دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
فرق جوهر نمک با وایتکس چیست؟ کدام سرویس بهداشتی را تمیزتر می کند؟
4
زمان مطالعه: 5 دقیقه
یکی از اشتباهات رایج این است که اغلب افراد شناسایی جوهرنمک از وایتکس را سخت میدانند. این دو ماده شیمیایی که هر دو دارای خاصیت تمیزکنندگی بالا هستند، از نظر نوع ترکیبات موجود در آنها با هم متفاوت اند.

جوهر نمک چیست و تفاوت آن با وایتکس چه می باشد؟

جوهر نمک این ماده به انگلیسی hydrochloric acid با فرمول شیمیایی HCl حلال مهمی است می تواند جرم و باکتری ها را در خود حل نماید و کاربرد های خانگی و صنعتی زیادی دارد. جوهر نمک همان اسید کلریدریک می باشد اما در مصارف خانگی با این نام شناخته می شود.
در کاربرد های خانگی این ماده ی شوینده را با وایتکس مخلوط نکنید زیرا تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند و به دلیل دارا بودن کلر می توانند بسیار بوی زننده و بخارات سمی تولید کند و طریقه استفاده ی خاصی دارد و برای همه ی سطوح مورد استفاده قرار نمی گیرد و باید رقیق سازی شود.

مشخصات ماده
نام های دیگر ماده: اسید کلریدریک
فرمول شیمیایی:HCl
جرم مولکولی: 36.46 g/mol
CAS Number: 7647-01-0

غلظت : تولید آن معمولا با غلظت حدودی 30 الی 38 صورت می پذیرد. غلظت های بالاتر از 38٪ امکان پذیر است ، اما در غلظت های بالاتر سرعت تبخیر به طرز چشمگیری افزایش می یابد و ذخیره سازی و جابجایی ویژه ای را می طلبد. در نتیجه معمولا غلظت های موجود در بازار حدود 30 درصد می باشند. غلظت 5 درصد آن برای مصارف خانگی استفاده می شود.

کاربرد جوهر نمک

دارا بودن دو یون هیدروژن و کلر در ساختار این ماده می تواند سبب تمیز نمودن سطوح شود و آن را جز اسید های قوی طبقه بندی نماید. پی اچ پایین آن می تواند خطر سوزش و خوردگی را برای فرد و سطح به همراه داشته باشد. توجه نمایید که برای تمیز سازی مه ی سطوح نمی توانید از این حلال استفاده کنید.
خاصیت اسیدی بالای آن و خورنده بودنش می تواند به برخی سطوح آسیب های جبران ناپذیری وارد نماید.اسید کلریدریک یک ماده بسیار فرار است و بخاراتی که در هنگام استفاده از آن آزاد می شود به هوا پخش می شود این گاز ها نه تنها به سطح تمیز شده آسیب می رساند بلکه به فلزات موجود در اطراف مانند تهویه ها، هود ها، درز درها نیز به مرور آسیب هایی وارد می کند.

کاربرد جوهر نمک

فلزاتی مانند آلومینیوم ، چدن ، فولاد ، مس و تیتانیوم در تمام غلظت ها و دماها با حمله سریع HCl مواجه می شوند و خوردگی با آن را تجربه خواهند کرد. بیشتر گریدهای فولاد ضد زنگ نیز مورد حمله و خوردگی قرار می گیرند ، زیرا محتوای کروم آنها در تشکیل یک لایه و پوشش محافظ کافی نیست. بدون لایه محافظ ، فولاد ضد زنگ شروع به خوردگی فعال می کند ، که منجر به سرعت خوردگی ، سوراخ شدن و ترک خوردگی می شود. با این حال ، برخی از درجه های 6٪ Mo و سوپر دوبلکس برای کنترل محلول های رقیق HCl در دمای محیط استفاده میشود.

به طور کلی ، آلیاژهای نیکل مقاومت بهتری نسبت به فولاد ضد زنگ دارند ، اما هنوز برای اکثر غلظت های هیدروکلریک اسید کاملاً مقاوم در برابر خوردگی نیستند.
این ماده علاوه بر تمیز سازی سطوح می تواند به دلیل پی اچ پایین کاربرد های مختلف دیگری داشته باشد.
کاهش پی اچ استخر ها: یکی دیگر از این کاربرد ها استفاده از آن در استخر ها است. در استخر ها در صورتی که pH آب بسیار بالا و قلیایی باشد استفاده از این ماده می تواند سبب تنظیم نمودن پی اچ شود.
اسید شویی: اسید شویی در صنعت نیز یکی از مهم ترین کاربرد های آن است.

حتماً بخوانید:
خطر استفاده از جوهر نمک در خانه و عوارض مسمومیت با آن

خطر استفاده از جوهر نمک در خانه و عوارض مسمومیت با آن

مواد شوینده همچون جوهر نمک با غلظت بالا نباید به راحتی در دسترس کودکان قرار گیرد زیرا بلع جوهر نمک و انواع سفید‌کننده‌ها و.. باعث سوختگی مخاط دهان…
  • پردازش فلزات
  • ساخت کلسیم کلرید
  • صنایع غذایی
  • ساخت ژلاتین
  • صنایع چرم سازی
  • وینیل کلراید
  • چاه های نفتی
  • از بین بردن زنگ زدگی سطوح

 روش شناسایی جوهرنمک از وایتکس چیست؟

اشتباهات رایج هنگام استفاده از آن

  1. استفاده ی مستقیم از آن بر روی سطوح بدون رقیق سازی آن
  2. در فضا های کوچک و بسته هرگز استفاده نشود
  3. هنگام استفاده از آن دستکش بپوشید و نگذارید این ماده بر روی پوستتان بریزد
  4. با محصولات غذایی آن را ذخیره سازی ننید
هرگز آن را با شوینده های دیگر مخلوط نکنید. مخلوط نمودن آن با سایر شوینده ها می تواند مسمومیت های جدی و در مواقع شدید تر حتی مرگ فرد را رقم بزند

تفاوت جوهر نمک و وایتکس

باید در نظر داشته باشید که با اینکه هر دوی این مواد شوینده می باشند و خاصیت تمیز کنندگی زیادی دارند اما کاملا دو ماده ی متفاوت هستند.

  • جوهر نمک:HCl
  • وایتکس: سدیم هیپوکلریت

این دو ماده ی شیمیایی به دلیل دارا بودن کلر خاصیت ضد عفونی کنندگی دارند اما در صورت اختلاط سمی می باشند.
عموما هر دوی این مواد قبل از استفاده باید رقیق شوند.

معمولا طریقه ی رقیق سازی بر روی جعبه ی این محصولات توسط تولید کنندگان درج شده است اما مقدار توصیه شده مخلوط نمودن 3 پیمان از درب این مواد با یک پیمانه آب است.
سطوح سرامیکی مانند سینک های ظرف شویی در صورتی که با جوهر نمک تمیز شوند می تواند سبب سیاهی و نابودی سطح شود
وایتکس با این حال می تواند برای سطوح سرامیکی نیز استفاده شود و آن ها را سیاه نمی کند.
جوهر نمک کمتر از وایتکس استفاده می شود.زیرا این ماده شوینده ای قوی است و تنها برای سطوحی از آن استفاده کنید که جرم بالایی دارند.
تفاوت دیگر این دو ماده در پی اچ آن ها می باشد. پی اچ HCl اسیدی است و به زیر 1 نیز می رسد. با این حال سدیم هیپوکلریت و با وایتکس دارای پی اچ قلیایی است.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (4 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits