گل دیفن باخیا
دیفن باخیا از گیاهان آپارتمانی و همیشه سبز است که به دلیل نگهداری آسان و ظاهر زیبا نگهداری از آن در منازل و محیط کار رایج است. برگهای زیبا و نسبتا بزرگ دیفن باخیا مستطیل شکل و سبز رنگ بوده و داری لکه های سفید و کرم است. قلمه زدن دیفن باخیا از مهمترین و اصلیترین روشهای تکثیر این گیاه است و به نور متوسط، گرمای زیاد، خاک همیشه مرطوب، رطوبت هوای ۷۰تا۹۰درصد و خاک قلیایی تا کمی اسیدی احتیاج دارد.
گیاه شناسی دیفن باخیا
دیفن باخیا با نام علمی “DIEFFENBACHIA AMOENA” گیاهی است با برگ های زیبا از خانواده آراسه “ARACEAE” که در اکثر آپارتمان ها وجود دارد که گاهی در صورت بالا بودن سن گیاه و مهیا بودن شرایط،گل میدهد که البته خیلی کم دیده می شود. گیاه دیفن باخیا بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که چندین نوع دارد؛ طول برگ های شکننده این گیاه ممکن است تا ۴۷ سانت نیز برسد و پهنای برگ ها نیز به نصف این مقدار افزایش می یابد.
شهرت این گیاه با نام سَمبرگ به علت ماده سمی کلسیم اگزالات (raphides) است . این ماده نوعی کریستال سمی است که پس از آسیب دیدگی دیوار سلولی و تخریب آن به بیرون ترشح می شود. در واقع ترشح این ماده سمی یکی از مکانسیم های گیاه در مقابل حیواناتی است که برای این گیاه دشمن به حساب می آیند.
نیازهای محیطی گل دیفن باخیا
خاک: مناسبترین خاک برای کاشت دیفن باخیا خاکبرگ است. همچنین مخلوط یک قسمت خاک رس، یک قسمت کود حیوانی و دو قسمت خاکبرگ نیز مناسب میباشد.
نور: گیاه دیفن باخیا همانند بیشتر گیاهان آپارتمانی نیاز به نورغیر مستقیم داشته و در نور مستقیم آسیب می بیند. همچنین در محیط بدون نور، گیاه علفی و ساقه هایش دراز می شود. توصیه میشود گیاه خود را هر چند وقت یک بار بچرخانید تا برگ ها به یک طرف منحرف نشوند .
دما : بهترین درجه حرارت برای نگهداری گل دیفن باخیا بین ۱۳ تا ۱۸ درجه است و لازم است در فصل زمستان در اتاق نگهداری شود ولی در بقیه فصول می تواند دمای محیط را تحمل کند.
کوددهی: کود لازم برای گیاه دیفن باخیا را می توان به میزان۳۰گرم در لیتر، هر هفته یکبار از فروردین تا آبان ماه، مصرف نمود.
آبیاری: برای آبیاری دیفن باخیا توصیه می شود از آب سبک و بدون املاح (آب جوشیده سرد شده) استفاده شود. میزان آبیاری مورد نیاز گیاه در تابستان هفتهای دو مرتبه و در زمستان یک بار در هفته کافی است. این گیاه نسبت به خشکی مقاومتر است تا آبیاری بیش از اندازه؛ پس اجازه دهید در فاصله بین دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک شود.
جابه جایی : برگهای این گیاه بعد از آبیاری ترد و شکننده میشود بنابراین اگر قصد جابجایی گیاه را دارید چند روزی آبیاری ان را به تاخیر اندازید تا بر اثر برخورد دیگر اشیا به گیاه، برگهای گیاه صدمه نبیند.
گل دادن دیفن باخیا : در صورت بالا بودن سن گیاه و مهیا بودن شرایط،گل می دهد که البته خیلی کم دیده می شود (طول گل دیفن باخیا به ۱۳ سانتیمتر می رسد ولی چندان مشخص نیست)
غبارپاشی : دیفن باخیا رطوبت بالای هوا را بخصوص زمانی که دمای هوا بالا است دوست دارد بنابراین در روزهای گرم گیاه را غبارپاشی کنید اما این عمل را در زیر نور آفتاب انجام ندهید زیر بر روی برگها لکههای سوخته ایجاد میشود.
تمیز نمودن برگها: برای تمیز کردن برگ می توانید اسفنج مرطوب را دو تا ۳ هفته یکبار روی برگها بکشید. از هیچ ماده شوینده ای استفاده نکنید که موجب بسته شدن روزنه های برگی می شود. به دلیل سمی بودن گیاه از دستکش استفاده کنید.
طرز قلمه زدن دیفن باخیا
اولین نکته ضروری برای قلمه زدن دیفن باخیا توجه به این نکته است، دیفن باخیا از گروه گیاهان سمی است و شیرابه موجود در ساقه و برگهای این گیاه بسیار سمی و خطرناک است به طوریکه شیره تند برگ و ساقه این گیاه در صورت تماس با دهان، سبب سوزش و بی حسی دهان و گلو میشود به حدی که حتی ممکن است تارهای صوتی فلج و حتی منجر به خفگی شود. بر همین اساس لازم است برای قلمه زدن گیاه حتما از دستکش استفاده شود. مراحل قلمه زدن دیفن باخیا به شرح زیر است:
قلمه ها را می توان از قسمت انتهایی ساقه دیفن باخیا و همچنین از طول ساقه تهیه کرد. جالب است بدانید، قلمه های تهیه شده از قسمت انتهایی ساقه زودتر از دیگر انواع قلمه ریشه می دهند.
طول قلمه مورد نظر لازم است حداقل 10-8 سانتیمتر باشد. همچنین هر قلمه لازم است حداقل یک جوانه و به شکل مطلوب چند جوانه داشته باشد. بهتر است قلمه مورد نظر را به شکل اریب برش دهید.
لازم است، قبل از کاشتن قلمهها شیره گیاه خشک شود که در حدود 1 تا 2 روز طول میکشد. در طی این مدت قلمه ها را در مکانی خشک ، با دمای متوسط و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید.
برای کاشت قلمه ها بهتر است از مخلوط یک قسمت پیت ماس+ یک قسمت شن یا یک قسمت پیت ماس+ یک قسمت پرلایت استفاده شود.
قلمه دیفن باخیا را می توان هم به شکل عمودی و هم به صورت افقی در بستر کاشت. در کاشت عمودی، حدود 3-2 سانتیمتر را در داخل بستر فرو ببرید. در کاشت افقی باید نیمی از ارتفاع قلمه به پایین در بستر کاشت قرار گیرد. همچنین میتوان قلمههای دیفن باخیا را در آب نگهداری کرد تا زمانی که ریشه دهد.
ظرف محتوی قلمه ها را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب با دمای 18 تا 21 درجه سانتیگراد قرار دهید.حفظ رطوبت بستر کاشت و بخصوص هوای اطراف در طی ریشه زایی قلمه دیفن باخیا بسیار مهم است و می توانید با قرار دادن یک کیسه پلاستیکی شفاف به حفظ رطوبت در اطراف قلمه ها کمک کرد. به منظور تهویه هوا در روی پلاستیک چند سوراخ ایجاد کنید.
در شرایط مناسب، ریشهزایی قلمه های دیفن باخیا 30-21 روز طول خواهد کشید و زمانی که طول ناحیه جوانی که به تازگی رشد کرده است حدود 5 سانتیمتر شد می توان پوشش پلاستیکی را برداشت تا گیاه در شرایط رطوبت عادی و معمولی اتاق به رشد خود ادامه دهد.
آفات و بیماریهای دیفن باخیا
1- برگها زرد و تار عنکبوت زیر آنها مشاهده میگردد: عامل، کنه ریز قرمز است. هر دو هفته یکبار با سم کنه کش گیاه را سمپاشی نمایید تا علائم برطرف گردند.
2- برگها خشک شده و سقوط مینمایند: هوا خیلی گرم و خشک است. رطوبت خاک را بازدید و در صورت لزوم آبیاری نمایید. غبار پاشی را فراموش نکنید و گیاه را به محل خنکتری منتقل نمایید.
3- لکههای سوخته روی برگها است: در آفتاب غبارپاشی نمودهاید، اگر چه گیاه به غبار پاشی نیاز دارد ولی بهترین موقع آن صبح و عصر در سایهاست.
4- بعضی از برگها و ساقهها میپوسند: عامل آن قارچ است. غبارپاشی را کمتر کنید. گیاه را در درجه حرارت ۱۶ درجه سانتیگراد نگه دارید و با سم قارچ کش سمپاشی کنید.
5- زخمهای سفید پنبهای شکل روی برگها و قاعده آنها مشاهده میگردد: حشره آفت عامل آن است. گیاه را هر دو هفته یکبار با سم حشره کش نفوذی سمپاشی نمایید.
6- برگها رنگ پریده و به سفیدی گرایش نمودهاند: یا نور زیاد است و یا احتیاج به کود دهی دارد.
7- برگهای پایین زرد و لکههای قهوهای در حاشیه آنها مشاهده میگردد: آبیاری بیش از اندازهاست. اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو آبیاری خشک شود سپس با میزان کمتری آبیاری را انجام دهید.
8- برگهای پایین به طرف داخل میپیچند و خشک میشوند: کاملاً طبیعی است با بالا رفتن سن گیاه برگهای پایین میریزند. بهتر است گیاه را به محل خنکتری منتقل نمایید.
9- برگها رنگ پریده و سقوط میکنند: هوا خیلی سرد است. گیاه را به محل گرمتری منتقل نمایید.
بیشتر بخوانید:
روش های کاشت و نگهداری گل همیشه بهار
دیدگاه ها