دلگرم
امروز: دوشنبه, ۱۹ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۶ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۹ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
مناطق دیدنی و تفریحی آذربایجان غربی
1
زمان مطالعه: 12 دقیقه
آذربایجان غربی را معمولا با دریاچه زیبای ارومیه می شناسند ولی این استان پر از جاذبه های تاریخی و گردشگری برای یک مسافرت دلچسب است


جاذبه های گردشگری آذربایجان غربی


آذربایجان غربی از آن دست استان‌های میراث داری است که تمدنی ۸ هزار ساله‌ و پر رمز و رازی را در دل خود جای داده است.مرکز استان آذربایجان غربی شهر ارومیه (به معنی شهر آب‌) می‌باشد و این شهر با بیش از ۳ هزار سال قدمت، قدیمی‌ترین شهر پابرجا در منطقه شمال‌ غرب ایران است.

در کل این استان به ۱۷ شهرستان تقسیم می‌شود که از میان آنها می‌توان به ماکو، مهاباد، تکاب، چالدران، سردشت و … اشاره نمود. برخی جاذبه‌های تاریخی و گردشگری آذربایجان غربی همچون قره کلیسا، کلیسای زور زور و مجموعه تخت سلیمان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند و هر یک شاهکاری از قلب تاریخ به شمار می‌روند.

دریاچه‌ی ارومیه در آذربایجان غربی


دریاچه‌ی ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه‌ی داخلی ایران و دومین دریاچه‌ی آب شور جهان شناخته می‌شود. بسیاری از شما تصاویری را از دریاچه‌ی ارومیه دیده اید که به رنگ سرخ و نارنجی است و خبری از آب نیلگون در آن دیده نمی‌شود. این تغییر رنگ در اثر فعالیت موجودات میکروسکوپی در داخل دریاچه‌ی ارومیه رخ می‌دهد. این موجودات با آغاز کم شدن آب دریاچه و افزایش غلظت نمک، حضور پر رنگ‌تری از خود نشان می‌دهند تا جایی که تاثیر چشمگیری بر روی رنگ آب می‌گذارند.

دریاچه

تخت سلیمان آذربایجان غربی

تخت سلیمان» نام مکانی است که رازها و افسانه‌های زیادی را در دل خود جای داده که نه می‌توان رای به دروغی بودن آنها داد و نه می‌توان درست بودن آنها را اثبات کرد.

یکی از پر رنگ‌ترین افسانه‌هایی که در ارتباط با این بنا وجود دارد، «انگشتر حضرت سلیمان» است. افسانه‌هایی وجود دارد که حاکی بر آن است که شیطان در روزگاران کهن توانسته به انگشتر سلیمان نبی دست پیدا کند و و آن را به درون دریاچه بیاندازد تا بتواند بر تخت سلیمان تکیه زند و …، این انگشتر تا به امروز در این دریاچه مدفون است و کسی نتوانسته به آن دست پیدا کند.

قره کلیسا در آذربایجان غربی

از فاصله‌ای بسیار دور سنگ‌های سفید و سیاه در دل کوه چشمان شما را اسیر خود می‌کند و نویدی از مکانی خارق العاده به شما می‌دهد. نام این مکان خارق العاده «قره کلیسا»یا کلیسای تادئوس مقدس و یا کلیسای طاطائوس می‌باشد.

بنا بر اسناد تاریخی این کلیسا به عنوان نخستین کلیسای جامع جهان مسیحیت شناخته می‌شود و یکی از ارزشمندترین بناهای مذهبی نیز به شمار می‌آید. این مکان پستی و بلندی‌های زیادی را به خود دیده است از قتل عام پادشاه سانتروک که منجر به قتل دختر وی شد تا مرگ تاتائوس (طاطائوس).

زندان سلیمان (کوه زندان دیو) آذربایجان غربی

یکی از عجایبی که در این استان اسرار آمیز وجود دارد، «زندان سلیمان» یا کوه زندان دیو است. ویژگی متمایز این کوه از دیگر همتایان خود تهی بودن آن است. این کوه مخطروطی، هزاران سال قبل بر اثر فوران یک آتشفشان پدید آمده؛ همچنین داستان‌های مختلفی درباره‌ی این کوه وجود دارد و حاکی از آن است حضرت سلیمان، دیوهایی را که از فرمانش سرپیچی می‌کردند را در این کوه زندانی می‌کرده و به همین خاطر، این کوه را زندان دیو یا سلیمانمی‌نامند.

آبشار


چَملی گول آذربایجان غربی

چَملی گول نام جزیره‌ی شناوری‌ست که در ۱۵ کیلومتری شهر تکاب آذربایجان واقع شده است. چملی‌گول در واقع برکه‌ای یا دریاچه‌ای کوچک است که وسط آن جزیره‌ای از چمن قرار دارد و اطراف آن چمنزارها و نیزارهای بلندی روییده که ارتفاع تقریبی برخی از آن‌ها به ۲ متر می‌رسد.


آبشار شلماش آذربایجان غربی

به جرات می‌توان گفت «آبشار شلماش»، یکی از پرخروش‌ترین آبشارهای ایران زمین است. این آبشار که در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان سردشت آذربایجان غربی قرار گرفته است، مهم‌ترین آبشار این استان محسوب می‌شود. این آبشار فقط یک آبشار معمولی نیست بلکه آبشاری‌ست متشکل است از سه طبقه که طبقات آن به موازات یکدیگر و پشت سرهم قرار دارند.


چشمه کانی گراوان آذربایجان غربی

چشمه آب معدنی گراوان در کنار روستایی به نام کانی گویز در نزدیکی شهرستان ربط و در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهرستان سردشت قرار دارد. این چشمه تنها منبع آب نیست، بلکه خالق اثری هنری در دل طبیعت است. فقط کافیست اندکی تامل کنید و به رنگ بندی‌های بسیار زیبا و خارق العاده‌ی این چشمه بنگرید، خواهید دید رنگ بندی‌های این چشمه روح شما را جلا خواهد داد.

باغ

سَهولان آذربایجان غربی

سَهولان نام دومین غار آبی بزرگ ایران‌ست که در ۲۵ کیلومتری شهر بوکان در استان آذربایجان غربی واقع شده‌. می‌گویند غار سهولان بسیار شبیه غار علیصدر است و طبیعت آن شما را با خود دیدن غار علیصدر می‌برد.

بیشترین عمق غار ۵۲ متر و میانگین عمق آن ۲۰ متر است همچنین درجایی که قسمت آبی و خشکی بهم می‌رسند، در عمق غار شیب تندی وجود دارد و در انتهای آن تونلی است که کارشناسان معتقدند این تونل راهی مخفی بوده برای رسیدن به قلعه‌ی بالای کوه که امروز تنها دیواره سنگی آن موجود است و به مرور زمان بسته شده.

دریاچه‌ی مارمیشو آذربایجان غربی

مارمیشو نام دریاچه‌ای‌ست که در ۴۵ کیلومتری غرب ارومیه واقع شده. این دریاچه نیلگون از چشمه‌های طبیعی و نزولات جوی خود را سیراب می‌کند اما جدایی از این جاذبه‌های بصری این دریاچه، گونه‌های فراوان جانوری چون ماهی قزل‌آلا، ماهی سفید، خرس، روباه، گرگ، خرگوش را در خود جای داده است.

زور زور ماکو در آذربایجان غربی

کلیسایی به نام «زور زور ماکو» درست در مقابل رودخانه‌ای زیبا به نام زنگی مار قرار دارد که بر خلاف ظاهر ساده‌اش، بسیار پر ارزش است؛ به همین دلیل نامش در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و به دلیل ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو، توجه جهانیان را نیز به خود جلب کرده است.

ماکو

باغچه جوق آذربایجان غربی

در فاصله 6 کیلومتری شهر ماکو و حدود 2 کیلومتری از سمت غرب جاده اصلی ماکو-بازرگان، روستایی به نام باغچه جوق واقع شده که غرب و جنوب آن به دامنه کوه با صفای "چرکین" و چشمه ای به نام "کلیسه" منتهی می شود. در بخش جنوب شرقی آبادی مذکور، ساختمان مجلل و تاریخی قصر باغچه جوق دیده می شود که مربوط به اواخر دوره قاجاریه و بانی آن تیمور تیموری معروف به اقبال السلطنه ماکوئی یکی از حکام مقتدر وقت و از سرداران مظفر الدین شاه بوده است.

ساختمان 2500 متری کاخ باغچه جوق در میان باغی به مساحت 11 هکتار احداث شده و از شاهکارهای به جای مانده از اواخر دوران قاجار است. به دلیل ویژگیهای ممتاز هنری و معماری، در سال۱۳۵۳، این اثر توسط دولت از وراث سردار خریداری و بعد از انجام تعمیرات ضروری از سال ۱۳۶۴ برای بازدید عمومی آماده شد.

تالاب کانی برازان آذربایجان غربی

در حوزه استحفاظی شهرستان مهاباد و در سواحل جنوبی پارک ملی دریاچه ارومیه، تالابهای زیبایی همچون تالاب قوپی باباعلی، کانی برازان، گروس، داشخانه، قره قشلاق، تالاب حسنخان، چنگیز گل، و دریاچه مخزنی سد مهاباد واقع گردیده است که مامن و ماوای هزاران پرنده مهاجر آبزی و کنارآبزی و بومی منطقه می‌باشد. از بین این تالاب‌ها تالاب قوپی باباعلی در کنوانسیون بین‌المللی تالاب‌ها به عنوان تالاب بین‌المللی ثبت گردیده است. تالاب کانی برازان به دلیل موقعیت خاص و وجود گونه‌های در حال انقراض همچون اردک سرسفید و گونه‌های حمایت شده اردک مرمری، پلیکان سفید و ... جهت ارتقای سطح حفاظتی معرفی و پیشنهاد گردیده تا به عنوان یکی از مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست، تحت مدیریت قرار گیرد. این تالاب در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان مهاباد و ما بین روستاهای بفروان، قره داغ و خورخوره واقع گردیده است. مساحت کل آن حدود ۹۰۰ هکتار و عمق متوسط آب در آن ۶۰ سانتی‌متر و حداکثر عمق آن ۱۲۰ سانتی‌متر می‌باشد.

کلیسای حضرت مریم (ننه مریم) آذربایجان غربی

این کلیسا از قدیمی ترین و مهم ترین کلیساهای ارومیه می باشد. نام این کلیسا حضرت مریم است ولی به ننه مریم مشهور است. در مرکز شهر ارومیه و در خیابان خیام قرار دارد. بنای اولیه آن، مربوط به قرن اول میلادی است. کتیبه ای که در این کلیسا وجود دارد، تاریخ بنای آن به سال ۱۸۷۹ میلادی نسبت می دهد. کلیسا دارای صحن نسبتا بزرگی است و حیاط کلیسا بوسیله دو ورودی به خیابان راه می یابد. از نظر معماری بارها مرمت و بازسازی شده است.

غار


پارک ملی دریاچه ارومیه آذربایجان غربی

این پارک بین استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار دارد و جمعا دارای ۱۰۲ جزیره بزرگ و کوچک می باشد. پوشش گیاهی این پارک ملی عبارتند از: سرو کوهی، پسته وحشی، داغداغان، زالزالک، بادام کوهی، شیر خشت، آلبالو، آویشن، علف شور، کاکوتی، زنبق و شقایق است.

پستاندارانی چون قوچ و میش ارمنی و گوزن زرد ایرانی در آن زندگی می کنند. پرندگانی شامل فلامینگو، پلیکان و کاکایی دارد. در کل این پارک جنگلی مهم ترین منطقه توریستی ارومیه بوده و دارای آب و هوایی بس دلپذیر می باشد.

جاذبه بنای سه گنبد آذربایجان غربی

سه گنبد نام برجی در جنوب شرقی ارومیه،در سال ۵۸۰ ه.ق ساخته شده است.در داخل بنا سه کتیبه به خط کوفی وجود دارد که آن را از سنگ تراشیده اند. طبق نوشته این کتیبه، این بنا به دستور یکی از امرای سلجوقی به نام شیث قاطه المظفری ساخته شده و مربوط به قرن ششم ه.ق می باشد. سه گنبد شامل سکوی بلندی به شکل استوانه و مدور است.

ساختمان آن دو طبقه و در چهار سمت آن، دریچه هایی وجود دارد. طبقه اول به نام سردابه خوانده می شود که دارای پوشش قوس دار است و از طبقه دوم جدا می شود. تزئینات سردر ورودی، به صورت قطعات سنگ و گچ با نقوش هندسی به رنگ خاکستری و لاجوردی است.


آبشار سلوک ارومیه آذربایجان غربی

انشعاب آبشار سلوک از ارتفاعات کوههای سلوک از رشته کوههای زاگرس از ذوب برفها و چشمه سارها تأمین و جاری است. ارتفاع آبشار حدود ۷۶ متر بوده و در دره¬ای پرشیب ازلای صخره¬های مشرف به روستا عبور و در مسیر بصورت پله¬های طبیعی بوده که بر زیبائی آن افزوده است. این محل بصورت مکان تفرجی گسترده در بین اهالی مردم ارومیه شناخته شده و روزهای تعطیل هزاران نفر در دامن طبیعت زیبای این تفرجگاه به تفریح می پردازند. راه دسترسی به این آبشار از طریق جاده انهر به جاده منتهی به محور سرو ـ راژان می¬باشد که در غرب جاده مذکور اولین روستا بنام سلوک در آن قرار دارد.

امارت

پیست اسکی خوشاکو آذربایجان غربی

پیست اسکی خوشاکو یکی از مناطق خوش آب و هوای کشور میباشد که بسیار مستعد و کم‌نظیر است و در فصل زمستان به دلیل موقعیت طبیعی و آب و هوایی همچنین بارش مناسب برف، شرایط مناسبی برای پیست اسکی در این منطقه به وجود آمده است. و سالانه گردشگران و ورزشکاران زیادی را از سراسر کشور به خود جذب می‌نماید .

پیست اسکی خوشاکو در 30کیلومتری غرب ارومیه در منطقه راژان واقع شده است. جایی در کوه‌های پرشیب ارومیه که همراه با تجهیزات ویژه اسکی و پوشش گیاهی مناسب می‌تواند به عنوان پیست اسکی روی برف و روی چمن در فصل‌های مختلف سال مورد استفاده قرار گیرد.

کوه سیر آذربایجان غربی


اینجاکوه سیر است. تپه ماهوری مرتفع ایستاده بر منتهی الیه جنوب غرب شهر سبز اورمیه.با سینه ای مالامال از رازهای سربه مهر مردم و تاریخ پرفراز و نشیبش و با دره ها و تپه های سبز و دلربایش. سیر، سنگ صبور اورمیه ای هاست. از این رو مردم آن را " سرداغی " ( کوه راز) می نامند. با ما به دامنه های مخملین سیر بیایید و همراه شوید با دیدن این تصاویر در جشن عروسی بهاری نماد سرسختی و مقاومت اورمیه ای ها.

دره شهداء آذربایجان غربی

دره شهدا یا به کردی قاسملو به ترکی خان دره سی درمحور جاده ارومیه-اشنویه در استان آذربایجان غربی ایران قرار دارد. نامگذاری این دره به قاسملو توسط حزب دموکرات کردستان صورت گرفته است، که نام رهبر سابق این حزب می باشد. سپس با اتمام جنگ و درگیری ها، جمهوری اسلامی ایران نام این مکان را به دره شهدا تغییر نام داد، که عده ای زیادی در این منطقه کشته شدند.

وجود رودخانه های باراندوز و شهدا (قاسملو) و جویبارها و انهار مختلف و چشمه های متعدد بزرگ و کوچک و همچنین پوشش جنگلی و گیاهی دره شهیدان را علاوه از زیستگاه وحوش به یک منطقه تفریحی و گردشگری مبدل ساخته است.
منطقه شکار ممنوع دره قاسملو (دره شهدا) به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی زیبا، یکی از تفرجگاهای ارومیه نیز می باشد. به منظور احیای قوچ ومیش ارمنی که نسل آن در منطقه به علل مختلف منقرض شده بود، 1376 حدود 200 راس از جزیره قویون داغی (کبودان) به این منطقه منتقل شد.

تفرجگاه بند آذربایجان غربی

روستای گردشگاهی بند , از توابع بخش مرکزی شهرستان ارومیه، در ۳ کیلومتری جنوب غربی ارومیه واقع شده است. ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۴۰۰ متر می‌باشد. این روستا از شمال به روستای میرآباد، از غرب به روستاهای اوعلی، نوشان علیا و سفلی، از طرف شرق به کلیسای سیرجانوسلو و بزوه و از جنوب به روستای شملکان محدود شده است. آب و هوای این روستا در فصول بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است.

separator line

بیشتر بخوانید:

معرفی مناطق دیدنی شهرستان طارم

مناطق دیدنی و تاریخی قوچان

جاذبه های گردشگری و مناطق دیدنی بومهن

گردآوری توسط بخش گردشگری

مجله دلگرم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits