دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
خود بیمار پنداری اینترنتی چیست و چه علائمی دارد ؟
0
زمان مطالعه: 6 دقیقه
برخی افراد به دنبال علائم بیماری ها در اینترنت هستند و مدام آن علائم را درون خود جستجو می کنند. این عامل موجب ایجاد اختلالی به نام خود بیمار پنداری اینترنتی می شود. با ما باشید تا شما را با این اختلال آشنا نماییم.

سایبرکندریا (Cyberchondria) یا خود بیمار پنداری اینترنتی چیست ؟

برای همه ی ما اتفاق افتاده که روزی دچار سر درد شده باشیم و این سر درد را با روش هایی مثل مراجعه به پزشک، خوردن داروهای مسکن، خوردن داروهای گیاهی و ... رفع کرده باشیم. اما در این میان افرادی هستند که به طور مثال وقتی دچار سردرد می شوند در اینترنت به دنبال دلیل آن می گردند.

این افراد به دنبال علت سردرد هستند و پس از مطالعه علل سردرد در اینترنت، بدترین علل را به خود نسبت می دهند. مثلا ممکن است سردرد خود را نشانه تومور مغزی بدانند. اینگونه افرد به اختلالی به نام سایبرکندریا یا خودبیمار پنداری اینترنتی مبتلا هستند.

این اختلال یک حالت اضطرابی است که در آن فرد همیشه نگران ابتلا به بیماری های جسمانی و روانی است. این افراد همیشه در سایت های مختلف می گردند و نشانه های بیماری را در خود پیدا می کنند.

آن ها با دیدن کوچکترین نشانه بیماری در خود، آن را هشدار بزرگی برای خود می دانند و همیشه نگرانند. این اختلال حاصل عصر نوین و دسترسی به اطلاعات اینترنت است.

البته لازم به ذکر است که هر فردی که در اینترنت به دنبال نشانه ها و دلایل بیماری است، به سایبرکندریا مبتلا نیست، بلکه آن دسته از افرادی که به طور پیاپی و غیر منطقی در اینترنت به دنبال علائم و دلایل بیماری هستند و به خود برچسب بیمار بودن می زنند و بیش از حد نگرانند، به این اختلال مبتلا هستند.

ممکن است هر فردی به شکل کاملا طبیعی علت یک بیماری را در اینترنت جستجو کند بدون اینکه به خودش برچسب بیمار بودن بزند.

جستجوی بیماری در اینترنت

اختلال سایبرکندریا

علائم سایبرکندریا یا خود بیمار پنداری اینترنتی

اختلال سایبرکندریا نیز همانند سایر اختلالات دارای علائم و نشانه هایی است که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد. علائم خود بیمار پنداری اینترنتی عبارتند از:

افرادی که به اختلال خود بیمار پنداری اینترنتی دچار هستند، مدام افکار مزاحم به سراغشان می آید و آن ها را به فکر دچار بودن به بیماری های جسمانی یا روانی می اندازند. این افکار کاملا شدید و غیرمنطقی است و حتی ممکن است به آن ها بگوید که ممکن است در آینده به بیماری های جسمی یا روانی دچار شوید.

یکی از نگرانی های بزرگ اینگونه افراد، سلامتی آن هاست. این افراد همیشه درباره سلامتی خود نگرانند و کوچکترین بحث در این مورد، می تواند آن ها را مضطرب کند. اما جالب است بدانید که این نگرانی و اضطراب، با نشانه هایی که این افراد دارند، متناسب نبوده و بسیار بیشتر از آن نشانه هاست.

این افراد همیشه در سایت های اینترنتی گشت و گذار می کنند و به دنبال علائم بیماری های مختلف در خود هستند. آن ها در شبکه های اجتماعی مطالب را می خوانند و نشانه های بیماری را در خود جستجو می کنند و با دیدن کوچکترین نشانه ای، خود را بیمار می دانند.

اگر این علائم به مدت 6 ماه با فرد همراه باشد و او نگرانی غیر منطقی درمورد ابتلا به بیماری داشته باشد، می توان گفت که او به سایبرکندریا مبتلا شده است.

اختلال خودبیمار پنداری اینترنتی

نشانه های خود بیمار پنداری اینترنتی

آیا جستجوی بیماری ها در اینترنت اشتباه است ؟

نمی توان گفت که اصلا این کار را انجام ندهید. جستجو در اینترنت برای شناخت بهتر بیماری ها و راه های پیشگیری از آن ها، مفید است اما به شرطی که این کار باعث بروز اختلال خود بیمار پنداری اینترنتی نشود.

نباید درمورد ابتلا به بیماری ها نگران باشید و مضطرب شوید. اگر احساس کردید که بیماری جسمانی یا روانی دارید، بهترین کار مراجعه به پزشک و روانشناس است. متخصصان می توانند درمورد بیماری شما تشخیص درست داشته باشند و آن را درمان کنند.

نکته جالب این است که افرادی که به سایبرکندریا مبتلا هستند، ممکن است بارها به پزشک و روانشناس برای درمان بیماری خود مراجعه کنند و پزشک به آن ها اطمینان دهد که مشکلی ندارند اما آن ها باز هم آرام نمی گیرند و حتی ممکن است خودسرانه دارو مصرف کنند.

این افراد به دلیل نگرانی بالایی که دارند، ممکن است به بیماری های دیگری دچار شوند. معمولا آن ها برای درمان اختلال خودبیمارانگاری به روانشناس ارجاع داده می شوند اما آن ها این اختلال را انکار می کنند.

ممکن است فرد مبتلا انواع بیماری های جسمانی و روانی را به خود نسبت دهد اما اختلال خود بیمار پنداری را انکار کند.

درمان سایبرکندریا یا خود بیمار پنداری اینترنتی

سایبرکندریا یکی از شاخه های اختلال اضطرابی بیماری است و به همین دلیل درمان های یکسانی برای آن ها وجود دارد. این اختلال با روش روان درمانی، درمان می شود اما در برخی موارد ممکن است داروهایی نیز برای کاهش نشانه ها برای فرد تجویز شود.

البته لازم به ذکر است که داروها بیشتر نقش کنترل کننده دارند و درمان اصلی همان روان درمانی است. پس اولین قدم برای درمان اختلال خود بیمار پنداری اینترنتی، مراجعه به روانشناس است.

درمان خود بیمار پنداری اینترنتی

اختلال سایبرکندریا چگونه درمان می شود ؟

دارو درمانی سایبرکندریا

در بیشتر موارد، دارویی برای درمان سایبرکندریا تجویز نمی شود و تنها در شرایط ویژه این روش کاربرد دارد. دلیل اینکه در درمان این اختلال از دارو استفاده نمی شود این است که اگر به فرد مبتلا دارو داده شود، او فکر می کند یک بیماری خاص دارد که روانشناس نمی خواهد حقیقت را به او بگوید.

معمولا در شرایطی که دارو تجویز می شود، به دلیل اضطراب بالای این افراد است و داروهای ضد اضصطراب و ضد افسردگی کاربرد بیشتری دارند. همچنین مهارکننده‌های بازجذب سروتونین یا SSRI می‌تواند به درمان این اختلال روان‌ شناختی کمک کند.

روان‌ درمانی سایبرکندریا

از بهترین روش های درمان سایبرکندریا می توان به روانکاوی، طرحواره درمانی و رفتاردرمانی شناختی یا CBT اشاره نمود. در واقع روانشناس به دنبال این است که باورهای غلط درمورد بروز بیماری ها را در فرد شناسایی نموده و آن ها را رفع کند و باورهای درست را جایگزین آن ها نماید.

روانکاوی می تواند ریشه این باورها را مشخص نموده و به رفع آن ها کمک ویژه ای کند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits