دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
رضایت زناشویی چیست و چگونه می توان آن را کسب کرد ؟
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
در زندگی زناشویی اگر رضایت بین طرفین وجود نداشته باشد، مشکلات جبران ناپذیر ایجاد می شود. در این مقاله از مجله اینترنتی دلگرم شما را با مفهوم رضایت زناشویی و راه های کسب آن آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

رضایت زناشویی چیست ؟

رضایت زناشویی یکی از مهم ترین مسائل در زندگی است. اگر زن و شوهر از زندگی زناشویی خود راضی نباشند نمی توانند در کنار هم زندگی خوبی داشته باشند.

رضایت زناشویی (marital satisfaction) در اصل بخشی از رضایت از زندگی (life satisfaction) است. کسی که در زندگی زناشویی رضایت کافی را داشته باشد می تواند در جنبه های دیگر زندگی نیز رضایت داشته باشد.

زندگی زناشویی از ارتباط عاطفی، کلامی، جنسی و ... تشکیل می شود و به همین دلیل رضایت از این بعد از زندگی بسیار مهم است. رضایت زناشویی، احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر است، به هنگامی که همه جنبه های ازدواج شان را در نظر می گیرند.

از تعاریف دیگری که در مورد رضایت زناشویی بیان شده است می توان به تعریف هاروی اشاره کرد. او رضایت زناشویی را «ابراز شادی و رضایت شخص از همسرش» بیان می دارد.

به سخنی دیگر، علاقه زوجین به یکدیگر و نشاط و رضایت آنان از هم، همان رضایت زناشویی است که مطلوب همگان و یکی از اهداف مهم ازدواج است.

بنا بر تعاریفی که از رضایت زناشویی شد می توان به این نتیجه رسید که این یک امر درونی است و هرکس می تواند آن را مورد سنجش قرار دهد البته به شرط اینکه به اختلالات خلقی مبتلا نباشد.

رضایت زناشویی

تعریف رضایت زناشویی

سنجش رضایت زناشویی

جالب است بدانید برای اینکه بفهمید یک زن و شوهری که با هم ازدواج کرده اند واقعا نیمه گم شده ی هم هستند یا نه، نیاز به سنجش رضایت زناشویی است. رضایت زناشویی، احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر است، به هنگامی که همه جنبه های ازدواج شان را در نظر می گیرند.

برای این منظور تست هایی تدوین شده است که از میان آن ها می توان به تست انریچ (Enrich) اشاره کرد. پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ به عنوان یک ابزار روانشناسی معتبر در تحقیقات متعددی برای سنجش رضایت زناشویی مورد استفاده قرار گرفته است.

این مقیاس مربوط می شود به تغییراتی که در طول دوره حیات آدمی رخ می دهد و همچنین به تغییراتی که در خانواده به وجود می آید حساس است هر یک از موضوع های این پرسش نامه در ارتباط با یکی از زمینه های مهم است،

که این زمینه ها در درون یک رابطه زناشویی می تواند مشکلات بالقوه زوج ها را توصیف کند یا می تواند زمینه های نیرومندی و تقویت آن را مشخص نماید این ابزار همچنین می تواند یک ابزار تشخیص برای زوج هایی که در جست و جوی مشاوره زناشویی و به دنبال تقویت رابطه زناشویی شان هستند استفاده شود.

پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ که فرم 47 سؤالی آن توسط اولسون (1998)، تهیه شد شامل 12 مقیاس است که عبارتند از:

  • پاسخ قراردادی
  • رضایت زناشویی
  • مسائل شخصیتی
  • ارتباط زناشویی
  • حل تعارض
  • نظارت مالی
  • فعالیت های مربوط به اوقات فراغت
  • روابط جنسی
  • ازدواج و فرزندان
  • بستگان و دوستان
  • نقش های مساوات طلبی
  • جهت گیری عقیدتی

این ابزار به صورت پنج گزینه ای (که در اصل یک نگرش سنج از نوع لیکرت است) در نظر گرفته شده است (کاملا موافق، موافق، نه موافق و نه مخالف، مخالف، کاملا مخالف)، که به هریک از یک تا پنج امتیاز داده می شود.

سنجش رضایت زناشویی

چگونه به رضایت زناشویی برسیم ؟

روش های کسب رضایت زناشویی

برای به دست آوردن رضایت زناشویی روش های مختلفی وجود دارد که با انجام آن ها می توانید این مسئله مهم را حل کرده و رضایت کافی را کسب کنید. این روش ها عبارتند از:

1. انتخاب همسر مناسب برای کسب رضایت زناشویی

بدست آوردن رضایت زناشویی نیازمند این است که در وهله اول همسر مناسبی را انتخاب کرده باشید. ازدواج با فردی که از هیچ نظر مناسب شما نیست نمی تواند رضایت زناشویی به همراه داشته باشد.

انتخاب همسر باید با معیارهای عاقلانه صورت گیرد. کسی که با این معیارها انتخاب نشود به مرور زمان ضعف های خود را نشان می دهد و این ضعف ها جایگزین خوبی های او می شود. البته در ابتدای زندگی خوبی ها بیشتر جلوه می کند اما به مرور زمان بدی های شخص نمایان می شود.

اما اگر با معیارهای عاقلانه همسر خود را انتخاب کنید، چنین حالتی اتفاق نمی افتد. معیارهای زیبایی و ثروت تا مدتی برای دیگری که همسر اوست، شیرین و زیبا جلوه می کند ولی به مرور نداشتن اخلاق خوب و نیکو تمام زیبایی های مادی را به کناری می زند و موجب سرخوردگی همسر و سردی عاطفی او با همسرش خواهد شد.

همسری که اخلاق نیکو داشته باشد، می تواند با برخورد درست و مناسب در روزهای ناخوشی و درگیری، زمینه حل تعارضات را مهیا کند، و این کشتی را در زمان طوفان زدگی دریای زندگی به ساحل امن می رساند.

در برخی از روایات هم سفارش شده است که دختر خویش را به مردی که اخلاقش نیکو هست بدهید و از ازدواج او با شخص بداخلاق ممانعت به عمل آورید.

در حدیثی امام رضا (علیه السلام) می فرمایند: «اذا خطب الیک رجل رضیت دینه و خلقه فزوجه و لا یمنعک فقره و...؛ هنگامی که مردی از شما خواستگاری کرد که از دین و اخلاق او راضی بودید به ازدواج با او رضایت دهید. و مبادا فقر او تو را از این رضایت باز دارد و...»

2. روش کسب رضایت زناشویی: شناخت تفاوت های زن و مرد

هیچگاه دو نفر به طور کامل شبیه به هم نیستند و در واقع نمی توان چنین حالتی را به وجود آورد. اما گاهی این تفاوت هایی که میان زن و مرد وجود دارد، منجر به بروز مشکل می شود. در واقع زن و شوهر باید نسبت به این تفاوت ها اطلاع داشته باشند.

شاید در این مورد برخی بر این باور باشند که در زندگی سنتی اینگونه بود که زن و مرد از تفاوت های هم خبری نداشتند و اطلاع شان در حد تفاوت های جسمی و فیزیولوژی بوده است و امروزه جوانان با پدیدآمدن فضای اینترنت و نشر کتاب های زیادی در این مورد، آن آگاهی مطلوب را دارند.

روش های بدست آوردن رضایت زناشویی

سنجش رضایت زناشویی چگونه است ؟

باید با تاسف گفت که این سخن درست نیست؛ انسان ابعاد مختلفی دارد که باید به درستی شناخته شود که برخی از این صفات جنسیتی است و مربوط به جنس خاص است. زن و مرد در ابعاد جسمی، روانی و جنسی تفاوت های قابل توجهی دارند که باید این تفاوت ها به درستی شناخته شود تا انتظارات در قالب آن شکل بگیرد.

زن و مرد، هر کدام دنیایی دارند که در عین داشتن اشتراکاتی از جنس انسان بودن، با هم تفاوت هایی دارند که این تفاوت ها بر روی تفکر، هیجانات و نیز رفتارها خود را نشان می دهد.

زن و مردی که هر کدام به ویژگی ها و صفت های خاص جنسی شخص مقابل خود، آشنائیت دارند بهتر می توانند خواسته ها و انتظاراتشان را از طرف مقابل، قالب بندی و محدوده اش را مشخص کنند؛ به خلاف کسی که این آشنایی را ندارد.

مرد باید بداند که زنان بیش از همه چیز به عاطفه و محبت همسر خویش نیاز دارند و در سوی دیگر، مرد نیز آنچه از همسر خود می خواهد حفظ اقتدار اوست. این بخشی از صدها تفاوت زن و مرد است که باید بدان آگاهی داشت.

این نکته را نیز باید توجه کرد که صرف داشتن دانش تفاوت های جنسیتی، کاری را پیش نمی برد، آنچه در این میان مهم است به میدان عمل آوردن این دانش است. رضایت وقتی حاصل می شود که شخص این را درک کند که همسرش او را به درستی می شناسد، نیازهای جنسی و جنسیتی او را به خوبی آگاهی دارد و همتش تامین این آن هاست.

3. داشتن مهارت های ارتباطی برای بدست آوردن رضایت زناشویی

برای بیان ارزش و اهمین دانش مهارت های ارتباطی میان همسران، همین بس که کتاب های بسیاری برای تقویت این مهارت برای همسران نوشته شده است. کتاب هایی با عناوین گوناگون که راه تقویت مهارت های ارتباط کلامی و غیرکلامی را بیان می دارد.

زن و مردی که به راحتی با هم ارتباط کلامی و یا غیرکلامی برقرار می کنند، حرف هم را به خوبی درک می کنند و انعکاسی از فهم خود به دیگری می دهند، در رضایت زناشویی در سنجش انریچ، دارای نمره بالایی هستند.

یک ارتباط درست و کامل می تواند حلال بسیاری از مشکلات زناشویی و در نهایت کسب رضایت زناشویی باشد.

گردآوری توسط مجله اینترنتی دلگرم

نیلوفر گلی فروشانی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits