
درخت بید سفید
بید سفید درختی است از خانواده Salicaceae بیدها .در فارسی به آن فک یا فک دار و اسبیدار نیز گویند. این درخت بومی اروپا و غرب و مرکز آسیا است. نام بید سفید برگرفته از رنگ سفید پشت برگهای این درخت می باشد. بید سفید جزء درختان زینتی محسوب می شود که در کنار نهرها و رودخانه ها و در جنگلها به وفور یافت می شود. بید سفید در ایران در استانهای کردستان، کرمانشاه، همدان، لرستان و تهران میروید.
انواع درخت بید که به دو شکل درخت و درختچه موجود است حدود 400 گونه دارد. خواستگاه این درخت مناطق معتدل نیمکره ی شمالی زمین است. این درخت در خاک های مرطوب و آب و هوای سرد رشد می کند. پوست درخت نرم و انعطاف پذیر و حاوی شیره با مقادیر زیاد اسید سالیسیک است.
از این ترکیب به نام سالیکوزید یا سالیسین نیز یاد می شود که مقدار آن در گونه های مختلف درخت بید متفاوت است.
شاخه های این درخت باریک است. ریشه های بزرگی دارد که معمولاً ساق دار هستند و در برخی از زمین ها، ریشه ها بیرون از خاک درخت نیز می رویند. برگ های بید کشیده هستند؛ برخی از گونه ها لبه های دندانه دار دارند و برخی شبیه تخم مرغ هستند. بیشتر گونه های درخت بید برگریزند اما برخی از آنها همیشه سبز هستند.
گیاه شناسی درخت بید سفید
بید سفید درختی است برگریز که ارتفاعی بین 10 تا 30 متر دارد ، گستردگی این درخت 8 متر میباشد و 20 تا 50 سال نیاز است تا درخت به ارتفاع نهائی خود برسد. سرعت رشد این درخت تقریبا سریع است.
قطر تنه این درخت 1 متر بوده ، پوشیده از پوستی قهوه ای تیره و شاخه هایی نرم، باریک و سست و کم و بیش آویخته است. چوب این درخت سبک وزن است و در برابر پوسیدگی مقاومت کمی دارد.
برگ های درخت بید سفید، بیضی کشیده تخم مرغی، نوک تیز، سبز کبود، غده دار و پوشیده از کرک هستند، این برگها 5 تا 10 سانتی متر طول دارند و 0.5 تا 1.5 سانتی متر عرض دارند.(برگهای این درخت در مقایسه با برگهای سایر بیدها روشن تر است).
درختهای بید سفید یا جنسیت نر دارند یا ماده و گرده افشانی توسط حشرات صورت می گیرد. گل های نر درخت بید سفید دارای دو پرچم آزاد با میله ای از تارهای پنبه ای در قاعده می باشند و موسم گل دهی آن در ماه های فروردین و اردیبهشت می باشد.
میوه درخت بید سفید، کپسول تخم مرغی و بدون کرک است، میوه این درخت زینتی به حساب نمی آید. میوه این درخت در اواسط تابستان می رسد.
روش تکثیر بید سفید
روش تکثیر بید سفید از طریق قلمه زدن است که قلمه چوب نرم در اوایل تابستان و یا قلمه چوب جنگلی در زمستان صورت می گیرد.
شرایط نگهداری از درخت بید سفید
- بهتر است این درخت در آفتاب کامل و یا نیمسایه قرار داشته باشد در سایه این درخت رشد خوبی نخواهد داشت.
- خاک مناسب برای این درخت خاک لومی،شنی،ماسه ای مرطوب و خوب زهکشی شده است.
- دمایی بین -8 تا 16 درجه ، دمایی مناسب برای این گیاه است
- آبیاری متوسط برای درخت بید سفید لازم است.
کاربرد چوب درخت بید سفید
چوب بید سفید، محکم و سبک است. از زغال آن در ساخت باروت استفاده میشود. همچنین به دلیل سبکی و مقاومت برشی اندک، به راحتی خم میشود. از این ویژگی آن برای ساختن سبدهای چوبی بهره میبرند.
خواص دارویی درخت بید سفید
از گذشته تا کنون، از پوست و برگ های خشک انواع درخت بید در موارد مختلف و گوناگون استفاده دارویی می شود.
برگهای این گیاه را می توان جایگزین چای کرد. پوست داخلی درخت بید سفید به صورت خام یا پخته مصرف می شود و می توان آن را خشک کرد و به آرد غلات اضافه کرد برای پختن نان البته عطر و طعم تلخی دارد.
درخت بید سفیر خواص پزشکی نیز دارد:
- برگ آن تقویت کننده قلب است .
- پوست این گیاه تب بر بوده ، سر درد را نیز تسکین مى دهد.
- چکاندن جوشانده برگ آن در گوش ، چرک گوش را از بین می برد.
انواع درخت بید
بید مجنون Salix babylonica
گونه ای مشهور از درخت بید است و شاخه های آن رو به پایین است. این درخت دارای برگ های باریک و نوک دار است. خواستگاه اصلی بید مجنون نواحی خشک شمال چین است.
بید سفید Salix alba
این درخت بیشتر در شمال آفریقا، اروپا، عراق، ایران، قفقاز، سیبری و تالش می روید. شاخه های بید سفید نازک و با رنگ قهوه ای مایل به قرمز هستند. از دلایل شهرت این درخت، چوب محکم و سبک آن است که در کارخانه اسلحه سازی از آن استفاده می شود.
زرد بید Salix acmophylla
این درخت که به بید ایرانی نیز معروف است در مناطق مختلف جهان مانند ایران، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، سوریه، عراق، فلسطین، هندوستان و ترکیه می روید. شاخه های این درخت قرمز رنگ و واژگون هستند. برگ های آن در جوانی به رنگ سبز روشن و در سن بالاتر تیره تر می شوند.
بید مشک Salix aegyptiaca
درخت بیدمشک که زبانزد در طب سنتی است دارای سنبل هایی معطر است و در اوایل فصل بهار رشد پیدا می کنند. اسانسی که از این سنبل ها گرفته می شود به نام عرق بیدمشک است که دارای خواص درمانی زیادی از گذشته تا به امروز بوده است.
بید قطبی Salix arctica
همانطور که از نام این درخت مشخص است، بید قطبی مناسب رویش در قطب است. این گونه از بید، کوچک و خزنده است و در مناطق بسیار سرد رشد می کند. برگ های بید قطبی گرد است و رنگ سبز روشنی دارد، طول آنها نهایت تا 4 سانتی متر می شود. گل آذین های ماده بید قطبی، قرمز و گل آذین های نر، زرد رنگ هستند. بید قطبی با اینکه ظاهر کوچکی دارد اما عمر طولانی دارد، این گیاه در مناطق سردسیر غذای خوبی برای حیوانات قطبی محسوب می شود.
بیشتر بخوانید:
روش های کاشت و پرورش درخت انبه
با روش کاشت و تکثیر درخت انجیر آشنا شوید
آشنایی با روش کاشت بادام درختی و نگهداری از آن
دیدگاه ها