دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
ساکروم(استخوان خارجی)چیست؟
9
زمان مطالعه: 4 دقیقه
ساکروم(استخوان خارجی)چیست؟:ساکروم یا استخوان خاجی استخوانی است بزرگ و تخت و سه گوش که از جوش خوردن پنج مهره ساکروم تشکیل شده و نزد زنان پهن تر و کوتاه تر از مردان است .

ساکروم چیست؟

ساکروم یا استخوان خاجی استخوانی است بزرگ و تخت و سه گوش که از جوش خوردن پنج مهره ساکروم تشکیل شده و نزد زنان پهن تر و کوتاه تر از مردان است . در قسمت خلفی – فوقانی لگن مابین دو استخوان هیپ راست و چپ قرار می گیرد و علاوه بر آنکه به لگن استحکام و ثبات می دهد . وزن بدن را هم از طریق مفاصل سیکروایلیک به کمربند لگنی منتقل می کند .

استخوان ساکروم

ویژگی های دیگر ساکروم (استخوان خاجی)

*ساکروم شامل چهار سطح (جلویی، پشتی،طرفین)، یک قاعده در بالا و یک راس در پایین است

*سطح فوقانی اولین مهره ساکرال، قاعده ساکروم را تشکیل می دهد که دارای دو زایده مفصلی فوقانی است. این دو سطح مفصلی با زواید مفصلی تحتانی پنجمین مهره کمری مفصل می گردند.

*راس ساکروم که از تنه پنجمین مهره ساکرال تشکیل شده است با استخوان دنبالچه (کوکسیکس) مفصل می گردد.

*استخوان ساکروم دارای مجرای ساکرال (Sacral canal)، چهار جفت سوراخ بین مهره ای، چهار جفت سوراخ ساکرال جلویی یا لگنی (Pelvic sacral foramen) در سطح جلویی و چهار جفت سوراخ ساکرال پشتی (Dorsal sacral foramen) در سطح خلفی است. سوراخ های ساکرال محل عبور اعصاب نخاعی ساکرال و عروق خونی است.

*مجرای ساکرال که از اجتماع سوراخ های مهره ای مهره های ساکروم ایجاد می شود دارای ریشه های دم اسبی و مننژ است.

*سطح طرفی ساکروم در بالا پهن بوده و به تدریج به طرف پایین باریک می شود. بخش پهن بالایی سطح طرفی ساکروم در هر طرف داری یک سطح مفصلی بنام سطح گوشی است که این سطوح مفصلی با استخوان های هیپ چپ و راست مفصل می گردند و مفاصل ساکروایلیاک (مفاصل خاجی-خاصره ای) را ایجاد می کنند. *استخوان ساکروم در ثبات لگن و انتقال وزن بدن به کمربند لگنی و اندام های تحتانی نقش دارد (به واسطه مفصل ساکروایلیاک و لیگامان های آن)

استخوان ساکروم

استخوان خاجی

ساکروم یا استخوان خاجی استخوانی است بزرگ و تخت و سه گوش که از جوش خوردن پنج مهره ساکروم تشکیل شده و نزد زنان پهن تر و کوتاه تر از مردان است . در قسمت خلفی – فوقانی لگن مابین دو استخوان هیپ راست و چپ قرار می گیرد و علاوه بر آنکه به لگن استحکام و ثبات می دهد . وزن بدن را هم از طریق مفاصل سیکروایلیک به کمربند لگنی منتقل می کند .

قاعده پهن آن که از سطح فوقانی اولیه مهره ساکروم یا استخوان خاجی تشکیل شده است ، در بالا قرار دارد و با پنجمین مهره کمری مفصل شده ، زاویه ای با تحدب قدامی می سازد به نام زاویه ی سیکروورتبرال . راس ساکروم ، باریک و متوجه پایین بوده ، از تنه ی پنجمین مهره ساکروم تشکیل می گردد و با کاکسیکس یا دنبالچه مفصل می شود .

در کودکان مهره های ساکروم هنوز توسط غضروف به هم وصل هستند ، از این رو می توان به طریقه ی مسریشن آنها را از هم جدا کرد . پس در مجموع ساکروم یا استخوان خاجی استخوانی است تخت و تقریبا سه گوش که دارای چهار سطح (قدامی یا لگنی ، خلفی یا دورسال ، طرفی راست و چپ ) یک قاعده که در بالا قرار گرفته ویک راس است .


قاعده در ساکروم یا استخوان خاجی

از سطح فوقانی اولین مهره ساکروم یا استخوان خاجی تشکیل شده است و تمام ویژگی های یک مهره را با جزیی اختلاف دارا می باشد . تنه مهره ، یک برجستگی بیضی شکل بزرگ می سازد . لبه ی قدامی تنه ، برجسته است وسیکرال پرامنتوری یا دماغه ی ساکروم یا استخوان خاجی نام دارد . در طرفین تنه ، عناصر دنده ای با تنه ، پدیکل و زایده های عرضی جوش خورده ، تشکیل قسمت های طرفی سیکروم را می دهند .

سطح فوقانی قسمت طرفی سیکروم که مربوط به قاعده ی ساکروم می شود ، شبیه بال است و بعضی آن را بال خارجی می نامند . پدیکل ها کوتاه هستند ، از این رو سوراخ مهره ای سه گوش است و انتهای فوقانی مجرای ساکروم یا استخوان خاجی را تشکیل می دهد . در محل اتصال تیغه ها به هم ، به جای زایده ی خاری ، تکمه ی خاری وجود دارد . به گزارش اسان طب زایده های مصفلی فوقانی تقریبا عمودی هستند و رویه ی مفصلی آنها متوجه عقب و داخل بوده با زایده های تحتانی پنجمین مهره ی کمری مفصل می شوند .


راس ساکروم یا استخوان خاجی

توسط سطح تحتانی پنجمین مهره ی ساکروم یا استخوان خاجی تشکیل شده و شامل یک رویه ی مفصلی بیضی شکل است که با کاکسیکس یا دنبالچه مفصل می شود .

---------------------------------------------------------------------

گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (9 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits