دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
سنسور اکسیژن خودرو چیست و چگونه کار می کند؟
0
زمان مطالعه: 5 دقیقه
سنسور اکسیژن وسیله ای مهم در سیستم اگزوز خودرو است که به ترکیب بهتر سوخت و هوا کمک می کند. در این مقاله به طرز کار و نشانه‌ های خرابی سنسور اکسیژن خودرو می پردازیم با ما همراه باشید.

سنسور اکسیژن چیست و چگونه کار می کند؟

عملکرد موتور خودرو و احتراق آن به موارد زیادی بستگی دارد و هر بخش به طور مستقل باید وظیفه خود را به بهترین شکل انجام دهد تا عملکرد موتور در بهترین حالت قرار بگیرد.

یکی از این قطعات سنسور اکسیژن است که وظیفه بسیار مهمی را بر عهده دارد آن هم پایش وضعیت دودهای خروجی و ارائه اطلاعات به کامپیوتر خودرو است تا ترکیب درست سوخت و هوا توسط آن صورت بگیرد.

سنسور اکسیژن نخستین بار در دهه 60 میلادی توسط آقای رابرت بوش توسعه داده شد اما نخستین حضور آن در صنعت خودروسازی در سال 1976 و خودرو ولوو 240 صورت گرفت.

علت آن بارش باران‌های اسیدی در کالیفرنیا بود که صنعت خودرو را بر آن داشت تا فکری به حال این وضعیت کرده و میزان آلایندگی خودروها را کاهش دهند.

سنسور اکسیژن چیست و چگونه کار می کند؟

سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن با نام سنسور لامبدا هم شناخته می‌شود و در بازار به نام سیم اکسیژن هم شناخته می­شود.

سنسور اکسیژن معمولا در منیفولد دود نصب می‌شود و میزان اکسیژن گازهای خروجی از اگزوز را اندازه گیری می‌کند. اندازه گیری این مقدار به کامپیوتر خودرو اجازه می‌دهد تا بهترین نسبت ترکیب سوخت و هوا اعمال کند.

استفاده از سنسور اکسیژن در سال 1996 در جهان، سراسری شد و تمامی خودروهای مدرن به این سنسور مجهز هستند.

بد نیست بدانید بسیاری از خودروها یک یا دو سنسور اکسیژن دارند اما برخی از آنها حتی تا 4 سنسور اکسیژن هم در خود گنجانده‌اند اما تنها یکی از آنها وظیفه اصلی را بر عهده دارد.

وظیفه سنسور اکسیژن خودرو

سنسور اکسیژن به کامپیوتر خودرو وضعیت نسبت ترکیب سوخت را اطلاع می‌دهد. اگر نسبت اکسیژن به کل ترکیب و یا حجم آن کم باشد اصطلاحا ترکیب در حالت غلیظ و اگر این نسبت بالا و یا حجم اکسیژن زیاد باشد، اصطلاحا ترکیب در حالت رقیق قرار دارد.

جنس سنسور اکسیژن خودرو

جنس سنسور اکسیژن خودرو

سنسور اکسیژن از جنس اکسید زیرکونیم در اثر برخورد مولکولهای اکسیژن ولتاژ را تولید می‌کند.

این ولتاژ جایی بین 0.1 تا 0.9 ولت است. اگر ولتاژ بین 0.1 تا 0.45 باشد، ترکیب در حالت رقیق و اگر بین 0.45 تا 0.9 باشد ترکیب در حالت غلیظ (غنی) است.

سنسور اکسیژن چیست و چگونه کار می کند؟

علت‌های خرابی سنسور اکسیژن

خرابی سنسور اکسیژن دلایل مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

علائم خرابی سنسور اکسیژن به شرح زیر می باشد:

1. نسبت نامناسب اختلاط سوخت و هوا

اگر ترکیب سوخت و هوا در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشد، سنسور اکسیژن آسیب می‌بیند. ترکیب نشدن درست سوخت و هوا به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد از جمله خرابی سوزن انژکتور (پودر نکردن سوخت)، خرابی سنسور map و عملکرد بد کویل.

2. وجود رسوب ضدیخ در اگزوز

این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که واشر سرسیلندر موتور خراب شده و نیاز به تعمیر و تعویض داشته باشد. در این صورت محلول موجود در سیستم خنک کننده وارد اتاق احتراق و از آنجا وارد اگزوز شده و موجب خرابی سنسور اکسیژن می‌شود.

3. وجود سرب و یا سیلیس در داخل بنزین

استفاده از سرب در بسیاری از کشورها ممنوع است اما همچنان در برخی مناطق جهان شاهد استفاده از سرب در بنزین هستیم. سرب علاوه بر مشکلات و بیماری‌هایی که برای انسان ایجاد می‌کند، می‌تواند در خرابی سنسور اکسیژن هم نقش داشته باشد.

4. استفاده از افزودنی‌های تقلبی

استفاده از هرگونه افزودنی تقلبی می‌تواند آسیب‌های جدی به موتور وارد کند و در این بین، سنسور اکسیژن هم به دلیل حساسیت بالا در اثر وجود مواد تقلبی آسیب می‌بیند. بهتر است به هنگام خرید هرگونه افزودنی یا مکمل دقت زیادی داشته باشید و به هیچ وجه از افزودنی‌های تقلبی استفاده نکنید.

علائم خرابی سنسور اکسیژن

نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن

1. روشن شدن چراغ چک

این اتفاق ممکن است در صورت وجود خطای سنسور اکسیژن در حافظه ایسیو (ECU) رخ دهد.

2. بالا رفتن مصرف سوخت

اگر بیش از سایر مواقع به پمپ بنزین مراجعه می‌کنید، ممکن است سنسور اکسیژن عملکرد مناسب خود را از دست داده باشد. در صورتی که نسبت سوخت و هوا مناسب نباشد، مصرف سوخت خودرو شما افزایش می‌یابد.

3. مکث خودرو هنگام شروع حرکت یا گاز دادن

به هم خوردن نظم عملکرد خودرو توسط مالک آن قابل تشخیص است چراکه با عملکرد عادی خودرو آشناست.

4. به هم خوردن ریتم کارکرد موتور در هنگام کار کردن درجا

در صورت مشاهده هر یک از موارد ذکر شده خودرو خود را به تعمیرگاه برده و از وضعیت و عملکرد صحیح سنسور اکسیژن اطمینان پیدا کنید.

سنسور اکسیژن چیست و چگونه کار می کند؟

نکته مهم:

با توجه به کیفیت نه چندان بالای بنزین، برخی از خودروها دچار مشکل و ارور در سنسور اکسیژن شده‌اند. برای جلوگیری و برطرف کردن این ایراد، می‌توانید از مکمل‌های تخصصی استفاده کنید. البته بهتر است برای استفاده از این مکمل‌های تخصصی، از مکانیک ماهر مشاوره بگیرید.

مطالب پیشنهادی :

همه چیز درباره شمع خودرو و علائم خرابی و نحوه سرویس

سیستم استارت و برق خودرو چگونه است؟

آموزش تیونینگ و افزایش شتاب و تقویت موتور خودرو ها



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

    دیدگاه ها

    اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

    
    hits