دلگرم
امروز: جمعه, ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ برابر با ۱۶ ذو الحجة ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵ میلادی
معنای حروف نوشته شده روی دنده اتوماتیک چیست ؟
زمان مطالعه: 5 دقیقه
آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که حروف نوشته شده روی دنده اتوماتیک چه معنایی دارد؟ باید بدانید که هر نوشته روی دنده، وظیفه خاصی از گیربکس را نمایش می‌دهد؛ اما پرسش اینجاست که دقیقا چه وظیفه‌ای روی دنده نوشته شده است؟

معنای حروف روی دنده اتوماتیک چیست؟

افزایش تولید خودروهای دنده اتوماتیک در حال پیشی گرفتن از خودروهایی با جعبه دنده دستی هستند و توجهات بیشتری نسبت به بهبود عملکرد این دنده‌ها بیش از پیش است.

حرف P و دنده اتومات

حرف P روی گیربکس اتوماتیک به معنای پارک است. زمانی که دنده در حالت پارک قرار می‌گیرد، دنده‌های داخل گیربکس قفل می‌شوند و حرکت چرخ‌ها محدود می‌شود. همین دلیل بسیاری از رانندگان از این دنده به عنوان ترمز استفاده می‌کنند. اگرچه این دنده باعث قفل شدن دو چرخ خودرو می‌شود اما بهتر است برای اطمینان همیشه ترمز دستی را بکشید تا چرخ‌های عقب خودرو ترمز داشته باشد. کشیدن ترمز دستی سبب می‌شود تا فشاری که روی ضامن پارک است برداشته شود. در صورتی که دنده P تنظیم نباشد، ممکن است خودرو پس از روشن شدن در حالت دنده عقب قرار گیرد که در این صورت، ترمز دستی از حرکت خودرو جلوگیری می‌کند.

حرف N و دنده اتوماتیک

زمانی که دنده در حالت N یا NEUTRAL قرار می‌گیرد، گیربکس خودرو در حالت خلاص است. این دنده حالت عقب و جلو خودرو را آزاد کرده و اجازه می‌دهد که چرخ‌های خودرو بچرخند. این دنده و دنده پارک تنها دنده‌هایی هستند که از آنها برای استارت زدن خودرو و روشن شدن آن استفاده می‌شود. زمانی که در پشت چراغ قرمز قرار دارید و خودرو در دنده D قرار دارد آن را روی حالت خلاص قرار ندهید چراکه این کار سبب استهلاک گیربکس می‌شود.

دنده اتومات

حرف R و دنده اتومات

حرف R یا REVERSE برای دنده عقب است. زمانی که دنده را از حالت P روی R قرار می‌دهید،‌ گیربکس از حالت پارک خارج شده و دنده عقب درگیر می‌شود. استارت زدن در حالت دنده عقب بسیار خطرناک است و در خودروهای اتوماتیک ممکن نیست.

مفهوم حرف D

حرف D به معنی DRIVE یا رانندگی است. در این حالت دنده برای حرکت رو به جلو فعال می‌شود. زمانی که پدال گاز را فشار می‌دهید،‌ دنده درایو، قدرت را از موتور به چرخ‌ها منتقل کرده و با افزایش سرعت، دنده‌ها را رو به جلو تعویض می‌کند. به عبارتی با افزایش دور موتور، دنده‌ها بزرگتر می‌شوند و زمانی که سرعت خودرو کم می‌شود، گیربکس دنده‌ها را کوچکتر می‌کند.
دنده D معمولا در بزرگراه‌ها و زمانی که خودرو در مسافت طولانی با دور موتور ثابت حرکت می‌کند مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که گیربکس خودرو شما بعد از حرف D اعدادی نیز دارد، این اعداد نشان دهنده تنظیم دنده‌های دستی است. عدد ۱ در اینجا دنده کوچک را نشان می‌دهد و هرچه عدد بزرگتر می‌شود، نشان دهنده دنده بزرگتر است. این دنده‌ها بیشتر در سربالایی و شیب‌های تند استفاده می‌شود.

نوشته های روی دنده اتومات

D1: دنده در این حالت زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که خودرو در مسیرهای سخت شن و گل قرار داشته باشد.

D2: این حالت از دنده در مسیرهای کوهستانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانی که دنده در حالت D2 قرار می‌گیرد، امکان افزایش لحظه‌ای قدرت موتور وجود دارد.

D3: این حالت ممکن است به صورت OD نیز نوشته شود. در این حالت خودرو با دور موتور بالا حرکت می‌کند و درگیری دنده به صورتی است که تایرها سریع‌تر از موتور خودرو حرکت می‌کنند.

مفهوم حرف L روی دنده

حرف L در دنده اتوماتیک معمولا آخرین حرفی است که روی دنده نوشته می‌شود. این حالت دنده سنگین را نشان می‌دهد. گاهی اوقات به جای حرف L از حرف M استفاده می‌شود که به این معنی است که گیربکس در حالت تعویض دستی قرار دارد. در این حالت راننده می‌تواند به صورت دستی و با دنده شیفتر پشت فرمان دنده را تعویض کند. دنده L بیشتر برای مسیرهای صعب العبور ( گل و لای و برفی) استفاده می‌شود.

همچنین بخوانید:
تمامی علت های دیر عوض شدن دنده اتومات خودرو

تمامی علت های دیر عوض شدن دنده اتومات خودرو

یکی از مشکلات خودروهای مجهز به گیربکس دنده اتومات دیر عوض شدن دنده‌های آن خواهد بود اما بنظر شما علت این کار چیست؟

جمع بندی :

خودروهای دنده اتومات می‌توانند با یکدیگر تفاوت داشته باشند و می‌توان خودروهایی پیدا کرد که حرف نوشته شده روی دنده آن متفاوت باشد و یا اعداد متفاوتی داشته باشد که برای پی بردن به آن می‌توان به دفترچه راهنمای خودرو رجوع کرد.

منبع : خودرو 45

۱۷ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

H.h | ۱۰ ماه پیش
خوب بود
ممنون
0
0
خادم | ۱۰ ماه پیش
ماشینای اتومات تو سینه کشیا کم میارن وزود به زود دنده عوض میکنن شما باید به دور موتورتون نگاه کنید ودنده دستی کنید یعنیM که دیگه خودتون دنده بهش بدید .توی جاده پیش میاد برا سبقت که میخواد ماشین جا نمونه به صورت دستی باشه
0
3
M | ۱۰ ماه پیش
عالی با اینکه ندارم ولی یادگیری بد نیست
0
1
کرمی بوشهر | ۱۰ ماه پیش
شما گفته ای که پشت چراغ قرمز دنده روی حروف دی باشد من اینرا قبول ندارم چون دنده گیربس با چرخها درگیر وما فقط بوسیله ترمز اورا نگه داشتیم پس باید دنده را روی حروف ان قرار داد ممنون
4
5
Mahdi Papi | ۱۰ ماه پیش
دیروز تو پارکینگ مرکز خرید دختره بهم گفت آقا میشه ماشینمو جابجا کنید،با کلی کلاس نشستم پشت فرمون دیدم اتوماته،هر کاری کردم نتونستم. راش بندازم،کلی خجالت کشیدم،اگه این مطلب زودتر می‌خوندم حداقل می‌تونستم تکونش بدم،آخرش دختره بنده خدا گفت بیا پایین خودم باز حداقل میتونم حرکتش بدم خخخخخ
3
6
سینا | ۱۰ ماه پیش
عرض ادب در زمان توقف (پشت چراغ ) باید یا در حالت NیاP قرار داد و اینکه درحالت درایو گذاشته و پا روی ترمز باعث اسطحلاک زیاد میشود
6
10
مصطفی علاالدین | ۱۰ ماه پیش
درود بر شما
استفاده کردیم خوب بود
تشکر فراوان از شما
2
4
نوروز باهوش | ۱۰ ماه پیش
برای اولین بار مطلبی اینقدر مفید وکاربردی را مشاهد ومطلعه. کردم متشکرم از مطالب نوشته شدهتان
0
10
بچه تهرون | ۱۰ ماه پیش
بسیار عالی بود. متشکرم
1
10
عالی بود | ۱۰ ماه پیش
عالی بود
0
8
علی ح | ۱۰ ماه پیش
در زمان توقف در راه بندان و ترافیک دنده در چه حروف و یا حالت قرار گیرد ؟ ممنون
17
33
پاسخ ها:
عبّاس بیات | ۱۰ ماه پیش
با سلام : بسیار عالی و کاربردی بود ، هر چند که ماشینشو ندارم .
1
7
مبین | ۱۰ ماه پیش
والا ما که نداریم نمیدانیم ،هرکی داره و بلده بهش بگه
1
7
محمد | ۱۰ ماه پیش
بایددرحالت Pقرارگیرد یا اگرحرکتتون بطورمنظم وبا وقفه انجام میگیره درحالتDقراربدیدالبته دربعضی ازخودروهایی که بافشارپدال گازخودرو رو به جلوحرکت میکنند.( بهترین حالت ممکن درترافیک برای اکثرخودروهاهمان حالتPهست چون درحالت خلاصNممکنه خودرو درسربالایی یاسرازیری ازکنترلتون خارج بشه.)
0
1
سیروس | ۱۰ ماه پیش
متشکرم از راهنمایتان بسیار مفید و کاربردی وسارنده بود
0
15
رضا | ۱۰ ماه پیش
آموزنده بود درود
2
14
پاسخ ها:
مرتضی خالدان | ۱۰ ماه پیش
مفید وارتوضیح دنده های شماره دار ممنون
0
16

hits