
روش کاشت درختچه دافنه
دافنه یا میخک هندی درختچه ای است همیشه سبز, زیبا, با برگهای ضخیم به رنگ سبز تیره و براق و باریک به طول 5/7 سانتیمتر و گلهای سفید و معطر که اوایل اردیبهشت ماه شکفته شده و بین باغبانان میخک هندی نامیده میشود. حداکثر بلندی آن 3-5/1 متر و حداکثر گستردگی 2-5/1 متر است. گونه D.mezereum درختچه ای خزانپذیر است که دارای گلهای صورتی رنگ و بسیار معطر میباشد و اواخر زمستان یا اوایل بهار روی شاخههای بدون برگ ظاهر میشوند. حداکثر بلندی و گستردگی آن 2/1 متر است, شاخه های این درختچه بصورت افراشته رشد میکنند بنابراین در فصل رشد (بهار) قسمت پایین گیاه لخت بهنظر میرسد و بهتر است اطراف آن گلهایی مانند شب بو, قرنفل و یا میخک کاشته شود.
اصل این درختچه از چین و ژاپن است و در باغهای شمال کشور کشت میشود.مکانی سایه از یک باغ صخرهای که اکثر گیاهان در آنجا به سختی رشد میکنند برای آن مناسب است.دافنه در شمال کشورمان و آب و هوای تهران و کرج بخوبی رشد میکند و بعلت حساسیت به سرمای طولانی وخشک در سایر نقاط کشور در گلخانه حفظ میشود. محل سایه-روشن و یا جائیکه دارای سایه بعدازظهر باشد (ضلع شرقی دیوار) برای آن مناسب است البته در محل آفتابی نیز رشد میکند ولی اگر نور مستقیم آفتاب با انعکاس گرما از دیوار مجاور مخلوط شود گیاه آسیب خواهد دید. در نواحی که دارای تابستان خنک هستند درختچه را در محل گرم و آفتابی که از گزند باد نیز در امان باشد میکارند.
شرایط محیط رشد دافنه
این گیاهان برای نواحی حارّه مناسب نیستند. و آب و هوای سرد و مرطوب را می پسندد. تا حدود -30 درجه سانتیگراد را تحمل می کند.
دافنه ها ترجیح می دهند که آفتاب صبح و سایه ی بعدازظهر را در زیر سایه بانی دریافت کنند و از بادهای خشک کننده و شدید در امان باشند. نوری که از لابه لای شاخ و برگ درختان می تابد برای این گیاهان کافی است.
خاک این گیاهان باید کاملاً زهکشی شده و حاوی مقادیر زیادی مواد آلی باشد و لازم است که ریشه ها به وسیله خاک و برگ یا کود دامی کاملاً پوسیده از گرما حفظ شود. دقت شود که مالچ یا کودهای پاشیدنی کاملاً جدا از بوته های دافنه ریخته شود.
در ماهای گرم نیازمند آبیاری منظم و عمیق است،ولی خاک آنها نباید هیچگاه خیس بماند.خیس ماندن خاک،حتی کوتاه مدت،می تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود.
در ماه های گرم نیازمند آبیاری منظم و عمیق است ولی خاک آنها نباید هیچگاه خیس بماند. خیس ماندن خاک حتی برای کوتاه مدت، می تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود.
نیاز به خاک هوموسی, کمی قلیایی تا خنثی بازهکشی خوب دارد برای مهیا کردن زهکشی سریع که برای این درختچه اهمیت دارد میتوان آن را روی بلندی کاشت. در فاصله بین دو آبیاری باید اجازه داد تا خاک کمی خشک شود.فرمدهی این درختچه بهتر است در زمان گلدهی آن صورت گیرد. بدین صورت که شاخه های گلدار کوچک را از نزدیکی شاخه های بزرگتر قطع کرده و ترکه های بلند را از کنار یک جوانه سالم و یا ساقه جانبی کوچک حذف میکنند برای ایجاد یک درختچه گسترده شاخه ها را از کنار جوانه هایی که به طرف خارج تاج قرار گرفته قطع نموده و برای ایجاد یک درختچه افراشته با گستردگی کم, شاخه ها را از کنار جوانه هایی که به طرف داخل تاج قرار گرفته قطع می کنند.
روش تکثیر درختچه دافنه
ازدیاد گیاه از سه طریق ممکن است :1ـ خوابانیدن شاخه و یا قلمه ریشه 2ـ گرفتن قلمه خشبی برگدار ساقه در تابستان و قلمه خشبی بدون برگ در پاییز 3ـ کاشت بذر پس از سرمادهی به مدت 3 ماه در دمای 4 درجه سانتیگراد
کوددهی درختچه دافنه
در اوایل بهار از آرد استخوان یا غذای مخصوص آزالیا و کاملیا استفاده کنید.
بیماریها و آفات درختچه دافنه
مرگِ ناگهانی دافنه عموماً نتیجه گندیدگی ریشه است.ممکن است موردِ حمله ی حشرات سپردار واقع شود.می توان با پارچه ای نم دار آنها را برداشت یا با روغنِ زمستانه سمپاشی و نابودشان کرد.دافنه های دچارِ چند بیماری ویروسی نیز می شوند که هیچ معالجه ای ندارند.علائمِ این بیماری ها شامل پیچیدن برگ ها،از رشد ماندگیِ بوته و علامت ها یا لکه های زرد روی برگ ها و سیاه شدن جوانه ها است.
هرس درختچه دافنه
به طورِ کلی قطعِ گل بوته های دافنه برای تزیینِ خانه شاید همه پیرایشی باشد که برای دافنه ها لازم می آید.
کاربردهای درختچه دافنه
درختچه دافنه برای کاشت در حاشیه ها و باغهای صخره ای مناسب است. این درختچه در تهران در پارک شهر کاشته شده و رشد خوبی دارد.این درختچه برای پخش کردن بوی عطر در باغهای زمستانی نیز بسیار مناسب است.
بوته های دافنه به خاطر طرح و حالتِ طبیعی معتدلِ خود شهرت دارند.فراهم کردن شرایطِ نشو نمای این گل بسیار آسان است.دافنه ها بیشتر به این خاطر کاشته می شوند که تا عطرِ دلپذیرشان خوش آیندِ افرادِ نزدیک و رهگذران باشد.این گیاه را می توان در ظرف نیز پرورش داد.گل منفردِ آن به شکل ستاره و غالباً به رنگِ صورتی و سفید است.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با طرح توجیهی گل گاوزبان از کاشت تا برداشت
کاشت و پرورش و شرایط نگهداری گل قهر و آشتی
دیدگاه ها