دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
صفر تا صد مراحل تعویض موتور خودرو به زبان ساده
2
زمان مطالعه: 6 دقیقه
در حالت کلی برای تغییر ارکان اصلی وسیله نقلیه باید مجوز از اداره راهنمایی و رانندگی دریافت کرده و سپس مراحل قانونی آن را طی نمایید. در غیر این‌صورت مالک خودرو جریمه خواهد شد.

مراحل قانونی تعویض موتور خودرو

افرادی که بنا بر مشکلات ایجاد شده در موتور خودرو خود، قصد تعویض آن را دارند، در ابتدا باید با شرایط و مراحل قانونی تعویض موتور خودرو آشنا باشند.

نیاز به مجوز!

در حالت کلی برای تغییر ارکان اصلی وسیله نقلیه باید مجوز از اداره راهنمایی و رانندگی دریافت کرده و سپس مراحل قانونی آن را طی نمایید.در غیر این‌صورت مالک خودرو جریمه خواهد شد.برای آگاهی کامل درباره مراحل قانونی تعویض قطعات اصلی خودرو مانند: موتور، شاسی و اتاق یا تغییر رنگ خودرو تا انتهای مطلب با دلگرم همراه شوید.

تعویض موتور خودرو شامل چه مراحلی است؟

در صورت بروز حادثه و یا آسیب دیدن قطعات اصلی خودرو مانند موتور آن، مالکان خودرو نباید بدون مجوز نسبت به تعویض قطعات اقدام نمایند.
مطابق با ماده ۳۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال ۸۹، تعویض قطعات اصلی وسایل نقلیه از جمله موتور، اتاق و شاسی و نیز تغییر رنگ، بدون مجوز راهنمایی و رانندگی ممنوع است.
بر این اساس مراحل قانونی تعویض موتور خودرو به شرح زیر می باشد:

 تعویض موتور خودرو

حضور در مراکز تعویض پلاک

در مرحله اول مالک باید با خودرو و مدارک آن به مرکز تعویض پلاک مراجعه کند.
به غیر از مالک خودرو، نماینده قانونی او نیز با داشتن وکالتنامه قانونی و معتبر می‌تواند برای تعویض موتور خودرو یا دیگر قطعات اصلی و یا تغییر رنگ خودرو اقدام نمایند.
همچنین مالک باید مدارک احراز هویت مانند: شناسنامه یا کارت ملی یا گواهینامه یا گذرنامه معتبر به همراه داشته و ارائه کند.

فرم درخواست و ارائه مدارک لازم

در مرحله دوم مالک باید درخواست کتبی خود را برای تعویض موتور خودرو و یا قطعات دیگر و یا تغییر رنگ ارائه کرده و فرم های مربوطه را با ذکر مشخصات مالک و مشخصات خودرو تکمیل نماید.
همچنین مدارک مبنی بر احراز محل سکونت مالک و عدم خلافی خودرو را نیز باید به همراه داشته باشد.

بازدید و بررسی خودرو توسط کارشناس

در مرحله سوم موتور خودرو باید توسط کارشناس بازدید و بررسی شود. همچنین اطلاعات مندرج در فرم درخواست با مشخصات خودرو تطبیق داده خواهد شد.
تمامی اطلاعات در فرم درخواست باید کامل و دقیق باشد. در نهایت پس از صحت اطلاعات و بررسی موتور خودرو، مجوز برای تعویض قطعه صادر می شود.

خرید قطعه مورد نظر

در این مرحله مالک باید با مراجعه به نمایندگی های شرکت های خودروسازی و یا مراکز معتبر، نسبت به خرید قطعه مورد نظر اقدام نماید.
در صورتی که خودرو خط تولید آن متوقف شده یا خارجی باشد، باید موتور دست دوم یا قطعه را از طریق واردکنندگان تهیه نمود.
همچنین در برخی موارد موتور خودرو فاقد شماره هک شده است.
گرچه تهیه موتور از مراکز معتبر خودروسازی دارای شماره هک شده می باشد، اما در مواردی که این شماره روی موتور وجود ندارد، می‌توان برای هک شماره موتور به مراکز مشخص شده مراجعه کرده و در کمتر از نصف روز موتوری با هک جدید داشته باشید.

قوانین تعویض موتور خودرو

بررسی مجدد و ثبت در سیستم

نهایتا پس از خرید قطعه، مالک باید فاکتور معتبر کارخانه یا برگ گمرکی را برای بررسی مجدد به مرکز تعویض پلاک ارائه دهد. سپس با بررسی مدارک و صحت آنها، مراحل تعویض در سیستم شماره گذاری ثبت می گردد.
شاید توجه داشته باشید که قطعات اصلی خودرو، شناسنامه خودرو حساب شده و تعویض و تغییر آنها باید با مجوز قانونی صورت بگیرد تا در سیستم ثبت شود و بدین صورت اصالت خودرو قابل تشخیص باشد.

مدارک لازم برای تعویض موتور خودرو

برای طی کردن مراحل قانونی تعویض موتور خودرو باید مدارک لازم را در اختیار داشته و ارائه دهید که موارد زیر را شامل می شود:

سند خودرو
بیمه نامه شخص ثالث
معاینه فنی دارای اعتبار
کارت وسیله نقلیه
فاکتور معتبر خریداری موتور یا قطعات دیگر از مراکز مجاز
اصل گواهینامه گمرکی برای قطعات خارجی
صورتجلسه اوراق وسیله نقلیه از راهور برای قطعات دست دوم
ارائه گواهی عدم خلافی
ارائه مفاصا حساب عوارض شهرداری
ارائه مفاصا حساب مالیات شغلی

مراحل تعویض موتور خودرو

مجازات تعویض موتور خودرو بدون مجوز

طبق موارد ذکر شده، مراحل قانونی تعویض موتور خودرو با صدور مجوز امکان پذیر بوده و در غیر این صورت و بر اساس ماده 30 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی:
در صورتی که تعویض قطعات اصلی خودرو یا تغییر رنگ، بدون مجوز انجام شود، بنابر تشخیص واحد رسیدگی به اعتراضات مندرج در ماده 5، متخلف ملزم به پرداخت یک چهارم تا یک هشتم قیمت قطعه یا رنگ تغییر یافته خواهد شد.
در صورت عدم کشف فساد در احراز اصالت قطعه تعویض شده و خودرو نسبت به اصلاح سند اقدام لازم به عمل می آید. بنابراین مبلغ جریمه تعویض موتور خودرو، متناسب با قیمت قطعه خریداری شده، یک چهارم تا یک هشتم آن خواهد بود.

جریمه تعویض موتور غیر قانونی

سوالی که در اینجا مطرح می‌شود آن است که اگر قطعه تعویضی یا موتور خودرو غیرقانونی بوده و استانداردهای لازم را نداشته باشد، جریمه آن چه خواهد بود؟

پاسخ به این سوال نیز در ماده ۳۰ که در قبل به آن اشاره کردیم، آورده شده است و به این ترتیب:
چنانچه قطعه تغییر یافته فاقد استانداردهای لازم و مقررات فنی باشد، نسبت به اوراق نمودن خودرو اقدام خواهد شد.
سوال دیگری که شاید برای مالکان خودرو پیش آید، میزان هزینه تعویض موتور خودرو است، که این امر به نوع خودرو بستگی دارد.
تعویض موتور خودرو و خرید موتور جدید به نوع خودرو و ایرانی یا خارجی بودن آن و نیز توقف تولید آن بستگی داشته و برای هر خودرو متفاوت می‌باشد.

به منظور تعویض قطعات اصلی خودرو از جمله: موتور، شاسی، اتاق و یا تغییر رنگ خودرو، اخذ مجوز از راهنمایی و رانندگی الزامی است.
مراحل قانونی تعویض موتور خودرو بدون مجوز ممنوع می باشد. زیرا قطعات اصلی خودرو نشان دهنده اصالت آن هستند و باید تعویض و تغییر هر کدام از آنها در سیستم شماره گذاری ثبت شود.
به همین جهت باید درخواست تعویض قطعه به راهنمایی و رانندگی و در مراکز تعویض پلاک داده شود و پس از تایید کارشناسی و مراحل دیگر مجوز صادر شده و تغییرات انجام شده به عنوان شناسنامه خودرو مجدداً ثبت گردد.


این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits