پمپ و مخزن ترمز چیست و چه کاربردی دارد ؟
پمپ و مخزن ترمز
پمپ روغن یا اویل پمپ
در همه موتورها نیروی پمپ روغن از میل سوپاپ تامین می شود، گاهی دندانه محرک روی محور پمپ روغن قرار دارد و انتهای آن نیز بصورت کوپلینگ میل دلگو را به حرکت در می آورد و گاهی دندانه محرک روی محور دلکو قرار داشته و اویل پمپ بوسیله کوپلینگ از انتهای محور دلکو نیرو می گیرد.
پمپ روغن دنده ای
اویل پمپ دنده ای رایج ترین پمپ روغن است که نیروی خود را از میل سوپاپ دریافت می کند در پمپ دنده ای دو چرخ دندانه وجود دارد، که با یکدیگر درگیر بوده و در محفظه داخلی پمپ گردش می کنند یکی از دو چرخ دندانه محرک است و به وسیله محور پمپ روغن می گردد و دیگری متحرک بوده و در روی محور ثابتی که در داخل بدنه پمپ قرار دارد حرکت می کند.
وقتی چرخ دندانه ها در داخل محفظه بسته پمپ حرکت چرخشی می کنند در قسمتی از محفظه حجم مرتبا افزایش پیدا کرده و فشار در آنجا کاهش می یابد در این قسمتی که افزایش حجم ایجاد می شود لوله مکشی پمپ را قرار داده اند و در آن قسمتی که حجم به کوچکترین مقدار خود می رسد لوله فشاری یا خروجی را نصب می کنند.
بنابراین با چرخش دندانه ها روغن از کارتل مکیده شده و وارد فضای داخلی پمپ می شود سپس با چرخش به دور دندانه ها به محفظه ای که دارای حجم کوچکی است هدایت گردیده و فشار آن افزایش می یابد روغن با همین فشار وارد مدار روغنکاری شده و به وظیفه خود عمل می کند.
پمپ روغن روتوری
پمپ روغن روتوری مانند پمپ دنده ای است تفاوت آن با نوع دنده ای در روتور خارجی آن است روتور خارجی در محیط دندانه محرک واقع شده و به طور داخلی در آن شیارهایی ایجاد کرده اند روتور خارجی به جای چرخ دنده دیگر عمل می کند مرکزهای روتور خارجی و روتور داخلی روی هم منطبق نیست و لذا روتور داخلی با محور اویل پمپ هم مرکز بوده و فقط حرکت دورانی می کند.
در صورتی که روتور خارجی دارای مرکز دوران خارج از مرکزی بوده و وقتی بوسیله روتور داخلی به حرکت در می آید دو حرکت انجام می دهد یکی حرکت دورانی و دیگری حرکت انتقالی.
بنابراین هرگاه در جایی که حجم بزرگترین اندازه را پیدا می کند سوراخی ایجاد کرده و به کارتل وصل کنند روغن در اثر اختلاف فشار وارد پمپ می شود و اگر سوراخ دیگری در تنگ ترین موضع ایجاد شود روغن تحت فشار از آن مجرا به مدار روغنکاری ارسال می شود.
سوپاپ کنترل فشار روغن یا فشار شکن
پمپ روغن در اکثر مواقع بیش از نیاز روغنکاری موتور روغن پمپ می کند زیرا شدت جریان روغن ارسالی باید از شدت جریان روغن مصرفی زیادتر باشد تا در صورت بروز نشتی و یا افزایش روغن ریزی در یک محل کمبود روغن در یاتاقانها اصلی بوجود نیاید.
بنابراین در حالت نو بودن موتور و یا عدم عیب در مدار روغنکاری فشار روغن بیشتر از حد مجاز می باشد لذا مدار روغنکاری را مجهز به سوپاپ کنترل فشار می کنند.
سوپاپ فشار وظیفه دارد فشار روغن مدار را همواره ثابت نگه داشته و در صورتی که فشار از حد لازم تجاوز کند نیروی فنر سوپاپ خنثی گردیده و با حرکت پیستون به یک طرف مدار تحت فشار به مدار ورودی ارتباط پیدا می کند و فشار مدار ثابت می شود.
سوپاپ فشار را معمولا خارج از ساختمان اویل پمپ می سازند تا در صورت نیاز بتوان به سهولت آن را بازدید کرده و یا مورد ازمایش قرار داد.
کاربرد پمپ ترمز
وظیفه اصلی پمپ ترمز، کمک به ترمزگیری مناسب و راحت برای متوقف کردن خودرو است.
هنگامی که راننده به منظور توقف یا کم کردن سرعت خودرو اقدام به ترمزگیری می کند، به پدال ترمز فشار وارد می کند و این فشار ابتدا به پمپ ترمز وارد می شود.
با وارد شدن فشار اولیه به پمپ ترمز، روغن درون آن توسط لوله و مجرای خاصی به چرخ ها ارسال می شود تا عمل ترمزگیری صورت بگیرد.
محل قرارگیری پمپ و مخزن ترمز در محفظه موتور و در نزدیکی پدال ترمز روی بوستر ترمز است.
در انجام فرآیند ترمزگیری و نیز تکمیل این فرآیند، بوستر ترمز نقش مهمی ایفا می کند. از علائم خرابی این قطعه، نشتی روغن، نرم شدن پدال ترمز و از بین رفتن قدرت ترمزگیری است.
لازم است بعد از تعویض این قطعه، از صحت عملکرد آن و نیز عدم هرگونه نشتی از اطراف آن اطمینان حاصل کنید.
توصیه می شود بعد از تعویض این قطعه و برای حفظ مسائل ایمنی، میزان روغن موجود در پمپ ترمز را بررسی کنید.
عملکرد مناسب پمپ ترمز باعث دوام و بالا رفتن عمر مفید لنت ترمز می شود.
بیشتر بخوانید:
دیدگاه ها