دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۶ مهر ۱۴۰۲ برابر با ۱۲ ربيع الأول ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی
همه چیز درباره خودروهای هیبریدی و اجزاء آن
1
زمان مطالعه: 6 دقیقه
خودروهای هیبریدی که از آن ها به عنوان دوستدار طبیعت یاد می شود، هنوز در بین همه ی مردم جا نیفتاده است و بسیار از افراد با این خودروها آشنایی ندارند. در این مطلب قصد داریم شما را با این نوع از خودرو آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

خودرو هیبریدی چیست ؟

خودروی هیبریدی (Hybrid cars) نسلی از خودروهای دوستدار طبیعت است. اکثر مردم آشنایی کاملی با خودروهای معمولی دارند حتی برخی متخصص آن هستند. شروع کار معمولا این‌گونه است؛ مخزن را پر از بنزین کنید، سویچ را بچرخانید، روی پدال گاز فشار بدهید و حرکت ! پمپ‌ بنزین‌‌ های زیادی، هم در سطح شهر و هم در جاده‌ های کشور وجود دارند.

هنگامی‌ که مخزن بنزین شما خالی می‌ شود تقریبا پیدا کردن یک پمپ‌ بنزین و ادامه مسیر، کار راحتی خواهد بود. اما روند کار خودروهای هیبریدی چگونه است ؟ با‌ وجود تنوع زیاد خودروهای معمولی، چه دلیلی باعث می‌ شود تا فردی تصمیم بگیرد یکی از آن ها را داشته باشد ؟

خودروی هیبریدی سیستمی است که یک موتور بنزینی معمولی، یک موتور الکتریکی و یک باتری را به‌طور همزمان در خود جای‌ داده است. گاهی به آن خودروی برقی دوگانه (Hybrid electric vehicle, HEV) یا خودروی سبز هم گفته می‌ شود.

موتور الکتریکی هنگامی‌ که به‌ آرامی در حال چرخش است، قدرت زیادی را تولید می‌ کند. یک موتور بنزینی بیشترین قدرت خود را هنگام آغاز چرخش سریعش به‌دست می‌ آورد.

خودروی هیبریدی به دلیل بهره‌ وری بیشتری که نسبت به خودروی معمولی دارد، بنزین کمتری مصرف می‌ کند و به محیط‌ زیست لطمه کمتری وارد می‌ کند. در‌ واقع، یک معامله برد _ برد است. یک خودروی کاملا الکتریکی از خودروی هیبریدی هم کارآمدتر است. چون کارایی موتورهای الکتریکی 3-4 برابر بیشتر از موتورهای بنزینی است.

انواع خودروهای هیبریدی

سه نوع خودروی هیبریدی وجود دارد: موازی، سری و سری موازی.

1. هیبرید موازی

در یک هیبرید موازی (Parallel hybrid)، دو موتور بنزینی و الکتریکی با‌ هم کار می‌ کنند و باعث حرکت خودرو می‌ شوند. در این سیستم، هر دو موتور تقریبا همیشه روشن هستند. اما زمانی که خودرو نیازی به موتور الکتریکی ندارد مثلا در یک سراشیبی در حال حرکت است، موتور الکتریکی به یک ژنراتور (Generator) یا مولد برق، تبدیل می‌شود و نیرو را به باتری‌ ها برمی‌ گرداند.

2. هیبرید سری

در یک هیبرید سری (Series hybrid)، موتور الکتریکی تمام‌ کارها را انجام می‌ دهد. حضور موتور بنزینی در این سیستم، فقط برای شارژ کردن باتری است و معمولا به‌ طور مستقیم، به سیستم انتقال قدرت متصل نمی‌ شود.

3. هیبرید سری موازی

رایانه خودرو در سری موازی (Series-Parallel hybrid) دستورهای هماهنگی بین دو موتور الکتریکی و بنزینی را صادر می‌ کند. به‌ این‌ ترتیب که دستور استفاده انحصاری از موتور الکتریکی یا موتور بنزینی را می‌ دهد یا از آن ها می‌ خواهد همزمان با هم کار کنند تا نیازهای راننده را برطرف سازند.

طرز کار خودرو برقی

ترمز احیا‌ کننده در خودروهای هیبریدی

تمامی خودروهای هیبریدی از ترمزهای احیا‌ کننده (Regenerative Braking) استفاده می‌ کنند. ترمز احیا‌ کننده یک راه برای بازگرداندن میزانی از انرژی جنبشی است که ماشین در هنگام حرکت از‌ دست‌ داده است.

ترمزهای یک ماشین معمولی این انرژی جنبشی را به گرما تبدیل می‌ کنند و این گرما به‌طور مستقیم وارد اتمسفر می‌ شود. ترمز احیا‌ کننده بعضی از آن انرژی را بازیابی و در باتری خودرو ذخیره می‌ کند. این سیستم مثل گرفتن سوخت به‌ صورت رایگان است. بسیاری از خودروهای هیبریدی امکان تنظیم کارایی ترمز احیا کننده را برای راحتی راننده در اختیار او قرار می‌ دهند.

رانندگی با یک پدال در خودروهای هیبریدی

برخی از رانندگان خودروهای هیبریدی یاد گرفتند که چگونه با یک پدال رانندگی کنند. در این روش، هنگامی‌ که تصمیم به توقف می‌ گیرند، به‌ جای فشار روی پدال ترمز، پای خود را از روی پدال گاز برمی‌ دارند. در این حالت ترمز احیا‌ کننده به حداکثر توان خود می‌ رسد و خودرو متوقف می‌ شود.

با‌ کمی تمرین، دیگر کار با ترمز خودروهای معمولی برای این رانندگان سخت می‌ شود. افزون بر این، با انرژی الکتریکی تولید‌ شده توسط این ترمزها، می‌ توان تا 186 کیلومتر بیشتر با موتور الکتریکی رانندگی کرد.

باتری‌ های هیبریدی

خودروهای هیبریدی، دیگر مورد جدیدی در بازار خودروها به شمار نمی‌ روند. تویوتا چندین میلیون از آن‌ ها را در سراسر جهان از مدل‌ های ابتدایی مانند تویوتا پریوس (PRIUS C) تا مدل‌ های لوکس مانند لکسوس RX 450H فروخته است.

یک دهه پیش، مردم نگران هزینه‌ بالای جایگزینی باتری در یک خودروی هیبریدی بودند اما تجربه‌ های واقعی نشان داده‌ اند که این باتری‌ ها با‌ وجود احتراق داخلی، عمر طولانی دارند.

بر اساس گزارش‌ هایی از Toyota prius sedans خودروهای هیبریدی با کیلومتر شمار بیش از 300،000 مایل (482000کیلومتر) وجود دارند. تعدادی از شرکت‌ های تاکسی از خودروهای هیبریدی استفاده می‌ کنند و تاکنون هیچ مشکلی را تا 200،000 مایل (322000 کیلومتر) گزارش ندادند.

البته ارائه این اعداد و ارقام به این معنی نیست که این موتورها کاملا عالی هستند و هیچ عیب و نقصی ندارند. بهترین کار برای تجربه یک خرید عالی، مطالعه و گرفتن مشاوره است.

بیشتر بخوانید:

همه چیز درباره فیلتر بنزین و تعویض آن

راهکارهای طلایی تعویض لاستیک و پنچرگیری

تفاوت خودروی هیبریدی و برقی

خودروی تمام برقی، همانطور که از نامش پیداست برای حرکت تنها از نیروی یک موتور الکتریکی کمک می گیرد. این نوع خودرو به یک موتور الکتریکی و باتری مجهز است که قابلیت شارژ شدن در ایستگاه های مخصوص را دارد و بدون آلودگی و انتشار گاز های گلخانه ای، بسته به توان باتری مسافتی 100 تا 400 کیلومتر می پیماید.

اما خودروهای هیبرید، خودروهایی هستند که برای حرکت از ترکیب دو یا چند منبع متفاوت قدرتی استفاده می‌ کنند. فن آوری به کار رفته در این نوع خودروها بسته به شرکت تولید کننده متفاوت است.

اما به طور کلی خودروی هیبرید، خودرویی دو گانه با قدرت ترکیبی یک موتور درون سوز و یک موتور الکتریکی است که با سوخت گیری موتور درون سوز (بنزین، گاز پروپان، هیدروژن، سی ان جی یا انرژی خورشیدی)، موتور الکتریکی هم توسط انرژیِ حرکتی موتور شارژ می شود و خودرو با کمک هر دو موتور یا فقط موتور الکتریکی به حرکت در می آید.

این تکنولوژی باعث صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش آلودگی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای می شود.

برای مقایسه، چون در خودروهای برقی، موتور الکتریکی تنها منبع تولید نیرو جهت به حرکت درآوردن خودرو است، قدرت خودرو به توان باتری وابسته است. اما در خودروهای هیبرید با هماهنگی دو موتور بنزینی و الکتریکی، توان خروجی و گشتاور خودرو بیشتر از خودروهای برقی است.

بیشتر بخوانید:

معرفی ضربه گیر کمک فنر و تأثیرات فوق العاده آن

لیست قیمت انواع برقی خودرو در بازار

جزئیاتی از خودروی برقی ایرانی - اعضای شورای شهر، سوار بر خودرو ...



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

hits