دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
جامعه شناسی و تاریخچه این رشته در ایران
10
زمان مطالعه: 3 دقیقه
جامعه‌شناسی بخشی از علوم اجتماعی و دانش بررسی جامعه (پدیده اجتماعی) است.

جامعه شناسی چیست ؟

جامعه شناسی در واقع بخشی از دانش های اجتماعی است که وظیفه اش بررسی پدیده های اجتماعی است.

جامعه شناسی با پژوهش درباره رفتارهای جامعه در پی این است که به چرایی رفتارهای اجتماع در برابر کنش های گوناگون که در هر جامعه ای رخ می دهد پاسخ دهد.

از آنجا که بر خلاف جانوران بیشتر رفتارهای انسان بر پایه اراده شکل می گیرد و انسان کمتر به غریزه های خود وابسته است.

جامعه شناسی بررسی می کد تا ببیند نهادها و سازمان های اجتماعی چگونه بر رفتار انسان ها تاثیرگذار هستند،چون سرشت انسان به خودی خود بر پایه اجتماع گرایی شکل گرفته است.

برخی از افراد ابن خلدون را پدر دانش جامعه شناسی می دانند هرچند بسیاری نیز بر این باورند که افراد دیگر همچون امیل دورکیم و مارک وبر این دانش را پی ریزی کرده اند

سده های هجده و نوزده میلادی که دانش جامعه شناسی پا به میدان دانش بشری گذاشت و تاریخچه جامعه شناسی از همین سال ها پی ریزی شد. سال 1837 بود که آگوست کنت واژه سوشیولوژی را به وجود آورد،با این حال او را پدیدآور جامعه شناسی نمی دانند.

کنت برای ساخت جامعه شناسی از دانش فیزیک بهره برد و کوشید قوانینی که همیشه در یک جامعه انسانی کاربرد دارد را به روشی دانش محور تعریف کند و در آغاز نام این دانش را فیزیک اجتماعی نهاد اما پس از چندی آن را جامعه شناسی نامید.

هر چند کسان دیگری همچون کارل مارکس نیز روش های مطالعاتی آماری را در این زمینه تدوین کردند.

جامعه‌شناسی

جامعه شناسی به عنوان رشته ای دانشگاهی

سال 1880 را می توان سرآغازی برای ورود این رشته به دانشگاه ها نامید چون برای نخستین بار در تاریخچه جامعه شناسی،تدریس این رشته به عنوان یکی از درس های دانشگاهی مورد توجه قرار گرفت.

نخستین مکتب در تاریخچه جامعه شناسی به نام مکتب دورکیم شناخته می شود،چون توسط امیل دورکیم جامعه شناس فرانسوی به وجود آمد،مکتبی که تاکید بر واقعیت های موجود در سطح اجتماع داشت.

این مکتب می گوید واقعیت های اجتماعی به صورت مستقل از واقعیت های روانی افراد در جامعه وجود دارند.

هدفی که در فرانسه و کشورهای انگلیسی زبان دنبال می شد این بود که جامعه شناسی بر پایه مدل هایی از ساختارهای اجتماعی باشد که در فیزیک رخ می دهد.

فردیناند تونیس هم به عنوان پیشگام تاریخچه جامعه شناسی در کشور آلمان،مفهوم جامعه را از اجتماع جدا کرد،هر چند نمی توان از کنار نقش مارک وبر به عنوان یک اقتصاددان و مورخ در تثبیت جایگاه جامعه شناسی به عنوان یک رشته دانشگاهی در این کشور گذشت.

جامعه شناسان آلمانی در راستای جامعه شناسان فرانسوی و انگلیسی هستند و به جای این که از مدل های رایج در دانش های فیزیکی بهره ببرند،بیشتر از ارزیابی های تاریخی و دیدگاههای مارکسیستی سود جسته اند.

تاریخچه جامعه شناسی در ایران

سال 1317 بود که غلامحسین صدیقی این رشته را در این پایه گذاری کرد. صدیقی مدرک دکتری خود را در رشته فلسفه و علوم اجتماعی دریافت کرده بود.

صدیقی نخستین بار در دانشسرای عالی دانشگاه تهران تدریس جامعه شناسی را آغاز کرد و تاریخچه جامعه شناسی را در ایران شکل داد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.1 از 5 (10 رای)  

۲ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

مهراوه | ۳ سال پیش
واقعا مقاله‌ی خ بی بود
من تا حالا برای هیچ مقاله‌ای نه رای دادم نه نظر دادم ولی برای این این کار را کردم چون مقاله‌ی مفید و عمومی که میخواستم بودش.
لطفا اسم نویسنده هم بنویسید یعنی چی آخه
0
2
حدیثه | ۳ سال پیش
خیلی خوب بودش
لطفا کتاب و راه های تقویت علم جامعه هم مطلب بزارید
ممنون مطلب واقعا مفیدی بود
0
2

hits