
چگونه نعناع بکاریم؟
نعناع جزو سبزیهای معطر، پرمصرف و پرخاصیت روزانه است که بهعنوان یک گیاه دارویی، خشک و تازه آن در آشپزخانه همه ایرانیها یافت میشود. کاشت نعناع در خانه بسیار ساده است و شما میتوانید بهراحتی گلدانی پر از نعنای تازه در آشپزخانه خود داشته باشید تا علاوه بر سرسبزی و عطر دلنشین آن در فضای خانه، همراه همیشگی سفره شما باشد.
برای کاشت نعناع در گلدان، میتوانید از ساقههای شاداب، سالم و قوی نعنایی که خریداری نمودهاید قلمه تهیه کنید. قلمههای نعنا را ابتدا چند روزی در آب قرار دهید تا ریشهدار شوند و سپس آن را به گلدان دارای خاک مناسب منتقل کنید.
شرایط نگهداری گیاه نعناع
خاک: خاک مناسب برای کاشت نعناع شامل مخلوطی از پیت ماس یا کوکوپیت همراه با پرلیت یا ماسه است، همچنین ترکیبی از کمپوست و خاک باغچه را نیز میتوان برای کاشت نعنا در گلدان استفاده کرد.
آبیاری: برای رشد بهتر نعناع لازم است خاک گلدان همواره مرطوب و نه خیس باشد. بنابراین ابتدا از زهکش گلدان مطمئن باشید و دوما بسته به دمای محیط گیاه را روزانه دو بار به مقدار کم آبیاری کنید.
کود دهی: بهتر است از دادن کود به سبزیها خودداری کنید چون باعث تغییر طعم گیاه میشوید بااینحال اگر مشاهده کردید که گیاهتان کمبود تغذیه دارد و بهخوبی رشد نمیکند مقداری کود مایع به آن بدهید.
دما: بهترین دما برای رشد نعناع 18 تا 21 درجه سانتیگراد است بنابراین از قرار دادن گلدان نعنا در برابر باد سرد مانند کولر و یا در کنار بخاری خودداری کنید.
نور: سبزی نعناع به نور کافی برای رشد نیاز دارد و لازم است روزانه حداقل ۳ تا ۴ ساعت آفتاب مستقیم ببیند. مکانی را برای گذاشتن گلدان نعنای خود انتخاب کنید که علاوه بر داشتن آفتاب مستقیم در چند ساعت از روز، گردش هوای خوبی هم داشته باشد. بهترین مکان برای نگهداری گلدان نعناع نزدیک پنجره جنوبی یا در بالکن است.
هرس: مدتی بعد از کاشت نعناع در گلدان لازم است، بهطور مرتب سرشاخههای گیاه را هرس کنید تا رشد جوانههای جانبی بیشتر و درنتیجه بوتههای نعنا پرپشتتر شوند.
روش های کاشت نعناع
کاشت نعناع با بذر
یادگیری کاشت نعناع خیلی متفاوت از کاشت سایر سبزیجات خانواده نعناع نیست. نعناع بهترین رشد را در سایه جزیی، خاک حاصلخیز و مرطوب با زهکشی خوب دارد. PH مناسب برای رشد نعناع 6/5 تا 7 می باشد. نعناع را می توان در مکانی که آفتاب کامل دارد نیز کاشت. کاشت و پرورش نعناع بسیار ساده است. شما می توانید در بهار، زمانی که سرما کاملا رفع شد، دانه های نعناع را روی زمین بپاشید.
تا زمان جوانه زنی دانه های نعناع را مرطوب نگه دارید. بعد از جوانه زنی، گیاهان کوچک نعناع را به فاصله 30 سانتی متر از هم تنک کنید. نعناع می تواند به سرعت رشد کرده و گسترش پیدا کند. نعناع به وسیله ریشه های زیر زمینی خود می تواند گیاهان جدیدی ایجاد کند. برخی از باغبانان برای جلوگیری از گسترش نعناع آن را در سبد های حلق آویز و یا در گلدان ها می کارند.
نعناع را می توان در گلدان هم کاشت. برای کاشت نعناع در گلدان، باید از یک گلدان 5 گالنی استفاده کرد. این کار باعث می شود از گسترش نعناع به سایر نقاط جلوگیری شود. رشد نعناع سریع بوده و به سرعت گسترش می یابد. ضمن اینکه می تواند از سایر ریشه های خود نیز جوانه تولید کند.
کاشت نعناع با قلمه
برای قلمه، ساقه های سالم و شاداب را انتخاب کنید. قوی ترین ساقه نعناع را به طول ۱۰ سانتی از قسمت پایین برگ های دوتایی نعناع با چاقو یا قیچی تیز برش دهید. این برش باید به صورت اریب باشد و ساقه هنگام برش ابداً له نشود
سه برگ بر روی قلمه(ساقه انتخابی) بماند و بقیه برگ ها را جدا کنید. این کار باعث ریشه دار شدن سریع گیاه خواهد شد. چون گیاه انرژی چندانی برای برگ و … صرف نخواهد کرد. بعد از برش، باید قلمه را در آب بگذارید. به گونه ای که تمام قسمت ساقه (بدون برگ) داخل آب باشد.
این ظرف آب باید در محلی دور از تابش خورشید اما گرم قرار داشته باشد. هنگام کم شدن آب ظرف، آب به آن بیفزایید. بعد از دو هفته ریشه نعناع پیدا می شود و شما می توانید آن را به گلدان اصلی منتقل کنید. برای انتقال، گلدان مناسبی انتخاب و آن را با ماسه و خاک برگ پر سازید.
گودالی به عمق سه سانتی متر در خاک گلدان ایجاد و قلمه را در آن قرار دهید. مراقب ریشه های تازه قلمه باشید. اطراف قلمه را با خاک پر کنید و در آخر کمی فشار دهید.
بعد از اتمام انتقال، آب دادن به گیاه را شروع کنید. در این حالت باید زندگی گیاه در شرایط نوری بیشتر ادامه یابد. آن را به محلی با نور بیشتر منتقل سازید. بعد از طی شدن زمان کوتاهی شاهد رویش برگ های جدید آن خواهید بود. برای برداشت نعناع بهتر است از قسمت بالا شروع کنید تا برگ های اطراف آن افزایش یابند.
آفات و بیماری های نعناع
همه سبزیجات معطر مستعد ابتلا به شپشک مومی، مگس سفید، شته ها، کنه ها و عنکبوت هستند. این سبزیجات به زنگ نیز حساس می باشند.
گیاهان قابل کاشت در نزدیکی نعناع
نعناع برای کلم، کلم قمری، کلم پیچ و کلم بروکلی مفید می باشد. نعناع باعث دفع پروانه کلم، مورچه ها و لوپر کلم می شود. نعناع توانایی زیادی برای دفع مورچه ها دارد.
مراقبت از گیاه نعناع
همانند سایر سبزیجات خانواده نعناع، مراقبت از گیاه نعناع بسیار آسان می باشد. برای مرطوب و خنک نگه داشتن ریشه نعناع، باید سالانه به آن مالچ داده شود. اگر نعناع در گلدان کاشته شده باشد، برای این که باردهی بیشتری داشته باشد می توان ماهی یک بار به آن کود مایع داد.
هر دو سال یک بار، باید گیاهان جدید نعناع را در یک قسمت جداگانه کاشت. این کار باعث حفظ سلامتی گیاهان نعناع می شود. اگر نعناع در گلدان کاشته شده باشد باید به طور مرتب آن را هرس کرد و در تمیز نگه داشتن آن باید اهمیت زیادی قائل شد. اگر شما در یک منطقه با زمستان سرد زندگی می کنید، بهتر است گلدان نعناع را در یک پنجره آفتابی نگه دارید.
بیشتر بخوانید:
آموزش کاشت و نگهداری سبزی خوردن در خانه و آپارتمان
روش کشت تره در گلدان و خواص بی نظیر این سبزی
آموزش کاشت راحت سبزیجات مورد استفاده شما در خانه
دیدگاه ها