دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
هنگامی که خواب هستیم مغزمان چکار می کند ؟
7
زمان مطالعه: 6 دقیقه
آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که در هنگام خواب، مغز چه کارهایی انجام می دهد ؟ با ما باشید تا اطلاعات جالبی در این باره در اختیارتان قرار دهیم.

عملکرد مغز در هنگام خواب

یکی از مسائلی که ذهن بسیاری از ما را به خود مشغول کرده است، این است که در مواقعی که ما خواب هستیم مغزمان چکار می کند و آیا مغز نیز می خوابد ؟

مغز یکی از مهم ترین اعضای بدن انسان است. بدون وجود مغز انسان مرده است و هیچ کاری نمی تواند انجام دهد. در حقیقت مغز انسان وظیفه مدیریت، ساماندهی و کنترل اعضای بدن را بر عهده دارد و تمام حرکات و رفتارهای انسان به مغز بستگی دارد.

آیا مغز می‌خوابد ؟

خواب یکی از مهم ترین رفتارهای ماست. ما با خوابیدن به خود استراحت می دهیم تا برای انجام فعالیت های جدید انرژی بگیریم. بسیاری از افراد خواب را مانند مرگ کوتاه مدتی می دانند که در آن بدن انسان به حالت استراحت می رود.

این اعتقاد تا حدی درست است. اما آیا مغز نیز در این هنگام می خوابد تا برای انجام فعالیت های جدید آماده شود ؟ همانطور که می دانید، تمام فعالیت های بدن را مغز مدیریت می کند و مغز مرکز فرماندهی بدن است.

همچنین مغز فرمانده اصلی بدن است و وظیفه خواباندن و بیدار کردن جسم را نیز برعهده دارد. پس نمی شود چنین بخش مهمی از بدن که تمام فعالیت ها به آن وابسته است، به خواب برود چون در این صورت حتی خوابیدن نیز مختل می گردد.

پس هنگامی که انسان به خواب فرو می رود، مغز او همچنان بیدار است و به انجام فعالیت می پردازد. از جمله فعالیت های مغز هنگام خواب عبارتند از: خواباندن جسم، بیدار کردن جسم و کنترل بخش‌های حیاتی بدن مانند گردش خون و تنفس در هنگام خواب.

کاردکرد مغز در خواب

فعالیت مغز در هنگام خواب چگونه است ؟

مغز هنگام خواب چکار می کند ؟

وقتی که ما تصمیم به خوابیدن می گیریم و برای خواب آماده می شویم، یک فرایندی را طی می کنیم که بخشی از این فرایند در اراده ی ماست. اما این‌ که چگونه روند خوابیدن انجام شود در کنترل مغز ماست.

در حقیقت دراز کشیدن، در اراده ی ماست اما پس از آن، مغز به سایر اعضای بدن فرمان آرمیدن می دهد. سپس اعضای بدن نیز برای خواب آماده می شوند. به این ترتیب که ضربان قلب کاهش یافته و نفس ها عمیق تر می شوند.

مغز در هنگام خواب، فرمان آرام کردن سایر اعضای بدن را نیز صادر کرده و به فلج موقت اندام‌ های بدن می‌ پردازد. پس هنگامی که ما به راحتی به خواب فرو می رویم، مغزمان در حال انجام این فعالیت هاست.

فعالیت هایی که ذکر شد، کارهایی است که مغز در ابتدای خواب انجام می دهد و مربوط به جسم است. پس از اینکه خواب آغاز شد، تازه فعالیت اصلی مغز شروع می شود و آن جنبه ی ذهنی دارد.

کار اصلی مغز هنگام خواب، پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات است که کاملا ذهنی می باشد.

فعالیت های ذهنی مغز هنگام خواب

حالا که مغز وظیفه خواباندن جسم را به خوبی انجام داده است، نوبت به فعالیت های ذهنی یعنی مدیریت اطلاعات می رسد. در این هنگام، مغز تمام داده هایی که در طول روز با آن‌ها برخورد داشته است را مرور و طبقه بندی می کند.

در واقع مغز انسان دو بار اطلاعات و داده ها را پردازش می کند. یکی در طول روز یعنی هنگام بروز اتفاقات و دریافت داده ها و مرحله دوم آن در هنگام خواب. مغز در هنگام خواب تمام داده ها را مجدد پردازش می کند.

آن داده هایی که مهم هستند را به حافظه بلند مدت هدایت می کند تا هرگاه که خواستیم آن خاطرات را به یاد بیاوریم و داده های کم اهمیت را حذف می کند.

مغز فعال در خواب

آیا وقتی ما خواب هستیم مغزمان بیدار است ؟

بازپخش خاطراتِ زمان بیداری در هنگام خواب

پس از تحقیقاتی که توسط پژوهشگران آمریکایی انجام شد، به این نتیجه رسیدند که مغز انسان در هنگام خواب خاطرات روزمره و هنگام بیداری را به نمایش در می‌ آورد.

تحقیقات زیادی روی این موضوع انجام شد و نتیجه این شد که هنگامی که انسان خواب است، مغز او الگوهای نورونی یکسانی با هنگام رویدادهای روز باز تولید می‌کند که نام آن را «بازپخش آفلاین» گذاشتند.

در واقع این عمل به منظور اینکه خاطرات تازه و روزمره به بخش خاطرات دائمی و درازمدت منتقل شوند، انجام می شود. این فرآیند در حیوانات نیز دیده شده است.

مغز انسان تا لحظه مرگ نمی خوابد !

با این فرایندها و فعالیت های مهمی که مغز در هنگام خواب انجام می دهد، آیا می تواند بخوابد ؟ پاسخ این سوال قطعا منفی است. مغز همیشه در حال انجام فعالیت های مهم و حیاتی است و اگر لحظه ای به خواب فرو رود، برابر با مرگ انسان می شود.

حتی دیدن هر رویا، کابوس و خواب در نتیجه ی ساماندهی اطلاعات توسط مغز است. پس مغز انسان تا لحظه ای که به طور طبیعی فعالیت می کند، به خواب نمی رود و تنها در هنگام مرگ و یا مرگ مغزی از کار می افتد.

مغز انسان هنگام خواب

مغز هنگام خواب

دیدگاه روانکاوی درباره عملکرد مغز در هنگام خواب

برای اولین بار زیگموند فروید موضوع عملکرد مغز هنگام خواب را مطرح کرد. خواب و تحلیل رویا در روانکاوی اهمیت بسیاری دارد. این اهمیت به اندازه ای است که یک بخش از فرایند روان درمانی با تحلیل رویا انجام می شود.

فروید برای اولین بار گفت که مغز ما در هنگام خواب به مرور اطلاعات روزمره می‌ پردازد. همچنین او بیان کرد که وقتی انسان به خواب فرو می رود مکانیزم‌ های دفاعی بدن قدرت خود را از دست می دهند و به همین دلیل است که در هنگام خواب به راحتی اطلاعات از ناهشیار ذهن به هشیار منتقل می شوند.

در نتیجه ی این انتقال اطلاعات، فرد خواب هایی می بیند که ممکن است رخدادهای روزمره یا خاطرات گذشته ی او باشد. البته این عقاید فروید مخالفان زیادی داشت و همیشه عده ای باورهای او را رد می کردند. تا اینکه در سال 2020 این فرآیند در پژوهشی علمی تأیید شد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.3 از 5 (7 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits