جاذبه های گردشگری جنوب ایران
جنوب ایران شکل گرفته از فرهنگهای مختلف اقوام عرب، فارس، بندر و بلوچ هستند که پدیدآورنده آثار تاریخی فراوانی شدهاند. جاذبه های گردشگری جنوب ایران بسیار متنوع و غنی هستند. در جنوب ایران در کنار شهرهای ساحلی، جزایر فراوان با فرهنگها و جاذبه های تاریخی و طبیعی جذابیت بازدید از این منطقه را چندین برابر کردهاند. از شرق تا غرب سواحل جنوبی ایران مردم با فرهنگها و رسوم مختلف در کنار همدیگر زندگی میکنند. بهترین زمان بازدید مناطق جنوبی کشور اوایل بهار و پاییز و زمستان میباشد. در فصل تابستان گاهی اوقات دمای هوا به بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد در این مناطق میرسد که باعث میشود زمان مناسبی برای مسافرت کردن نباشد.
آبشارهای شوشتر در جنوب ایران
یکی از مکان های دیدنی در استان خوزستان و شهرستان شوشتر آبشارهای شوشتر (سیکاها) هستند که به منظور استفاده گرفتن از نیروی آب برای آسیاب های صنعتی در دوران ساسانیان ساخته شدهاند. این مجموعه شامل آبشارها، ساختمان آسیاب و سیکا و تونل برای هدایت جریان آب میباشد. طبق گفته ها رود گرگر در زمان شاپور اول ساخته شد که بیشتر برای رونق دادن به کشاورزی منطقه و رساندن آب به جنوب و شرق شوشتر بوده است. پل بند گرگر نیز برای جلوگیری از طغیان رودخانه زده شد و همچنین باعث وصل شدن شوشتر از شرق به اهواز و مسجد سلیمان شده است. ۴۰ آسیاب در محل در قسمت های شمالی، شرقی و غربی وجود داشته که برای تهیه آرد مورد استفاده قرار میگرفته است. در حال حاضر آسیاب رضا گلاب که بازسازی شده فقط در حال استفاده میباشد.
جزیره کیش در جنوب ایران
جزیره کیش با مساحت ۹۱ کیلومتر مربع، خط ساحلی ۴۳ کیلومتر و شکل کلی تقریباً بیضی، در فاصله ۱۸ کیلومتری بندر گرزه (بندر آفتاب) سرزمین پیوسته ایران؛ در خلیج فارس قرار دارد. کیش در ربع اول راستای سواحل ۱۳۵۹ کیلومتری جنوب ایران در دهانهی خلیج فارس و تقریباً در نزدیک بخش پایانی این آبراه در محدوده تنگه هرمز واقع است. کیش یکی از جزیرههای خلیج فارس و از توابع بخش کیش، شهرستان بندر لنگه در استان هرمزگان است. کیش یکی از چهار منطقه دنیا است که درصد اکسیژن خالص آن از دیگر مناطق بیشتر است و به همین دلیل است که جانبازان شیمیایی جنگ، بدون استفاده از ماسک اکسیژن در این جزیره میتوانند به راحتی تنفس کنند و مردم عادی هم بعد از ساعتها گشتوگذار و تفریح کمتر احساس خستگی میکنند.
معبد هندوها در جنوب ایران
معبد هندوها در بلوار امام خمینی، رو به روی بازار روز بندر عباس در استان هرمزگان قرار دارد. این معبد براى نیازهاى هندوهاى مقیم شهر بندرعباس که از سالهاى ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ شمسی سکونت داشته و به کارهاى تجارى مىپرداختند ساخته شده است. همچنین این معبد یکى از نقاط مهم ارتباط فرهنگى و هنرى میان ایران و هند بوده است. هندوها پیروان مکتب برهمنى (کسانى که به خدایان برهما، ویشنو و تسیوا معتقدند) هستند و این معبد بنابر تحقیقات به عمل آمده متعلق به خدایان ویشنو است. ساختمان این معبد، در سال ۱۳۱۰ هجری قمری، در زمان حکومت محمد حسنخان سعدالملک ساخته شده است. اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که روی آن گنبدی قرار گرفته است.
سبک معماری این گنبد را مقرنسهای پیرامونی آن نه تنها از دیگر گنبدهای موجود در سواحل خیلجفارس، بلکه از گنبدهای سراسر ایران متفاوت میسازد. طرح این بنا کاملاً از معماری معابد هندی متاثر است. این معبد از جمله نشانههای معدود تاریخی بندرعباس است که توجه هر تازه واردی را به خود جلب میکند و امروزه در کنار یکی از خیابانهای اصلی شهر قرار گرفته است. معبد هندوها مربوط به اواخر دوره ناصر الدین شاه است و در زمان مظفرالدین شاه مورد بهره بردارى قرار گرفت. تنها منبعى که در این مورد اظهار نظر کرده است کتاب بندرعباس و خیلج فارس مربوط به سدید السلطنه بندرعباسى است.
جزیره هرمز در جنوب ایران
هرمز، جزیره ای به مساحت ۴۲ کیلومترمربع در ورودی خلیج فارس و در ۸ کیلومتری بندر عباس واقع شده است. به دلیل موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به تنگه هرمز از لحاظ بازرگانی و راهبردی اهمیت زیادی دارد. فاصله ی این جزیره از جزیره ی قشم با قایق تندرو و در حالت طبیعی آب و هوایی حدود ۳۰ دقیقه است.اما فاصله ی بندر عباس تا هرمز بیشتر از ۳۰ دقیقه است. مهم ترین خصلت هرمز، رنگی بودن خاک ساحل و جزیره و دره ی نمکی در این جزیره است، حدود سه ساله که در نیمه ی دوم سال که فصل مناسب سفر به مناطق جنوبی است هنرمندان با استفاده از خاک های رنگی این جزیره فرش خاکی هرمز رو بر زمین ترسیم می کنند.
قلعه فین در جنوب ایران
قلعه فین واقع در بخش فین شهرستان بندر عباس و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. قلعه فین بر روی تپه ای مرتفع قرار دارد. قدمت این قلعه را از روی سفالهای بدست آمده میتوان به قرون میانه اسلامی نسبت داد . قلعه مذکور و احتمالاً در زمان ساخت جنبه نظامی داشتهاست . این قلعه به شماره ۷۲۷۰ به ثبت آثار ملی ایران رسیدهاست، این قلعه در زلزله سال ۱۳۸۶ کمی خسارت دیده است. شهر فین در شمالغربی در فاصله ۹۵ کیلومتری بندرعباس قرار دارد. این شهر با دارا بودن فضای وسیعی نخلستان متراکم و خیابانهای عموماً عاری از بدنه ساختمانی به عنوان یکی از نمونههای نادر و واقعی باغ ـ شهر در سطح کشور میباشد.
پل معلق اهواز در جنوب ایران
در سال ۱۳۱۵ هجری شمسی برابر با حکومت پهلوی اول در ایران پلی تمام فلزی با پایه های بتنی با دو قوس ۲۰ و ۱۳ متری بر روی رودخانه کارون در شهر اهواز ساخته شد، این پل یکی از ۸ پل نصب شده بر روی کارون است و اولین پل معلق خاورمیانه در کشور ایران است که در حدود ۵۰ سال بعد از ساخت پل بروکلین Brooklyn Bridge اولین پل معلق دنیا در آمریکا، پایه های آن در اهواز بنا نهاده شد. پل سفید دو بخش شرقی (بافت قدیمی و صنعتی شهر) یعنی امتداد خیابان طالقانی و میدان شهدا را به بخش غربی شهر(قسمتهای مسکونی) امانیه، فلکه فرمانداری و بیمارستان رازی متصل می کند و دومین پل ساخته شده در این شهر است. پل سفید اهواز با طول ۲۰۵۰۱ متر و عرض ۸.۹ متر و ارتفاع ۱۳ متر، سه دهانه ۴۹ متری دارد و دو پیاده را برای آن در نظر گرفته شده است. این پل در ابتدا به منظور عبور درشکه و ماشین و همچنین عابرین پیاده ساخته شد که امروز نیز مسیری یک طرفه برای عبور مردم و ماشین هاست.
خونگ اژدر در جنوب ایران
خونگ اژدر یا تنگ نوروزی در ۱۵ کیلومتری ایذه شامل دو نقش برجسته متعلق به دوره ایلامیان و اشکانیان بر روی یک سنگ است که نقش برجسته متعلق به دوره ایلامیان تقریبا محو شده است. در نقش برجسته اشکانی، یکی از حاکمان محلی به همراه سه تن دیگر و همچنین دو کبوتر که یکی حلقه قدرت را دارد، قابل رویت است. گمان میرود تصویر مرد یک دستی که در این نقش برجسته وجود دارد، بی ارتباط با مجسمه مرد یک دست نیست و احتمال میرود خود او باشد.
زیگورات در جنوب ایران
زیگورات معماری مذهبی ویژه شهرهای عمده بین النهرین(عراق کنونی) و ایران بوده است که بصورت برج مطبق هرمی شکل بنا میشد. ساخت زیگوراتها از ۴۲۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش متداول بوده است. زیگورات چغازنبیل در جنوب غرب ایران و در استان خوزستان نزدیک شوش واقع شده است. سالم ترین زیگورات باقی مانده از جهان باستان است. هم از نظر معماری و هم از نظر راه دست رسی به بالاترین طبقه متفاوت از سایر زیگوراتهاست. با خشت ساخته شده که سطوح خارجی آن با پوششی از آجر پوشانده شده است. این زیگورات توسط اونتش گل پادشاه دوره ایلام میانی و در حدود ۳۲۵۰ سال پیش ساخته شده است.
شهر سوخته در جنوب ایران
شهر سوخته در ۵۶ کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل - زاهدان واقع شده است. این شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره بین سالهای ۳۲۰۰ تا ۱۸۰۰ قبل از میلاد در آن سکونت داشته اند. محوطه باستانی شهر سوخته در هزاره دوم و سوم قبل از میلاد، توسط مهاجرانی که از چهار گوشه به آن مهاجرت کردهاند، بنا شده است.سند یا کتیبه ای که نام واقعی و قدیمی این شهر را مشخص کند هنوز به دست نیامده و به دلیل آتش سوزی در دو دوره زمانی بین سال های ۳۲۰۰ تا ۲۷۵۰ قبل از میلاد «شهر سوخته» نامیده می شود. این شهر از نادرترین شهرهای باستانی است که در آن، زنان عهده دار امور مالی خانوادهشان بودهاند.
قلعه قصر قند در جنوب ایران
قلعه قصرقند در مرکز شهر قصرقند از توابع شهرستان نیکشهر و در قسمت شرق مسجد جامع این شهر قرار دارد که از جانب شمال غربی – جنوب شرقی و جنوب به وسیله خانه های مسکونی احاطه شده است و از جهت شمال و شمال شرقی به نخلستان محدود می شود. قلعه بر روی تپه ای دست ساز به ارتفاع ۱۰ متر قرار گرفته و ابعاد تقریبی این مجموعه ۱۰۰ متر در ۶۰ متر و محدوده حاکم نشین آن ۳۰ در ۴۵ متر است. ورودی قلعه در ضلع جنوبی آن بوده و حاکم نشین در قسمت شرقی و بلند تر از سایر قسمتها قرار داشته اتاقهایی که در ضلع غربی قلعه ساخته شده است آخرین بار از آنها به عنوان ساختمان ژاندارمری استفاده شده است که دارای مساحتی برابر ۲۸۵ متر مربع است. قصرقند در قدیم انبار غله منطقه جنوب بلوچستان بوده و کشت برنج و شبدر برسیم در آن رواج بیشتری دارد و از قطب های مهم کشاورزی و گردشگری شهرستان نیکشهر است
جزیره قشم در جنوب ایران
این جزیره بزرگترین جزیره در جنوب کشور است که ۱۵۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. این جزیره طبیعت شگفتانگیزی دارد و مکانهای دیدنی بسیاری نیز در آن قرار دارد. شاید باورتان نشود ولی این جزیره علاوه بر فرودگاه بینالمللی دارای یک ترمینال اتوبوسرانی نیز است که مسافران را به شهرهای مختلف انتقال میدهد. از جاذبههای دیدنی جزیره قشم میتوان به دره ستارگان، جنگل دریایی حراء، غار نمک، تنگهی چاهکوه، غار خربس، روستای گوران و غیره اشاره کرد. در اطراف این جزیره نیز جزیرههای زیبای متعددی از جمله جزیرهی ناز و جزیرهی هنگام وجود دارد که حتما باید از آنها دیدن کنید.
جزیره لاوان در جنوب ایران
جزیره لاوان بعد از قشم و کیش بزرگترین جزیره در خلیج فارس است که ۷۶ کیلومتر مربع مساحت دارد. در این جزیره برخلاف کیش و قشم پاساژ و رستوران وجود ندارد ولی سوپرمارکتهایی برای تهیهی لوازم مورد نیاز وجود دارد. این جزیره یکی از مکانهای مناسب برای چادر زدن و کمپینگ است که مکانهای مشخصی نیز برای این کار در نظر گرفته شده است.
شهر دزفول در جنوب ایران
شهرستان دزفول در جنوب غرب کشور و شمال استان خوزستان واقع شده است و گرشگران زیادی هر ساله از آن بازدید می کنند. در پایین سد تنظیمی دز و شمال شهر دزفول تفریحگاه ساحلی دیدنی دز (علی کله) قرار دارد که از زیباترین و مهم ترین مراکز تفریحی خوزستان در فصل های بهار و زمستان محسوب می شود.
دریاچه شیهون یکى از زیباترین دریاچههاى ایران و جهان در دزفول و پشت دو کوه شاداب و تنگوان است که زمینهی مساعدى را به منظور انجام ورزشهاى آبى از جمله قایقرانى، اسکى، شنا و… فراهم کرده است. آبشار شوی دزفول در ایران بینظیر و همچنین بزرگترین آبشار خاورمیانه است. این آبشار در دهستانی به نام «شوی» که از توابع دزفول و در رشته کوههای زاگرس قرار دارد و دارای تنوع زیست محیطی زیبا به خصوص در فصل بهار است.
جاذبه های گردشگری جنوب ایران پر از آثار تاریخی و باستانی است. استانهای جنوبی کشور و جزایر خلیج فارس از لحاظ استراتژیک و سیاست و همچنین رونق اقتصادی کشور اهمیت بسیار زیادی دارند. به یاد داشته باشید که بهترین زمان مناسب برای سفر به جنوب ایران فصلهای سرد مانند پاییز و زمستان است.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با مناطق دیدنی و تفریحی رامیان
مناطق دیدنی و تفریحی شهر زیبای بروجرد
گردآوری توسط بخش گردشگری
مجله دلگرم
دیدگاه ها