
با توجه به شرایط خاص اقتصادی ایران در دهههای گذشته و مخصوصا سالهای اخیر، میدانید که بدون سرمایه گذاری و فعالیتهای مالی برنامه ریزی شده، نمیتوان امیدی به آینده داشت. این روزها، انتخاب مسیر درست برای سرمایهگذاری به دغدغهی اصلی جوانان و حتی افراد میانسال تبدیل شده است. ورود به یک بستر مالی، صرفا به علت موفقیت فردی در آن حوزه، انتخاب هوشمندی نیست و در بسیاری از مواقع با شکست مواجه میشود. برای سرمایهگذاری در یک بازار، باید بهخوبی با ذات و ماهیت آن بازار آشنا باشید. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی راههای سرمایهگذاری بپردازیم.
سرمایه گذاری چیست؟
قبل از بررسی انواع روشهای سرمایه گذاری، باید بدانید سرمایهگذاری به چه معناست. در تعریفی کلی باید گفت که، به وارد کردن سرمایه و دارایی نقدی به بازاری، به منظور افزایش سرمایه اولیه را سرمایهگذاری میگوییم. هدف از سرمایهگذاری، کسب سودی بیشتر از سود سپردهگذاری در بانک است. در اقتصاد نیز سرمایهگذاری به اختصاص پول به چیزی که در حال حاضر آن را نیاز ندارید میگویند. بنابراین به طور کلی اختصاص پول به چیزی که انتظار کسب سود از آن را دارید را سرمایهگذاری میگویند. امروزه در ایران انواع سرمایه گذاری در بورس مانند شرکت سبدگردانی و صندوق سرمایه گذاری و سایر انواع سرمایه گذاری در طلا، مسکن و... رایج است.
رابطه تورم با سرمایه گذاری
تورم از ابعاد و جهتهای مختلف در سرمایهگذاری و نتیجه آن تاثیر میگذارد. در ابتدا باید بدانید که در کشوری که تورم بالایی دارد و قیمت اجناس اولیه به صورت ماهانه افزایش میآبد، سرمایهگذاری جزو حیاتیترین اقدامات است و عدم سرمایهگذاری موفقیت آمیز، میتواند آینده را برای شما بسیار سخت کند. از جهتی دیگر وجود تورم قابل توجه، انتخاب بستر مناسب برای سرمایهگذاری و موفقیت در آن را سختتر میکند. برای مثال، فرض کنید در بازاری مشخص، در طی یک سال، ۲۵ درصد سود میکنید اما تورم سالانه ۳۳ درصد است. در این صورت با وجود اینکه سرمایهی شما ۲۵ درصد رشد کرده است اما قدرت خرید شما در واقع ۸ درصد کاهش یافته است و به زبانی ساده، سرمایهگذاری شما موفقیت آمیز نبوده است و این تاثیر تورم بر سرمایهگذاری است.
راههای سرمایه گذاری
حال که با چیستی سرمایهگذاری و تاثیر تورم بر آن آشنا شدید، قصد داریم به راههای سرمایهگذاری بپردازیم. به یاد داشته باشید که هیچ راه درست یا غلطی برای سرمایهگذاری وجود ندارد و باید با توجه به مزیتهای هر بازار مالی، بهترین گزینهی سرمایهگذاری را متناسب با مهارت و میزان داراییتان انتخاب کنید.
سرمایه گذاری در بازار بورس اوراق بهادار
سرمایه گذاری در بازار بورس اوراق بهادار از اصلیترین گزینههای سرمایهگذاری است. اگر بازدهی بازارهای مختلف را در ۱۰ سال اخیر بررسی کنید، متوجه خواهید شد که بازار بورس نسبت به تمامی بازارها بازدهی بیشتری داشته است. برخلاف سرمایهگذاری در بازار مسکن یا طلا که در اقتصاد کل و استغالزایی تاثیری ندارند، سرمایهگذاری در بورس مزایای بسیاری برای اقتصاد کلان و زیرساختهای کشور دارد.
روشهای سرمایه گذاری در بازار بورس
انتخاب یک بازار جذاب برای سرمایهگذاری، برای کسب سود کافی نیست بلکه چگونگی سرمایهگذاری نیز دقیقا به اندازهی انتخاب بازار مالی، مهم است. انتخاب یک بازار مالی معتبر و جذاب مانند بورس تضمینی برای موفقیت شما نیست. در ادامه به انواع مختلف روشهای سرمایهگذاری در بازار بورس میپردازیم تا بتوانید مناسبترین روش سرمایهگذاری را انتخاب کنید.
روش سرمایهگذاری مستقیم در بورس
روش سرمایهگذاری مستقیم در بورس یکی از قدیمیترین و شناخته شدهترین شیوههای فعالیت در بازار سرمایه است. این روش با ثبت نام و دریافت کد بورسی و احراز هویت آغاز میگردد. اهزار هویت و ثبت نام در سامانهی سجام هزینههایی دارد اما اگر از وب سایت رسمی کارگزاری اقتصاد بیدار این مراحل را طی کنید، در این صورت هزینهای پرداخت نمیکنید. در این روش مسئولیت تمامی سودها و ضررها به عهدهی خود شماست. فعالیت به صورت مستقیم در بازار بورس برای افرادی مناسب است که به انواع مختلف تحلیلها مانند تحلیل تکنیکال، بنیادی و تابلوخوانی تسلط دارند. نمیتوان کسب سود در بازار بورس را با شانس و اقبال همراه دانست. بنابراین اگر به خوبی آموزش ندیدهاید، به صورت مستقیم در بازار فعالیت نکنید تا سرمایهی شما در معرض ریسک بالایی نباشد. همچنین شما می توانید از خدمات آموزشی کارگزاری اقتصاد بیدار با بیش از ۱۵ سال سابقه در برگزاری کلاسهای آموزشی، آماده خدمترسانی به شماست تا بهطورکامل نیاز شما را در زمینهی آموزش، برطرف کند.
روش سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس
روش دوم برای فعالیت در بازار بورس، روش غیر مستقیم است. این روش منحصرا برای گروهی از سرمایهداران طراحی شده است که مهارت و زمان لازم برای تحلیل و رصد بازار را ندارند. سازمان بورس اوراق بهادار به شرکتهای معتبر و رسمی همچون کارگزاری اقتصاد بیدار، مجوز فعالیت و خدمترسانی به روش غیر مستقیم را صادر کرده است تا افراد متخصص با اعمال تحلیل و بررسی، ریسک معاملات شما را به کمترین میزان ممکن برسانند و همهی افراد با هر میزان دانش و مهارت، بتوانند از مزیتهای سرمایهگذاری در بورس بهرهمند شوند. سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس به ۲ روش اصلی تقسیم میشود:
سبدگردانی
یکی از خدمات گروه مالی اقتصاد بیدار این است که شما میتوانید، مدیریت سرمایه خود را به تحلیلگران و معامله گران با تجربه شرکت سبدگردان اقتصاد بیدار بسپارید. در این روش سرمایهگذاری غیر مستقیم که سبدگردانی نام دارد، متخصصین اقتصاد بیدار، با توجه به ریسک پذیری و حجم دارایی، به بهترین شکل از سرمایه شما استفاده میکنند تا بیشترین سود ممکن را برای شما محقق کنند. در این روش، دیگر نیاز نیست که وقت با ارزشتان را به رصد بازار اختصاص دهید، چراکه متخصصین باتجربه، با درنظر داشتن همهی جوانب و پس از تجزیه و تحلیل بسیار، برای سبد بورسیتان تصمیم میگیرند.
صندوق های سرمایه گذاری
برای سرمایه گذاری غیر مستقیم روش دیگری نیز وجود دارد. صندوق های سرمایه گذاری، از کم ریسک ترین روشهای فعالیت غیرمستقیم در بازار بورس است. دو صندوق سپر سرمایه بیدار و صندوق ارزش آفرین بیدار بخش بزرگی از سرمایه تجمیع شده را به اوراق درآمد ثابت که اغلب زیرمجموعه بخشهای دولتی هستند، اختصاص میدهند. بنابراین رسیک این صندوقها نزدیک به صفر است و سود بیشتری از سپردهگذاری در بانک را نصیب سرمایهگذاران میکند. سود حاصل از این سرمایهگذاری، در زمان از پیش تعیین شده به سرمایهگذاران پرداخت میشود.
سرمایه گذاری در بازار مسکن و ملک
هرگاه سخن از سرمایهگذاری میشود، سرمایهگذاری در بازار مسکن و ملک، از نخستین راههای سرمایهگذاری است که به ذهن میرسد. سرمایهگذاری در بازار مسکن و ملک در ایران طرفداران بسیاری دارد. روند رو به رشد مسکن در ۴۰ سال اخیر و قطعی بودن سود در بلند مدت از مزیتهای اصلی این بازار به حساب میرود. در مقابل معایبی هم دارد که نمیتوان از آنها چشم پوشی کرد.
معایب بازار مسکن
- به سرمایه بسیار زیاد برای ورود به بازار نیاز دارد
- خواب سرمایه زیاد در پارهای از مواقع و دیر بازده بودن بازار
- نقد شوندگی بسیار پایین بازار، گاها شما نیاز به ماهها زمان برای فروش ملک خود خواهید داشت.
- سازمانی ضعیف برای قیمتگذاری در این بازار
- نیاز به صرف زمان زیاد برای خرید
سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه
رشد قیمتی این فلز ارزشمند، در سالهای اخیر بیشتر از میزان تورم بوده است. از اینرو سرمایهگذاری در بازار سکه و طلا طرفداران خاص خود را دارد. طلا یکی از گزینههای سرمایهگذاری سودده محسوب میشود اما مشکلاتی را هم دارد. برای مثال نگهداری حجم بالایی از طلا، شرایط خاص خود را میطلبد.
جمع بندی
انتخاب بازار مالی مناسب برای جلوگیری از کاهش ارزش دارایی، از حیاتیترین تصمیماتی است که باید گرفت. بازارهایی همچون بازار مسکن، طلا و حتی خودرو وجود دارد. در این بین، فقط بازار بورس است که این امکان را به شما میدهد تا با هرمیزان سرمایه و حتی با هر میزان دانش به کسب سود و فعالیت در آن بپردازید.