی از شبهای قدرش نازل شده است. در این ماه درهای رحمت خداوندبرای آمرزش گناهان انسانها باز است؛ روزه گرفتن در این ماه واجب و منظور از روزه گرفتن آن است که انسان برای اطاعت فرمان خدا، از اذانصبح تا مغرب، از چیزهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید؛ روزه مختص به یک آئین و شریعت خاص نبوده بلکه از قبل وجود داشته است.
روزه از جهت فردی و اجتماعی دارای فوائد زیادی است از جمله: معنویات فرد را بالا می برد؛ اراده و ایمان فرد را تقویت میکند؛ صبرانسان را بالا می برد، بهداشت، سلامت جسمی، روحی و روانی فرد را تامین می کند، خودسازی فردی، ایجاد اخلاص در افراد و ... نقش بهسزایی را ایفا مینماید.
روزه، برای اقتصاد جامعه مفید است و همچون سدی عظیم در مقابل اسراف ها و تبذیرهای انسانی در جامعه میباشد کهمانع از شکاف و جدایی بین اقشار مختلف جامعه از لحاظ وضعیت اقتصادی گشته و یک مساوات و توازن خاص را در جامعه بین اقشار غنی وفقیر بر قرار می سازد؛ همچنین موجب میشود تا غنی ضمن اطلاع از وضعیت فقیر از او دستگیری نماید؛ روزه داری درس توحید و ولایت-پذیری را به افراد جامعه می آموزد.
دیدگاه ها