دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
واکسیناسیون نوزاد نارس چگونه انجام میشود ؟
0
زمان مطالعه: 6 دقیقه
برنامه واکسیناسیون نوزادان نارس ،نوزادانی که تازه به دنیا آمده اند به دلیل بیماری های مختلف باید واکسینه شوند. اما شاید بسیاری از شما ندانید که این واکسن ها دقیقا در چه سنی و برای مقابله با کدام بیماری ها به نوزاد زده می شوند.

واکسیناسیون نوزاد نارس

برخی والدین درباره ایمن سازی یا واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس شان نگران هستند. آنها فکر میکنند پروتکل های واکسیناسیون برای نوزاد طبیعی است و نوزاد آنها شکننده تر از آن است که بتواند واکسینه شود چون وزن کمی دارد و ممکن است مشکلات سلامت دیگری نیز داشته باشد. اما پزشک توصیه میکند که نوزاد مانند دیگر نوزادان برنامه واکسیناسیون را انجام دهد.

نوزاد زودرس چه نوزادی است؟

نوزاد زودرس نوزادی است که قبل از 37 هفتگی به دنیا بیاید. نوزاد نارس نیز نوزادی است که قبل از 28 هفتگی متولد شود. این نوزاد در معرض بیماریهای جدی قرار دارند چون سیستم ایمنی آنها کامل نیست به همین دلیل واکسیناسیون آنها اهمیت دارد و میتواند از بسیاری از بیماریها آنها را محافظت کند.

خطر عدم واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس

اگر نسبت به واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس تردید دارید باید به خاطر داشته باشید که:

  • اگر نوزاد نارس دچار عفونتی شود که با واکسیناسیون قابل پیشگیری است، به احتمال زیادی دچار بیماریهای مرتبط با آن عفونت خواهد شد.
  • همه انواع واکسن ها برای استفاده نوزاد کم وزن و نارس ایمن هستند و لازم نیست نگران باشید.
  • هرگونه عوارض جانبی مربوط به واکسیناسیون در نوزادان طبیعی و نارس به صورت یکسان است.

ارتباط پاسخ آنتی‌بادی به وزن و سن نوزاد

پاسخ آنتى‌بادى تحت تأثیر میزان نارس بودن، وزن زمان تولد، شدت مشکلات نوزادى مثل یرقان، تزریق خون یا تجویز هم‌زمان واکسن Imovax DTP نیست.

در یک مطالعه نوزادان نارس علیه سیاه‌سرفه واکسینه شدند و قبل از ترخیص از بیمارستان و ظرف ۱۰ هفته پس از تولد هیچ مشکلى مشاهده نشد.

در نوزادان نارس هم واکنش‌هاى جانبى کمتر است و هم تیتر آنتى‌بادی. باید این نکته را متذکر شد که در برخی کشورها نارس بودن را به‌عنوان ممنوعیت موقت تلقیح BCG مى‌شناسند.

واکسیناسیون نوزاد نارس

خطر عدم واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس

اگر نسبت به واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس تردید دارید باید به خاطر داشته باشید که:

  1. اگر نوزاد نارس دچار عفونتی شود که با واکسیناسیون قابل پیشگیری است، به احتمال زیادی دچار بیماریهای مرتبط با آن عفونت خواهد شد.
  2. همه انواع واکسن‌ها برای استفاده نوزاد کم وزن و نارس ایمن هستند و لازم نیست نگران باشید.
  3. هرگونه عوارض جانبی مربوط به واکسیناسیون در نوزادان طبیعی و نارس به صورت یکسان است.

آیا نوزاد کم وزن و نارس باید واکسن هپاتیت B بزند؟

نوزاد تازه متولد شده اولین دوز واکسن هپاتیت B را در 24 ساعت اول تولد دریافت می‌کند. نوزادی که به هر دلیلی نتوانسته در بیمارستان واکسن هپاتیت را دریافت کند باید هرچه زودتر آن را تزریق کند و هر 3 دوز آن که توصیه شده را انجام دهد.

اگر مادر باردار در غربالگری هپاتیت B داشته باشد یا حین زایمان این موضوع مشخص شود، نوزاد باید در 12 ساعت اول بعد از تولد واکسن هپاتیت B را دریافت کند. دومین دوز این واکسن در یک ماهگی نوزاد باید تزریق شود و آخرین دوز نیز در 6 ماهگی باید تزریق شود.

توصیه می‌شود نوزادان کم وزن و زودرس با وزن 2 کیلوگرم باید مانند نوزادان طبیعی واکسن هپاتیت B را دریافت کنند. اگر وزن هنگام تولد کمتر از 2 کیلوگرم باشد توصیه می‌شود واکسن هپاتیت B در ماه اول تولد تزریق شود.

انجام واکسن فلج اطفال در نوزادان کم وزن و نارس

براساس یک تحقیق مشخص شده که واکسن فلج اطفال خوراکی در نوزادان نارس نتیجه مشابهی با نوزادان ترم یا طبیعی که با همان شرایط واکسینه شده‌اند، نشان می‌دهد. هرچند برخی متخصصان نسبت به تزریق واکسن فلج اطفال خوراکی بلافاصله بعد از تولد را توصیه نمی‌کنند و علت آن را خطر آلوده شده سایر نوزادان میدانند اما تحقیقات چنین مشکلی را نشان نمیدهد.

واکسیناسیون نوزاد نارس

برنامه واکسیناسیون نوزادان نارس

جدول برنامه ایمن سازی کودکان نارس هم مانند جدول ایمن سازی عادی است. اما به برخی نکات باید توجه شود.

  • نوزادان با وزن تولد کمتر از 2 هزار گرم باید چهار نوبت واکسن هپاتیت B در زمان بدو تولد، یک، دو و شش ماهگی دریافت کنند. ولی چنانچه این نوزادان بعد از یک ماهگی برای دریافت اولین نوبت واکسن مراجعه کنند بدون توجه به وزن برنامه ایمن سازی همانند سایر کودکان خواهد بود.
  • نوزادان نارس پاسخ ایمنی پایین نسبت به برخی واکسن‌ها دارند هرچند مشاهدات نشان می‌دهد که این میزان پاسخ آنتی‌بادی همچنان برای محافظت کفایت می‌کند.
  • واکسن در نوزادان نارس و کم وزن ایمنی کامل نسبت به نوزادان ترم دارد به استثنای احتمال افزایش آپنه با یا بدون کاهش ضربان قلب معنادار، 48 ساعت بعد از واکسیناسیون.
  • عواملی که برای احتمال افزایش بروز آپنه در نظر گرفته شده شامل بیماری جدی هنگام تولد، سن تقویمی کمتر از 67 روز و آپنه 24 ساعت قبل از واکسیناسیون است هرچند آپنه لزوما به دلیل واکسیناسیون بروز نمی‌کند و آپنه در واکسیناسیون اول معمولا خطر بروز آپنه در واکسیناسیون نوبت دوم را هم افزایش می‌دهد.
  • سوزنی که برای واکسیناسیون این نوزادان استفاده می‌شود معمولا همان سوزنی است که برای نوزادان ترم به کار می‌رود.
  • یکی از کارهای که علاوه بر واکسیناسیون نوزادان نارس و کم وزن را ایمن نگه می‌دارد این است که دیگر اعضای خانواده هم به موقع واکسن‌های‌شان را دریافت کنند.

آیا واکسیناسیون باعث آپنه می‌شود ؟

گفته میشود واکسیناسیون خطر آپنه را در نوزادان زودرس که در بیمارستان واکسیناسیون می‌شوند افزایش می‌دهد. به همین دلیل باید بعد از واکسیناسیون نوزاد نارس در بیمارستان تا 48 ساعت نوزاد تحت نظر باشد.

عواملی که برای احتمال افزایش بروز آپنه در نظر گرفته میشود شامل بیماری جدی هنگام تولد، سن تقویمی کمتر از 67 روز و آپنه 24 ساعت قبل از واکسیناسیون است.

باید دقت داشته باشید که آپنه لزوما بر اثر واکسیناسیون بروز نمی‌کند و اگر نوزاد در واکسیناسیون اول دچار آپنه شود خطر بروز آپنه در واکسیناسیون نوبت بعدی نیز افزایش پیدا میکند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits