دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
تفاوت وکیل پایه 1 و 2 دادگستری چیست و کدامشان محدوده اختیارت بیشتری دارند ؟
6
زمان مطالعه: 5 دقیقه
در واقع تفاوت اصلی وکیل پایه یک و پایه دو دادگستری در محدوده اختیارت آن هاست. بنابراین درصورتی که وکیل انتخابی شما وکیل پایه دو باشد باید حتمابایستی بررسی کنید که وکیل فوق قابلیت و اجازه انجام پرونده حقوقی یا کیفری شما را دارد یا خیر.

تفاوت وکیل پایه یک و دو دادگستری در چیست؟

اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند برای تسریع در روند رسیدگی به پرونده های خود، وکیل اختیار کنند. برخی وکلا دارای پروانه وکالت پایه یک هستند و فرقی دیگر دارای پروانه وکالت پایه دو. اما تفاوت وکیل پایه یک و دو در چیست؟ باید پیش از اقدام به عقد قرارداد و توافق با وکیل، در مورد تفاوت آنها اطلاعات کسب کنیم.

این که کدام یک از وکلا می توانند بهتر به حل پرونده حقوقی رسیدگی کنند و نتیجه بهتری از پرونده بگیرند، برای تمامی افراد مهم است. از این رو درک تفاوت وکیل پایه یک و دو نیز برای ما مهم خواهد بود. اما پیش ان باید با مفهوم پایه وکالت و حوزه اختیارات آنها آشنا شویم.

شرایط اعطا پروانه وکالت به وکلای دادگستری

کارشناسان حقوق برای این که بتوانند پس از آزمون به درجه وکالت، مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه حقوقی برای موکل، تنظیم دادخواست، و کلیه امور حقوقی دست یابند و فعالیت نمایند، باید طبق قانون وکالت مصوب ۱۳۱۵، قانون اخذ پروانه دادگستری ۱۳۷۶ و قانون استقلال کانون وکلا ۱۳۳۳، پروانه وکالت اخذ نمایند.

تفاوت وکیل پایه یک و دو نیز دقیقا در نحوه اخذ پروانه وکالت دادگستری می باشند. این پروانه به دو صورت متفاوت در اختبار متقاضیان قرار می گیرد. هر دوی پروانه های وکالت دادگستری پایه یک و دو، به شخص دارنده پروانه، اختیار قانون می دهد، تا در امور حقوقی فعالیت نماید.

این امور حقوقی می تواند مربوط به تمامی دادگاه ها و دادسرا ها باشد. یعنی شخصی که دارای پرونده وکالت است، می تواند در دادسرا، دادگاه، دادگاه تجدید نظر، مشاوره حقوقی و … فعالیت نماید.

وکیل دادگستری

تفاوت وکیل پایه یک و دو در نحوه رسیدگی به پرونده

تمامی وکلایی که دارای پروانه وکالت پایه یک و پایه دو دادگستری هستند، می توانند به انجام فعالیت هایی در زمینه امور حقوقی بپردازند. اما تفاوت وکلا در برخی موارد محسوس می باشد. این تفاوت ها را می توانیم چنین بیان نماییم.

اولین تفاوت وکیل پایه یک و دو، طبق قانون کانون وکلا، وکیل پایه یک دادگستری اجازه دارد در تمامی محاکم حقوقی و کیفری بدون محدودیت حضور داشته باشد و در سراسر کشور به فعالیت در امور حقوقی بپردازد. اما وکیل پایه دو دادگستری فقط حق شرکت در آن دسته از جرایم کیفری را دارد که به جرایم تعزیری می پردازد.

البته این جرایم تعزیری برای فعالیت وکیل پایه دو دادگستری، تنها جرایمی می باشد که حبس کمتر از ۱۰ سال، جزای نقدی و شلاق داشته باشند. علاوه بر آن در دیگر تفاوت وکیل پایه یک و دو باید بیان نماییم، وکیل پایه دو در محاکم حقوقی که دارای پرونده های مالی کمتر از ۵۰ میلیون تومان می باشند، و خواسته غیر مالی دارند، به جز طلاق، نکاح، نفسی نسب، اثبات نسب و .. حق حضور خواهند داشت.

تمامی وکلایی که از طریق کانون وکلای دادگستری اقدام به اخذ پروانه وکالت می نمایند، بدوا باید به مدت ۲ سال کارآموزی نمایند. علاوه بر آن می توانند زیر نظر وکیل سرپرست خود، در پرونده حقوقی ای اقدام به دفاع از موکل نمایند.

در طی این دوسال کارآموزی باید تایید صلاحیت علمی، و گزینش های مربوطه را در خصوص پروانه وکالت خود کسب نماید، تا موفق به اخذ وکالت پایه یک گردند. این مسئله در تفاوت وکلا هیچ تاثیری ندارد. زیرا این شرط از جمله موارد یکسان در اخذ هر دو پروانه وکالت می باشد.

مراحل کسب پروانه وکالت پایه یک

بهترین اقدام در خصوص کسب پروانه وکالت و مراحل آن، مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری است. می توانید از طریق یک وکیل خوب، شرایط اخذ پروانه وکالت پایه یک و دو اطلاعات کسب نمایید، و برای بدست آوردن آن اقدام کنید.

طبق ماده ۸ لایحه قانون استقلال کانون وکلای دادگستری، برخی اشخاص بدون هیچ آزمونی از طرف کانون وکلا پروانه وکالت دریافت خواهند نمود. این گروه تنها قادر به دریافت پروانه وکالت درجه یک هستند. از این رو تفاوت وکیل پایه یک و دو جهت اخذ پروانه وکالت آنها تاثیر گذار نخواهد بود. این افراد عبارتند از:

وکیل پایه 1 و 2

کسانی که دارای دانشنامه لیسانس حقوق می باشند، و ۵ سال سابقه خدمات قضایی دارند. از طرف دیگر این اشخاص نباید از جانب دادگاه عالی انتظامی، سلب صلاحیت شده باشند. کسانی که بیش از ۱۵ سال متناوب، سابقه خدمات قضایی داشته و حداقل ۵ سال ریاست دادگاه را در اختیار داشته باشند.
این افراد نیز نباید از طرف دادگاه عالی انتظامی سلب صلاحیت شده باشند. افسران باز نشسته نیرو های مسلح، که دارای دانشنامه لیسانس حقوق باشند، از اشتغال به وکالت محروم نشده باشند، و حداقل ۵ سال به صورت متوالی، یا ۸ سال متناوب، در سازمانی خدمت کرده باشند.

افراد غیر مجاز برای دریافت پروانه وکالت

این اشخاص توسط ماده ۱۰ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، عبارتند از:

اتباع خارجی، اشخاصی که به فساد اخلاقی مشهور هستند، و اعمال منافی عفت انجام می دهند، محکومین به انفصال از خدمات دولتی، تمامی قضات و مستخدمین دولتی، محجورین و کسانی که دارای سنی کمتر از ۲۵ سال هستند.

منبع : وکلای دادگستری پاسارگاد



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.3 از 5 (6 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits