
شیوه کاشت توت فرنگی
توت فرنگی گیاهی است که ریشه های سطحی دارد بنابراین به راحتی می توانید آن را در گلدان بکارید و پرورش دهید و در داخل منزل یا فضای باز قرار دهید. اگر گیاه توت فرنگی را در فضای داخل ساختمان می گذارید باید جلوی پنجره ای نور گیر آن را قرار دهید.
کمتر کسی پیدا میشود که طعم شیرین و جادویی توت فرنگی را دوست نداشته باشد! اگر شما هم مثل من به این میوه خوشمزه علاقه دارید اما به دلیل گرانی یا کودهای شیمیایی که در حین کاشت به توت فرنگی داده میشود از خرید آن امتناع میکنید، چرا خودتان آن را نمیکارید؟
از دلایل کاشت توت فرنگی در گلدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- توت فرنگی گیاهی است که به هم فشرده و پرپشت رشد میکند. پس حتی باغبانانی که فضای اندکی هم دارند میتوانند آن را پرورش دهند.
- میتوانید گیاه گلدان توت فرنگیتان را در هر جایی قرار دهید و به راحتی هم جا به جایش کنید.
- کاشت توت فرنگی در گلدان و نه بر روی زمین باعث کاهش حمله باکتری ها و قارچها به گیاه میشود.
گیاه شناسی توت فرنگی
توت فرنگی گیاهی نهاندانه از تیرهٔ گل سرخ است. این میوه خوش طعم علاوه بر ظاهر فانتزی و زیبایی که دارد خواص فوق العاده مفید و زیادی دارد که توجه خیلی ها مخصوصاً پزشکان را به خود جذب کرده است.
این میوه نسبتاً جدید که تا ۲۵۰–۳۰۰ سال قبل به این شکل امروزی وجود نداشت، بیشتر موارد استفاده دارویی داشته است. در قرن چهاردهم در فرانسه توت فرنگیهای وحشی از جنگل به زمین زراعتی منتقل شد و از آن به عنوان یک گیاه اهلی استفاده گردید. در جنگلهای شمال ایران توت فرنگی وحشی به طور فراوان یافت میشود. به نظر میرسد که اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد و به نام اتابکی خوانده شد.
گلدانهای مناسب برای کاشت توت فرنگی
در شیشه مربا توت فرنگی میکارید یا در یک سبد آویز و یا حتی یک گلدان معمولی فرقی نمیکند! نکته مهم این است که گلدان هر چه هست زهکش خوبی داشته باشد! سوراخهای زهکش میتواند در کف یا حتی اطراف گلدان هم باشند. توت فرنگی سیستم ریشهای کوچکی دارد پس میتوان آن را در گلدانهای کوچک کاشت. گلدانی با قطر ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر و عمق ۲۰ سانتی متر کوچکترین سایز گلدانی است که میتوانید استفاده کنید. البته هر چه گلدان کوچکتر باشد دفعات آبیاری افزایش مییابد.
لازم به ذکر است که گلدانهای روشنتر محیط ریشه را خنک تر از گلدانهای تیره نگه میدارند و گلدانهای رسی و سفالی گرما را به بیرون هدایت میکنند.
بهترین زمان کاشت توت فرنگی
توت فرنگی را از اواخر پاییز که در حال نیمه خواب است تا اوایل بهار قبل از بیدار شدن گیاه از خواب میتوان جابجا نمود و در محل دیگری کاشت. بنا براین کاشت پاییزه و بهاره آن امکان پذیر است . در صورتی که کاشت پاییزه باشد محصول، تابستان سال آینده به دست می آید و اگر گیاه در بهارو قبل از بیدار شدن از خواب زمستانه کاشته شود گل هایی که چند هفته بعد از کاشت روی بوته ظاهر میشود، بهتر است چیده شوند تا گیاه قویی شود . این بوته ها در بهار سال بعد داده و در تابستان میتوان از آنها محصول برداشت نمود. جوانه های گل در فصل پاییز به کوتاه شدن طول روز به وجود می آیند ولی به علت سرمای زمستانه، گل ها تا فصل بهار ظاهر نمی شود.
نیازهای اکولوژیک توت فرنگی
گیاه: کاشت توت فرنگی را میتوان از نشا یا دانه شروع کرد. اما اگر آن را از دانه شروع کنید زودتر از نشاهای بزرگ به فضای گلدان عادت میکنند و تطبیق پذیریشان بهتر است.
خاک: به خاکی سست و سبک نیاز است که علاوه بر اینکه آب را در خود نگه میدارد، آب اضافی را هم خارج میکند. خاک گلدان برای کاشت این گیاه مناسب است.
فضا: گیاه توت فرنگی به سرعت رشد میکند و میتواند تا ۶۰ سانتی متر هم پراکنده شود. بنابراین سعی کنید در هر گلدان یک بوته بکارید.
کاشت: گیاه توت فرنگی باید در سطح خاک کاشته شود. گیاه را روی خاک قرار دهید. ریشههای آن را به آرامی روی سطح خاک پخش کنید. سپس روی ریشهها را با مقداری خاک بپوشانید و به خوبی آبیاری شان کنید. بعد از ته نشین شدن آب و خاک، در صورت نیاز، دوباره روی ریشهها خاک بریزید.
نور: مطمئن شوید که گلدانهایتان در هر روز حداقل ۶ تا ۸ ساعت آفتاب دریافت میکنند تا دریایی از گل و میوه به شما هدیه بدهند! اگر در خانه تنها از یک جهت آفتاب دارید، هر ۳ تا ۴ روز گلدانها را بچرخانید تا آفتاب به همه سطح گیاهتان برسد.
آفات: دلیل نمیشود که چون توت فرنگیهایتان را در گلدان کاشتهاید، آفتها دستشان به گیاهتان نرسد! آفت ها و پرندگان هنوز هم به سمت گیاه شما جذب میشوند. پس از توت فرنگیتان به وسیله توری یا فنس در برابر پرندگان مراقبت کنید و برای از بین بردن آفات هم میتوانید از سموم ارگانیک استفاده کنید. طرز تهیه سموم ارگانیک با مواد ساده داخل خانه در پستهای قبلی آمده است، در صورت نیاز آن را مطالعه کنید.
کاشت بذر توت فرنگی در گلدان
1- ابتدا گلدان را با خاک پر کنید و آن را کاملا آبیاری نمایید. با استفاده از انگشت گودالی با 6 میلی متر عمق در خاک حفر کنید و بین سوراخهایی که ایجاد میکنید 15 سانتیمتر فاصله بدهید.
در هر سوراخ سه بذر بریزید. توجه داشته باشید بذرها کوچک هستند. برخی افراد با استفاده از موچین بذرها را از پاکت برمیدارند و در خاک میریزند.
روی بذرها را بپوشانید. میتوانید با انگشت روی خاک را کمی فشار دهید. مراقب باشید زیادی فشار ندهید چون ممکن است خاک را فشرده کنید. متراکم شدن خاک باعث میشود بذرها نتوانند به راحتی برویند و از خاک بیرون بزنند.
2- یک پلاستیک شفاف روی گلدان بکشید. با این کار رطوبت گلدان را حفظ میکنید تا زمانی که بذرها برویند.
3- گلدان را در مکانی آفتابی بگذارید. گیاه توت فرنگی مکانی گرم و پر نور دوست دارد. بنابراین اگر در زمستان توت فرنگی میکارید گلدان را کنار رادیاتور یا منبع گرمایی دیگر قرار دهید.
4- بذرها را آبیاری کنید. باید خاک بذرها مرطوب باشد اما غرق آب نباشد. هر روز خاک را بررسی کنید تا مطمئن شوید خشک نشده است.
5- کیسه پلاستیکی را زمانی میتوانید بردارید که بذرها جوانه زده باشند. همین که جوانه ها بالا آمدند نیاز به فضای بیشتری برای رشد دارند بنابراین نگذارید پلاستیک بماند. هنگامی که پلاستیک را از روی گلدان برمیدارید خیلی زودتر خاک آن خشک میشود بنابراین هر روز باید رطوبت خاک را بررسی کنید.
6- برخی از گیاهان توت فرنگی را پس از جوانه زدن بذرها بچینید. برای این کار باید گیاهان ضعیفتر را انتخاب کنید تا فضا برای رشد گیاهان قوی تر کافی باشد. 15 سانتیمتر فاصله بین گیاهان باقی مانده بگذارید.
مراقبت از گلدانهای توت فرنگی
آبیاری گلدان توت فرنگی
هر وقت چند سانتی متر بالایی خاک گلدان توت فرنگیتان خشک شد، گیاه را دوباره آبیاری کنید. آبیاری را طوری تنظیم کنید که نه گیاه دچار حالت غرقابی شود و نه اینکه چند روز بی آب بماند و بعد از پژمرده شدن شاخ و برگ آب دریافت کند. خصوصا اگر در مرحله میوه دهی است. مواظب باشید که خاک گلدان سریع تر از خاک باغچه خشک میشود. در هوای خشک و گرم، گیاه آبیاری منظم تر و روزانه میخواهد و هر چه توت فرنگیتان بزرگتر شود هم دفعات و میزان آبیاری که طلب میکند، بیشتر میشود.
کوددهی به گلدان توت فرنگی
توت فرنگی را در فصول رشد هر ۳ تا ۴ هفته کود دهی کنید.
زمستان گذرانی توت فرنگی
اگر به توت فرنگیتان اجازه زمستان گذرانی و در معرض سرما بودن را بدهید، در بهار سال بعد با میوههای خوشمزه خود از شما تشکر خواهد کرد! در مناطقی با آب و هوای بسیار سرد که امکان یخ زدگی کلی و از بین رفتن کامل گیاه وجود دارد، در فصل زمستان توت فرنگی را به مکانی سر پوشیده تر که گرم هم نباشد، مانند پارکینگ یا … انتقال دهید. در این مدت هر وقت که خاک گیاه به طور گستردهای خشک شد اقدام به آبیاری کنید.
برداشت توت فرنگی
هر وقت توتفرنگیتان دورتادورش قرمز شد، یک روز به آن وقت بدهید و آن وقت آن را بچینید. این فرصت یک روزه آنها را شیرینتر، آبدارتر و خوش عطرتر میکند. وقتی زمان باردهی بوتهها تمام شد، باز هم حواستان باید به بوته باشد. شاخههای زائد را بزنید و تنها برگهای کوچک را باقی بگذارید. از لخت شدن بوتهتان نترسید. برگها دوباره رشد خواهند کرد. خاک گلدان را تقویت کنید. برای تقویت خاک میتوانید از همین برگهای خود بوته که جدا کردهاید یا کودهای کمپوستی استفاده کنید. حتی با بهترین رسیدگی و مراقبت هم گیاه شما بعد از ۳ یا ۴ سال دیگر عملکرد قبلی را ندارد و لازم است که توت فرنگی جدیدی بکارید.
بیشتر بخوانید:
اصول کاشت و نگهداری گل آگلونما در خانه
پرورش و نگهداری گل آزالیا ( گل زینتی آپارتمانی )
چگونه گل شمعدانی را تکثیر دهیم؟به همراه اصول مهم برای نگهداری ...
من توتفرنگی را از دانه اغاز کردم و جوانه زد و چهار سانتیمتر هم شد یعنی نهال شد ،نهال برگش به کیسه پلاستیکی چسبیده، مشکل من اینه هنگامی پلاستیک را بر میدارم گیاه اغاز به خشک شدن و نابودی میکند،گویا به رطوبت نیاز دارد،من تهران زندگی میکنم،میشه بفرمایید چه کار باید بکنم؟؟تا پس از برداشتن کیسه و از میان رفتن رطوبت گیاه خشک نشود؟
میخواستم بپرسم نحوه کوددهی به گلدان چطوری باید باشه دفعه اولمه میخوام بکارم لطفا میشه جواب بدید