دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
روش کاشت و نگهداری پلکترانتوس آمبوینیکاس
7
زمان مطالعه: 6 دقیقه
پلکترانتوس آمبوینیکاس در مکان‌هایی با مقداری سایه مثلا بالکن، پاسیو و قسمتی نیم سایه – نیم آفتاب از خانه به خوبی می‌روید


معرفی گیاه پلکترانتوس آمبوینیکاس


پلکترانتوس آمبوینیکاس یک گیاه زینتی با اسامی متعدد است اما در ایران با نام پلکترانتوس شناخته شده است. نام‌های دیگر این گیاه نعنای مکزیکی، آویشن اسپانیایی و گل گاو زبان هندی است. همانطور که می‌بینید باغبانان در ابتدا مطمئن نبوده اند که این گیاه چیست و هر کس نامی بر روی آن نهاده! اما باید بدانید که این گیاه نه نعنا است، نه آویشن و نه گل گاو زبان. اما این گیاه چیست؟ پلکترانتوس سبزی است که در مناطق استوایی به صورت چند ساله و در بقیه مناطق درون گلدان رشد می‌کند.

برگ‌های مخملی پلکترانتوس، این گیاه خانگی عالی و دلربا، خوشبو، کوچک و جذاب هستند. ممکن است لبه برگ‌های آن سفید باشد. گل‌های این گیاه ترومپت شکل و به رنگ‌های سفید، صورتی و بنفش هستند. وقتی گیاه در مکان خود مستقی شد می‌توان گفت دیگر به نگهداری نیاز ندارد!

پلکترانتوس به سرعت در گلدان خود رشد می‌کند و آن را پر و سر سبز می‌کند. از این گیاه برای پخت غذا هم می‌توان استفاده کرد اما حواس‌تان باشد چرا که برگ‌ها رایحه زیادی دارند و نباید خیلی زیاد از آن به غذا زد.

پلکترانتوس از ۳۰ تا ۹۰ سانتی متر بلند خواهد شد و عرضی به اندازه ۶۰ تا ۹۰ سانتی متر پیدا خواهد کرد. پلکترانتوس در تابستان گل می‌دهد و در بقیه فصول می‌توانید از زیبایی برگ‌هایش استفاده کنید. همانطور که گفتیم زمانی که گیاه در خاکس مستقر شد و با شرایط خو گرفت نگهداری خاصی نمی‌خواهد و به خشکی هم مقاوم است.

گل

شرایط نگهداری پلکترانتوس آمبوینیکاس

نور

در بیرون از خانه پلکترانتوس در مکان‌هایی با مقداری سایه مثلا بالکن، پاسیو و قسمتی نیم سایه – نیم آفتاب از خانه به خوبی می‌روید. می‌توانید گیاه را در جایی قرار دهید که تنها چند ساعت نور صبحگاهی داشته باشد. اما اگر گیاه را درون خانه پرورش می‌دهید آن را در جایی قرار دهید که روشن و آفتابی باشد. البته پلکترانتوس می‌تواند نور کمتر را هم تحمل کند

آبیاری

گیاه را هر از گاهی آبیاری کنید. پلکترانتوس به آبیاری منظم نیاز ندارد. هفته‌ای یک بار آبیاری کافی است.

خاک

این گیاه مقاوم به خشکی را در خاکی با زهکشی خوب بکارید. گیاه را در گلدان بکارید. می‌توانید آن را در کنار بقیه گیاهان سایه دوست مثلا بگونیا، گل حنا، فوشیا و حسن یوسف بکارید.

دما

این گیاه به سرما حساس است و باید از هوا و بادهای سرد به دور باشد در غیر این صورت می‌میرد. اگر گیاه را در گلدان کاشته اید و در بیرون از خانه پرورش می‌دهید، با فرا رسیدن زمستان آن را به درون خانه آورید. اما اگر در باغچه است روی آن را با پتو یا پلاستیک بپوشانید (اگر گیاه را با پتو می‌پوشانید باید در روز پتو را بردارید تا گیاه بتوانید نور جذب کند).

گیاه

کود دهی پلکترانتوس آمبوینیکاس

پلکترانتوس را ماهی یک بار با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند، کود دهی کنید.

گلدهی پلکترانتوس آمبوینیکاس

این گیاه در مناطق استوایی در اواخر زمستان تا اواسط بهار گل تولید می‌کند. انتظار نداشته باشید پلکترانتوس در مناطق سرد که به صورت گیاهی یک ساله پرورش داده می‌شود گل بدهد.

تکثیر پلکترانتوس آمبوینیکاس

پلکترانتوس از طریق قلمه گیری تکثیر می‌شود. برای تکثیر گیاه به این روش، در ابتدای فصل رشد چند ساقه نسبتا جوان از گیاه را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و استریل از آن جدا کنید. قلمه‌ها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید تا شانس موفقیت‌تان بالا برود. چند گلدان کوچک را پر از خاک مخصوص جوانه زنی کنید و سپس قلمه‌ها را در آن بکارید. قلمه‌ها را در محیطی گرم و با رطوبت بالا قرار دهید. بعد از چند وقت رشد جدید را در آنها مشاهده می‌کنید و این به معنی موفقیت آمیز بودن قلمه گیری است.

تعویض گلدان پلکترانتوس آمبوینیکاس


پلکترانتوس خیلی سریع رشد می‌کند و گلدانش را پر می‌کند. در این هنگام یا می‌توانید گیاه را یک هرس درست و حسابی کنید و یا می‌توانید آن را به گلدانی بزرگ‌تر منتقل کنید. برای تعویض گلدان، ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیواره‌های گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج می‌شود.

خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشه‌های گیاه آسیبی نرسانید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ‌ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.

گیاه آپارتمانی

آفات و بیماریهای پلکترانتوس فورستری

  • ساقه ها خم شده و گیاه خود را انداخته است : گیاه تشنه است، فوراً آبیاری نمایید، غبارپاشی را نیز فراموش نکنید.
  • برگ ها رنگ پریده اند و رشد گیاه کند شده است : نور کافی نیست، گیاه را به محل روشن تر با نور غیرمستقیم انتقال دهید.
  • نقاط قهوه ای روی برگ ها نمایان شده است : مواد براق کننده شیمیایی عامل آن است، از آنها استفاده نکنید. در صورت لزوم از غبارپاشی و یا پارچه نرم و اسفنج مرطوب حهت تمیز نمودن برگ ها استفاده کنید.
  • برگ ها خم شده و می ریزند : هوا خیلی گرم است، گیاه را به محل گرم تری منتقل نموده، غبارپاشی در سایه را فراموش نکنید.
  • برگ ها زرد رنگ می شوند و می ریزند : خاک گلدان باتلاقی شده است، زهکش را بازدید و آب زیر گلدانی را خارج کنید،اجازه دهید سطح خاک در فاصله بین دو آبیاری خشک شود و سپس آبیاری را با میزان کمتری شروع کنید، ته گلدان با آب زیر گلدانی در ارتباط نباشد.
  • سفیدک آرد مانند روی ساقه مشاهده می گردد و برگ ها نرم و آبکی شده اند : عامل آن قارچ «بوتری تیس» است که خود ناشی از هوای سرد و مرطوب است، گیاه را به محل گرم تری منتقل نموده و آبیاری و غبارپاشی را تا رفع علائم کمتر یا متوقف کنید.
  • برگ ها چروک دار هستند و خشک می شوند : گیاه از تابش اشعه مستقیم آفتاب در رنج است، گلدان را به محل مناسب تر منتقل نمایید، برگ های خشک را حذف نمایید.
  • برگ ها در حالیکه سبز هستند سقوط می کنند : کمبود عناصر غذایی خاک گلدان عامل آن است، با تغذیه مصنوعی هر ۳ هفته یکبار کمبود را جبران کنید.
  • شاخه ها منحرف و دراز هستند : سن گیاه بالا است، از گیاه به عنوان منبع تکثیر استفاده کنید.
  • برگ ها زرد و تار عنکبوت در سطح زیرین آنها مشاهده می شود : عامل آن کنه ریز قرمز است، گیاه را با سم کنه کش هر دو هفته یکبار طبق دستور سمپاشی کنید، غبارپاشی و تأمین رطوبت در کاهش آفت موثر است.

separator line

بیشتر بخوانید:

گل ادریسی یا هورتانسیا : شرایط نگهداری و پرورش گل ادریسی

فوت و فن کاشت و نگهداری گیاه آقطی سیاه

فوت و فن کاشت و نگهداری گل مریم

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.7 از 5 (7 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits