گردشگری در نیشابور
نیشابور شهر فیروزهای، در استان خراسان رضوی قرار دارد. نیشابور از شهرهای مهم گردشگری، تاریخی و تفریحی ایران است. فیروزه این شهر شهرت جهانی دارد. آشنایی با فرهنگ و تمدن گذشتگان جزو بهترین تجربههایی است که با سفر کردن به شهرهای مختلف می توان به دست آورد. سفر به نیشابور سفر به نماد تاریخ و فرهنگ ایران است.
نیشابور از شهرهای استان خراسان رضوی و بعد از مشهد دومین شهر بزرگ این استان است. این شهر با داشتن آب و هوای خوب، خاک مناسب و موقعیت جغرافیایی خاص همیشه مورد توجه مردمان مختلف برای زندگی بوده است و همین تاریخ طولانی، آثار تاریخی منحصربفردی را برایش به وجود آورده است. گردشگران زیادی در هنگام سفر به مشهد از این شهر هم بازدید و از جاذبه های معروفش دیدن می کنند.
جاذبه های تاریخی و طبیعی نیشابور
آرامگاه خیام در نیشابور
خیام شاعر، ستاره شناس و ریاضی دان معروف ایرانی است که آرامگاهش در شهر نیشابور تبدیل به یکی از پربازدید ترین جاذبه های این شهر شده است. این آرامگاه در باغی قرار دارد که در هنگام حیات این شاعر، محل زندگی اش بوده است. همین که به داخل این باغ وارد می شوید تندیس زیبایی از خیام را می بینید و بعد از مدتی قدم زدن در میان درخت های سرسبز و سریفلک کشیده به محل آرامگاه می رسید. عمارت آرامگاه توسط استاد سیحون ساخته شده و طراحی آن به گونه ای است که شکوفه های درختان اطراف در هنگام بهار بر روی آرامگاه می ریزد. بر روی این عمارت، بیست بیت از اشعار این شاعر در کتیبه های لوزی شکل با خط خوش نوشته شده است.
آسمان نمای خیام نیشابور
نزدیگ آرامگاه خیام، ساختمان وسیع و گنبدی شکلی را میبینید که قرار است جایی برای لذت از پدیدههای آسمان شب باشد. این بنا به افلاک نمای خیام مشهور است و در سال ۷۷ ساخت آن شروع شده و هنوز نیمه کاره مانده است. این مجتمع پژوهشی پس از اتمام، یکی از پتانسیلهای قوی برای جاهای دیدنی نیشابور خواهد شد.
آرامگاه عطار نیشابوری
علاوه بر خیام آرامگاه عطار هم در نیشابور قرار دارد. قدمت آرامگاه عطار نیشابوری، یکی از عارفان و ادیبان شناخته شده ایرانی، به دوره تیموریان برمیگردد. آرامگاه کمالالملک نیز در نزدیکی مقبره عطار قرار دارد و شما میتوانید در یک روز از هر دوی آنها بازدید کنید.
مقبره کمال الملک در نیشابور
«محمد غفاری»، نقاش معاصر ایران، که به نام کمال الملک لقب گرفته است، در خاک نیشابور آرام گرفته است. مقبرهی با شکوه وی در نزدیکی آرامگاه عطار، جلوهی خاصی از هنر معماری سنتی ایران را نشان میدهد که طرحها و قوسهای هندسی منحصربهفرد آن همچون نقاشیهای استاد چشمگیر و دلربا است. طراح خلاق این بنا مهندس هوشنگ سیحون بوده و در این طراحی آن، از معیارهای معماری ایرانی، مثل دیگر کارهای خود استفاده کرده است. برای دیدن این بنا باید خیابان عرفان بروید و در کنار دیدار از آرامگاه عطار، سری به خانهی ابدی نقاش پرآوازه ایران هم بزنید.
دهکده چوبی نیشابور
بسیاری از مردم دهکده چوبی را یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری نیشابور میدانند، شهرکی با خانههای چوبی، مسجد و درختان کاجی که تا آسمان بالا رفتهاند. این روستای چوبی توسط «مهندس حمید مجتهدی» ساخته شده است. نکته جالبی که درباره مسجد چوبی دهکده وجود دارد معماری حساب شده و مهندسی بینظیر آن است طوری که بنا را در برابر زلزله هشت ریشتری مقاوم ساخته. برای ساخت این دهکده از چوب درختانی مانند کاج، سپیدار، اشن، گلابی، توت، زبان گنجشک، گردو و گیلاس استفاده شده است.
باغ قدمگاه در نیشابور
در ۲۴ کیلومتری نیشابور کمی آنطرف تر از جاده نیشابور- مشهد جایی در دامنه های جنوبی کوه بینالود و مشرف به دشت نیشابور مکانی مقدس به اسم باغ قدمگاه وجود دارد. علت نامگذاری این باغ به اسم قدمگاه این است که در آن سنگی سیاه وجود دارد که بر روی آن دو ردپا دیده می شود. این ردپاها را به امام رضا نسبت می دهند برای همین زوار زیادی که برای زیارت حرم امام رضا عازم مشهد هستند در مسیرشان برای دیدن این سنگ به این باغ می روند. باغی که امروز در این محل می بینید در زمان صفوی ساخته شده و تماشای معماری کوشک هشت ضلعی داخل آن حتما برایتان جالب است.
آبشار گرینه نیشابور
برای دیدن این آبشار تماشایی باید به ۴۰ کیلومتری شمال شرقی نیشابور بروید در آنجا روستایی به اسم گرینه هست که آبشاری زیبا را در دل خود جای داده است. این آبشار در شمال روستا قرار دارد و اگر به دره رودخانه بروید در جایی که رودخانه به دو بخش شمالی و شرقی منشعب می شود آبشار تماشایی گرینه در بخش شمالی رودخانه در جلوی چشمتان است. این روستا با اینکه چندان مورد توجه گردشگران نیست اما وجود رودخانه ای پر آب، باغات سرسبز و این آبشار از آن منطقه ای تماشایی ساخته است.
غار سر نی نیشابور
برای بازدید از غار «سر نی» باید به روستای درخت جوز در ۵۰ کیلومتری شمال غربی نیشابور در مسیر جاده نیشابور – قوچان بروید. این روستا طبیعت بکری دارد که به خصوص در فصل پاییز هزار رنگ، زیبایی چشم نوازی پیدا می کند. در این دره یک درخت چنار کهنسال است که بیش از ۴۰۰ سال قبل کاشته شده و در پاییز تماشای برگ های یکدست رنگی اش از جاذبه های سفر به این دره است. اگر راه این دره را در پیش بگیرید در زیر یالی که به قله بینالود می رسد این غار آبی را پیدا می کنید غاری که می گویند بزرگ ترین غار آبی خراسان است. فقط می توانید از قسمت ابتدایی این غار بازدید کنید چون در ادامه غار حوضچه آبی وجود دارد که اجازه پیشروی بیشتر به داخل غار را نمی دهد.
باغرود نیشابور
باغرود منطقه ای سرسبز در ۱۲ کیلومتری شمال نیشابور است که در دره ای سرسبز و باطراوت جای گرفته است. در این دره رودخانه ای جریان دارد که محبوبیت زیادی را برای این منطقه به ارمغان آورده و آن را تبدیل به منطقه ای ییلاقی و خوش آب و هوا کرده است. به برکت همین رودخانه درختان میوه زیادی در این منطقه هست که چشم اندازهای سرسبزی را به وجود آورده اند. این منطقه از معروف ترین جاذبه های طبیعی نیشابور است و خیلی از مردم این شهر در آخر هفته ها برای استراحت به اینجا می روند. در مسیر رسیدن به این منطقه هم جاذبه های زیادی هست که دیدن از آن ها سفرتان را شیرین تر می کند. در این منطقه امکانات تفریحی زیادی مثل قایق سواری و شنا برای گردشگران در نظر گرفته شده است.
آبشار بار نیشابور
در ۵۵ کیلومتری شمال غربی نیشابور در میان دره های رشته کوه بینالود شهری به اسم بار وجود دارد که آبشاری زیبا به همین نام در آن هست. این آبشار در احاطه کوه ها و باغ های گردو قرار گرفته و جلوه گر چشم اندازهایی ناب طبیعت است. در اینجا، آب از دل کوه های بینالود بیرون می زند و آبشاری به طول بیش از ۳۰۰ متر را به وجود آورده است. در ادامه این آبشار رودخانه ای به طول ۲۰ کیلومتر شکل گرفته که در طول مسیر آب چشمه سارهای زیادی به آن وارد می شود. اگر دوست دارید در سفر به این شهر چشم اندازهایی سرسبز و بینظیر ببینید به این روستا بروید چون در آن به غیر از این آبشار باغات میوه زیادی هم هست که زیبایی اش را دوچندان کرده است.
رشته کوه های بینالود در نیشابور
بینالود با ارتفاع ۳۲۱۱ متر مشهورترین کوه استان خراسان است و در شمال نیشابور قرار دارد. این کوه در بین نیشابور و مشهد جای گرفته و همه آن را به بام خراسان می شناسند. با اینکه آب و هوای اینجا گرم و خشک است اما بر روی این کوه باران قابل توجهی می بارد و خیلی از جاذبه های نیشابور مثل آبشارها و غارها به خاطر وجود همین کوه است. کوه، قله های زیادی دارد که تعدای از آن ها شامل قوچگر و فلسکه هستند. در قسمت شمالی این رشته کوه یک رشته کوه فرعی هست که تماشای دره های صخره ای آن جالب توجه است.
جاذبه توریستی روستای بوژان نیشابور
بسیاری از مردم روستای بوژان را ماسوله نیشابور میدانند. بوژان روستایی پلکانی با طبیعتی چشمنواز و آبوهوایی ییلاقی است. بازدید و عکاسی از روستای بوژان میتواند یکی از بهترین برنامههای شما برای گشتوگذار در اطراف شهر نیشابور باشد. در نزدیکی این روستا رودخانهای همنام با آن جریان دارد. کوههای گودزرد، بوژان و سیاهخانی هم برای کوهپیمایی و تماشای روستا از ارتفاع، مناسب هستند.
دره هفت غار نیشابور
در میان جاهای دیدنی نیشابور، مکانی وجود دارد که زیبایی ساده و در عین حال خاصی از جنس طبیعت دارد. دره هفت غار از ییلاقهای پر طرفدار نیشابور است که صخرههای سرخ رنگی دارد یکی از دلرباترین طبیعتهایی است که در بهار و تابستان خواهان بسیار دارد. برای رفتن به سمت چشمهای که در این نواحی وجود دارد باید از مسیر پر رمز و راز هفت غار، در دل سرسبزی بگذرید. در میان راه آبشاهای فراوانی وجود دارد که از بارشهای این منطقه متولد شدهاند و زیبایی با صفایی به این هفت تنگه دادهاند.
کاروانسرای شاه عباسی نیشابور
یکی از جاهی دیدنی نیشابور ، کاروانسرای شاه عباس صفوی است که مثل سایر کاروانسراهای متعلق به دوره صفویه، معماری سنتی باشکوهی از سبک این دوره در ایران را دارد. امروزه کاروانسرا به موزه تبدیل شده، اما در دورههای قاجار و پهلوی به ترتیب بهعنوان نوانخانه و شهربانی استفاده شده است. این کاوانسرا در خیابان امام خمینی واقع شده که پیشنهاد میکنیم حتماً سری به آن بزنید.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با لواسان و مناطق دیدنی آن
گردآوری توسط بخش گردشگری
مجله دلگرم
دیدگاه ها