دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
اورست بلندترین کوه روی زمین نیست!
11
شاید تعجب کنید ولی اورست بلندترین کوه روی زمین نیست. تو اقیانوس آرام، ماونا کیا وجود داره که قاعده آن، انتهای اقیانوس قرار داره و ارتفاعش 10211 متر است.

کوه اورست با داشتن ارتفاعی برابر با 8،848 متر بالاتر از سطح دریا، بلندترین کوه جهان است. ارتفاع این کوه آخرین بار در سال 2020 اندازه گیری شد و زمانی کاملا غیرقابل عبور، به نظر می رسید. این منطقه بین نپال و تبت، منطقه خودمختار چین واقع شده است. در قرن نوزدهم، این کوه به افتخار جورج اورست، نقشه بردار سابق هند نامگذاری شد. نام تبتی آن Chomolungma است که به معنای “الهه مادر جهان” است. نام نپالی آن “ساگارماتا” است که معانی مختلفی دارد.

ماونا کیا /اورست

این حقیقت دارد که قله اورست شگفتی طبیعی سیاره زمین است، یک پدیده جغرافیایی شگفت انگیز که در آن کوهها تا لبه اتمسفر بالا می روند. برای شرپاهای محلی، اورست دارای ارزشهای مقدس و معنوی است. مردم محلی کوه را می‌پرستند. کوهنوردان برای صعود به قله می‌میرند. برای کاوشگران و علاقه مندان به ماجراجویی، اورست به سادگی یک مقصد رویایی است. با توجه به همه این دلایل، هر کوهنوردی آرزو دارد که حداقل یکبار در زندگی خود به قله اورست برسد.

ماونا کیا /اورست

ماعو ناکی و به زبان محلی بمعنی کوه سفید، آتشفشانی است خاموش در جزایر هاوایی که ارتفاع آن از سطح دریا ۴۲۰۷ متر و از کف اقیانوس ۱۰۱۰۰ متر است. از آخرین فوران آتشفشانی آن، ۴۶۰۰ سال می‌گذرد و سازمان زمین‌شناسی آمریکا در سال ۲۰۱۲ آن را در درجه «نُرمال» قرار داده است. از نظر شرایط محیط زیست دارای دو گونه آب و هوای کوهستانی در قله و جنگلی در دامنه می‌باشد. مونا کیا یکی از پنج تفتگاه سازنده جزایر هاوایی است و قدمت آن به یک میلیون سال می رسد مرحله سپری را ۲۵۰۰۰۰ سال پیش پشت سر گذاشته و اکنون خاموش است. دهانه مشخصی ندارد و از خاکستر آتشفشانی پر شده‌است. ارتفاع آن ۴۲۰۷ متر و از مونا لوا بزرگتر است و بلندترین نقطه ایالت هاوایی است.

ماونا کیا /اورست

با توجه به شرایط آب و هوایی ثابت و ارتفاع قله، محل مناسبی برای ستاره شناسان و اهل نجوم شناخته شده‌است و از سال ۱۹۶۴ که جاده مناسبی برای قله ساخته شده تلسکوپهای متعددی برای رصد ستارگان احداث شده‌است. رصدخانه مونوکی یکی از مراکز علمی دانشگاه هاوایی است و دارای تلسکوپ‌های قوی برای مطالعات رصدخانه‌ای است.

ماونا کیا /اورست

در اندازه‌گیری ارتفاع کوه‌ها معمولا ارتفاع از سطح دریا را ملاک قرار می‌دهند. اما همیشه هم اینگونه نیست و در بسیاری موارد می‌توان ارتفاع کوه‌ها را نسبت به مرکز زمین سنجید و به نتایج متفاوت و جالبی رسید. در همین راستا در این گزارش به سراغ این موضوع می‌رویم که بلندترین قله‌ی جهان در سنجش ارتفاع از مرکز زمین کدام خواهد بود؟ پاسخ مسلما اورست نیست!از زمانی که سر ادموند هیلاری در سال۱۹۵۳ به اوج این قله رسیده، هزاران نفر از ماجراجوهای سراسر دنیا تصمیم به فتح قله‌ی مرگبار کوه اورست گرفته‌اند. در واقع، بسیاری از مردم هر سال می‌خواهند این چالش را امتحان کنند و همین موضوع رفته رفته، زیبایی هیمالیا را کم‌رنگ‌تر می‌کند. اورست بیشتر شهرت خود را مدیون معروفیت‌اش به عنوان بلندترین کوه جهان است. اما در واقعیت، با توجه به تعریف علمی اینگونه نیست. باید بگوییم که مرتفع‌ترین کوه جهان در واقع چیمبورازو است. این کوه، یک آتشفشان چینه‌ای در کشور اکوادور است که در بخشی از رشته کوه‌های آند واقع شده است. چون قله‌ی این کوه دورترین فاصله از مرکز زمین را دارد، بنابراین بلندترین نقطه‌ی زمین از لحاظ فاصله تا مرکز زمین همین کوه است. با توجه به گزارش الی روزنبرگ در نیویورک تایمز می‌توانیم دریابیم که ارتفاع چیمبورازو تا ۲۰۵۰۰ فوت (۶۲۴۸ متر) بالاتر از سطح دریا می‌رسد که از این حیث کوتاه‌تر از اورست ۸۵۲۹ فوتی (2600 متر) است، اما این اعداد هنگامی که فاصله از مرکز زمین اندازه گیری شود، همگی تغییر می‌کنند.

ماونا کیا /اورست

در واقع، از آنجا که زمین صاف نیست، بنابراین در استوا به سمت بیرون برآمدگی دارد و در نزدیکی قطب‌ها نیز حالت مسطح‌تر پیدا می‌کند. این به آن معنی است که کوه‌هایی که در نزدیکی خط استوا هستند از لحاظ فنی مرتفع‌تر از کوه‌های مناطق دیگر هستند و این اتفاق برای قله‌ی چیمبورازو هم می‌افتد، چرا که این قله تقریبا در خط میانی سیاره‌ی ما واقع شده است. این در حالی است که اورست در موقعیت ۲۸ درجه‌ی شمالی است.

ماونا کیا /اورست

حالا سوال این است که چیمبورازو چقدر مرتفع‌تر از اورست است؟ با توجه به یک گزارش، اورست دارای امتدادی به فاصله ۳۹۶۵ مایل (۶۳۸۲ کیلومتر) از مرکز زمین است. در همین حال، چیمبورازو امتدادی به اندازه‌ی ۳۹۶۷ مایل (۶۳۸۴کیلومتر) دارد. اگر چه این فاصله تنها یک اختلاف ۲ مایلی ( ۳.۲ کیلومتر) است، اما وقتی سخن از ثبت رکوردها و عناوین باشد این مقدار ناچیز هم بسیار پراهمیت خواهد بود. در واقع همین ۲ مایل کافی است تا چیمبورازو در جایگاه یک قله‌های دنیا از نظر ارتفاع قرار گیرد و اورست را حتی از فهرست ۲۰ قله‌ی اول نیز حذف کند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.6 از 5 (11 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits