دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
خردل سیاه و خاصیت بی نظیرش برای سلامتی
1
زمان مطالعه: 7 دقیقه
گیاه خردل سیاه مانند بسیاری از گیاهان یکساله دیگر سرشار از فایده و در مقابل معایب می باشد که شما می توانید با مطالعه این مقاله علاوه بر خواص خردل سیاه با مضرات آن نیز به صورت کامل آشنا شوید.

به طور کلی خردل سیاه را می توان یک گیاه علفی و یکساله در نظر گرفت که از زمان های بسیار قدیم به خاطر خواص بی شماری که داشته به عنوان ادویه و چاشنی خوراکی و همچنین یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد.

آشنایی با خواص خردل سیاه

بهتر است بدانید خردل سیاه که با نام علمی Mustard Seed شناخته می شود گیاهی علفی و یکساله خواهد بود که معمولا به ارتفاع متوسط ۷۵ سانتی متر و گاهی بلندتر که اغلب یک ساقه اصلی و گاهی چندین ساقه از زمین خارج می شوند و در قسمت بالا انشعاباتی دارند. رنگ ساقه های این گیاه سبز مایل به آبی و اغلب در قسمت پایین نیز کرک دار خواهند بود.

خصوصیات و خواص خردل سیاه

برگ های خردل دارای بریدگی و گل های آن زرد رنگ هستند و بوی چندان مطبوعی ندارند. میوه های آن نیز اغلب به صورت خورجین و به طول تا دو و نیم سانتی متر می باشند که به صورت مستقیم بر روی ساقه قرار می گیرند و حاوی تعدادی دانه حداکثر ۲۰ عدد به رنگ قرمز تیره با قهوه ای مایل به سیاه و به قطر حدود یک میلی متر هستند.
قسمت مورد استفاده خردل سایه دانه های آن است که بی پوست اما طعم گس و در نهایت تند و سوزاننده دارد. روی دانه خردل لایه ای موسیلار قرار گرفته که بر اثر جذب آب متورم و لعابدار می شود. این گیاه معمولا در منطقه وسیعی از جمله اروپا، آفریقای شرقی، قفقاز، سیبری و ایران انتشار دارد و در بسیاری از نقاط دنیا پرورش می یابد. توجه داشته باشید این گیاه امروزه در کشور ما به ویژه در مناطق شمالی، آذربایجان و قسمت هایی از جنوب گسترش یافته است.

 خردل سیاه

به صراحت می توان گفت که خردل سیاه حاوی ترکیبات ایزوتوسیونات می باشد که به عنوان یک ترکیب ضدمیکروبی عمل کرده و مصرف آن به مهار رشد سلول های سرطانی موجود و محافظت در برابر شکل گیری چنین سلول هایی کمک خواهد کرد. خردل از نظر تغذیه ای یک ماده مغذی و غنی از ویتامین های A و C بوده و می توان آن را یک منبع خوب از اسید های چرب امگا ۳، آهن، کلسیم، روی، منگنز، پروتئین و فیبر دانست.

دستورالعمل مصرف خردل سیاه:

توجه داشته باشد که امروزه از دانه های خردل در زمینه های مختلفی استفاده می شود. می توانید دانه خردل را به صورت جوشانده استفاده کنید و یا به عنوان یک طعم دهنده در انواع سس یا خوراک مورد استفاده قرار دهید. برای این کار می توانید دو قاشق غذاخوری دانه ی خردل سایه را درون یک هاون له کنید و سپس با یک فنجان آرد گندم ترکیب و مقداری آب به آن اضافه نمایید.

سپس مقداری وازلین به سینه ی خود بمالید و روی آن یک لایه ترکیب خردل و آرد پخش نمایید. اجازه دهید این مرهم به مدت حداکثر ۱۵ دقیقه بر روی سینه تان بماند. دقت داشته باشید که اگر از زمان تعیین شده بیشتر بر روی بدن بماند ممکن است پوستت تان دچار سوختگی شود. پس از استفاده نیز توصیه می شود که دست هایتان را با دقت بشویید.
همانطور که می دانید قسمت های خوراکی این گیاه ساقه، برگ و دانه آن است. برگ ها معمولا به صورت خام یا پخته استفاده می شوند و از آنجایی که یک طعم دهنده گرم است می توانید آن را به صورت خرد شده در سالاد استفاده و یا به صورت دم کرده مصرف نمایید.

همچنین سرشاخه های گلداری را که گل های آن هنوز باز نشده را نیز می توان مانند کلم بروکلی پخت و استفاده کرد. دانه ها نیز بیشتر به صورت پودر شده به عنوان طعم دهنده و یا مخلوط با ادویه های دیگر مصرف می شوند. مزه تند و تیز خردل زمانی بیشتر خواهد شد که آب سرد را روی دانه های خرد شده بریزید. در این حالت آنزیم میروزین روی گلوکزید سینیگرین اثر کرده و تولید ترکیبات گوگردی می کند. این عمل حدودا ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول خواهد کشید.

فواید خردل سیاه

البته لازم به ذکر است که اگر آب گرم یا سرکه و نمک به خردل اضافه شود این فعال و انفعالات تقریبا ایجاد نشده و مزه تند و تیز کمتری خواهد داشت. معمولا از دانه های خردل جهت تهیه ادویه های کاری، ترشحات و انواع سس ها استفاده می شود. تندی خردل سیاه به مراتب بیشتر از خردل سفید و قهوه ای بوده و همچنین در تهیه داروها و ادویه ها نیز بیشتر از خردل سفید استفاده می شود.

به طور کلی با وجود اینکه خردل دارای اثرات دارویی فراوانی از جمله اشتهاآور، هضم کننده، ادرار آور، تهوع آور، محرک و معرق است اما به دلیل عوارض جامبی اجتماعی که باید همیشه به مصرف کننده توصیه و آموزش هایی داده شود شاد نتوان در آینده از آن استفاده دارویی زیادی کرد. البته در حال حاضر از دانه خردل در گیاه درمانی استفاده می شود. به عنوان مثال در تهیه مرهم های گرم کننده و محرک برای درمان روماتیسم از خرد شده دانه ها به صورت موضعی استفاده می گردد.

حتماً بخوانید:
انواع گیاه خردل و مضرات مصرف خردل

انواع گیاه خردل و مضرات مصرف خردل

خردل هم مانند بسیاری از گیاهان دارویی و مفید دیگر دارای فواید و مضراتی است. در ادامه مطلب، مضرات و عوارض گیاه خردل را به طور خلاصه و کوتاه برای شما…

شرایط لازم برای مراقبت از خردل سیاه

در این حالت پوست تحریک شده و خون به قسمت های سطحی بدن هدایت می شود و درد و اسپاسم را برطرف می کند. با ریختن آب گرم روی دانه های خرد شده خردل می توان نوعی پاشویه جهت تسکین درد های پا، سرماخوردگی و سردرد تهیه نمود.

دم کرده دانه های خردل سیاه برای درمان سفتی بافت کلیه و طحال مفید است. دانه ها همچنین خاصیت ضد سرطانی دارند و به ویژه در زمینه سرطان گلو نیز موثر هستند. از سایر خواص خردل سیاه می توان به روغن آن اشاره کرد که معمولا به عنوان چرب کننده و برای تهیه صابون استفاده می شود.

از همین روغن برای تهیه محصولات دافع حشرات سگ و گربه نیز به صورت صنعتی استفاده می گردد. همچنین از اسانس گل های تازه آن عطر دلپذیری به دست می آید که می توان بین چندین بوی هم زمان خود را به خوبی نشان دهد.

عوارض خردل

مضرات خردل سیاه

امروزه متخصصان گیاهان دارویی مضراتی را نیز برای مصرف بیش از حد خردل سیاه بیان کرده اند مضراتی مانند ابتلا به یبوست، احساس تشنگی، ناراحتی کبد و حتی حالت تهوع و ورم کلیه از این قبیل می باشند.
دقت داشته باشی که اگر خردل را به صورت سس چرب و غیررژیمی به میزان بالایی در رژیم غذایی تان قرار دهید احتمال ابتلای شما به اضافه وزن، کلسترول خون، تصلب شرایین و سکته مغزی به میزان قابل توجهی بالا خواهد رفت.

بنابراین بهتر است که سس خردل به عنوان یک چاشنی و طعم دهنده بر روی میز غذایتان جای بگیرد و به هیچ وجه جای ثابتی را در سبد خریدتان به خود اختصاص ندهد. همچنین به خاطر داشته باشید که سس های خردل موجود در بازار معمولا تند و تیز هستند بنابراین خوردن آن ها به افرادی که آلرژی غذایی تا ناراحتی معده دارند به هیچ وجه توصیه نمی شود.
همچنین بهتر است به خاطر وجود نمک، فلفل و شکر به عنوان افزودنی در این سس از اضافه نمودن آن به رژیم غذایی کودکان کمتر از ۵ سال خودداری نمایید.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits