دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
با روش کاشت جعفری در گلدان آشنا شوید
3
زمان مطالعه: 7 دقیقه
جعفری یک گیاه محبوب می باشد که برای طعم دادن بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار می گیرد


کاشت جعفری در منزل


جعفری یک گیاه محبوب می باشد که برای طعم دادن بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار می گیرد، و از آن معمولا در آشپزی به عنوان چاشنی استفاده می کنند. این گیاه شناخته شده برای از بین بردن بوی بد دهان، بسیار موثر می باشد هم چنین شما می توانید از جعفری برای آراستن و تزیین غذا استفاده کنید جعفری فواید بسیاری دارد و خوردن،جویدن جعفری بعد از غذا می تواند برای بهتر و راحت نفس کشیدن و تازه شدن نفس کمک بسیاری کند.


جعفری گیاهی است که شما می توانید آن را به راحتی در خانه درون گلدان، باغچه ی حیاط و باغ خود پرورش دهید.می توان جعفری دو ساله را در آب و هوای معتدل و جعفری یک ساله را در آب و هوای سرد و کوهستانی پرورش داد.

گیاه شناسی سبزی جعفری


گیاه جعفری، بومی اروپا است و از گیاهان دو ساله‌ای به شمار می‌آید که در همان سال اول تولید برگ می کند. از آنها به عنوان سبزی خام و یا سبزی پخته استفاده می‌شود. ارتفاع سبزی جعفری در سال اول رشد، بین ۳۲ تا ۴۲ سانتیمتر است و در سال دوم گیاه تولید شاخه های گل دهنده می‌کند. گونه های مختلفی از گیاه جعفری بر اساس شکل برگ وجود دارد که شامل جعفری برگ صاف، جعفری مجعد و جعفری ریشه‌ای است. در بین انواع جعفری، جعفری‌های با برگ صاف پرطرفدارتر بوده و دارای مواد معطر بیشتری در برگ‌ها هستند.


ریشه این گیاه نازک و محکم با عمق زیاد است که می‌تواند تا عمق یک متری خاک نفوذ کند و از این رو جعفری یکی از سبزی‌های مقاوم به خشکسالی و کم آبی است. سبزی جعفری سرشار از انواع ویتامین‌ها به ویژه ویتامین ث و روغنهای فرار است و املاحی مانند آهن، کلسیم، فسفر، پتاسیم در آن به مقدار فراوان وجود دارد. بخشهای مورد استفاده این سبزی سودمند برگ، ساقه، تخم و ریشه آن است که ارزش غذایی و خواص درمانی متعدد دارد.

جعفری


شرایط محیطی مورد نیاز کاشت جعفری در گلدان


۱. خاک: بهترین خاک برای کاشت جعفری در گلدان، خاک‌های سبک و شنی با هوموس کافی و خاکهایی با بافت لومی شنی است. به طورکلی جعفری در خاک‌های عمیق و با حاصلخیزی بالا به خوبی رشد می‌کند و توجه داشته باشید استفاده از خاک‌های اسیدی یا خاک‌های با شوری بالا، برای کاشت این سبزی مناسب نیست.

۲. دما: سبزی جعفری یکی از انواع سبزی‌های فصل سرد است و در مناطقی که زمستان ملایم دارند به راحتی رشد می‌کند. برای کاشت جعفری در مناطق با آب و هوای سردتر، لازم است قبل از شروع سرما بوته‌های گیاه با پلاستیک یا حصیر پوشانده شوند، تا از سرمازدگی گیاه پیشگیری شود. دمای مناسب برای رشد جعفری دمای ۲۱ درجه سانتی‌گراد است.

۳. نور: جعفری یک گیاه سایه دوست است، بنابراین از قرار دادن گلدان‌ها در برابر نور مستقیم خورشید به مدت طولانی خودداری کنید. بهترین مکان برای قرار دادن گلدان جعفری، بالکن و پنجره های جنوبی آپارتمان است. در صورتی که آپارتمان شما از نور کافی برخوردار نیست، می‌توانید از چراغ های فلورسنت استفاده کنید و آن‌ها را در فاصله ۵ سانتی‌متری گلدان قرار دهید.

۴. آبیاری: گیاه جعفری نسبت به کم آبی مقاوم است. در طول فصل تابستان توصیه می‌شود برای داشتن محصولی شاداب و پربازده روزانه گیاه را آبیاری کنید. این آبرسانی باید به صورتی باشد که در فاصله بین دو آبیاری خاک گلدان مرطوب باشد و کاملا خیس نشود. در فصل سرما گیاه به آبیاری کمتری نیاز داشته و لازم است اجازه دهید خاک در فاصله دو آبیاری خشک شود.

۵. آفات و بیماری: فاسد شدن ساقه اصلی، ایجاد خال‌هایی بر روی برگ‌ها، کرم‌های پشه هویج و کرفس از مهم‌ترین آفات این گیاه هستند. برای کنترل خال‌های روی برگ‌ها و فاسد شدن ساقه اصلی، برگ‌های مبتلا را بچینید و از میزان آبیاری آن بکاهید. کرم‌های پشه را نیز با دست بردارید.

۶. کوددهی: سبزی جعفری را یک بار در هر ماه با استفاده از کود عمومی به منظور حفظ تولید گیاه در کل فصل، کوددهی کنید. همچنین می توانید برای افزایش مواد مغذی خاک، کود کمپوست را قبل از کاشت، به خاک اضافه کنید.

کاشت جعفری

طریقه کاشت جعفری در گلدان


بذر جعفری به کندی جوانه می‌زند و جوانه زدن آن در شرایط محیطی مناسب، حدود ۲۰ تا ۲۵ روز طول میکشد. مراحل کاشت جعفری در گلدان به شرح زیر است:

مرحله اول: برای کاشت جعفری بهتر است ابتدا بذرهای گیاه را یک شب در آب به تنهایی یا ابتدا در آب و مایع ظرفشویی به مدت یک ساعت بخیسانید و سپس در آب به تنهایی یک شب قرار دهید.

مرحله دوم: به این منظور یک ظرف بزرگ را با آب ولرم پر کرده و به آن یک قطره مایع ظرفشویی اضافه کنید. مخلوط را تکان دهید تا کاملاً حل شود. سپس تمام بذرهای جعفری را در مخلوط قرار دهید. گرمای آب و مایع ظرفشویی کمک خواهد کرد که پوشش سخت بذر گیاه راحت‌تر شکسته شده و کمک به رشد سریع بذر می‌کند.

مرحله سوم: سپس بذرها را خارج کرده و به خوبی بشویید و سپس یک شب در آب ولرم بخیسانید.

مرحله چهارم: پس از ۲۴ ساعت خیساندن بذرهای جعفری در آب، بذرها را در یک صافی بریزید تا آب اضافی آنها گرفته و کاملا خشک شوند. هنگامی که بذرهای جعفری کاملاً خشک شدند، آماده کاشت هستند.

مرحله پنجم: گلدانی با عمق مناسب را انتخاب نموده و دانه‌ها با فاصله ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر و در عمق ۶ تا ۸ میلیمتری از سطح خاک، در خاک لومی شنی که با خاکبرگ مخلوط شده است و زهکشی مناسب دارد، بکارید. بهتر است قبل از کاشت بذر، خاک گلدان کاملا مرطوب باشد.

مرحله ششم: گیاه شما در صورت شرایط محیطی مناسب، سه هفته بعد جوانه میزند.

مرحله هفتم: هنگامی که برگ‌های گیاه سه قسمتی شدند، سبزی جعفری شما قابل برداشت است.

زمان کاشت جعفری در گلدان


بهترین زمان کاشت جعفری در مناطق گرمسیر از اوایل پاییز تا اواسط پاییز است و در مناطق با اقلیم سردسیر کاشت آن بعد از خطر یخبندان و از اوایل بهار شروع می شود که تا اواخر بهار ادامه می یابد. برای کاشت جعفری در گلدان میتوانید با توجه به ثابت بودن دمای محیط خانه هر زمانی این کار را انجام دهید، با این وجود توصیه میشود، بذرهای جعفری را ۱۰ تا ۱۲ هفته قبل از آخرین سرما در گلدان در خانه بکارید.

برداشت جعفری


هنگامی که جوانه جعفری به اندازه ای رشد کرد که دارای مجموعه از سه برگ شد، بدین معنی است که این گیاه بطور کامل توسعه یافته و رشد کرده و آماده برای برداشت می باشد.شما می توانید در طول فصل، چیدن جعفری را به ارامی و با احتیاط با بریدن ساقه ی بیرونی گیاه تنها کمی بالاتر از سطح زمین انجام دهید، اینکار به رشد مجدد گیاه کمک میکند. چیدن تنها برگ های قسمت بالایی گیاه جعفری موجب اختلال در رشد این گیاه می شود.همچنین اگر گیاه جعفری را به طور کامل از ریشه خارج کنید بدین معنی است که تنها یک بار قادر به استفاده از این گیاه خواهید بود و امکان رویش مجدد آن ها وجود نخواهد داشت.

divider

بیشتر بخوانید:

آموزش کاشت و نگهداری سبزی خوردن در خانه و آپارتمان

روش کشت تره در گلدان و خواص بی نظیر این سبزی

آموزش گام به گام پرورش زعفران در منزل

divider



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (3 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits