دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
مزه صابون در دهان ؛ علل، نشانه ها، روش های تشخیص و درمان

علت احساس مزه صابون در دهان چیست؟

مزه صابون در دهان ؛ علل، نشانه ها، روش های تشخیص و درمان
1
زمان مطالعه: 6 دقیقه
مزه صابون در دهان : بعد از خوردن مواد غذایی مانند هویج و گشنیز ممکن است موقتا مزه صابون در دهان را تجربه کنید. هویج ترکیبی به نام ترپنوئید دارد که باعث ایجاد این احساس می شود.

چرا طعم صابون را در دهانم احساس می کنم؟

طعم صابون ناشی از گشنیز نیز به علت وجود برخی از ژن ها در بدن و نحوه پردازش بو توسط مغز به وجود می آید. این مواد غذایی ممکن است برای شما طعم خوبی داشته باشند، اما طعم صابون ناشی از هر یک از مواد باعث ایجاد زنگ خطر نمی شود.

با این حال، زمانی که مزه صابون در دهان چند ساعت یا چند روز طول می کشد، معمولا نشانه ای از عارضه جانبی مصرف بیش از حد سدیم فلوراید است. این وضعیت ممکن است جدی باشد. در ادامه به نکاتی که باید درباره این ماده شیمیایی بدانید و و علل و روش های درمان مزه صابون در دهان با شما صحبت می کنیم.

درباره فلوراید (یکی از عواملی که باعث ایجاد مزه صابون در دهان می شود)

فلوراید سدیم در محصولات و مواد مختلفی از جمله خمیر دندان و آب آشامیدنی یافت می شود. این ماده می تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان و بازسازی مینای دندان کمک کند. از دهه ۱۹۵۰ تا کنون نیز در بسیاری از سیستم های عمومی تصفیه آب نیز استفاده می شود. سطح فلوراید موجود در خمیر دندان، روش های درمان دندانپزشکی و آب آشامیدنی به طور کلی کم است و برای بدن انسان ضرری ندارد.

با این حال، افزایش سطح فلوراید سدیم در بدن می تواند خطرناک باشد. این ماده شیمیایی در حشره کش ها با غلظت بالایی یافت می شود. البته کاربردهای صنعتی دیگری نیز دارد.

عوامل خطر برای مصرف بیش از حد فلوراید

افرادی که به صورت روزانه از فلوراید سدیم استفاده می کنند یا اطراف این ماده شیمیایی کار می کنند، در معرض خطر ابتلا به مسمومیت با فلوراید هستند. اگر یکی از اعضای خانواده لباس های آلوده به این ماده را به خانه بیاورد، ممکن است دیگر اعضای خانواده نیز در معرض خطر باشند.

افراد ممکن است از طرق زیر در معرض این ماده شیمیایی باشند:

  • کشاورزی (از طریق حشره کش ها)
  • معدن سنگ
  • تولید فولاد
  • تولید شیشه
  • جوشکاری
  • آبکاری
  • تصفیه آب

مزه صابون در دهان و سایر علائم مصرف بیش از حد فلوراید

قرار گرفتن در معرض پودر فلوراید سدیم یا کریستال های این ماده می تواند باعث ایجاد علائم زیر شود:

  • سوزش پوست یا التهاب پوست
  • تحریک شدن چشم، گلو و بینی
  • سرفه
  • خستگی
  • تنگی نفس

همراه با طعم صابون یا نمک در دهان ممکن است علائم زیر را نیز داشته باشید:

  1. بی حس شدن دهان
  2. استفراغ یا اسهال
  3. درد شکم
  4. بزرگ شدن مردمک چشم
  5. رنگ پریدگی یا آبی شدن رنگ پوست
  6. اسپاسم
  7. غش کردن
  8. شوک شدن

با توجه به گزارش اداره دارو و غذا ایالات متحده، بروز علائم مسمومیت با فلوراید ممکن است از چند دقیقه تا دو ساعت طول بکشد. اگر این علائم را دارید، با پزشک خود تماس بگیرید یا در صورت شدید شدن آن ها بلافاصله خود را به مرکز اورژانس برسانید. افزایش سطح سدیم فلوراید در بدن، در صورت عدم درمان، می تواند منجر به مرگ شود.

نشانه های مصرف بیش از حد فلوراید در کودکان

فلوراید موجود در محصولات دندانپزشکی و آب آشامیدنی، برای بدن اکثر مردم ایمن است. با این حال، کودکان که کمتر از ۲ سال سن دارند نباید از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنند.

خمیر دندان حاوی فلوراید و سایر محصولات دندانپزشکی مانند دهانشویه برای بدن کودکان زیر ۲ سال مضر است. بلعیدن خمیر دندان بیشتر از مقداری که برای مسواک زدن دندان ها لازم است می تواند موجب ناراحتی معده، استفراغ یا اسهال در کودکان شود.

علاوه بر این، ممکن است با مصرف این محصولات روی دندان هایشان لکه های سفید، قهوه ای و یا سیاه ایجاد شود. این لکه ها ممکن است نشانه ای از قرار گرفتن در معرض محصولات حاوی فلوراید در درازمدت و در طی روند دندان درآوردن کودک باشد. اگر روی دندان های فرزندتان لکه دیدید، با پزشک یا دندانپزشک تماس بگیرید.

تشخیص مصرف بیش از حد فلوراید

اگر در حال تجربه مزه صابون در دهان هستید، حتما با پزشک مشورت کنید. برای تشخیص علت این عارضه پزشک از شما در مورد علائمی که دارید سوال می کند و معاینه فیزیکی انجام می دهد.

حتما در مورد مواد خطرناکی که ممکن است حاوی فلوراید سدیم باشند یا سایر مواد شیمیایی که با آن ها سر و کار دارید به پزشک اطلاعات کافی را ارائه دهید.

پزشک می تواند تست ریه و آزمایش ادرار را نیز برای ارزیابی میزان قرار گرفتن در معرض این ماده شیمیایی انجام دهد.

روش های درمان مزه صابون در دهان

اگر مقدار زیادی فلوراید سدیم مصرف کرده اید، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. پزشکان مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم زیاد را جهت کاهش ناراحتی معده برای کودکان که بیش از حد خمیر دندان بلعیده اند توصیه می کنند. در کودکتان خمیر دندان خورده است، بلافاصله به او مواد غذایی زیر را بخورانید:

  • پرتقال
  • بادام
  • محصولات لبنی مانند پنیر یا شیر
  • سبزیجات سبز مانند کاهو یا کلم بروکلی

خطر ابتلا به مسمومیت با فلوراید سدیم برای افرادی که در محیطی قرار دارند که در معرض مواد شیمیایی هستند، جدی تر است. در کوتاه مدت، قرار گرفتن در معرض فلوراید سدیم ممکن است علائمی مانند موارد زیر را ایجاد کند:

  • مزه صابون در دهان
  • استفراغ
  • شوک

این علائم باید با سریعا تشخیص داده و درمان شود، بنابراین به محض این که متوجه آن ها شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.

قرار گرفتن در معرض این ماده شیمیایی به مدت طولانی می تواند مشکلات مزمن مانند برونشیت یا فلوروزیس را ایجاد کند. هرچه بیشتر در معرض خطر قرار بگیرید، خطرهای جدی تری برای شما ایجاد می شود. هنوز مطالعات طولانی مدتی در مورد توانایی این ماده شیمیایی برای ایجاد مشکلات تولید مثل یا سرطان انجام نشده است.

جلوگیری از مصرف بیش از حد فلوراید

در صورتی که با این ماده شیمیایی کار می کنید یا در معرض خطر مسمومیت با فلوراید هستید، باید این اقدامات ایمنی را دنبال کنید:

  • محصولات حاوی فلوراید را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • برای محافظت از ریه ها، ماسک استفاده کنید. برای محافظت از پوست، از لباس های محافظ مانند دستکش استفاده کنید.
  • تمام لباس هایتان را بعد از تماس با فلوراید سدیم بشویید. لباس کارتان را به خانه نبرید زیرا ممکن است اعضای خانواده نیز آلوده شوند.
  • در مناطقی که ممکن است آلوده باشند، غذا، نوشیدن یا سیگار نکشید.
  • قبل از خوردن، نوشیدن، سیگار کشیدن و یا استفاده از حمام، دست ها را بشویید.
  • برای جلوگیری از سوزش و التهاب، پوستی که در معرض این ماده شیمیایی قرار گرفته است را بشویید.
  • اگر نگرانی در مورد محل کار خود دارید با سرپرستتان در مورد بهبود تهویه مطبوع محیط کار یا جدا کردن محیطی که کارگران در آن هستند از مناطقی که این ماده شیمیایی در آن جا نگهداری یا استفاده می شود، صحبت کنید.

همچنین بخوانید:

۱۰ روش برای درمان تلخی دهان در زمان بارداری

علت تلخی دهان چیست؟ + ۵ درمان خانگی دهان تلخ

شیرین شدن دهان نشانه چیست؟

علت تلخی دهان در صبح چیست؟

علت تلخی دهان در دوران بارداری چیست؟

علت تلخ شدن دهان چیست؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits